TV TIPY 9.3. - 14.3. 2021

TV TIPY 9.3. - 14.3. 2021

VOD recenzia



Utorok, 9. marec

Prízrak slobody (Le fantome de la liberté, Francúzsko, Taliansko, 1974, Luis Buňuel), ČT art, 23:30
Prízrak slobody patrí aj v tvorbe experimentátora Luisa Buňuela medzi tie najsurrealistickejšie diela, čo je teda skutočne čo povedať. Vo svojej satire spoločnosti rozčlenenej do viacerých kratších poviedok, buduje humorné situácie prostredníctvom mnohých kontrapunktov, ako napríklad jedenie nóbl spoločnosti pri sedení na záchodovej mise. Ako to už býva, niektoré poviedky sú lepšie ako tie ďalšie, stále však ide o veľmi vyvážený a nesmierne inteligentne vtipný celok.

Spisovatelia (Stuck in Love, USA, 2012, Josh Boone), Prima MAX, 16:15
Romantická komediálna dráma je príbehom o láske vo všetkých jej podobách. Bill je rozvedený spisovateľ, k písaniu vedie aj svoje dve deti. Popritom však dúfa, že sa k nemu vráti manželka, čas si ale kráti románikom s vydanou ženou. Billova dcéra Sam zažíva svoj prvý knižný úspech a vyžíva sa najmä vo vzťahoch na jednu noc, až kým nespozná Louisa, ktorý chce oveľa viac, než len byť jej známosťou. Samin brat Rusty zas prežíva svoju prvú lásku.

Super 8 (USA, 2011, J.J. Abrams), PRIMA Max, 20:00
Nie nadarmo je práca J.J. Abramsa prirovnávaná ku kinematografii Stevena Spielberga. Snímka Super 8 je akoby vytiahnutá priamo z jeho knižnice, pravdepodobne je to aj tým, že slávny režisér sci-fi príbeh produkoval. Skupina tínedžerov sa rozhodne nakrúcať film na opustenej železničnej stanici, na kameru sa im však podarí zachytiť čosi viac než budúce majstrovské dielo. Tínedžeri však čoskoro zistia, že ich hororové zámery predčí táto realita o niekoľko tried.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


Streda, 10. marec

V síti (Česko, 2020, Barbora Chalupová, Vít Klusák), Dvojka, 20:10
Veľa sa v Česku ale aj na Slovensku hovorilo o dokumentárnom filme dvojice Chalupová – Klusák. Tým sa podarilo nakrútiť kontroverznú snímku o pedofiloch číhajúcich na internete. Dokumentaristi najali tri plnoleté herečky, svojim zjavom evokujúce oveľa mladšie ročníky. Slúžili ako návnady pre odhalenie mužov, ktorí o nich na internete prejavili záujem, za plného vedomia o ich veku. Netušili však, že sú súčasťou nakrúcania.

Až do mesta Aš (Slovensko, Česko, 2012, Iveta Grófová), Dvojka, 23:00
O titule Až do mesta Aš sa často hovorí ako o prvej iskre, ktorá naštartovala posledné roky väčšieho záujmu o slovenský film. Súviselo to aj s festivalovými ambíciami týchto snímok, ale aj s objavením sa nových tvári, medzi ne patrí aj režisérka Iveta Grófová. Ta za pomoci skúseného scenáristu Mareka Leščáka rozpráva príbeh idealistickej Doroty z východu Slovenska, vydávajúcej sa do sveta.

Nočný let (Red Eye, USA, 2005, Wes Craven), Plus, 23:15
Wes Craven nenatáčal iba krvavé slashery typu Nočná mora z Elm Street, výborne zvládal aj napínavé trilery. Nočný let sa po väčšinu času, respektíve v prvej polovici, odohráva v priestoroch lietadla, kde medzi sebou začnú komunikovať dvaja mladí pohľadní ľudia. Človek by povedal, že medzi nimi vzniká osudová láska, chlapík má však úplne iné zámery. V hlavných úlohách sa predstavili Rachel McAdams a Cillian Murphy, prihráva im napríklad veterán Brian Cox.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


Štvrtok, 11. marec

Vlk z Královských Vinohrad (Česko, 2016, Jan Nemec), ČT 2, 22:05
Takmer až experimentálne ladený autobiografický film režiséra Jana Němce v stvárnení Jiřího Mádla. Jan Nemec stojí za klasikami českej novej vlny, ako O slavnosti a hostech alebo Démanty noci. Vlk z královských Vinohrad mapuje jeho život od šesťdesiatych rokoch minulého storočia po súčasnosť a vychádza pritom z vlastného textu s názvom Nepodávej ruku číšníkovi. Sme svedkami jeho návštevy festivalu v Cannes v roku 1968 až po ten karlovarský v roku 2015.

Mladý Winston (Young Winston, Veľká Británia, 1972, Richard Attenborough), ČT art, 20:15
Richard Attenborough je britským majstrom epického, dobrodružného, historického žánru. Jedným z argumentov je aj snímka Mladý Winston, kde sa vracia k príbehu jedného z najväčších Britov, akí kedy žili – premiéra Winstona Churchilla. Nesústredí sa však ale na jeho neskoršiu politickú kariéru, ale na jeho dospievanie. Chruchill bol v mladosti vnímavý, nesmierne inteligentný a talentovaný študent, aj keď mal problémy s rodičmi. Navyše, už v mladom veku mal záujem o politiku, neostalo však len pri jej pasívnom sledovaní.

Podoba vody (The Shape of Water, USA, 2017, Guillermo del Toro), Prima MAX, 22:00
Podoba vody je vo svojej podstate klasický romantický film. Osamelé dievča sa jeden deň stretne s niekým, komu hrozí obrovské nebezpečenstvo. Dievča ho teda chráni a túži mu pomôcť dostať sa zo škodlivého okolia. To platí, nemá upratovačka Elisa sa ozaj zaľúbi, objektom jej túžby je však vodné monštrum, ktoré na vlastný výskum využívajú vládni agenti. Nezvyčajnú dvojicu spojí osamelosť, zachrániť ich môže len spoločný útek.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


Piatok, 12. marec

Čierne duše (Anime nere, Francúzsko, Taliansko, 2014, Francesco Munzi), Dvojka, 21:50
Traja bratia živiaci sa zločinom sa postupne dostávajú stále hlbšie a hlbšie do neriešiteľných problémov. Jeden z nich obchoduje s drogami, ďalší je pasákom a tretí sa venuje podnikaniu. V okolí však pôsobí aj ďalšia konkurenčná banda a príbeh sa venuje práve ich konfrontácii. Temná drsná gangsterka sa tu stretáva s rodinnou drámou a revenge filmom. Čierne duše sa premietali v roku 2016 aj v našich artových kinách. Autenticitu snímky zvyšujú pre nás neznámi talianski herci.

Prehnití proti prehnitým (Ripoux contre ripoux, Francúzsko, 1990, Claude Zidi), Jednotka, 22:50
Vydarené pokračovanie úspešného prvého filmu. Dvojica detektívov si žije takpovediac po svojom, nemá problém s úplatkami ani s návštevami prostitútok a drahých reštaurácií. Na oddelení však prichádza nová dvojica detektívov a oheň je hneď na streche. Čaká nás tak viacero komických situácií, ale v jadre ide stále o poctivú kriminálku. Hlavné úlohy opäť stvárnili Philippe Noiret a Thierry Lhermitte. Prehnitých si nakoniec doplňte ešte tretím dielom, už z nového tisícročia

Daj si pohov, kamoš! (Grumpy Old Men, USA, 1993, Donald Petrie), Film+, 15:45
Legendami nabitá komédia je príbehom dvoch odvekých, na kosť rozhádaných susedov v podaní Waltera Mathaua a Jacka Lemmona. Tradíciou medzi nimi sú podpichovania a drobné zlomyseľnosti. Ich prieky trvajú roky, no ani jeden z nich si na ich počiatok nepamätá. Spory však nadobudnú nový level po tom, čo sa do susedstva prisťahuje atraktívna dáma Ariel. Obaja muži z nej ostanú pobláznení, rozpútava sa neľútostný boj o jej priazeň.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


Sobota, 13. marec

Nepodplatiteľní (The Untouchables, 1989, USA, Brian De Palma), ČT2, 22:40
Hviezdne obsadená snímka Briana De Palmu patrí dnes už ku klasike gangsterského subžánru. V roku 1920 začal platiť zákon o prohibícii alkoholu v Spojených štátoch, čím sa tento biznis dostal do rúk mafie. Na jednej strane zákona stojí nebojácny Eliot Ness a jeho „nepodplatiteľná“ partia, na tej druhej zločinecký gang okolo bossa bossov Ala Caponeho. Tento boj si vyžiada nejednu obeť. Formálne aj obsahovo veľmi príťažlivý film zaujal okrem iného aj parafrázou scény na schodoch známej z Krížnika Potemkina.

Madisonské mosty (The Bridges of Madison County, USA, 1995, Clint Eastwood), Prima MAX, 20:00
Romantický príbeh môže rozprávať vkusne aj o pomere starších párov, o čo sa pokúsil aj Clint Eastwood v dráme Madisonské mosty nakrútenej na motívy románu Roberta Jamesa Wallera. Do hlavnej mužskej úlohy obsadil samého seba a jeho protihráčkou je Meryl Streep. Civilne prerozprávaný príbeh o jednej nenaplnenej, krátkej, ale intenzívnej láske patrí v Eastwoodovej režijnej filmografii k najlepším kúskom a to aj napriek tomu, že sa dá v jeho režijnej tvorbe považovať za akúsi anomáliu.

Dievča s pištoľou (La ragazza con la pistola, Taliansko, 1968, Mario Monicelli), ČT 2, 13:40
Krásna Monica Vitti stvárňuje ženu vedenú pomstou. Jej cieľom je vodca sicílskeho gangu Vincenzo, muž, ktorý ju uniesol a zneuctil. Žena sa nehodlá celý život trápiť a v tichosti sa skrývať, vezme teda spravodlivosť do vlastných rúk – s pištoľou sa vydáva do Anglicka, aby ho zabila. Medzitým sa stane krásnou dámou, v hlave jej navyše skrsne myšlienka – možno mu viac ublíži, keď ho odmietne akoby ho mala zabiť. Na snímke sa podieľali majstri talianskeho filmu – od režiséra Monicelliho cez kameramana Carla DiPalmu až po strihača Ruggera Mastroianniho.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


Nedeľa, 14. marec

Katyň (Poľsko, 2007, Andrzej Wajda), Dvojka, 21:15
Hrôzy druhej svetovej vojny nezahrňovali len nemecké besnenie, prípadne kruté odvety spojeneckých vojsk, ale napríklad aj zbabelú likvidáciu poľskej inteligencie sovietskou tajnou políciou v poľskej Katyni. Obetí bolo vyše 20 000. Andrzej Wajda sa rád vracal do minulosti svojho národa, druhej svetovej vojne sa venoval už vo svojom prelomovom diele Kanály. Rovnako aj v Katyni ale nezabúda ani na príbehy jednotlivcov, najviac vo vás však zarezonuje práve dotyčný masaker.

Nezvestné (The Missing, USA, 2003, Ron Howard), ČT2, 21:35
Netradičný a drsný western s názvom Nezvestné nakrútil prevažne konvenčný, ale spoľahlivý režisér Ron Howard a v jeho filmografii tak zaberá osobité miesto. Cate Blanchett hrá matku menom Maggie, vychovávajúca svoju dcéru v divočine Nového Mexiku. Tá je unesená tajomným mužom, pričom v zložitom pátraní jej bude pomáhať jej otec, ktorý sa pri jej dverách objavil po dlhých rokoch. V úlohe otca sa predstavil Tommy Lee Jones, dcéru Lily si zahrala Evan Rachel Wood.

Muž v ohni (Man on Fire, USA, Veľká Birtánia, 2004, Tony Scott), JOJ, 23:00
Režisér Tony Scott sa v priemysle presadil prvýkrát akčným úspechom Top Gun, neskôr si vybudoval meno na kriminálnych a akčných filmoch. Takým je aj Muž v ohni, kde Denzel Washington stvárňuje hlavnú rolu bývalého agenta Creaseyho, momentálne pracujúceho ako osobný strážca malému dievčatku v ohrození. Jej rodičia sú vplyvní ľudia a Creaseyho si vybrali ako najlepšieho adepta na ťažkú prácu. Dievčatko však jedného dňa unesú, pričom agenta ťažko zrania.

TV tipy 9.3. - 14.3. 2021


autor Tatiana Rusnáková 9.3.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.