TV TIPY 16.2. - 21.2. 2021

TV TIPY 16.2. - 21.2. 2021

VOD recenzia



Utorok, 16. február

Moja krásna učiteľka (Larry Crowne, USA, 2011, Tom Hanks), Prima MAX, 18:05 Zrejme každý divák na svete pozná Toma Hanksa ako herca, niekoľkokrát však zablúdil aj k réžii. Moja krásna učiteľka je zatiaľ jeho posledný pokus – romantická dráma je inšpirovaná Hanksovými reálnymi spomienkami na obdobie vlastného vysokoškolského štúdia. V scenári Nie Vardalos hrá Hanks muža v strednom veku, ktorý po dlhých rokoch stratí svoju prácu, predstavujúceho preňho istotu. Rozhodne sa zapísať na miestnu univerzitu, kde si plánuje rozšíriť obzory a doplniť vzdelanie. V priebehu cesty však zistí, že sa v živote nemusí len pevne držať istôt.

Takí normálni vozíčkari (Tiszta szivvel, Maďarsko, 2016, Attila Till), ČT art, 23:30
Režisér tejto akčnej komédie plánoval nakrútiť podľa vlastných slov film, v ktorom by postavy nemuseli explicitne hrať nejakú postavu. Aj vďaka skúsenosti pri práci s telesne hendikepovanými sa rozhodol pre príbeh o vozíčkaroch, ktorí sa s traumami, pocitom nadbytočnosti a komplikáciami s najbližšou rodinou rozhodnú bojovať po svojom – ponúknu svoje služby mafii. Téma o zabijakoch na kolesách však nie je prvoplánovým komickým prvkom, režisérovi sa darí vhodne spytovať postoj spoločnosti k hendikepovaným ľuďom.

Robinson Crusoe (USA, 1997, George Miller, Rod Hardy), Prima MAX, 20:00
Román Daniela Dafoea patrí k najikonickejším dielam literatúry a tak je iba logické, že vzniklo mnoho jeho adaptácií, ale aj filmov, ktoré sa príbehom stroskotanca na pustom ostrove inšpirovali a previezli ho napríklad na Mars, ako v snímke Robinson Crusoe na Marse z roku 1964. Vo verzii z roku 1997 si hlavnú úlohu zahral Pierce Brosnan v mierne nadpriemernej adaptácii, ktorá sa od predlohy v mnohých bodoch ale odlišuje.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


Streda, 17. február

3:10 vlak do Yumy (3:10 to Yuma, 2007, USA, James Mangold), AMC, 11:30
To, že western nie je až tak mŕtvy žáner, ako sa nám snažia nahovoriť dlhé desaťročia novinári, sa pred vyše dekádou snažil vyvrátiť James Mangold spoločne s Russellom Croweom a Christianom Baleom v hlavných úlohách 3:10 vlak do Yumy. Námet však nie je originálny, ide o remake klasiky s Johnom Wayneom v hlavnej úlohe z roku 1957. Ako názov napovedá, hrať tu bude významnú úlohu obľúbený motív deadline-u a záchrany v poslednej chvíli...a samozrejme vlak. Záver rozhodne prekvapí.

Baby Driver (Veľká Británia, USA, 2017, Edgar Wright), AMC, 23:40
Edgar Wright patrí medzi najobľúbenejších britských režisérov súčasnosti. Jeho filmy sa vyznačujú zdatným miešaním rôznych, na prvý pohľad možno nekompatibilných žánrov. V tomto prípade čerpá z komédie, akčných filmov napakovaných dobrodružstvom, rodinných či romantických filmov. Ansel Elgort v snímke stvárňuje mĺkveho mladíka, ktorý je nútený pripojiť sa k bande zločincov ako ich únikový jazdec. Aj napriek tomu, že si udržuje odstup, stále stojí na kraji priepasti, pod ktorou sa rozprestiera ohrozenie všetkého, čo má v živote rád.

Pod rúškom noci (Live by Night, USA, 2016, Ben Affleck), Dajto, 20:15
Filmová história je plná anti-hrdinov, ktorí sa rozhodnú neslúžiť systému, nerešpektovať pravidlá a robiť len to, čo sami uznajú za vhodné. Takúto postavu pridáva aj Ben Affleck, stvárňujúci vo vlastnej réžii rolu Joea Coughlina. Napriek tomu, že je synom policajného dôstojníka, vo svojom okolí je jeho meno priamou asociáciou zločinu. Po tom, čo ho prepustia z väzenia opúšťa Boston a vydáva sa na Floridu, kde plánuje v dobe prohibície založiť prosperujúcu sieť predaja alkoholu.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


Štvrtok, 18. február

Vo svetle noci (Slovensko, 2020, Matej Pok), Dvojka, 22:45
Verejnoprávna televízia dáva opäť priestorom mladým režisérskym hlasom, v tomto prípade dokumentaristovi Matejovi Pokovi. Pre svoju tému si zvolil svetelné znečistenie, keďže aj keď sa často hovorí o znečistenom prostredí, vplyv toho svetelného považuje ešte stále väčšina ľudí za zanedbateľný, prípadne danú problematiku ľudia vôbec nepoznajú. Problém, ktorý ale zatiaľ nemá riešenie ovplyvňuje nielen ľudí, ale aj život rastlín a prácu mnohých vedeckých odvetví.

Maximálny limit (Two for the Money, USA, 2005, D.J.Caruso), Film+, 13:40
Dvojica Matthew McCounaghey a Al Pacino bola jednou z príčin komerčného úspechu tejto športovej snímky. Zahrali si v nej dvojicu, ktorú spojí tipovanie. McCounaghey je bývalý sľubný športovec, zranenie mu však zahatá cestu k úspechu. Svoje znalosti však využíva pri tipovaní. V ňom sa mu darí natoľko, že na seba pritiahne pozornosť šéfa národnej korporácie (Pacino). Čoskoro sa pre nich začnú zlaté časy, charakteristické veľkými ziskami, krásnymi ženami a prekypujúcim luxusom.

Opití láskou (Punch-Drunk Love, USA, 2002, Paul Thomas Anderson), Film+, 17:20
Na začiatku nového milénia spolupracoval režisér Paul Thomas Anderson s hercom Adamom Sandlerom niekoľko krát. Okrem iného mu zveril aj hlavnú úlohu romantickej drámy Opití láskou. Skvelá réžia dokázala zo Sandlera vytiahnuť jeho najlepší herecký výkon, za ktorý si dokonca domov odniesol nomináciu na Najlepšieho herca na Zlatých Glóbusoch. Príbehom o plachom, podivnom Barrym vyniesol režisérovi Cenu za najlepšiu réžiu na Festivale v Cannes a okrem Sandlera sa v ňom objaví aj celá séria výnimočných vedľajších postáv, za zmienku stojí najmä klasicky perfektný Phillip Seymour Hoffman.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


Piatok, 19. február

Ústava (Ustav Republike Hrvatske, Chorvátsko, Česko, Slovinsko, Macedónsko, 2016, Rajko Grlič), Dvojka, 22:25
Pohľad na súčasnú malomestskú spoločnosť moderného Balkánu. Tvorí ju aj Vjeko, učiteľ, ktorý sa stále nezmieril so smrťou svojho partnera Boba. Voľný čas trávi opaterou vlastného otca, ale aj prezliekaním sa do ženských šiat. Pri jednej nočnej prechádzke je však brutálne napadnutý. Začne sa o neho starať suseda Maja, zdravotná sestra. Na oplátku však žiada Vjeka o pomoc pre svojho manžela – pripravuje sa totiž na skúšky z histórie a jazyka. Muži však majú rozdielny pohľad na svet. Práve preklenutie na prvý pohľad nepreklenuteľných rozdielov je témou číslo jedna v súčasnom Balkáne a bývalej Juhoslávii.

Kult hákového kríža (American History X, USA, 1988, Tony Kaye), Jednotka, 22:35
Dnes už husto kultový americký film o tamojšom neonacistickom hnutí. Hlavnú úlohu nezabudnuteľne stvárnil Edward Norton. Ten si zahral neonacistu, ktorý však postupom času začne svoje násilné chovanie prehodnocovať, čo však nie úplne chápe jeho okolie, najmä jeho mladší brat, ktorý sa v ňom vidí. Norton bol za svoj výkon (a tetovanie hákového kríža na hrudi) nominovaný na Oscara, v úlohe jeho mladšieho brata ale aj Edward Furlong dokazuje, že nebol hercom iba jednej postavy.

Lucy (Francúzsko, 2014, Luc Besson), JOJ, 20:35
Akčný sci-fi thriller Lucy vzbudil vo fanúšikoch Luca Bessona nádej, že sa vrátil do starej formy. Následný Valerián a mesto tisícich planét ale dopadlo o niečo rozpačitejšie, než Lucy. Tá v podaní Scarlett Johansson nešťastnou náhodou skonzumuje nebezpečnú drogu, ktorá v nej ale prebudí nečakané mentálne a fyzické schopnosti. Tie sa neustále rozvíjajú až do absurdného, ale na tento typ filmu perfektne sadnúceho konca. Okrem iného ide aj o vtipný komentár k ženskej emancipácii, čo mnohým divákom uniklo.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


Sobota, 20. február

Rio Bravo (USA, 1959, Howard Hawks), Jednotka, 13:40
Legendárny western, ktorý prekvapivo John Wayne nenakrútil s Johnom Fordom, ale s ďalším hollywoodskym klasikom, Howardom Hawksom. Námet je typicky westernový, isté mestečko je sužované nebezpečnou rodinou s mocou a všetci miestni sa ich boja. Na ich odpor sa postaví šerif so svojou skupinkou podriadených. Popis deja môže pripraviť na krvavú záležitosť. Hawks však nakrútil celkom pohodový film s množstvom dialógov a sústreďuje sa na silu priateľstva medzi starými známymi.

Bílá nemoc (Československo, 1937, Hugo Haas), Dvojka, 20:45
Film Huga Haasa adaptuje legendárnu divadelnú hru Karla Čapka, dokonca je nakrútený na motívy divadelného predstavenie Národného divadla. Nedá sa neasociovať si jej príbehom s nacistickým Nemeckom. V roku 1937 však ešte nikto nemohol tušiť, že realita môže byť oveľa horšia – príbeh hovorí o chorobe, ktorá gniavi obyvateľstvo totalitnej krajiny. Jej líder sa namiesto riešenia tejto krízy chystá na vojenskú expanziu. V chudobnej štvrti však žije lekár, ktorý chce ukončiť epidémiu aj nacionalistický režim.

Ray (USA, 2004, Taylor Hackford), ČT art, 21:45
Životopisy známych osobností sú stále vďačným námetom na film. Hlavne, keď je ich hlavným hrdinom niekto ako Ray Charles. Ikonický spevák zažil vzostupy aj pády, poznačilo ho ťažké detstvo a smrť brata. Mal však výnimočný talent, ktorý ho predurčil na veľké veci. Ani kariérny úspech ho však nedokázal zachrániť pred démonmi, ktorých si v sebe celé tie roky nosil. V hlavnej úlohe, vo výnimočnom výkone stvárňuje Raya Jamie Foxx, ocenený za rolu Oscarom aj Zlatým Glóbusom.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


Nedeľa, 21. február

Valmont (1989, Francúzsko, VB, Miloš Forman), ČT2, 21:45
Román Nebezpečné známosti francúzskeho spisovateľa Choderlosa de Laclosa zaujíma už lhé desaťročia renomovaných filmových tvorcov a okrem Miloša Formana zaujal počiatkom osemdesiatych rokov aj Slovenskú televíziu v Bratislave, kde sa nakrútil solídny televízny film s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe. Naspäť však k Formanovi. Ten opäť nesklamal, nakrútil výbornú historickú drámu a podarilo sa mu do nej dostať Colina Firtha, Anette Benning alebo Meg Tilly.

Nikde v Afrike (Nirgendwo in Afrika, Nemecko, 2001, Caroline Link), Dvojka, 21:15
Nemecký historický film sa odohráva v africkej Keni a začína tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, v roku 1938. Do krajiny emigruje židovská rodina Redlichovcov pred nastupujúcim nacizmom v Nemecku. Rodina s malou dcérkou to však nebude mať ani v zdanlivo pokojne Afrike ľahké, každý z členov rodiny si na nové prostredie zvyká inak. Manželka sa tu spočiatku necíti pohodlne, zato malá Regina miestnu prírodu zbožňuje. Všetci traja však musia reagovať aj na udalosti v Európe a riešiť otázku, či sa vrátiť...

Toman (Česko, Slovensko, 2018, Ondřej Trojan), Jednotka, 21:20
Československá kinematografia sa zrejme ešte dlho bude konfrontovať s následkami komunistického režimu. Zvlášť keď je nevyčerpaných ešte toľko tém a osobností, ktoré zatiaľ na plátne nedostali priestor. Potrebu predstaviť vplyvného muža pocítil aj režisér Ondřej Trojan, film Toman je o šéfovi zahraničnej kontrarozviedky. Okrem toho bol však obchodníkom, ktorý sa nezastavil pred ničím. Otázka morálky bola v jeho ponímaní až tou poslednou prioritou.

TV tipy 16.2. - 21.2. 2021


autor Tatiana Rusnáková 16.2.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.