TV TIPY 1.6. - 6.6. 2021

TV TIPY 1.6. - 6.6. 2021

článok



Utorok, 1. jún

Anglický pacient (The English Patient, USA, Veľká Británia, 1996, Anthony Minghella), AMC, 14:15
Historický film z obdobia druhej svetovej vojny s nutnou dávkou romantiky získal v roku 1997 celkovo 9 Oscarov. Stal sa najlepším filmom, mal najlepšiu réžiu a Oscara získala aj francúzska herečka Juliette Binoche za vedľajšiu úlohu. Nechajte sa opäť pohltiť osudovým príbehom lásky na pozadí bojov druhej svetovej vojny v komplikovanom retrospektívnom rozprávaní dnes už nežijúceho režiséra Anthonyho Minghellu. Okrem Binoche uvidíte aj Raplha Fiennesa, Willema Dafoeho alebo Kristin Scott Thomas.

Nočná mora v Elm Street (A Nightmare on Elm Street, USA, 1984, Wes Craven), Film +, 22:00
Legendárny horor Wesa Cravena je míľnikom nielen filmovej histórie ale aj popkultúry. Ikonický Freddie Krueger je hlavným hrdinom v snoch mladých stredoškolákov. Na tom by nebolo nič zlé, keby Freddie nemal schopnosť ich vo sne aj zabíjať. A tak sa jeden po druhom skupinka tínedžerov snaží nezaspať, keďže v spánku na nich čaká desivá nočná mora, z ktorej sa už ale nemusia zobudiť. Nočná mora z Elm Street bola jedným z najziskovejších titulov dekády a odštartovala jednu z najúspešnejších sérii vôbec.

Million Dollar Baby (USA, 2004, Clint Eastwood), Film +, 17:55
Clint Eastwood sa v autorskom filme predstaví ako klasický hrdina, akého stvárnil už v niekoľkých filmoch – starý, osamelý, večne nahnevaný veterán Frankie. Konkrétne v tomto prípade je tréner, ktorého práve opustil zverenec. Navyše sa s ním nebaví vlastná dcéra a všetko, čo má je stará telocvičňa. Jedného dňa do nej vstúpi Maggie, nahnevaná z večného odstrkovania. Jediné čo chce je, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju ale odmieta trénovať. Maggie sa však len tak ľahko nevzdá.


Streda, 2. jún

Čierna labuť (Black Swan, USA, 2010, Darren Aronofsky), Prima MAX, 21:50
Natalie Portman bola za výkon baletky Niny ochotnej pre hlavnú rolu v Labuťom jazere urobiť čokoľvek ocenená Oscarom. Podáva fascinujúci výkon ako perfekcionistka, ktorá sa doženie na hranicu šialenstva, len aby sa dokázala vžiť do dvojrole bielej aj čiernej labute. Navyše s ňou o hlavnú úlohu súperí aj nová kolegyňa Lilly. Nina musí čeliť aj matke, ku ktorej jej viaže toxický vzťah hnaný túžbou splniť matkine sny o veľkej tanečnej kariére. Proti Nine sa však čoskoro postaví aj ona sama a všetko, čo v sebe až doteraz potláčala.

Noc na Karlštejne (Československo, 1973, Zdeněk Podskalský st.), ČT1, 14:25
Slávny český muzikál sa odohráva na dvore kráľa Karla IV a je nakrútený na hrade Karlštejn. Film je nakrútený na motívy divadelnej hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884. Na hrade Karlštejn podľa príkazu kráľa nesmeli nocovať ženy, avšak dve sa sem dostali v prestrojení za mužov. Takže nás čakajú rôzne nedorozumenia, pravá láska ale nakoniec zvíťazí. Nesmrteľnými sa stali niektoré piesne z pera Karela Svobodu. Hlavné úlohy si zahrali Karel Hőger, Jana Brejchová a Vlastimil Brodský. Nesmie chýbať ani Waldemar Matuška.

Hľadač mín (The Deminer, Švédsko, 2017, Hogir Hirori, Shinwar Kamal), ČT2, 23:30
Divácky náročný je tento švédsky dokument o človeku, ktorý sa rozhodne zasvätiť svoj život zneškodňovaniu mín. Fakír Berwarí vstúpi po Husajnovom páde do irackej armády, keď však vidí, aké škody dokážu na civilnom obyvateľstve spôsobiť míny, zmení svoje rozhodnutie a naplno sa venuje práve ochrane civilistov pred touto nebezpečnou nástrahou. Často pri výkone svojho poslania nedbá na vlastný život, vlastná bezpečnosť je pre neho až na druhom mieste. Na to aj doplatí, pri nešťastí príde o nohu. Na to prichádza dlhý útlm, keďže je v jeho prostredí relatívne ticho – pauzu mu naruší až príchod nebezpečného priateľa, Islamského štátu.


Štvrtok, 3. jún

Dievča s perlou (The Girl with a Pearl Earring, Veľká Británia, Luxembursko, 2003, Peter Webber), ČT art, 20:15
Zaujímavosťou v súvislosti s touto snímkou je, že ide o debut režiséra Petera Webbera. Aj napriek tomu adaptuje fiktívny historický román Tracy Chevalierovej o pozadí známej, rovnomennej maľby Johannesa Vermeera veľmi citlivo a umne. Na obraze je zobrazená slúžka Griet, ktorá sa k maliarovi dostala po smrti otca. Maliar s ňou rýchlo nadviaže výnimočné puto a rozhodne sa krásu dievčaťa zachytiť a venovať jej známy portrét. Webber dokázal vo filme zachytiť atmosféru 17. storočia (i keď v istých momentoch historicky nepresnú) a prepojil ju s tichým obdivom k tradícii holandskej maľby, ktorú preslávili okrem spomínaného Vermmera aj Rembrandt či Frans Hals.

Komorník (The Butler, USA, 2013, Lee Daniels), JOJ Cinema, 20:15
Cecil Gaines bol mužom čiernej pleti, ktorý v Bielom dome robil komorníka hneď siedmim americkým prezidentom v rozmedzí rokov 1952 až 1986. Bol tak priamo svedkom rozhodnutí ovplyvňujúcich priebeh vojny vo Vietname, reakciu na atentát na Martina Luther Kinga alebo Johna Kennedyho. Film kombinuje jeho pracovnú náplň a súkromný život. V hlavnej úlohe sa predstavil Forest Whitaker a v tých vedľajších aj hudobné hviezdy, ako Mariah Carey alebo Lenny Kravitz.

Ospalá diera (The Sleepy Hollow, USA, Nemecko, 1999, Tim Burton), Prima COOL, 20:15
Pre prílišnú aktivitu je v príbehu zasadenom do 18. storočia prevelený mladý vyšetrovateľ Crane do malého mestečka, kde zúri záhadný vrah – bezhlavý jazdec. Mladý Crane je muž rozumu, preto na legendy o mužovi, ktorý bol pred rokmi zavraždený a takto sa teraz mstí neverí. V malom mestečku nachádza aj pomocníkov, medzi inými aj krásnu Katrinu, do ktorej sa zaľúbi. Skladačka pre neho začne pomaly dávať zmysel a pomaly prichádza aj na dôležitú stopu – to, čo spája všetkých zavraždených.


Piatok, 4. jún

Elitné komando (Tropa de Elite, Brazília, USA, Argentína, 2007, José Padilha), Jednotka, 22:20
V roku 2008 získal titul Zlatého medveďa na Berlinale. Pochádza až z ďalekej Brazílie, aj príbeh je verný reáliam juhoamerickej krajiny – rozpráva totiž o zásahovej jednotke, ktorá je do akcie povolávaná vždy, keď si obyčajná polícia nevie rady, čo sa deje až príliš často. Mladý kapitán jednotke je už teraz z práve vyčerpaný, hľadá teda svojho nástupcu. Vedúci takejto skupiny však musí byť mimoriadne odolný, nájsť ho teda bude nadľudský výkon. Snímka je nakrútená podľa skutočných udalostí.

Terminátor Genisys (Terminator Genisys, USA, 2015, Alan Taylor), Dajto, 20:30
Piaty diel série Terminátor si výrazne pohráva s kauzalitou celého fikčného sveta, za čo si vyslúžil množstvo kritiky. Na druhú stranu ale celý koncept Terminátora je vystavaný na cestovaní v čase, takže v tomto ohľade tvorcovia iba využili legitímne právo meniť veci po svojom. Koniec koncov aj minuloročný Temný osud všetko opäť sprehádzal naruby. Arnold je stále vo forme, statočne mu akčne prihráva Emilia Clarke. Len je večná škoda, že sa k látke po druhom filme už nikdy nevrátil James Cameron.

Podozrenie (Under Suspicion, 2000, USA, Francúzsko, Stephen Hopkins), AMC, 22:00
Pod názvom Podozrenie k nám v 90. rokoch dorazil aj súdny thriller s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe, Podozrenie Stephena Hopkinsa je taktiež výborná detektívka so šokujúcim záverečným odhalením. V Portoriku došlo k záhadným vraždám dvoch teenageriek a hlavným podozrivým sa stáva postarší muž Henry Hearst, bohatý právnik so slabosťou pre mladé dievčatá. Prípad vyšetruje Victor Benezet a muža si na stanici nechá po celú noc. V hlavných úlohách excelujú Gene Hackman a Morgan Freeman.


Sobota, 5. jún

Veľké manévre (Les grandes manoeuvres, Francúzsko, Taliansko, 1955, René Clair), ČT2, 13:35
Film z roku 1955 pochádza z dielne slávneho francúzskeho filmára René Claira, ktorý na kinematografickú scénu vstúpil ešte v dvadsiatych rokoch ako tvorca nemých filmov. Jedná sa o jeho prvý farebný film a ide o romantický príbeh zasadený do provinčného francúzskeho mestečka len pár dní pred Prvou svetovou vojnou. Tam prichádzajú vojaci, ktorí sú už klasicky objektom záujmu miestnych žien. To využíva jeden z nich, sukničkár Armand. Vyhlási stávku, že sa stane milencom ženy, ktorú mu určí náhoda.

Dokonalý trik (The Prestige, USA, Veľká Británia, 2006, Christopher Nolan), Doma, 15:50
Film o dvoch kúzelníckych rivaloch na jednom ihrisku. O priazeň Londýna sa naťahujú šoumen Robert a talentovaný Alfred. Keď však jeden z nich príde s nevysvetliteľným trikom, ten druhý urobí všetko pre to, aby odhalil nielen tento trik, ale aj všetky ostatné. Zo zdravej rivality sa tak stáva obsesívne prenasledovanie toho druhého.

Noc v múzeu (Night at the Museum, USA, Veľká Británia, 2006, Shawn Levy), JOJ, 12:00
Prírodovedné múzeum patrí medzi najslávnejšie a najväčšie múzeá svojho druhu na svete. Do radov jej zamestnancov sa dostane aj smoliar Larry, ktorý si nevie udržať prácu. Aj keď ani táto ponuka neznie ako vysnívaný džob, snaží sa najmä kvôli synovi. Navyše sa mu zdá práca nočného strážnika mimoriadne pokojná. Keď sa však brány múzea zatvoria, múzeum sa z nudnej inštitúcie mení na príliš živé miesto.


Nedeľa, 6. jún

Iracionálny muž (Irrational Man, USA, 2015, Woody Allen), ČT2, 21:50
Aj v tomto filme nachádzame typického allenovského hrdinu – tentoraz je to profesor filozofie, ktorý sa už mesiace trápi so svojím životom. Jednoducho narazil a nevie sa pohnúť. Jediným jeho spoločníkom je alkohol. Napriek tomu ho ale ako východisko zo stroskotaného manželstva vidí kolegyňa Rita. S ňou naviaže romantický vzťah, no o ten sa pokúša aj Jill, Abeova najlepšia študentka. Vzťah s ňou však Abe odmieta. Jedného dňa si Abe vypočuje rozhovor cudzích ľudí a do života sa mu vráti iskra.

Parfém: Príbeh vraha (Perfume: The Story of a Murderer, USA, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, 2006, Tom Tykwer), Film+, 22:00
Zdanlivo nesfilmovateľný historický román spisovateľa Patricka Süskinda sa pokúsil preniesť na plátno nemecký režisér Tom Tykwer, známy najmä „videoherným“ akčňákom Lola beží o život. A treba povedať, že do vysokej miery sa mu to aj podarilo. Príbeh mladíka, ktorý sa snaží z ľudských tiel vyrobiť parfém s vôňou, akú svet ešte necítil, je založený na princípe prenášania vôní, ale aj smradu prostredníctvom obrazov a zvukov na diváka. Pri scénach na špinavom trhu s predavačmi rýb budete dokonale chápať, o čom hovoríme.

Mária, kráľovná škótska (Mary Queen of Scots, Veľká Británia, USA, 2018, Josie Rourke), JOJ, 22:25
Prednedávnom sme mali možnosť vidieť v kinách najnovšiu verziu venovanú životu Márie, kráľovnej Škótska so Saoirse Ronan a Margot Robbie. Pripomeňte si ale aj staršiu verziu s Vanessou Redgrave v hlavnej úlohe. Sekundujú jej tu, respektíve znepríjemňujú život a bojujú s ňou o moc a vplyv Ian Holm, Glenda Jackson, Timothy Dalton alebo Patrick McGoohan. Ústrednou zápletkou je boj Márie Stuartovny o trón so sesternicou Elizabetou I. Film získal 5 nominácií na Oscara, žiadnu ale nepremenil.


autor Tatiana Rusnáková 1.6.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.