TV TIPY 27.3. - 2.4. 2021

TV TIPY 27.3. - 2.4. 2021

VOD recenzia



Utorok, 27. apríl

Identita (Identity, 2003, USA, James Mangold), Jednotka, 22.15
Netradičná verzia Desiatich malých černoškov je jednoducho jeden veľký mindfuck. Začiatok storočia takýmto filmom rozhodne prial a režisér James Mangold sa rozhodol šokovať publikum hneď dvoma prekvapivými pointami a pomedzi to ďalšími nečakanými zvratmi. Takže skupinka desiatich náhodných cestujúcich sa stretáva v jednom moteli uprostred pustiny a niekto z nich začne postupne zdanlivo bezdôvodne vraždiť svojich spolubývajúcich. Čo však znamenajú prestrihy na odsúdeného psychopatického vraha?

Hanele (Česko, 1999, Karel Kachyňa), ČT art, 21:05
Na konci deväťdesiatych rokov spracoval Karel Kachyňa poviedku O smutných očích Hany Karadžičovej na krásnu filmovú verziu. Príbeh sa točí okolo krásnej, mladej židovky Hanele, žijúcej so svojou ortodoxnou rodinou v úzkej židovskej komunite, vo váženej rodine. Jej otec však prichádza o majetok a z jednej z najžiadanejšej neviest sa stáva dievča na ocot. Odchádza za prácou do Ostravy, kde si nájde aj priateľa. Ten má síce židovské korene, vieru už ale nepraktikuje. Prichádza čas, kedy by ho mala zoznámiť s otcom.

Drsňák (Knallhart, Nemecko, 2006, Detlev Buck), JOJ Cinema, 22:10
Nemecká snímka skúma, čo sa s človekom stane, ak opustí dobre známe bezpečie a luxus a je nútený prežívať v chudobe, na okraji spoločnosti. Presne to sa stalo aj slobodnej mame Miriam a jej pätnásťročnému synovi Michaelovi. Miriam vyhodí muž z domu a musia sa nasťahovať do lacného bytu v nebezpečnej štvrti. Michael sa okrem šikany v škole stretáva aj s ulicami plnými drog, gangov a násilia. Navyše je chlapec v ovplyvniteľnom veku, narušené prostredie ho nielen ohrozuje, ale aj priamo priťahuje k sebe.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2021


Streda, 28. apríl

Hrdina našich čias (Slovensko, 2009, Zuzana Piussi), Dvojka, 13:25
27. apríla by okrúhlych sto rokov oslávil legendárny slovenský filmový kritik Pavel Branko. Bohužiaľ však v auguste 2020 odišiel na večnosť, Dvojka si však nestora slovenskej filmovej kritiky pripomína týmto dokumentom od Zuzany Piussi. Režisérka ho vkladá do troch rozhovorov – s manželkou, mladou novinárkou a spolucestujúcou vo vlaku. Branko je tak predstavený v troch rôznych perspektívach, ktoré odhaľujú iné aspekty jeho osobnosti. To robí z Hrdinu našich čias veľmi osobný až intímny portrét.

Vreskot (Scream, USA, 1996, Wes Craven), AMC, 22:00
Wes Craven prišiel v polovici deväťdesiatych rokoch so zaujímavým nápadom. Plánoval natočiť horor, ktorý nielenže prizná všetky zaužívané stereotypy, ale ich aj zakomponuje do príbehu tak, že horor bude príbehovo funkčný. Taký je Vreskot, ktorý okrem iného zabije najväčšiu hviezdu v prvých pár minútach, predstaví však aj jednu z najlegendárnejších hororových masiek, na čo je Craven, autor Nočnej mory z Elm Street, odborník. Prvú snímku nasledovali ďalšie tri pokračovania, piaty diel sa momentálne napriek Cravenovmu úmrtiu nakrúca a do kín by sa mal dostať už budúci rok.

Dve tváre lásky (The Mirror Has Two Faces, USA, 1996, Barbra Streisand), Film+, 11:55
Barbra Streisand sa vo filme objaví nielen ako hlavná hviezda, ale aj režisérka. Nakrútila romantický príbeh dvoch vysokoškolských profesorov, ktorí síce vynikajú intelektom, v láske však majú večnú smolu. Keď sa stretnú na inzerát, zahorí medzi nimi láska. Vo všetkej počestnosti. Intimita ale do vzťahu napriek manželstvu neprichádza, čo spôsobí medzi partnermi vážnu krízu. Obaja sa so situáciou konfrontujú svojsky – kým Gregory odchádza prednášať do Európy, Rose začne na sebe tvrdo pracovať a z neatraktívnej profesorky sa stáva krásna žena. Dokáže ich vzťah napriek počiatočným krízam prežiť?

TV tipy 27.3. - 2.4. 2021


Štvrtok, 29. apríl

Skutok sa stal (Slovensko, Česko, 2019, Barbora Berezňáková), Dvojka, 21.05
Skutok sa stal je ďalším slovenským dielom venujúcim sa únosu Michala Kováča ml. do zahraničia, tentokrát ako dokumentárny film zložený zo svedectiev viacerých zainteresovaných postáv. Hlavnou postavou je Oskar Fegyveres, ktorý na kameru skrátka povie všetko, čo o prípade vie. Trochu kontroverzie sem prináša novinár Peter Tóth, čo je rozhodne dobre, nemožno tak režisérku obviniť zo zaslepenej zainteresovanosti, necháva na divákovi, nech si urobí obrázok z výpovedí všetkých postáv sám.

Sieť (The Net, USA, Irwin Winkler), AMC, 20:15
Sandra Bullock si v thrilleri zahrala hackerku Angelu, pre ktorú predstavuje počítač jedinú istotu. Na sieti trávi väčšinu času, navyše sú všetci jej kamaráti z online priestoru. Jedného dňa sa k nej dostane disketa, s ktorou má šancu dostať sa do každého systému. Práve tá jej však život obráti úplne naopak. Na dovolenke v Mexiku unikne pred istou smrťou. Po návrate z nemocnice však zistí, že akékoľvek záznamy o jej osobe boli vymazané. Angela sa musí s pomocou svojich schopností naspäť získať svoj život.

Banditi (Bandits, USA, 2001, Barry Levinson), Film+, 13:25
Barry Levinson nakrútil na konci 80. rokov drámu Rain Man. Rovnako veľký úspech už vo svojej kariére síce nezopakoval, v jeho kinematografii sa však stále nájdu zaujímavé tituly. Takým sú aj Banditi, s pomerne zvláštnou hereckou trojicou. Bruce Willis a Billy Bob Thornton sú úspešní zlodeji, na ktorých je (zatiaľ ) zákon krátky. Jedného dňa im však okolnosti do života privedú rukojemníčku – znudenú žienku domácu, v podaní Cate Blanchett. Tá sa ich nebojí, dokonca situáciu považuje za príjemné spestrenie inak nudného života. Stane sa tak jednou z nich.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2021


Piatok, 30. apríl

Odnikiaľ (Aus dem Nichts, Nemecko, Francúzsko, 2017, Fatih Akin), Dvojka, 22:40
Krásna Diane Kruger v doposiaľ svojej životnej úlohe vdovy Katji, ktorá si vzala za manžela, ako biela Nemka tureckého prisťahovalca a splodili spolu syna. Jedného dňa však dôjde k útoku miestnych extrémistov, pri ktorých obaja milovaní ľudia prichádzajú o život a žena sa púšťa do boja za spravodlivosť, ktorý pripomína boj s veternými mlynmi. Fatih Akin sa zaoberá otázkami, ako obhájiteľnosť pomsty „oko za oko“, funkčnosťou, respektíve nefunkčnosťou, nemeckých súdov a narastajúcim extrémizmom v súčasnej Európe.

Modré uniformy (Soldier Blue, USA, 1970, Ralph Nelson), ČT2, 23:30
Soldier Blue patrí k zaujímavému titulu westernového žánru. Príbeh je síce zasadený do obdobia bojov medzi pôvodnými obyvateľmi a prvými osadníkmi, vydaný bol ale so zámerom vytvoriť alegóriu na vojnu vo Vietname. Hlavnými hrdinami sú Cresta a Honus. Tí sú jedinými preživšími brutálneho masakru. Cresta žila posledné dva roky s kmeňom Cheyenne, k americkému vojakovi Honusovi je tak spočiatku zdržanlivá. Dvojica sa však musí dostať do bezpečia, zabiť ich totiž túži viacero skupín.

Sto dní v Palerme (Cento giorni a Palermo, Taliansko, Francúzsko, 1984, Giuseppe Ferrara), Jednotka, 22:55
Mafiánske snímky sú samostatnou podkategóriou kriminálnych filmov, navyše patria už dekády k najobľúbenejším žánrom. Jedným z argumentov, prečo je tomu tak, je aj snímka Sto dní v Palerme. Hlavný hrdina, generál Dalla Chiesa má za sebou toľko skúseností a odpracovaných rokov, že by si mohol bezstarostne užívať zaslúžený dôchodok. On sa ale rozhodne poraziť ešte jedného súpera – na mušku si totiž vezme sicílsku mafiu. Poraziť takúto silu si však bude vyžadovať obrovské úsilie.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2021


Sobota, 1. máj

Paddington (2014, Veľká Británia, Francúzsko, USA, Paul King), JOJ Cinema, 14:15
Mimoriadne vydarená adaptácie britskej detskej klasiky je príbehom o medvedíkovi, ktorého pre nedostačujúce podmienky pošle jeho teta žiť do Anglicka, konkrétne do Londýna, kde sa ho ujme rodina poisťovacieho agenta a ilustrátorky. Paddington zažíva v novom svete zábavné dobrodružstvá, dostane sa však aj do problémov, ktoré preveria charakter nielen mladého medveďa, ale aj rodiny, ktorá ho medzi seba prijala. Rodinný film s krásnym vizuálnym spracovaním sa dočkal obrovského kritického úspechu a neskôr aj druhého pokračovania.

Krutá ľúbosť (Československo, 1978, Martin Ťapák), Dvojka, 20:40
Martin Ťapák zamýšľal tento film nakrútiť ako televízny formát, nakoniec sa však dostal aj do kín. Hlavnú hrdinku našiel v dvoch predlohách – Sivé oči Kazimierza Przerwu-Tetmajera a Roztopené srdce od Mila Urbana. Na čele oboch príbehoch stojí totiž podobné dievča s rovnakým menom – Kristka. V jednom sa ale líšia – v tom ako ľúbia. Poviedkový film hojne čerpá zo slovenského folklóru, vystupujú tam aj členovia Lúčnice.

Happy End (Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, 2017, Michael Haneke), ČT art, 21:55
Michael Haneke patrí k najvýraznejším európskym tvorcom, jeho štýl ľahko nájdeme aj v Happy Ende. Režisér a scenárista už tradične mieri do najvyššej spoločnosti, kde skúma paradoxne chudobu a narušenie medziľudských vzťahov, ale aj citov. To všetko s veľmi čiernym zmyslom pre humor, ktoré pôsobí ako sypanie soli do otvorenej rany. Do hlavných úloh obsadil ikony francúzskej kinematografie – Isabelle Hubert a Jeana-Louis Trintignanta. Obaja sa objavili aj v jeho predchádzajúcom filme Amour.

TV tipy 27.3. - 2.4. 2021


Nedeľa, 2. máj

Žeriavy tiahnu (Letyat Zhuravli, ZSSR, 1957, Michail Kalatozov), Dvojka, 22.25
Pokiaľ by mal byť zvolený najlepší sovietsky film zaoberajúci sa obdobím druhej svetovej vojny, je pravdepodobné, že prvú priečku by obsadili Žeriavy tiahnu. Na príklade mladej a krásnej Moskovčanky Veroniky spoznávame tragédiu žien, ktorých manželia a milenci odišli bojovať na front proti nemeckej armáde a mnohí z nich sa už domov nevrátili. Silno emocionálne ladené scény sú ešte podtrhnuté úžasnou kamerou Sergeja Urusevskija, kameraman číslo 1 v tomto období v sovietskej kinematografii.

Ako sa varia dejiny (Slovensko, Česko, Rakúsko, Fínsko, 2008, Peter Kerekes), Dvojka, 23.40
Ako sa varia dejiny je jeden z najlepších a najoriginálnejších dokumentov v novodobej histórii slovenskej kinematografie. Sledujeme v ňom prácu viacerých vojenských kuchárov pôsobiacich v rôznych častiach Európy počas vojnových konfliktov naprieč dejinami 20. storočia. Stávame sa tak spolu s nimi účastníkmi druhej svetovej vojny, ale aj nedávneho konfliktu v Čečensku.

Zrodila sa hviezda (A Star is Born, USA, 2018, Bradley Cooper), Doma, 20:30
Už tretie filmové spracovanie tohto príbehu. Prvýkrát si začínajúcu speváčku vo vzťahu so zabudnutou speváckou hviezdou zahrala Judy Garland. Film pre ňu znamenal vytúžený návrat na scénu. Legendárne bolo stvárnenie Barbry Streisand, ktorá spolu s Krisom Kristoffersonom vytvorila jeden z najznámejších filmových párov 70. rokov. Pred niekoľkými rokmi svoju verziu natočil aj Bradley Cooper, ten si aj zahral hlavnú rolu. Do úlohy Ally obsadil megahviezdu Lady Gaga. Tá k snímke vytvorila aj piesne, za titulnú skladbu Shallow získala aj Oscara.


autor Tatiana Rusnáková 27.4.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.