TV TIPY 1.3. - 7.3. 2021

TV TIPY 1.3. - 7.3. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 1. marec

Chuť čerešní (Ta'm e guilass, Irán, Francúzsko, 1997, Abbas Kiarostami), Dvojka, 22:30
Popredný iránsky režisér Abbas Kiarostami vyhral s týmto filmom Zlatú palmu na festivale v Cannes. Poetický príbeh sleduje muža (Homayoun Ershadi), ktorý chce spáchať samovraždu a hľadá niekoho, kto by ho po smrti pochoval. Na tomto pozadí film rozjíma nad otázkami života a smrti a nad ľudským utrpením, je však aj prehliadkou súdobého Teheránu a jeho obyvateľov.

Vtáčkovia, siroty a blázni (Československo, Francúzsko, 1969, Juraj Jakubisko), ČT art, 21:50
V bližšie neurčenom čase sa odohráva tento legendárny film Juraja Jakubiska. Ľúbostný príbeh dvoch mužov a jednej ženy dáva otázky o slobode a beznádeji a o tom, či maska blázna dokáže ochrániť pred realitou okolitého sveta. Snímka, ktorá po dokončení putovala priamo do trezoru odkazuje aj na politické udalosti doby, od sklamania z roku 1968 až po upálenie hlavnej postavy. V hlavných úlohách sa predstaví Magda Vašáryová, Jiří Sýkora a Phillipe Avron.

Duel Frost / Nixon (Frost/Nixon, USA, Veľká Británia, Francúzsko, 2008, Ron Howard), ČT2, 21:35
Osoba amerického prezidenta Richarda Nixona už bude navždy spätá s jednou z najväčších káuz americkej politiky – Watergate. Kvôli nej musel rezignovať na svoj úrad. Po niekoľkých rokoch prijíma pozvánku na sériu televíznych rozhovorov s moderátorom Davidom Frostom. Ten ho chce pred zrakmi miliónov divákov prinútiť priznať pravdu. Nixon je však ťažký súper. Vo filme Rona Howarda na motívy skutočných rozhovorov žiari dvojica Martin Sheen a Frank Langella.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Utorok, 2. marec

Vojna bez pravidiel (A Most Violent Year, USA, 2014, J.C. Chandor), Prima MAX, 22:25
Herecká dvojica Jessica Chastain a Oscar Isaac sa už tento rok objavia v remakeu Bergmanovho filmu Scény z manželského života, na pľaci sa už ale raz stretli. Bolo to práve v tomto titule. Odohráva sa v roku 1981, ktorý bol podľa štatistík najnásilnejším v histórii New Yorku. V jeho centre je Abel Morales, prisťahovalec, ktorý sa snaží podnikaním zabezpečiť svoju rodinu. Aj pri najlepších úmysloch je však korupcia, násilie a nespravodlivosť na dennom poriadku.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2013, Martin Scorsese), JOJ Cinema, 22:15
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva.

Mliečná dráha (La Voie lactée, Francúzsko, Západné Nemecko, Taliansko, 1969, Luis Buñuel), ČT art, 23:00
Typicky buňuelovský, rozumej satirický a značne surrealistický pohľad na úlohu cirkvi v spoločnosti. Dvaja pútnici sa vydávajú na cestu z Paríža do Santiaga de Compostela. Na tejto ceste stretávajú zvláštnych ľudí a sú svedkami rôznych zvláštnych udalostí. A pochopiteľne sa tu objaví aj Ježiš Kristus, čo tam potom, že sa príbeh odohráva v súčasnosti. Buňuel sa kriticky k cirkvi vyjadroval aj v snímkach Viridiana, Nazarin alebo Šimon na púšti.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Streda, 3. marec

Carnage (Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Španielsko, 2011, Roman Polanski), Prima MAX, 22:50
Polanského adaptáciu divadelnej hry Yasminy Rezy by sme pokojne mohli zaradiť medzi čierne komédie. Obsahuje však aj veľa groteskných, až absurdných prvkov. Keď sa dvaja chlapci pobijú na ihrisku, rodičia jedného z nich pozvú rodičov toho druhého k sebe domov, kde si to s nimi plánujú vyriešiť ako dospelí ľudia. Na povrch sa však dostanú témy, ktoré ani jeden z nich nechcel do debaty priniesť. V medzinárodnej produkcii sa objaví plejáda hviezd, mimo iné Christoph Waltz, Jodie Foster, Kate Winslet a John C. Reilly.

Trhlina (Slovensko, 2019, Peter Bebjak), JOJ, 20:35
Predtým, než sa kiná kvôli lockdownu minulý rok zavreli, boli sme svedkami niečoho, čo by mnohí diváci považovali ešte pred pár rokmi za zázrak – komerčný úspech slovenského filmu. Jedným z najväčších trhákov bol mysteriózny horor Petra Bebjaka Trhlina nakrútená podľa rovnako úspešnej predlohy Jozefa Kariku.

Melanchólia (Melancholia, Dánsko, Švédsko, Francúzsko, Nemecko, 2011, Lars von Trier), Prima MAX, 20:00
Dánsky režisér Lars von Trier je známy nielen svojou výnimočnou kinematografiou, ale aj kontroverziami, či už na plátne alebo mimo neho. Jedným z jeho divácky najobľúbenejších filmov je práve Melanchólia, príbeh o dvoch sestrách, z ktorých jedna sa práve vydáva, čo spojí celú rodinu. Pompézne stretnutie má ukončiť bohatá oslava, na oblohe sa však objaví planéta, ktorá ohlasuje koniec sveta. Prvotriedne herecké výkony a precízne vybudovaná atmosféra sú najväčšími atribútmi snímky.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Štvrtok, 4. marec

Nič nás nerozdelí (Lo imposible, Španielsko, 2012, J.A. Bayona), JOJ Cinema, 20:15
Katastrofická dráma sa odohráva tesne pred a tesne po obrovskej vlne tsunami v Indickom oceáne, ktorá zasiahla aj rôzne turistické destinácie. Jednými z obetí je aj rodina s troma deťmi, ktorá zostane tesne po zásahu vlny od seba oddelená. Matka sa snaží so synmi prežiť, otec sa snaží svojich milovaných nájsť. Nie sú však jediní, katastrofa zasiahla do životom tisícok ľudí. V hlavných úlohách manželského páru sa predstavili Ewan McGregor a Naomi Watts, film vznikol v španielskej produkcii od tvorcu hororu Sirotčinec.

Nájdený raj (Paradise Found, Austrália, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, 2003, Mario Andreacchio), ČT art, 20:15
V medzinárodnej koprodukcii vznikol životopisný príbeh o jednom z najslávnejších francúzskych umelcov Paulovi Gauginovi. Málokto vie, že výtvarné umenie bolo pre neho spočiatku len koníčkom popri jeho profesii burzového makléra a tradičnému životu po boku manželky a štyroch detí. Jeho život sa zmenil spoznaním iného maliara Pissarra, ktorý ho presvedčil, aby sa venoval len maľbe. K tomu ale Gaugin potreboval opustiť svoj život a vydať sa do raja – na Tahiti, kde našiel to, čo hľadal celý život.

Mission: Impossible (USA, 1996, Brian de Palma), Plus, 20:30
Úspešnú sériu s názvom Mission: Impossible ako prvý podľa úspešného seriálu adaptoval na veľké plátno Brian De Palma. Jeho prvá nemožná misia je dodnes zo všetkých 6 dielov najštýlovejšia a namiesto zbesilej akcie dáva prednosť značne prekombinovanej historke, kde si Ethan Hunt nemôže byť istý nikým vo svojom tíme ani okolí. Zo značnej časti sa nakrúcalo aj v Prahe. Okrem Toma Cruisea sa v ďalších dôležitých úlohách objavili Jean Reno, Jon Voight, Ving Rhames, Kristin Scott Thomas alebo Vanessa Redgrave.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Piatok, 5. marec

Proroctvo z temnôt (The Mothman Prophecies, USA, 2002, Mark Pellington), Film+, 20:10
Mysteriózny thriller rozpráva príbeh vdovca Johna, ktorý po nedávnej smrti manželky nájde záhadný bol plný ešte záhadnejších kresieb jednej a tej istej veci. Spomenie si pri ňom na posledné slova svojej zomierajúcej manželky. Vydáva sa do malého mestečka, kde mu tamojšia policajtka prezradí viac o záhadných udalostiach v okrese. John je ako novinár prirodzene zvedavý, to, čo sa však za záhadami skrýva, by sa ale nikdy neodvážil ani tušiť. Film je adaptáciou knihy, napísanej na motívy skutočných udalostí.

Macbeth (Veľká Británia, Francúzsko, USA, 2015, Justin Kurzel), Dvojka, 21:50
Najnovšia adaptácia divadelnej hry Williama Shakespeara bola nakrútená v roku 2015 a škótskeho bojovníka si zahral Michael Fassbender. Ten si vypočuje veštbu, podľa ktorej sa má stať budúcim kráľom a v dosiahnutí tohto cieľa nebude brať Macbeth na nikoho žiadne ohľady. Jeho rovnako skazenú manželku si zahrala Marion Cotillard. Kurzelova veria je výsostným autorským počinom, nesnaží sa prispôsobiť trendu historických blockbusterov zobraziť na plátne veľké bitky s obrovskými armádami.

Prehnití (Les Ripoux, Francúzsko, 1984, Claude Zidi), Jednotka, 22:55
Legendárna komediálna kriminálka sa odohráva v uličkách parížskej štvrte Montmartre. Tu spoznávame policajta Reného, ktorý je dlhé roky zvyknutý pracovať po svojom, avšak šéf mu pridá nového, mladšieho parťáka s modernejším spôsobom práce. Je to však René, ktorý sa v tomto prostredí vyzná. V hlavných úlohách uvidíte Philippeho Noireta a Thierryho Lhermittea. Film získal troch Cézarov, za najlepší film roka, réžiu a strih. O pár rokov neskôr vzniklo pokračovanie Prehnití proti prehnitým a nakoniec sa z Prehnitých stala trilógia.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Sobota, 6. marec

Pán si neželal nič (Československo, 1970, Peter Solan), Dvojka, 21:00
Hlavnou postavy drámy je vrátnik Ctibor, kedysi významný hotelový sluha, dnes pracovník ako každý iný. V sebe má však stále túžbu byť potrebný, preto chce všetkými silami zabrániť ohlásenej samovražde. Ctibor si ale pomýli dvere a ponúka pomoc tam, kde je zbytočná. Film bol vďaka svojej irónii na dlhé roky zatvorený do trezoru. Na snímke spolupracovali s režisérom Petrom Solanom scenárista Peter Karvaš, kameraman Vincent Rosinec či hudobný skladateľ Zdeněk Liška. Tí dnes patria k majstrom svojho odboru.

Všetko alebo nič (All or Nothing, Veľká Birtánia, Francúzsko, 2002, Mike Leigh), ČT art, 22:50
Zabudnite na slovenského filmového menovca, to pravé Všetko alebo nič nakrútil v roku 2002 Brit Mike Leigh. Ide o klasický príbeh manželstva ľudí v strednom veku, ktoré sa dostalo do každodenného stereotypu. Manželia si už nemajú čo povedať a s deťmi to tiež nie je ideálne. Jedného dňa však ich syn Rory nečakanie ochorie a musí ísť do nemocnice. Až takáto nešťastná udalosť po dlhých rokoch vzbudí u páru potrebu znova k sebe nájsť cestu. V hlavných úlohách sa predstavili britské legendy Timothy Spall a Lesley Manville

Sicario: Nájomný zabijak (Sicarion, USA, 2015, Denis Villeneuve), ČT2, 22:00
Agentka FBI Kate v podaní Emily Blunt je poverená, aby sa išla na hranicu USA a Mexika zúčastniť boja proti obchodu s drogami vedenom z Mexika. Na starosti bude mať aj tunely, kade prechádzajú do USA veľké zásielky drog. Kate sa však na svojej misii dozvedá o vojne proti kartelom veci, ktoré jej menia pohľad na vlastnú prácu. Dostáva sa tak do konfliktu so šéfom (Josh Brolin) a tajomným chlapíkom z tímu (Benicio Del Toro), ktorý tu vedie svoju vlastnú, nekompromisnú vojnu.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


Nedeľa, 7.marec

Danton (Francúzsko, Poľsko, Nemecko, 1983, Andrzej Wajda), Dvojka, 21:50
Veľkolepá historická snímka poľského režiséra Andrzeja Wajdu nám predstavuje dve osobnosti francúzskej revolúcie, a to Dantona v podaní Gerarda Depardieua a jeho protivníka Robespiera. Film vznikol prekvapivo na námet divadelnej hry, avšak divadelnosťou netrpí, skutočne je na čo sa pozerať. Čakajú nás špinavé politické intrigy, utínanie hláv pod gilotínou a najmä Depardieuov nezabudnuteľný výkon. Film získal cenu BAFTA za najlepší neanglicky hovorený film.

Rivali (Rush, 2013, USA, VB, Nemecko, Ron Howard), ČT2, 21:45
Daniel Bruhl a Chris Hemsworth vo svojich zatiaľ dosť možno najvýraznejších filmových úlohách ako Niki Lauda a James Hunt, dve veľké legendy motoristického športu na poli Formule 1. Jeden je suchársky pedant, ten druhý nezodpovedný playboy. Film Rona Howarda patrí medzi jeho najlepšie nakrútené aj najlepšie honotené snímky s dokonale nakrútenými sekvenciami zo závodov. Len sa treba zmieriť s faktom, že Lauda a Hunt neboli v skutočnosti až takými rivalmi, ako ich prezentuje scenár kvôli dramatizácii deja.

Drsný Harry (Dirty Harry, 1971, USA, Don Siegel), Prima MAX, 23:30
V San Francisku vyčína osamelý masový vrah, skúsený strelec, pričom jeho obete sú náhodné a vypátrať ho tak nebude jednoduché. Prípadu sa ujíma drsný policajt Harry Callahan s tvárou Clinta Eastwooda a ktorý svoju prezývku nezískal len tak náhodou. Dostáva aj parťáka mexického pôvodu. Nie všetko ale pôjde podľa plánu a vyšetrovatelia zažijú nejedno sklamanie. Film skvele zapadá do obdobia Nového Hollywoodu, ktorý poskytoval tvorcom viac tvorivej slobody a možnosť spoločenskej kritiky.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2021


autor Tatiana Rusnáková 1.3.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.