TV TIPY 26.1. - 31.1. 2021

TV TIPY 26.1. - 31.1. 2021

VOD recenzia



Utorok, 26. január

Mazacia hlava (Eraserhead, USA, 1977, David Lynch), ČT art, 22:35
Ak by ženy počas tehotenstva rozhodne nemali pozerať "Rosemary's Baby"/Rosemarino bábätko, nastávajúci oteckovia by sa určite mali vyhnúť Mazacej hlave. Sám Lynch sa vyjadril, že snímku poňal ako analýzu vlastného strachu z otcovstva. Hlavnou postavou surrealistického filmu je Henry, ktorý si za ženu vezme svoju bývalú priateľku po tom, čo sa dozvie, že je tehotná. Nasťahujú sa do nehostinnej komunity, do malého stiesneného bytu. Keď sa im dieťa narodí, vyzerá desivo, neľudsky, navyše neprestáva vrieskať. Matka z domu utečie, celá starostlivosť tak ostáva na Henrym.

Očami fotografky (Česko, Slovensko, 2015, Matej Mináč), Dvojka, 21:10
Slávny Matej Mináč sa v tomto životopisnom dokumente rozhodol zobraziť človeka, ktorý mu je veľmi blízky – vlastnú mamu, legendárnu fotografku Zuzanu Mináčovú. Po celom svete sa preslávila zábermi z rôznych festivalov, aj v pokročilom veku je energická a optimistická. Celý život však v sebe nesie traumu z detstva, na ktoré sa v tejto snímke vracia, aby konečne dosiahla pokoj duše. Mináč v dokumente využíva aj prvky inscenácie.

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021

Streda, 27. január

Hora medzi nami (The Mountain Between Us, USA, 2017, Hany Abu-Assad), JOJ, 20:35
Netradičná romanca odohrávajúca sa v zasnežených severoamerických horách. Fotoreportérka Alex chystajúca sa na vlastnú svadbu a muž v stredných rokoch Ben havarujú s lietadlom uprostred divočiny a vydávajú sa na strastiplnú cestu za záchranou. Táto cesta im však navždy zmení životy. Takmer po celý čas vidíme na plátne Kate Winslet a Idrisa Elbu, medzi ktorými to patrične iskrí. Film nakrútil palestínsky režisér Hany Abu-Assad, tvorca oscarovej snímky "Raj teraz hneď".

Motýlik (Papillon, USA, Srbsko, Malta, Čierna Hora, 2017, Michael Noer), Markíza, 20:30
Nová adaptácia románu Henriho Charriéreho sa pochopiteľne nemôže porovnávať s úžasným filmom s Dustinom Hoffmanom a Steveom McQueenom a to už len vďaka tomu, že išlo o adaptáciu prvú a tá skrátka nemala žiadnu chybu. Príbeh dvoch väzňov žijúcich v neľudských podmienkach vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guayane ťaží opäť z výkonov dvoch hlavných hrdinov. Casting nemá chybu, dvoch kamarátov v ťažkostiach si zahrali Charlie Hunman a Rami Malek.

Svetlo medzi oceánmi (The Light Between Oceans, USA, Nový Zéland, Veľká Británia, 2016, Derek Cianfrance), Prima MAX, 20:00
Podľa knižnej predlohy M.L.Stedmana bola natočená táto dráma o Tomovi vracajúcom sa domov z vojny. Po traumatickej skúsenosti si túži nájsť vo svete skutočne pokojné miesto, kde by mohol byť šťastný. Stáva sa strážcom majáka na Janusovom ostrove pri Austrálii, podarí sa mu aj nájsť ženu, ktorú miluje. Idyla sa ale končí poznaním, že Isabel nemôže mať dieťa, čo obráti ich život naruby. Jedného dňa však príliv prinesie loďku s mŕtvym námorník a živým bábätkom na palube. Dvojica sa musí rozhodnúť, či bude konať podľa rozumu, alebo podľa srdca.

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021

Štvrtok, 28. január

Brexit (VB, 2019, Toby Haynes), Jednotka, 22:30
Z Brexitu sa v istých ohľadoch stala tragikomédia, nech už si ňom myslíte čokoľvek. Každopádne film venujúci sa tejto horúcej európsko-britskej problematiky je dráma. Hlavnú úlohu postavy zo zákulisia referenda o brexite stvárnil značne pozmenený Benedict Cumberbatch a so svojou plešinou tu vôbec nepripomína jedného zo súčasných hereckých sexsymbolov. Snímka sa venuje aj problematike sociálnych sietí, využívania či skôr zneužívania digitálnych dát a takzvaným fake news.

Hitchcock (USA, 2012, Sacha Gervasi), ČT art, 20:15
Príbeh o legendárnom režisérovi sa odohráva na konci 50. tých rokoch. Vtedy je Hitchcock jedným z najslávnejších a najvplyvnejších režisérov vtedajšieho Hollywoodu. Bez problémov zvládol presun z Veľkej Británie do USA, aj prechod na zvukový film. Diváci milujú jeho filmové experimenty, ale aj kriminálne trháky ako "North by Northwest"/Na sever severozápadnou linkou či "Rear Window"/Okno do dvora. Režisér však chce skúsiť niečo nové, producenti však o zmene dobre zarábajúcej šablóny nechce ani počuť. Rozhodne sa teda ísť vlastnou cestou a skúsi nakrútiť film, kde by hlavná postava zomrela ešte v prvej polovici filmu. Bude ale takýto film niekoho zaujímať?

Jasmínine slzy (Blue Jasmine, USA, 2013, Woody Allen), JOJ Cinema, 13:25
To, čo sa stane, keď človek dlhú dobu zatvára oči pred realitou skúma v tomto filme ikonický Woody Allen. Cate Blanchett hrá Jasmine, zdanlivo perfektnú dámu, manželku bohatého podnikateľa. Z minúty na minútu sa však jej život rúca, rozhodne sa preto presťahovať k sestre žijúcej v San Franciscu. Tam by mohla začať nový život. Jasmine sa však stále hrá na niekoho, kým nie je. Predstiera, že jej život je dokonalý, hoc holduje alkoholu a antidepresívam. Na obzore sa objaví diplomat, ktorého Jasmine uchvacuje, je to však skutočne ona? A čo vlastne Jasmine od života chce?

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021

Piatok, 29. január

Chráň nás od zlého (Deliver Us From Evil, USA, 2014, Scott Derrickson), Film+, 23:40
Spojenie horor podľa skutočnej udalosti dokáže zdvihnúť nejedno obočie. Málokto ho považuje za niečo iné ako šikovný marketingový ťah. Seržant Ralph Sarchie napísal knihu, v ktorej dokumentuje svoje paranormálne vyšetrovanie. Tá bola predlohou pre tento film, v ktorom Sarchie ocitá v nočnej službe ako zo zlého sna. Privolaný je k sérii niekoľkých, zdanlivo nesúvisiacich udalostí. Pomôcť mu chce katolícky kňaz, ktorý sa ho snaží presvedčiť, že udalosti majú nielen súvis ale sú aj výsledkom práce démonických síl.

Oko dravca (Eagle Eye, USA, Nemecko, 2008, D.J. Caruso), JOJ, 23:20
D.J. Caruso a Shia LaBeouf sa pokúsili o niečo podobné, ako desať rokov pred nimi Ridley Scott a Will Smith v "Nepriateľovi štátu" a „upgradeovali“ takmer totožný príbeh na čistokrvné sci-fi. No a výsledok je prekvapivo podarený. Oko dravca má zbesilý spád, stále sa v ňom niečo deje a poteší aj finále na štýl záchrany v poslednej chvíli. No a prečo sa stroje vzbúrili tentokrát? Americký prezident opäť vybombardoval nejakú dedinu s civilistami a ústredný počítač sa už na to nemohol dívať...

Princezná nevesta (The Princess Bride, USA, 1987, Rob Reiner), Film+, 16:05
V mieste svojho vzniku kultový film, zmes romantickej komédie a dobrodružnej fantasy. V nej sa rozdelili osudy dvoch ľudí, ktorí patria k sebe. Ona je totiž princeznou a on len chudobným farmárskym chlapcom. Aby sa mohol o svoju lásku uchádzať, odchádza do sveta, aby si zarobil peniaze. Padá však do rúk strašným pirátom, navyše o princeznú prejavuje záujem korunný princ Humperdinck. Snímka získala na Filmovom festivale v Toronte Cenu divákov.

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021

Sobota, 30. január

Ľalie poľné (Československo, 1972, Elo Havetta), Dvojka, 20:40
Druhý celovečerný, a zároveň bohužiaľ aj posledný film nesmierne talentovaného režiséra Ela Havettu. Hlavnými hrdinami sú vojaci, ktorí prichádzajú domov na slovenskú dedinu tesne po skončení prvej svetovej vojny. Ich život ale medzičasom akosi stratil zmysel a po konci bojov budú musieť opätovne nájsť svoje miesto vo svete bez vojny. Určite ide o diváckejší film, než Havettova experimentálna prvotina "Slávnosť v botanickej záhrade".

Ed Wood (USA, 1994, Tim Burton), ČT art, 22:40
Režiséra béčkových hororov Eda Wooda môžete taktiež poznať aj pod prístavkom "najhorší režisér všetkých čias". Životopisný dokument o ňom natočil Tim Burton, často ho citujúci ako jednu zo svojich najväčších inšpirácii. Johnny Depp sa zhostil úlohy muža, ktorého láska ku kinematografii sa nie vždy odrazila v jeho diele. Aj tak však dokázal prežiť plodné obdobie, v ktorom chrlil jeden (dnes už) kultový film za druhým. Vo vedľajšej úlohe sa predstaví legendárny Martin Landau.

Sliediči (Sneakers, USA, 1992, Phil Alden Robinson), ČT2, 21:35
Akčná krimi komédia je jedným z najvydarenejších žánrových titulov. Robert Redford v nej stvárňuje Martina Bishopa, vodcu bývalých kriminálnikov, ktorí momentálne zarábajú na tom, že odhaľujú chyby v bezpečnostných systémoch a za peniaze ich potom pomáhajú odstraňovať. Čoskoro ich ale dostihne kriminálna minulosť, keď ich Úrad pre národnú bezpečnosť donúti ukradnúť skrinku, ktorá by mohla dekódovať zabezpečenie každého počítačového systému. Takáto hračka je však veľmi nebezpečným nástrojom a rozhodne by nemala skončiť v nesprávnych rukách.

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021

Nedeľa, 31. január

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, 1967, USA, Arthur Penn), Dvojka, 22.50
Jednou z vlajkových lodí Nového Hollywoodu je bezpochyby aj snímka "Bonnie a Clyde" v hlavných úlohách s Warrenom Beattym a Faye Dunaway. Tí stvárnili slávnu gangsterskú dvojicu, ktorá na svojej ceste po Spojených štátoch v časoch hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia rada vykrádala banky. Arthur Penn sa nesnaží robiť z Clydea žiadneho mačo - hrdinu, ukazuje aj jeho slabosti a vďaka vydarenej psychologizácii dokáže divák s dvojicou sympatizovať.

Kam orly nelietajú (Where Eagles Dare, 1968, VB, USA, Brian G. Hutton), AMC, 8:40
"Kam orly nelietajú" patrí k najslávnejším filmom o druhej svetovej vojne. Clint Eastwood a Richard Burton hrajú charizmatických vojakov snažiacich sa so špeciálnym komandom vyslobodiť istého generála zo zámku Schloss Adler, tzv. orlom hniezde. Film obsahuje špionážnu zápletku a bol nakrútený na motívy knihy Alistaira MacLeana, taktiež autorom scenára. Šesťdesiate roky boli obdobným drahých vojnových veľkofilmov britskej, americkej a sovietskej produkcie a Kam orly nelietajú patria medzi tie najdlhšie.

Lidice (Česko, Slovensko, 2011, Petr Nikolaev), Jednotka, 21:10
Pravdepodobne každý pozná okolností jednej z najväčších lokálnych tragédii 2. svetovej vojny. Samotný projekt chceli natočiť už majstri režiséri Martin Frič či Miloš Forman. Ani jednému z nich sa to nepodarilo. Neskôr začala podľa scenára Zdeňka Mahlera (s ktorým chcel pracovať aj Forman) nakrúcať film Alice Nellis, kvôli zraneniam však dokončenie snímky musela prenechať Petrovi Nikolaevovi. Film prepája tri dejové linky – nešťastnej synovražde, vďaka ktorej ale prežije jediný občan Lidic, osud listu, ktorý slúžil ako zámienka pre vypálenie dediny a nakoniec osud lidického žandára a jeho vzťah k novému politickému zriadeniu.

TV tipy 26.1. - 31.1. 2021


autor Tatiana Rusnáková 26.1.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.