TV TIPY 12.5. - 16.5. 2021

TV TIPY 12.5. - 16.5. 2021

článok



Streda, 12. máj

Vojna Roseovcov (The War of Roses, USA, 1989, Danny DeVito), Prima MAX, 20:00
Snímka je niečo ako opak romantického filmu. Začína síce zaľúbením sa, vzťah medzi mladými ľuďmi však starne rovnako ako ľudia v ňom. V manželstve mali Galvin a Barbara jasne vymedzené role – kým Gavin zarábal, Barbara sa starala o domácnosť. Obaja partneri sa však časom menia do takej podoby, že jeden druhého nevedia absolútne vystáť. Film v réžii Dannyho DeVita je skvelou konverzačnou drámou s excelentnými výkonmi Michaela Douglasa a Kathleen Turner.

Malý princ (Le Petit Prince, Francúzsko, 2015, Mark Osborne), JOJ Cinema, 16:15
Jeden z najznámejších príbehov literatúry sa na nezáujem detských, ale aj dospelých čitateľov nemôže sťažovať. Patrí medzi univerzálne milované knihy a preto niet divu, že sa raz za isté časové obdobie natočí aj nové filmové spracovanie Malého princa. Tento pochádza z dielne režiséra Marka Osborne, ktorý je ako spolurežisér vedený aj pri úspešnom animáku KungFu Panda. Snímka v roku svojho vydania vyhrala francúzsku národnú filmovú cenu César za Najlepší animovaný film.

Strach (Československo, 1963, Petr Schulhoff), ČT1, 14:00
Kriminálnych seriálov je v československom diskurze viac než dosť, Strach je ale špecifickým titulom – nielen vzhľadom na dobu svojho vzniku. Veľký priestor z minutáže je venovaný forenzným postupom detektívov, ktorí sa snažia vyriešiť záhadnú vraždu na česko-nemeckých hraniciach. Detektívnu dvojicu vytvorili legendy českého herectva Rudolf Hrušínsky a Radek Brzobohatý. Detektívka je zaujímavá aj svojim vizuálnym spracovaním, kde čerpá najmä z nemeckého expresionizmu.

TV tipy 12.5. - 16.5. 2021


Štvrtok, 13. máj

Vášeň medzi riadkami (The Invisible Woman, Veľká Británia, 2013, Ralph Fiennes), ČT art, 20:15
Herec Ralph Fiennes sa už niekoľko rokov prezentuje aj ako režisér. Po modernej adaptácii Shakespearovej drámy nakrútil v roku 2013 snímku The Invisible Woman, ktorá je príbehom milenky spisovateľa Charlesa Dickensa. Ten patrí, a už počas svojho života patril k najznámejším britským románopiscom a teda k elite. Mal početnú rodinu – ženu a desať detí. Aj tak si ale začal románik s mladou Nelly. Dôsledky vzťahu sú však vo viktoriánskom Anglicku horšie pre slobodnú Nelly ako pre ženatého otca desiatich detí Dickensa.

Mníchov (Munich, USA, Kanada, Francúzsko, 2005, Steven Spielberg), Prima MAX, 22:00
Celý, nielen športový svet šokovala tragédia na mníchovských olympijských hrách v roku 1972, keď palestínski útočníci brutálne zavraždili niekoľko izraelských športovcov. Na to urýchlene reagoval Mossad, izraelská tajná služba, ktorá vymyslela odvetnú akciu. Pri nej mali všetci útočníci zomrieť rukou agentov Mossadu. Medzi nich patrí aj Avner, ktorý kvôli operácii opúšťa tehotnú manželku a vydáva sa na niekoľkomesačnú púť po celom svete. Čoskoro sa v agentoch začne ozývať svedomie, ale aj strach, keďže napätie medzi už tak dosť znepriatelenými národmi je veľké.

Predátor (Predator, USA, 1987, John McTiernan), Prima COOL, 22:25
Isté špeciálne vojenské komando je prepravené do džungle v Latinskej Amerike, kde musí vyslobodiť amerických vojakov zo zajatia miestnych revolucionárov. Po akcii ale zisťujú, že miestne jednotky nie sú to najhoršie, čo ich v džungli čaká. Po krátkom čase začnú záhadným spôsobom umierať členovia jednotky a zdá sa, že vrahom nebude tvor z tohto sveta. John McTiernan nakrútil kombináciu sci-fi, hororu a akčného filmu a vytvoril jednu z viacerých akčných klasík, kde sa objavil Arnold Schwarzenegger.

TV tipy 12.5. - 16.5. 2021


Piatok, 14. máj

Pád tretej ríše (Der Untergang, Nemecko, Rakúsko, Taliansko, 2004, Oliver Hirschbiegel), Jednotka, 22:50
Posledné dni vlády Adolfa Hitlera, koniec jeho ťaženia Európou a jeho pobyt v úkryte v Berlíne tesne pred dobytím mesta spojeneckými vojskami. Drásavá dráma sa nebojí predstaviť Hitlera ako politika, cítiaceho z každej strany zradu a snažiaceho sa hodiť vinu za neúspech na všetkých svojich podriadených. Film ukazuje aj to, že nešťastnými obeťami vojny boli tiež členovia rodín vysokých nacistických predstaviteľov a v tomto smere ponúka Pád tretej ríše niekoľko sugestívnych a veľmi smutných scén.

Nina (AllAbout Nina, USA, 2018, Eva Vives), Plus, 22:55
Snímka je doteraz jediným väčším úspechom režisérky a scenáristky Evy Vives – bola v hre o víťazstvo v kategórii Najlepší americký hraný film na festivale Tribeca. Ide o komediálnu drámu, príbeh provokatívnej komičky Niny, ktorá sa jedného dňa rozhodne skoncovať so všetkým, čo ju v živote trápi a presťahuje sa na druhý koniec USA, hnaná možnosťou získať prestížnu prácu. Stretáva tam aj sympatického Rafa, na ktorého ale jej zaužívané postupy neplatia.

Maggie má plán (Maggie's Plan, USA, 2015, Rebecca Miller), Prima MAX, 18:05
Maggie je slobodná mladá žena, ktorá zatúžila po dieťati. Na obzore ale nie je žiaden vhodný kandidát, rozhodne sa teda situáciu zobrať do vlastných rúk a podstúpiť umelé oplodnenie. Keď sa zákrok podarí, Maggie otehotnie, no zaľúbi sa do rozvádzajúceho sa profesora antropológie. Opäť vezme veci do vlastných rúk a pomáha mu s rozchodom. O niečo neskôr sa veci opäť skomplikujú, Maggie musí vymyslieť nový plán.

TV tipy 12.5. - 16.5. 2021


Sobota, 15. máj

Peklo je pre hrdinov (Hell Is For Heroes, USA, 1962, Don Siegel), ČT2, 13:30
Príbeh sa odohráva v prvej línii bojov Druhej svetovej vojny. Tam sa práve nachádza aj oslabená americká jednotka, ktorá má zabrániť postupu nacistických vojsk. Jednotka ale nutne potrebuje posily, na tie si však ešte budú musieť počkať. Zatiaľ si musia vykonávať svoju povinnosť a chrániť nielen líniu, ale aj seba a svojich spolubojovníkov. Herecké obsadenie vedie už klasicky neohrozený Steve McQueen, sekunduje mu známy spevák Bobby Darin.

Master&Commander: Odvrátená tvár sveta (Master & Commander: The Far Side of the World, USA, 2003, Peter Weir), Prima MAX, 20:00
Výpravná snímka z obdobia napoleonských vojen vyšla z dielne režiséra Petra Weira, ktorý patril na prelome milénia k jedným z najvychytenejších režisérov. Nakrútil hity ako Truman Show či Dead Poets Society. Master & Commander je síce príbehovo úplne inde, stále však spoznáte režisérove typické prvky – precízne vykreslené postavy a komorný príbeh na pozadí komplexných tém. V hlavnej úlohe sa predstavil Russel Crowe, snímka bola ocenená Oscarom za Najlepšiu kameru aj Najlepší zvuk.

Mama Brasil (Benzinho, Brazília, Uruguay, Nemecko, 2018, Gustavo Pizzi), ČT art, 22:55
Mama Brasil je príbehom obyčajne neobyčajnej rodiny z predmestia Ria de Janeira. Irena s manželom vychovávajú štyroch synov v polorozpadnutej chajde, aj tak je však ich život šťastný a veselý, keďže sú si navzájom veľmi blízki. Jedného dňa však jeden z Ireniných synov dostáva ponuku hrať profesionálne hádzanú v Nemecku. Irena vie, že ho musí pustiť, nechce to však urobiť. Režisérom snímky je Gustavo Pizzi, ktorý scenár napísal spoločne so svojou skutočnou manželkou, predstaviteľkou Ireny Karine Teles.

TV tipy 12.5. - 16.5. 2021


Nedeľa, 16. máj

Ivanovo detstvo (Ivanovo detstvo, Sovietsky zväz, 1962, Andrej Tarkovskij), Dvojka, 21:15
Nesmierne silný debut neskoršieho majstra filmového plátna Andreja Tarkovského. Pozeráme sa na udalosti druhej svetovej vojny prostredníctvom očí malého, 11- ročného chlapca. Pred jeho očami mu fašisti zavraždili matku a tak sa musí pretĺkať životom sám. Nápomocní sú mu ale aj miestni vojaci, ktorým pomáha. Film bol nakrútený na motívy poviedky Vladimira Bogomolova a režisér zaň získal Zlatého Leva za najlepší film na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v roku 1962.

32 utajovaných strán - správa z pekla (Česko, Slovensko, 2015, Ján Novák), Dvojka, 22:45
Príbeh o Rudolfovi Vrbovi a Alfrédovi Wetzlerovi bol dlho z nepochopiteľných príčin širokej verejnosti relatívne neznámy. V posledných mesiacoch zarezonoval najmä ako najnovší hraný počin režiséra Petra Bebjaka, ešte v roku 2015 však dokumentárnu snímku o dovjici väzňov, ktorí unikli z koncentračného tábora nakrútil Ján Novák. Vrba a Wetuler pritom nielenže z koncentračného tábora unikli, o hrôzach, ktoré sa odohrávali za jeho bránami napísali aj rozsiahlu správu. Tú poslali na západ, nedočkali sa však žiadnej odozvy.

Zabijakov osobný strážca (The Hitman's Bodyguard, USA, Hongkong, Bulharsko, Holandsko, 2017, Patrick Hughes), Prima MAX, 22:15
Kritici síce neboli z prevedenia filmu nadšení, u divákov však zaznamenal veľký úspech. V tomto roku by malo dokonca do kín prísť aj pokračovanie príbehu. V pôvodnom titule je však našou hlavnou postavou odsúdený nájomný vrah Darius Kincaid. Ten sa má zúčastniť súdneho procesu, kde by mal vypovedať mimo iné aj proti krutému bieloruskému tyranovi Duchovičovi. Jeho život je teda v ohrození, súd mu tak pridelí bodyguarda, agenta Brycea, ktorý by sa mal postarať o jeho bezpečné dorazenie do Haagu. Cesta však bude náročnejšia, ako ktorýkoľvek zo zúčastnených predpokladal.

TV tipy 12.5. - 16.5. 2021


autor Tatiana Rusnáková 12.5.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.