TV TIPY 2.2. - 7.2. 2021

TV TIPY 2.2. - 7.2. 2021

VOD recenzia



Utorok, 2. február

Inland Empire (USA, Francúzsko, Poľsko, 2006, David Lynch), ČT art, 22:50
Jedná sa o prvý digitálne točený Lynchov film. Experimentálna snímka nakrúcaná bez pevného scenára. Pri premiére nevedeli ani herci o čom vlastne film je a aké v skutočnosti sú postavy, ktoré na plátne stvárnili. Samotný režisér ho popisuje krypticky – je vraj o žene v problémoch a o záhade. V centre základnej linky je herečka, ktorá sa chce vcítiť do charakteru svojej postavy, začnú sa však okolo nej diať šialené veci. Spomínanú herečku si zahrala Lynchová dvorná hviezda Laura Dern.

Hrdinovia ohňa (Only the Brave, USA, 2017, Joseph Kosinski), Prima MAX, 20:00
Hrdinovia ohňa je katastrofickou snímkou založenou na skutočnej udalosti. Pokiaľ ste si o hrdinskom čine hasičského zboru pri hasení ohromného lesného požiaru v USA niečo na internete čítali, asi viete, ako film skončí. Napriek tomu ide ako po stránke dejovej a hereckej, tak po trikovej veľmi kvalitne nakrútený zástupca žánru. Predstavilo sa tu mnoho hviezd, spomeňme mená, ako Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly alebo Andie McDowell. Napriek svojim kvalitám Hrdinovia ohňa v kinách neprávom prepadli.

Unesený (Rendition, 2007, USA, JAR, Gavin Hood), AMC, 22:00
11. september definitívne zmenil svet a náš život sa stal monitorovaný rôznymi tajnými spravodajskými službami. Analytik CIA Douglas Freeman v podaní Jakea Gyllenhaala bol svedkom neortodoxného vypočúvania svedka, chemického inžiniera egyptského pôvodu podozrivého z terorizmu, severoafrickou políciou. Ten má za manželku rodenú bielu a tehotnú Američanku v podaní Reese Witherspoon. Gavin Hood predstavuje vo svojej mozaike množstvo postáv a ukazuje komplikovanosť súčasného sveta.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021

Streda, 3. február

Stratený v džungli (Jungle, 2017, Austrália, Kolumbia, Greg McLean), Markíza, 20:30
Izraelčan Yossi sa vypraví spoločne so svojimi kamarátmi na výlet do amazonského pralesa za účelom vyhľadania indiánskeho kmeňa a možno aj nejakého toho zlata. Následkom nešťastných udalostí sa Yossi ocitá sám uprostred divokej prírody a začína tak jeho zdanlivo vopred prehratý boj o holý život. Hady, pavúky alebo hmyz mu nebudú zrovna ukazovať smer cesty naspäť do La Paz. Životopisný film poskytol veľkú príležitosť pre Daniela Radcliffa, ktorého vychudnutá postava a kukuč trpiteľa sa do survival žánru výborne hodí.

Vo štvorici po opici (The Hangover, USA, Nemecko, 2009, Todd Phillips), Dajto, 20.15
Dnes už značne kultová komédia dala neskôr vzniknúť celej trilógii, kde to už ale s kvalitou išlo celkom rýchlo z kopca. Každopádne aspoň prvý film pobaví aj dnes. Štvorica chlapíkov si vyrazí do Las Vegas na rozlúčku so slobodou, prehýri noc a ráno sa zobudí s poriadnou bolesťou hlavy a so zistením, že si nikto z predchádzajúcej noci nič nepamätá. No a čo viac, budúci ženích je fuč, hotelová izba zdemolovaná a do veci bude mať čo povedať aj boxer Mike Tyson. Režisér Todd Phillips je autorom "Jokera" z minulého roka.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021

Štvrtok, 4. február

Holka na zabití (Československo, 1975, Juraj Herz), Prima MAX, 20:00
Kriminálna komédia Juraja Hertza s Dagmar Veškrnovou-Havlovou v hlavnej úlohe. Tá si zahrala mladé dievča z detského domova, ktoré prichádza do horského hotela za svojou kamarátkou. Zisťuje však, že dievča záhadne zmizlo. Podľa jej známych dobrovoľne odišla, Anna však začne po kamarátke pátrať a zisťuje prekvapivé skutočnosti ohľadom jej zmiznutia. Hertz sa pokúsil čiastočne v Holce na zabití kopírovať postupy talianskeho subžánru giallo.

Lepšie už to nebude (As Good As It Gets, USA, 1997, James L. Brooks), AMC, 19:50
Jack Nicholson si v snímke zahral večne nasrdeného, obsesívno-kompulzívneho spisovateľa Melvina, ktorý má rád svoj zabehnutý režim. Ten sa mu ale čochvíľa začne rúcať. Jeho homosexuálneho suseda prepadnú vo vlastnom dome a takmer ho zabijú. Kým je v nemocnici, Melvin je nútený postarať sa o jeho psa. Navyše, jeho obľúbený čašníčka premýšľa nad odchodom z práce aby bola bližšie chorému synovi. Melvin sa všemožne snaží vrátiť svoj život do starých koľají, nakoniec ale možno príde na to, že zmena nemusí byť vždy na škodu veci.

Houdini, 1. epizóda (Kanada, USA, 2014, Uli Edel), ČT art, 20:15
Miniséria pochádza z dielne History Channel a snaží sa vyrozprávať príbeh vari najznámejšieho mága všetkých čias – maďarského rodáka Harryho Houdiniho. Stvárnený Adrienom Brodym je Houdini v snímke začínajúcim kúzelníkom, ktorý sa pomocou stále odvážnejších a dovtedy nepredstaviteľných trikov vyšplhá až k celosvetovej sláve. Titul bol nakrútený takmer celý v Budapešti, ako predloha mu slúžila kniha Bernarda C. Meyera Houdini: Mind in Chains: A Psychoanalytic Portrait.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021

Piatok, 5. február

Kolónia (Colonia, 2015, Nemecko/Luxembursko, Florian Gallenberger), ČT2, 23:40
Pinochetove zločiny páchané počas jeho krutého režimu od začiatku 70. rokov nepatria medzi frekventované námety pre hrané filmy, aspoň čo sa týka kinematografie mimo Južnej Ameriky. Možno aj z tohto dôvodu pôsobí Kolónia s Emmou Watson a Danielom Bruhlom v hlavných úlohách politických väzňov v kolónii Dignidad tak šokujúco. Nemecký režisér Gallenberger ale nechcel nechať diváka v kine iba trpieť a tak sú zdrvujúce scény násilia zabalené v príťažlivom trilerovom háve s romantickou líniou.

Horúčka sobotňajšej noci (Saturday Night Fever, USA, 1977, Johna Badham), Jednotka, 22.35
Jedna zo životných úloh Johna Travoltu nám predstavuje skupinku mladíkov žijúcich v New Yorku sedemdesiatych rokov. Ich životy za veľa nestoja, cez týždeň monotónna drina v práci a cez víkend konečne diskotéka v miestnom klube, kde môžu baliť miestne pipenky. Kultový film sa preslávil samozrejme aj melodickou tanečnou hudbou tria Bee Gees s niekoľkými nesmrteľnými superhitmi. Pochopiteľne nezabudnuteľný je aj Travoltov účes. Z ďalšej tvorby Johna Badhama spomeňme príjemnú sci-fi komédiu Číslo 5 žije.

Mesto (The Town, USA, 2010, Ben Affleck), Dajto, 20:15
Trochu neprávom sa pozabudlo na tento film, mnohými publicistami označovaný za jeden z najlepších roku 2010. Napísaný a režírovaný Benom Affleckom, rozpráva príbeh o reálnej udalosti – poslednej lúpeži skupiny zlodejov. Kritici za výkon pochválili nielen Afflecka za kamerou, ale aj Afflecka pred kamerou, nomináciu na Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe sa ušla aj Jeremy Rennerovi. Okrem nich sa na plátne poslednýkrát objavil aj Pete Postletwhaite.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021

Sobota, 6. február

Súkromné životy (Československo, Západné Nemecko, 1990, Dušan Hanák), Dvojka, 20:40
Režisér Dušan Hanák nie je čo sa týka intímnych psychologických portrétov žiaden nováčik. Poznať to aj v tejto snímke o dvoch sestrách a ich komplikovanom vzťahu. Kým herečka Elena zažíva materstvo prvýkrát, psychologička Naďa sa vyrovnáva s následkami operácie, po ktorej už nebude môcť mať deti. V príbehu sa objavuje aj Martin, akýsi symbol totalitnej neslobody – jediné, čo chce, je tvoriť slobodne a tak, aby bol sám so sebou spokojný.

Casanova '70 (Taliansko, Francúzsko, 1965, Mario Monicelli), ČT art, 21:45
Dobre známy príbeh o historickom milovníkovi sa režisér Mario Monicelli rozhodol pretransformovať do modernej doby – Casanovu vníma ako tragikomickú postavu, muža, ktorý nie je schopný lásky, hoc sa mu ženy vrhajú k nohám. Po tom, čo sa rozíde so svojou priateľkou nie je schopný naviazať erotické vzťahy s inými ženami. V núdzi nachádza psychoanalytika, ktorému rozpovie všetky svoje zážitky. Ten má pre neho diagnózu – nie je schopný sa so ženou milovať, kým mu nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. V hlavnej úlohe bláznivej komédie uvidíte legendárneho Marcella Mastroianniho.

Výstrel (Blow Out, USA, 1981, Brian de Palma), ČT 2, 21:40
Ak ste fanúšikmi Antonioniho "Zväčšeniny" (Blow-up) a Coppolového "Rozhovoru" (The Conversation), určite si užijete aj túto zmes Briana de Palmu. V nej sa Jack živí ako zvukár. Práve nahrávaniu zvukov sa venuje, keď sa stane svedkom automobilovej nehody. Z auta sa mu podarí vytiahnuť Sally, vodič je však mŕtvy. Neskôr zisťuje, že vodičom bol kandidát na amerického prezidenta. To však nie je všetko, pri prehrávaní nahrávky z osudnej noci započuje Jack na zázname záhadný výstrel.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021

Nedeľa, 7. február

Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli macor, Juhoslávia, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Rakúsko, 1998, Emir Kusturica), Dvojka, 21:25
Kusturica bol v tomto roku už etablovaným európskym režisérom – na konte mal niekoľko úspechov, vrátane Zlatej Palmy z Cannes za "Underground". Svoj typický štýl predvádza aj v tejto snímke – príbeh sa odohráva za rytmov svižnej balkánskej hudby, rozprávaný je cez množstvo rozmanitých postáv. To, čo sa začína ako stretnutie dvoch priateľov po dlhých rokoch, končí ako séria šialených udalostí – mimo iné nepodarená lúpež vlaku alebo dohodnutý sobáš.

Ukradni, čo môžeš (Buffalo Soldiers, Nemecko, Veľká Británia, 2001, Gregor Jordan), ČT2, 21:35
Satirická čierna komédia o skupine vojakov na stanici v Západnom Nemecku v roku 1989. Ich prítomnosť už nie je veľmi potrebná, Berlínsky múr je doslova na spadnutie a vojaci sa celý deň poflakujú, prípadne trávia voľné chvíle v kasíne. Nie však Elwood – ten si zarába predávaním heroínu a kradnutého tovaru. Aj keď boli niektorí kritici k snímke mimoriadne priazniví, načasovanie nemohlo byť horšie – film premiéroval na Festivale v Toronte začiatkom septembra, po páde dvojičiek bol však film, kritizujúci pôsobenie americkej armády v zahraničí označený ako anti-americký.

Králičia nora (Rabbit Hole, USA, 2010, John Cameron Mitchell), Prima MAX, 18:05
Becca Corbettová a jej manžel Howie prídu pri autonehode o štvrorročného, jediného syna. Psychologická dráma, nakrútená na základe divadelnej hry, s Nicole Kidman a Aaronom Eckhartom v hlavných úlohách, sa zaoberá otázkou, ako a či je vôbec možné vyrovnať sa so stratou najmilovanejšej osoby. Králičia nora odkazuje na kvantovú teóriu a nesmrteľnosť ako východisko zo smútku. Oscarová nominácia pre skvelú Nicole Kidman zostala nenaplnená, čo jej výkon však vôbec neznehodnocuje.

TV tipy 2.2. - 7.2. 2021


autor Tatiana Rusnáková 2.2.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.