TV TIPY 29.12. - 3.1. 2021

TV TIPY 29.12. - 3.1. 2021

VOD recenzia



Utorok, 29. december

Na sever severozápadnou linkou (North by Nortwest, USA, 1959, Alfred Hitchcock), Dvojka, 21:55
Film z vrcholného obdobia Hitchcockovej kariéry. Cary Grant si v ňom zahrá muža, ktorého si banda zločincov pomýli s agentom CIA. Unesú ho, no dokáže im utiecť. Skutočného agenta CIA však bude musieť vyhľadať na vlastnú päsť, len tak totiž dokáže svoje meno očistiť. Pri pátraní mu pomáha Hitchcockova typická postava – záhadná, chladná blondína Eve Kendall, ktorá ale nemusí byť tou, za ktorú sa vydáva.

Brutálna Nikita (Nikita, Francúzsko, Taliansko, 1990, Luc Besson), ČT2, 21:45
Akčný triler z dielne Luca Bessona, ktorým sa definitívne presadil na medzinárodnom trhu. Anne Parilaud si zahrala narkomanku vykrádajúcu spoločne so svojou partiu všetko na okolí, prepadnutie lekárne sa však skončí ich zatknutím. Mladá žena však dostane na výber. Buď pôjde do väzenia, alebo sa stane zabijakom istej tajnej služby v službách vlády. Jej rozhodnutie neprekvapí, táto nová prácička je však predsa len psychicky aj fyzicky náročná a vyžaduje psychiku a telo ako z ocele.

Predĺžený víkend (Labor Day, USA, 2013, Jason Reitman), Jednotka, 20:30
Víkend môže vypáliť skutočne rôznorodo, avšak to, čo sa stalo počas voľných dní žene menom Adele, jej komletne zmení život. Žije sama so svojim synom v rodinnom dome po tom, čo ich opustí manžel a otec. Adele svoj stav nezvláda príliš dobre a zdá sa, že tou hlavou rodiny je 13 ročný Henry. Jedného dňa im obrazne povedané na dvere zaklope chlapík menom Frank, ide však o väzňa na úteku. Je ale skutočne zlým človekom? V hlavných úlohách „dospelákov v problémoch“ sa predstavili Josh Brolin a Kate Winslet.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


Streda, 30. december

Loli paradička (Slovensko, 2019, Richard Staviarsky, Viťo Staviarsky), Dvojka, 22:35
Jeden z komerčne najúspešnejších slovenských filmov minulého roka, ocenený Cenou divákov na filmových cenách Slnko v sieti. Tragikomická láska dvoch mladých ľudí z východného Slovenska – Veronika je Rómka, ktorá Milanovi ukradne na jarmoku sladkosti zo stánku. Aby to odčinila, ponúkne sa mu pomôcť ako predavača. Milan sa do Veroniky zaľúbi, Veronika mu napriek hendikepu lásku opätuje. Ako sa však na túto dvojicu pozrie spoločnosť?

Leon (Francúzsko, 1994, Luc Besson), ČT2, 22:15
Zrejme najkultovejší film Luca Bessona svetu predstavil Natalie Portman a celosvetovo preslávil Jeana Rena. Tí si zahrali spočiatku nesúrodú dvojicu nájomného zabijaka a dvanásťročnej dievčiny v jeho opatere. Mathildu postretla životná tragédia, keď celú jej rodinu vyvraždí skorumpovaný policajt. Toho si s gustom zahral Gary Oldman. Dvojica začne pripravovať chladnú pomstu. Besson pripravil pre fanúšikov filmu aj režisérsky zostrih, ktorý je dlhší o celú polhodinu.

Veľký Gatsby (The Great Gatsby, USA, Austrália, 2013, Baz Luhrmann), Jednotka, 20:30
Druhá veľká adaptácia románu F. Scotta Fitzgeralda je veľmi odlišná od verzie z roku 1974. Baz Luhrmann je totiž autorom Moulin Rouge a jeho opulentný vizuálny štýl dominuje aj Veľkému Gatsbymu. Milionára si tu zahral Leonardo Di Caprio, jeho priateľa Tobey Maguire a bývalú lásku Carey Mulligan. Opäť ide v podaní Luhrmanna o hustú postmodernu, súčasné popové hity sprevádzajú príbeh z dvadsiatych rokov minulého storočia. Pre porovnanie odlišného prístupu k jednej látke odporúčame aj spomínaný film.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


Štvrtok, 31. december

Pomáda (Grease, USA, 1978, Randal Kleiser), ČT2, 21:40
Klasika všetkých muzikálových klasík, so všetkými klišé, ktoré k teenagerským príbehom zo strednej školy patria. Napríklad aj vyšší vek hlavných predstaviteľov, Johna Travoltu a Olivie Newton-John. Takže ocitáme sa na strednej škole v Los Angeles v 50. rokoch minulého storočia, kde sa Danny Zuco zaľúbi do Sandy, respektíve oni sa už milujú od leta, len na škole to bude predsa len niečo iné. To ale nie je podstatné, dôležité sú nesmrteľné hitovky a tanečné kreácie ako oboch hlavných hviezd, tak aj ich „krovia“.

Byt (The Apartment, USA, 1960, Billy Wilder), ČT2, 8:50
Jedna z najobľúbenejších romantických komédií všetkých čias odoláva zubu času aj vďaka neotrepanej zápletke. Jack Lemmon v nej stvárnil priemerného úradníčka jednej veľkej firmy Buda Baxtera, kde si ho obľúbia jeho nadriadení najmä vďaka tomu, že im prepožičiava svoj malý byt na ich večerné nevery. Jedného dňa sa ale omylom vo svojom byte stretáva s riaditeľovou milenkou v podaní Shirley MacLaine. Do zamestnankyne vo firme je už ale dlhšie zaľúbený a tak sa bude snažiť využiť príležitosť na zblíženie.

Vrchní, prchni (1980, Československo, Ladislav Smoljak), Jednotka, 14:40
Životná úloha Josefa Abrháma ako kníhkupca Dalibora Vránu. Dalibor je nenapraviteľný sukničkár, ktorý to hrá na viacerých frontoch. Musí platiť alimenty, živiť rodinu a knihy a hra na husle nepatria zrovna medzi najvýnosnejší biznis doby. Preto vymyslí riskantý plán, ako zo šlamastiky von. Začne pôsobiť ako falošný čašník a kasírovať nešťastných zákazníkov. Nesmrteľné hlášky, vynikajúce výkony všetkých predstaviteľov a kritika „malého“ človeka z davu, ktorý sa chce mať proste len lepšie, robia z filmu nadčasové dielo.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


Piatok, 1. január

Meky (Česko, Slovensko, 2020, Šimon Šafránek), ČT2, 20:00
Miro Žbirka patrí k špičke česko-slovenskej populárnej hudby už radu dekád. Bol prvý, kto dokázal na poste najobľúbenejšieho speváka na začiatku 80.tych rokoch vystriedať Karla Gotta. Bol členom obľúbenej skupiny Modus a legendárnym sa stal aj ako sólový spevák. Dokument Šimona Šafránka využil pri natáčaní dokumentu zmes archívnych záberov, dynamických scén aj intímnych spevákových spovedí vytvárajúc tak komplexný portrét umelca.

Mary Poppins (USA, 1964, Robert Stevenson), ČT2, 8:50
Legendárny muzikál pre deti už odchoval nejednu generáciu. Rodina Banksovcov v ňom hľadá dokonalú pestúnku pre svoje dve neposedné deti. Na inzerát im odpovie čarovná Mary Poppinsová. Dokáže si získať dôveru rodičov, čo je ale najdôležitejšie, u detí si rýchlo získa autoritu, ale aj ich priateľstvo. Pomôžu jej v tom čarovné schopnosti aj výpomoc miestneho pouličného muzikanta Berta. Vo svojej prvej veľkej hereckej role sa predstaví kráľovná muzikálov – britská herečka Julie Andrews.

Brubaker (USA, 1980, Stuart Rosenberg), Prima MAX, 20:00
Robert Redford v úlohe nového riaditeľa väznice, ktorá nie je v príliš dobrom stave. Na to, aby vedel, ako veci zlepšiť, sa nechá inkognito zavrieť spoločne s väzňami do cely. Henry Brubaker rýchlo zistí, že zodpovedné osoby viedli väznicu nie príliš ekonomickým spôsobom a k väzňom sa správali brutálnym spôsobom. Bude schopný po týchto skúsenostiach nastoliť v zariadení nový poriadok a uskutočniť tak potrebnú reformu? Nie každému na vysokých miestach sa ale jeho pozitívny prístup pozdáva.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


Sobota, 2. január

Život je úžasný (Chce się żyć, Poľsko, 2013, Maciej Pieprzyca), Dvojka, 21:35
Poľský film sleduje osud Mateusza postihnutého detskou mozgovou obrnou. Kým jeho rodičia veria, že chlapec svet vníma a rozumie všetkému, čo sa okolo neho deje, lekári tomuto presvedčeniu nedávajú veľkú šancu a rodičom odporúčajú Mateuzsa dať do ústavu. Pravdou však je, že rodičia majú pravdu a Mateusz sa každý deň snaží svoje okolie upovedomiť na to, že jeho vnútro ostalo nedotknuté zákernou chorobou. Snímka je natočená podľa skutočného príbehu, zarezonovala na národných filmových cenách aj na filmovom festivale v Montreale.

Prvá (Slovensko, 2013, Zuzana Liová, Lenka Moravčíková – Chovanec, Peter Kerekes, Róbert Šveda, Tereza Križková, Jana Bučka, Marek Šulík), Dvojka, 23:20
Výnimočný slovenský dokument sleduje v desiatich epizódach osudy významných československých žien. Zameriava sa na priekopníčky vo svojom odbore, o ktorých tak často nepočuť, hoc výraznou mierou prispeli k vývoju vedy či kultúry. Medzi hlavné hrdinky dokumentu patrí prvá režisérka Magda Husáková Lokvencová, prvá feministka Hana Gregorová, prvá botanička Izabela Textorisová alebo prvá astronómka Ľudmila Pajdušáková.

Kid (The Kid, USA, 1921, Charlie Chaplin), ČT art, 22:55
Filmy Charlieho Chaplina boli charakteristické nielen svojim kinematografickým umením, ale aj silným sociálnym podtextom. Jedným z najžiarivejších príkladov je snímka Kid zo začiatku 20.tých rokov minulého storočia. V nej sa Chaplin vteľuje do životnej roly Tuláka. Ten si osvojí malého chlapca Jackieho a životom sa pretĺkajú spoločne. Jackieho mama však časom začne ľutovať, že syna odložila. Náhodou svoje dieťa aj s Tulákom stretne, uvedomí si však, že ulica nie je miesto, kde by malo dieťa vyrastať. Tulák sa tak bude musieť s Jackiem rozlúčiť.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


Nedeľa, 3. január

Voľný pád (Failling Down, USA, Francúzsko, 1993, Joel Schumacher), ČT2, 22:00
Michael Douglas v úžasnej one-man-show, kde stvárnil predstaviteľa americkej strednej triedy v stredných rokoch, ktorému odrazu doslova prepne uprostred dopravnej zápchy. Vychádza zo svojho ojazdeného auta a začína tak strastiplnú cestu moderným Los Angeles, po ktorej už nič nebude také, ako predtým. Po stopách mu pôjde policajt v podaní Roberta Duvalla. Film sa preslávil viacerými legendárnymi sekvenciami, ako napríklad hádka o burger v mekáči alebo pokec s neonacistom.

Na hrane zajtrajška (The Edge of Tommorrow, 2014, USA, Doug Liman), Markíza, 23:00
Komplikované sci-fi puzzle patrí medzi filmy, ktorým sa čo najlepšie darí vyvolať dojem hrania počítačovej hry. Hlavným hrdinom je podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), ako člen jednotky bojujúcej proti agresívnym mimozemšťanom. Ocitá sa však v časovej slučke a začne prežívať jedeň deň stále znova a znova po tom, čo je zabitý v boji. Táto schopnosť mu však pomôže nájsť zbraň v boji proti votrelcom. Predlohou hollywoodskeho filmu je japonská kniha Hirošiho Sakurazaku All You Need Is Kill.

Čas zmyselnosti (Restoration, 1995, USA, Michael Hoffman), ČT1, 23:15
Málo známy historický film s hviezdnym obsadením sa odohráva v Anglicku v období návratu Stuartovcov na trón po jedenástich rokoch vlády Olivera Cromwella. Hlavnou postavou v podaní Roberta Downeyho Jr. je mladý lekár pracujúci v provizórnych podmienkach univerzitnej nemocnice. Zhodou okolností sa z neho stáva kráľovský lekár a zámožný muž. V ďalších úlohách uvidíte Sama Neilla, Meg Ryan, Davida Thewlisa, Iana McKellena a Hugha Granta.

TV tipy 29.12. - 3.1. 2021


autor Tatiana Rusnáková 29.12.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.