FILMY A SERIÁLY ROKA 2020 PODĽA REDAKCIE

FILMY A SERIÁLY ROKA 2020 PODĽA REDAKCIE

článok



Štrnásť redaktorov a redaktoriek portálu Kinema.sk sa pozrelo na filmový a seriálový rok 2020. Vzájomne o svojich tipoch na najzaujímavejšie filmové zážitky roka nevedeli a ich výber je autentický. Predstavujeme vám tak zoznam nových aj starších titulov, ktoré považujeme za tie najlepšie, aké sme mali možnosť vidieť v roku 2020. Uzávierka článku bola 25. decembra.

HANA LIPPOVÁ

Proxima
Ambiciózna astronautka dostane vytúženú príležitosť zaletieť si do vesmíru. Má to však háčik - malú dcéru, od ktorej sa musí kvôli misii vzdialiť na celý rok. Proxima režisérky Alice Winocour zhmotnila archetypálnu dilemu matky v príťažlivom sci-fi šate so skvelou Evou Green v hlavnej úlohe. Je to skôr festivalová chuťovka než trhák pre davy, svoju emocionálnu tému však vystihuje výnimočne pôsobivo.

Nikdy Zriedka Niekedy Vždy / Never Rarely Sometimes Always
Oceňovaná dráma o sedemnásťročnej Autumn, ktorá sa snaží vyriešiť svoje nechcené tehotenstvo, odvážnym a vysoko zrozumiteľným spôsobom otvára neľahkú tému, ktorá polarizuje aj našu spoločnosť. Film určte nie je bezchybný, no jeho poctivý procedurálny prístup a schopnosť polopatisticky vysvetliť na veľmi konkrétnom prípade tému, ktorá je obvykle skôr rukojemníkom politicko-náboženských vojen, si určite zaslúžia uznanie.

Služobníci
Služobníci sú najvýraznejším domácim filmom, ktorý som za posledný rok videla. No myslím, že pokojne obstoja aj v celosvetovom meradle, o čom, napokon, najlepšie svedčí výpočet ich uvedení a cien z medzinárodných festivalov. Silný príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sa musia rozhodnúť medzi svedomím a vlastnou bezpečnosťou, dôležitá téma zachytená z jedinečného uhla, vynikajúce vizuálne aj zvukové spracovanie.

Diera / El hoyo
V jednoduchosti je krása - obzvlášť, ak ide o filmovú hrôzu. Španielsky sci-fi triler sa odohráva v dystopickom väzení, kde sú cely zoradené nad sebou. Zdrojom ich obživy a zároveň najväčšieho utrpenia je plošina, ktorá pravidelne prechádza stredom veže až povrch naložená jedlom. Ujde sa však vždy len tým navrchu. Dokáže sympaťák Goreng systém poraziť? Minimalistické, ale ozaj vďačné VOD s neprekvapivo filozofickou pointou.

Poďme kradnúť kone / Ut og stjæle hester
Výborný Stellan Skårsgard tentokrát v úlohe samotára, ktorý sa zmieruje s nedoriešenými záležitosťami z detstva v pohnutej povojnovej ére. Film Hansa Pettera Molanda je adaptáciou rovnomenného bestselleru. Jeho mnohovrstvovú zápletku podáva hutne, pútavo a chvíľami aj celkom dojemne. K tomu krásne severské exteriéry a výborní herci - skrátka, kvalitné európske kino, ktorým si večer určite nepokazíte.

Milosť / Ułaskawienie
Poľsko-česko-slovenský film režiséra Jana Jakuba Kolského má mimoriadne ťažkú zápletku - je o rodičoch, ktorí holými rukami bránia mŕtve telo svojho syna, prekliateho vojaka protisovietskeho odboja. Okrem bôľu a krívd je však v ňom aj kopec krásy - napríklad aj vizuálnej a hudobnej. Scenár vznikol podľa reálneho námetu z režisérovej rodinnej histórie. Vlastným dorozprávaním príbehu akoby tak za ním urobil pomyselnú bodku. Za mňa film, ktorý z pamäti len tak nevyprchá.

Shirley
Biografia slávnej hororovej spisovateľky Shirley Jackson zaujímavým spôsobom preplieta skutočný pohnutý osud svojej hrdinky s dejom jej najznámejšieho románu. Režisérka Josephine Decker ale okrem portrétu hlavnej postavy dokázala do svojho vcelku komorného a hádam aj trošku nedoceneného filmu dostať aj ďalšie, väčšie témy. V hlavnej úlohe talentovanej a uznávanej literátky, ktorá však život prežila v tieni vlastných fóbií a mačistického manžela exceluje Elisabeth Moss.

Bacurau
Brazílsky filmový rébus Bacurau je neuveriteľnou mozaikou žánrov, námetov a tém, ktorá však vo svojej celistvosti funguje až prekvapivo dobre. Pozýva nás na bohom zabudnutú perifériu Brazílie, do mestečka, ktoré ani nie je na mape. Jeho svojskí a až dojemne súdržní obyvatelia sú však pripravení prevziať zodpovednosť za svoj osud do vlastných rúk. Je to vtipné, drsné, trefné a chvíľami aj celkom magické.

The Vast of Night
Nenápadné, ale o to jedinečnejšie sci-fi The Vast of Night je minimalistickou, no dôkladnou poctou koreňom svojho žánru. Tisíckrát videnú záhadu o neidentifikovateľných objektoch na nočnej oblohe podáva v poctivom vintage šate 50. rokov a s množstvom žánrových aj dobových narážok. Výsledok je vskutku svieži a originálny. Ďalší príklad toho, že dobrý filmový zážitok nemusí stáť milióny. Skvelá chuťovka na dlhé karanténne večery.

Mulan
S veľkovýpravnou disneyovkou o čínskej princeznej-bojovníčke sa spájalo viacero kontroverzií a celkom slušne si ju podali aj mnohí recenzenti. Samotný film je ale v rámci svojej kategórie podľa mňa rozhodne tým lepším, čo sme počas tohto na rodinné blockbustre skromného roka mohli vidieť. Príbeh o dievčati, ktoré sa dokáže vymaniť z rodových stereotypov navyše svojej mladej cieľovke má hádam čo dať aj nad rámec prvoplánovej zábavy.

ERIK BINDER

Na nože / Knives Out
Poctivá detektívka ako zo starej školy, kde vyučovali Poirot, Holmes a zopár ďalších. A na prednáškach využívali aj sarkastický čierny humor.

Malé ženy / Little Women
Ďalšia adaptácia klasického románu prekvapila najmä nechronologickým, ale logicky usporiadaným dejom a dokonca v kvalite predbehla aj slávnu verziu z roku 1994.

Jeho temné esencie 2 / His Dark Materials 2
Druhá séria seriálu založeného na románoch Philipa Pullmana ponúka ešte lepšie predstavenie ako výborná séria číslo jedna. Mix fantasy a sci-fi s úžasnými zábermi a komplikovaným dejom bude pokračovať ďalej.

Dark 3
Tretia a záverečná séria nemeckého sci-fi seriálu poskytla odpovede takmer na všetky otázky a ponúkla navyše netradičnú pointu, kde sa pochopiteľne ukázalo, že všetko je ešte o jeden stupeň komplikovanejšie.

Kvíz / Quiz
Miniséria z dielne Stephena Frearsa ponúkla skvelú zábavu, kde ste boli ešte vo väčšom napätí ako pri sledovaní Chcete byť milionárom? Nejde čisto iba o zábavu, Frears do diela zakomponoval aj vážnejšie témy.

Manifest 2
Seriál, ktorý by sa akoby chcel zviesť na popularite kedysi nesmierne populárneho Lost, vo svojej druhej sérii prekvapivo začal zodpovedávať už tie najdôležitejšie otázky. Každopádne v pláne je aj trojka, kde by sa celý príbeh o tajomnom lietadle mohol uzavrieť.

Tenet
Nolan pokračuje vo svojich komplikovaných hrátkach s časom a v Tenet ich dotiahol do takého úžasného absurdna, že nabudúce sa už zájsť ďalej nebude dať ísť.

Servant
Nie príliš známy mysteriózny seriál Tonyho Basgaloopa a M. Night Shyamalana sa takmer celý odohráva v jednom dome a tento priestor obaja tvorcovia využívajú takmer k dokonalosti.

Pod vodou / Underwater
Pokiaľ ste vždy chceli vidieť Votrelca pod vodou, neriešte kritiky, ani menší záujem publika a užite si túto nonstop adrenalínovú jazdu do sýtosti.

Žaby bez jazyka
Podobný naratívny experiment v samostatnej slovenskej tvorbe snáď ešte nikdy nevznikol, preto mu odpustíte aj zopár formálnych chýb.

Diera / El Hoyo
Zaujímavé sci-fi sa odohráva v jednej futuristickej väznici, kde vymysleli špeciálny spôsob stravovania svojich obyvateľov. Snímka zo sklonku roka 2019 si získala publikum najmä až v tom ďalšom.

BARBORA BAČÍKOVÁ

David Attenborough: Život na našej planéte / David Attenborough: A Life on Our Planet
Toto je skutočná survival dráma, hoci ide o dokumentárny film. Neskutočne múdra, duchaplná a emotívna výpoveď človeka, ktorý naozaj vie, o čom hovorí, je paralelou jedného ľudského života. Po filmárskej stránke ide o originálne vystavanú skladačku, kde každý fakt je odrazom príčiny a následku. Najlepší film roka vykresľuje nielen devastáciu planéty, ale podáva aj riešenia. Všetko je pritom podané pútavo, jasne, zrozumiteľne a bez pátosu. Napriek ľahkej čitateľnosti vyžaduje vnímavých, uvedomelých a otvorených divákov schopných kriticky myslieť a naštartovať zmenu u seba.

Chľast / Druk
O Chľaste sa už toho veľa povedalo, napísalo. Jednoznačne ho však treba interpretovať v druhom pláne. Len tak je výnimočný po každej stránke.

Pre Samu / For Sama
Dojímavý portrét mladej rodiny uprostred vojny v Sýrii prináša hlboký zážitok a jedno z najautentickejších svedectiev desivého vojnového konfliktu.

Malé ženy / Little Women
Doposiaľ najlepšia filmová adaptácia klasického románu. Greta Gerwig vykresala z nadčasového príbehu o štvorici sestier krásny film, pri ktorom dozaista pookrejete.

1917
Väčšina filmov Sama Mendesa sa pýši top kvalitou, no Americkej kráse sa nič nevyrovná... až na jeden... 1917. To sú čísla, ktoré sa zapísali nielen do histórie, ale už aj do dejín kinematografie. Nekonvenčne nakrútený, sugestívny vojnový film, aký nemá obdoby.

Mank
Povinná jazda pre cinefilov, ale aj skvelý film o málo známom osude scenáristu, ktorého zatienil velikán OW. Fincher predviedol výnimočný výkon za kamerou, Oldman ohúril pred kamerou.

Sociálna dilema / The Social Dilemma
Šokujúca výpoveď o celkom legálnej a systematickej manipulácii každého jedného človeka pripojeného na internet. Podľa tohto dokumentu sme všetci obeťami a bábkami globálnej hry mocných, sofistikovane okrádajúcich bezmocných. Pozor, nejde o konšpirácie. Rozhovory poskytli tí, ktorí stáli pri vzniku systémov, no pre jeho narastajúcu neetickosť ho opustili.

Služobníci
Formálne i obsahovo skvostné umelecké dielo. Slovenskí Služobníci právom dobýjajú svetové filmové prehliadky.

Undine
Mýtická Rusalka v modernom svete. Nekonvenčný tragický milostný príbeh zo súčasného Berlína odkrýva bájny svet pod vodou, ale aj svet nevyspytateľných ľudských citov.

Niet zla medzi nami / Sheytan vojud nadarad
Poviedkový film, pri ktorom si ani na sekundu nevydýchnete. Trest smrti vám to nedovolí. Trýznivé svedectvo z Iránu, kde štát vraždí svojich občanov na dennom poriadku.

Babylon Berlín / Babylon Berlin
Príbeh vás vtiahne do dekadentných čias na prelome 20. a 30. rokov v Nemecku, kedy spoločnosť hľadala svoju tvár a ľudia sa vo svojej mizérii ľahko nechali opiť rožkom. Na pozadí búrlivého obdobia, ktoré dovolilo silnieť patologickej ideológii strany NSDAP, vystupuje do popredia príbeh policajného inšpektora Gereona Ratha a asistentky Charlotty čeliacich mega korupcii, zradcom vo vlastných radoch, zločinu na najvyšších miestach a boju o vlastný život. Výborný nemecký seriál predstavuje históriu opäť v iných a veľmi pestrých farbách.

Po živote / After Life
Sarkazmus Rickyho Gervaisa a jeho alter ega Tonyho v seriáli After Life nikdy neomrzí. Tragikomický príbeh muža bojujúceho s hlbokým smútkom je vysoko návykovou seriálovou látkou.

Obrana Jacoba / Defending Jacob
Dokonalá americká rodina je vystavená skúške obrovských rozmerov. Mrazivý krimipríbeh, v ktorom každá nuansa, každé gesto či jemný neverbálny prejav môžu znamenať odhalenie. Tvorcovia trýznia divákov „zavádzajúcou“ scenáristickou hrou rovnako ako svojich hrdinov. Premyslene posúvajú svoje figúrky na šachovnici do konca, či až za neho...

Bludné kruhy / I Know This Much Is True
Úžasný herecký výkon predviedol Mark Ruffalo v dvojrole dramatickej minisérie Bludné kruhy, kde stvárnil jednovaječné dvojčatá. Sledujeme, ako celý Dominickov život ovplyvňuje jeho brat – paranoidný schizofrenik Thomasa. Jeho zápas o dôstojný život svojho chorého brata podal režisér a scenárista Derek Cianfrance (Blue Valentine) veľmi dojímavo, ale najmä jedinečne.

Normálni ľudia / Normal People
Dôkaz, že stále existujú cesty, ako nakrútiť milostný príbeh nápadito a zároveň veľmi vťahujúco. Britský seriál podľa knižnej predlohy Sally Rooney vykresľuje ľúbostnú cestu dvojice mladých ľudí opäť inovatívnym a sugestívnym spôsobom. Bolestivá osudová láska Marianne a Connella sa zaryje veľmi hlboko podobne ako herecké umenie protagonistov.

Dámsky Gambit / The Queen's Gambit
Figúrky na šachovnici posúva aj hrdinka seriálového hitu, ktorý láme rekordy sledovanosti. Fiktívna postava Beth Harmon vyvolala vo svete šachovú hystériu a niet sa čomu diviť. Jej osobnosť bojujúca s démonmi aj so šachovými veľmajstrami priťahuje ako magnet podobne ako samotný rovnako podmanivý seriál. Tvorcom sa v ňom podarilo spojiť viaceré premenné, ktoré akoby zhypnotizovali divákov i kritikov.

Ďalšie vynikajúce seriály:
Ozark, Perry Mason, Unorthodox, Mrs. America, Sex Education, The Great, L'amica geniale, Westworld

MICHAL KOREC

1917
Stále najlepší film posledných 14 mesiacov. V kine videný päť ráz a vždy som našiel niečo nové, kochať sa kamerou či drobnými detailmi. Sam Mendes prišiel o Oscara za réžiu smutným osudom.

Duša / Soul
Pixar je späť v plnej forme a bola by škoda, ak by ste tento skvost nemohli vidieť v kine. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako V hlave 2, v skutočnosti rozvíja iné citlivé témy a treba ho vidieť aspoň dva razy na plné vychutnanie. Je úplne zbytočné riešiť, prečo je hrdina černoch a prečo jazz, Duša otvára iné aspekty.

Never Rarely Sometimes Always
Fantastická nezávislá dráma z tohtoročného Sundance s vynikajúcim scenárom o osude tehotnej dievčiny a jej výprave do New Yorku na potrat. Pecka medzi oči, ktorá by sa mala povinne premietať aj našim poslancom pred hlasovaniach o vybraných zákonoch.

Weathering With You
Makoto Shinkai nadviazal na predchádzajúci megahit Your Name ďalším strhujúcim animé príbehom. Hoci nie je taký silný, má mnohé výborné myšlienky a stále veľmi kvalitný scenár. Námet: chlapec sa stretne s dievčaťom, ktoré ovláda počasie.

Dámsky gambit / The Queen's Gambit
Ale áno, 7-dielny seriál o mimoriadne nadanej šachistke oslovil aj mňa. Hoci posledné dve časti si už trošku dávajú načas, väčšina seriálu je stopercentne natočená a výborne odohraná.

Tenet
Videné tri razy a pochopené asi na dve tretiny. Nolan nesklamal po formálnej stránke, kde seká scény ako na bežiacom páse a jeho 150-minútová dĺžka trvá akoby opticky hodinu a pol. Dobré nápady, hoci druhé Inception sa nekoná. John David Washington a Elizabeth Dibecki pôjdu herecky iba nahor!

Corpus Christi
Parádny poľský nominant na Oscara a môj osobný favorit minulého ročníka. Drsné scény, ale výborné posolstvo od našich severných susedov.

The New Pope
Druhá séria od Sorentina možno nemá tú ľahkosť a Judea Lawa je tu menej, ale kompenzujú to iní herci a aj odlišné témy. Ďalší výborný seriál, ktorý nemrhá stopážou, hoci niektoré dlhé scény a dialógy neoslovia každého. Majstrovský soundtrack a výber otváracej piesne i zrežírovaného klipu.

Chľast / Druk
Dáni naštartovali kampaň na Oscara za zahraničný film 2020 a ich megatonážny kandidát má šancu osloviť divákov z celého sveta. Príbeh o štyroch kamarátoch, ktorí začínajú piť vedecky, ma výborné scény, subtilné momenty a záverečná scéna je... bravúrna.

Malé ženy / Little Women
Asi najlepšie spracovaná adaptácia ultraznámeho románu. Malé ženy sa dajú stále natočiť inak, lepšie, ak máte dostatočne kvalitný tím. Alexandre Desplat zložil nádhernú hudbu a všetky herečky sú skvostné – všetky výkony sú mimoriadne.

SIMONA SOPIAKOVÁ

The New Pope
Vo voľnom pokračovaní seriálu The Young Pope sa hľadá náhrada za svojského Piusa XIII, ktorý sa nepreberá z kómy. Hoci je prítomnosť Judea Lawa okresaná, na scénu prichádzajú nové a rovnako zaujímavé postavy. Inteligentné dialógy, opäť dokonalé intro a čo scéna, to obraz do prestížnej galérie. Sorrentino provokuje snáď ešte viac ako doposiaľ, no vôbec sa tomu nebránim.

Obrana Jacoba / Defending Jacob
Prakticky idylickým životom rodiny s pevným zázemím otrasie závažné obvinenie syna z vraždy spolužiaka. Začínajú sa otvárať citlivé otázky dôvery a hranica medzi prirodzenou rodičovskou láskou a bezhraničnou zaslepenosťou je v tomto prípade skúmaná skutočne do hĺbky, až na dreň problému. Precízny seriál po všetkých stránkach.

Bludné kruhy / I Know This Much Is True
Dvaja bratia, jeden herec a príbeh, z ktorého sála smútok až do špiku kosti. Čistá depresia, hľadanie miesta vo svete, ktorý väčšinou nepodáva pomocnú ruku a obrovská obeta pre rodinu. Úžasne vyskladané charaktery postáv a Mark Ruffalo vo svojom životnom výkone (výkonoch).

Drahokam / Uncut Gems
Zmiešajte dvojitú vodku s energeťákom a dostanete Uncut Gems. 135 minút dlhá šialená konverzačka, pri ktorej sa to, čo sprvu pôsobí ako otravné pulzujúce haló, rýchlo mení na absolútnu výsadu celého filmu. Úzkosť a infarktové stavy, ktoré zadlžený klenotník Howard počas celého deja prežíva, veľmi rýchlo a šikovne prelezú aj do vašej obývačky. Adam Sandler ma nikdy nebavil viac.

Instinct
Debut Holanďanky Haliny Reijn študuje ľudské, až animálne pudy, ktoré sú súčasťou každého z nás a ktoré miestami nedokážeme potlačiť. Hypnoticky podmanivá snímka, v ktorej dominuje reč tela, vťahuje diváka do citlivých a nepríjemných situácií. Ide o silný zážitok v obale, ktorý ale bohužiaľ neocení úplne každý.

Bedári / Les misérables
Najnovší Bedári sú príbehom, ktorý nemá svojho jasného hrdinu či nebodaj víťaza. Naopak, má mnoho porazených a nádej na lepšie zajtrajšky je iba zahalená do hmlistého oparu. Cez roztrasenú kameru či priestranné dronové zábery je zachytený komplexný súbor problémov. Tichý záver, s pohľadmi z očí do očí má v sebe silnú katarznú emóciu.

Matka / Madre
Ak môžu existovať tri výborné filmy takmer s totožným názvom, tak jedine v prípade, že názov pozostáva snáď z toho najmagickejšieho slova s obrovskou silou - MATKA. Po Xavierovej Mommy a Aronofskeho Mother! je tu španielsko-francúzska Madre. Táto matka sa pasuje so stratou svojho 6-ročného syna a keď o pár rokov neskôr hľadí na jedného chlapca na pláži, má pocit, že by to mohol byť on. Začína sa medzi nimi rozvíjať veľmi jedinečný a neštandardný vzťah, pri ktorom mi s prichádzajúcim záverom rástli zimomriavky na tele. Nádherný intímny zážitok.

Mignonnes / Cuties
Odvážna, no stále veľmi realistická sonda do života 11-ročnej Amy, ktorá sa ocitá medzi dvoma extrémistickými svetmi. Ten prvý jej ovplyvnený pôvodom jej rodiny (Senegal) a podriadený tvrdým pravidlám islamskej viery. Druhý, parížsky, ponúka svet v bubline sociálnych sietí a zábavné popoludnia trávené s rovesníčkami pri twerkingu. No ani v jednom z nich na ňu nečaká život, v ktorom by ako žena dosiahla zaslúženia hodné postavenie. Skutočne dôležité témy, ktoré sa však vo svete stretli prevažne s absolútnym nepochopením.

The Assistant
Minimalistická snímka s pomalým tempom stojí najmä na výbornom výkone mladej Julie Garner, ktorá častokrát iba cez veľavravné pohľady, mimiku a zovreté hrdlo, vyjadruje svoje stiesnené pocity, ktoré každodenne zažíva ako asistentka vo filmovej produkčnej spoločnosti. Nesmierne autentická snímka, ktorá sa svojim prevedením postará o maximálnu polarizáciu divákov.

Asi to ukončím / I'm Thinking of Ending Things
Veľmi osobná a zároveň aj nesmierne melancholická záležitosť s excelentnými hereckými výkonmi, výbornou réžiou a rovnako aj scenárom. Výlet mladej dvojice za rodičmi počas snehovej metelice sa nesie v duchu filozofických rozhovorov osamelých krehkých duší, okolo ktorých sa vo vzduchu vznáša neistota, nenaplnené sny a každodenná všednosť. Starý dobrý Charlie Kaufman.

Honorable Mentions:

Swallow
V tejto psychologickej dráme je všadeprítomná vizuálna dokonalosť v krásnom kontraste s neupratanou ľudskou dušou hlavnej hrdinky, ktorú trápi atypická forma poruchy príjmu potravy (konzumuje nejedlé veci). Skľučujúce pocity uväznenosti vo vlastnom tele približuje Holey Bennett skutočne vynikajúco.

Slalom
Na prvý pohľad nenápadná festivalovka z lyžiarskeho prostredia, ktorá spracováva dôležité tabu témy. Dospievajúca Lyz, v túžbe po úspechu, kľučkuje cez fyzické a emocionálne prekážky, ktoré by miestami predstavovali náročný slalom aj pre dospelého jedinca. Stojí však kariérny úspech aj za stratu vlastnej identity?

LUKÁŠ SLOVÁK

Gentlemani / The Gentlemen
Spolu s ”Na nože” víťaz filmového januára. Guy Ritchie oprášil svoj starý koncept (kedysi čórknutý od Tarantina) a znova zamiesil hubatý scenár, kde sú oyeby na každom rohu. Smotanu si zliznú hlavne herci. McConaughey je boss, Hunnam má nadhľad a zdatne mu prísluhuje famózny Hugh Grant. Netreba však zabudnúť na to najlepšie - Colin Farrell a jeho Batoľatá 😊 Všetci si to neskutočne užívajú a je to cítiť každou minútou. Po silnom januári sa črtal filmovo veľmi bohatý a „náročný“ rok. A náročným aj bol, len v inom význame.

Drahokam / Uncut Gems
Čierna ovca čiernej sezóny, po ktorej mi doslova vypratalo dekel! Neskutočne ukecané, rýchle a energické inferno, ktorá sa valí nielen na diváka, ale najmä na hlavnú postavu. Safdie Bros. si urvali poriadne odvážny kus, ktorému kraľuje Adam Sandler, vekslácka ekipa Židov a prehnitých násilných živlov, no a v neposlednom rade totálne uletený soundtrack. Karmický strop je v závere korunovaný maestrom Gigim s jeho “Amour Toujours”. Aj po 11 mesiacoch sú tie pozitívne dojmy stále živé!

David Attenborough: Život na našej planéte / David Attenborough: A Life on Our Planet
Akútny stav našej planéty očami toho najpovolanejšieho. Koho iného počúvať, než Davida Attenborougha, ktorý svoj život zasvätil spoznávaniu prírody a so zážitkami sa podelil v mnohých filmoch a seriáloch? Starecky ladený alarm, v ktorom David pôsobí ako hlas samotnej Zeme, delikátne oznamujúc, že ešte je tu nádej. Vo veku 93 rokov by mohol byť ľahostajný, no o to je výsledná spoveď o devastácii planéty počas jedného ľudského života impozantnejšia.

Na nože / Knives Out
Šikovná prácička, ktorá hrá na diváka silnú partiu pokru. Na ruke má akože esá. V očiach sa jej odrážajú esá, v zrkadle za hráčskym stolom vidno esá...a ono je to pritom čistý Royal Flush. Chytrá perla, ktorá nastavila kvalitatívnu latku 2020 veľmi vysoko.

Krajina medu / Honeyland
Podmanivý príbeh so silným pachom človečiny a nádherným vizuálom. Lyricky krásny dokumentárny film a skvelá symbolika protipólu k nášmu uponáhľanému svetu.

Dlhaňa / Beanpole
Aj keď môže byť Dlhaňa miestami nudnejšia, jej hĺbavá poetika a fantastická formálna stránka sú zrelé na veľké odporúčanie. Darmo, Rusi vedia ako nakrúcať ťažké a vyspelé témy. Najlepší je však vek režiséra - 28 rokov. Do budúcna teda prísľub extrémne veľkého talentu.

Asistentka / The Assistant
Intímna povaha a úderný odkaz Asistentky dokáže potešiť najmä festivalového diváka. Depresívnou náladou a nadhľadom evokuje McQueenovu Hanbu. Atmosférické vrhanie špiny, obohatené skvelou zvukovou stopou je skvelým debutom režisérky Kitty Green a Julia Garner (Ozark) v hlavnej úlohe exceluje.

Králi videa
Králové videa idú po stopách fenoménu tzv. rýchlodabingu, vďaka ktorému mali obývačky v 80. a 90. rokoch zásoby zahraničnej filmovej zábavy. Parádne nostalgický heavy-metal, skvele dramaturgicky vystavaný a mimoriadne vtipný. Ak ste nevideli, pri prvej možnosti nezaváhajte!

The King of Staten Island
Nevšedný film, ktorý pripomenie Xaviera Dolana alebo lokálpatriotizmus Woodyho Allena či Kevina Smitha. Dýcha však vlastným životom, je bohatý na skvelé scénky a humorné situácie. Fráza „malý film s veľkou dušou“ je v tomto prípade viac ako výstižná.

Colectiv
Dvojhodinová detektívna pitva o rozklade (nielen) rumunského zdravotníctva zanechá drsnú korupčnú popáleninu, na začiatku ktorej stál požiar v nočnom klube Colectiv. Úplatky, osočovanie, žiadne zábrany - len mamon, moc a hyenizmus, na ktoré musela kápnuť investigatívna žurnalistika. Vynikajúce, moderné a autentické domino, pre tunajšieho diváka aj s extrémne trpkou nemocničnou pachuťou. Nájdete na HBO.

Honorable Mentions:

Bludné kruhy / I Know this Much is True
Chľast / Druk
Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
Dámsky gambit / The Queen‘s Gambit
Sex Education 2.séria

VERONIKA BLAŠKOVIČOVÁ

Kým sa skončí leto / Babyteeth
Milá festivalová záležitosť, na ktorú by sa nemalo zabudnúť. Miestami naivné, ale napriek tomu veľmi silné v niektorých momentoch. Videla som na Cinematiku a isto film radím k tomu lepšiemu, čo rok 2020 ponúkol.

Mank
David Fincher nám ukázal svoju cinefilskú tvár v plnej paráde. Filmársky spracované dobovo a ani príbeh rozhodne nenudí.

Colectiv
Rumunský dokument o prevalení stavu zdravotníckeho systému tejto krajiny. Forma strhujúca a obsah ťažko rozdýchateľný. Jeden z najlepších filmov roku.

Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
Moje číslo jedna roku 2020. Ako fanúšik Aarona Sorkina musím čestne vyhlásiť, že ma absolútne nesklamal. Výborné herecké výkony, réžia a dialógy.

Na nože / Knives out
Pútavé a zábavné. Keď chce niekto vniesť život starým anglickým detektívkam v dnešnej modernej dobe, tak tu je návod, ako na to.

Králiček Jojo / Jojo Rabbit
Taika Waititi nie je len dobrým režisérom blockbusterov, ale aj komornejších satirických príbehov. Ako ľahko sa dá zneužiť detská naivita v tvrdom svete nacistického Nemecka.

Chľast / Druk
Nie je to najlepší Thomas Vinterberg, ale rozhodne stále vysoký nadpriemer v rámci filmovej tvorby. Herecké výkony sú fantastické a okorenené škandinávskym humorom. Na zdravie a na ex.

Gentlemani / The Gentlemen
Guy Ritchie po dlhej dobe v najlepšej forme. Celý film som sa vyslovene bavila a užívala si jeho typické rýchle rozprávanie. Veľmi vydarený kúsok a oprávnene zaradený v tomto rebríčku.

David Attenborough: Život na našej planéte / David Attenborough: A Life on Our Planet
Príbeh vzťahu prírody a človeka, ktorý sa len za pár rokov škaredo pokazil. Napriek tomu, že nie sme rovnocenní partneri, lebo nás príroda rozhodne nepotrebuje. Fascinujúcim dokumentom nás sprevádza ten najpovolanejší.

Tenet
Rovnako ako som sa vyjadrila pri Vinterbergovi, tak aj to musím spomenúť, že Christopher Nolan má pre mňa hodnotnejšie kúsky na rováši. No stále ide o peckový film, ktorý mozgovým závitom nič nedaruje.

Pod čiarou
Isto som videla tento rok veľa nadpriemerných filmov a seriálov, ale nie všetky sa zmestili do môjho top 10 rebríčka. No nedalo by mi spať, keby nespomeniem ešte dokument Králove videa, ako jeden z najzábavnejších filmov, aké som tento rok videla. Mravčia práca v strižni, no úžasná retro jazda, ktorá dojme nejedného fanúšika. Ďalej musím spomenúť seriál The Queen’s Gambit, rozprávajúci príbeh jednej neobyčajnej hráčky šachu. Strhujúca dramaturgia, výborná herečka a aj módni kritici si prídu na svoje, pre mňa najlepší seriál tento rok. Ďalšia veľmi zábavná a milá vec je Sex Education, tento seriál vyzdvihujem hlavne pre mladšie generácie, kde zaujímavou formou je práve mladým ľuďom podaná sexuálna výchova. My sme mali Bravíčko, vy máte Sex Education mládeži...vyhrali ste.

PETER PAVLÍK

Mank
David Fincher sa po ro rokoch vrátil k réžii celovečeráku a...a mnohým jeho nový kúsok priniesol sklamanie. Čo je možno trochu pochopiteľné. K úplnému vychutnaniu Manka treba mať aspoň trochu povedomie o dobových súvislostiach a menách Hollywoodskej produkcie prelomu 30.-40. rokov. Ak sa dokážeš správne naladiť, je to úplná slasť. Čistá filmárčina dýchajúca atmosférou aj dobrým príbehom. Oldman úplne úžasný, no celú show si pre seba opäť kradne Fincher. Formálne brilantná záležitosť, po technickej stránke dokonalé, hromada scén bravúrnych.

Tenet
Záchranca mainstreamovej kinematografie a kinosál ostal za očakávaním. Stále je to ale absolútne prvotriedny kúsok, zanechávajúci za sebou drvivú väčšinu konkurencie. Štruktúrou, remeslom a dopadom. Nič takéto tu dlho nebolo a dlho nebude... . Dočkali sme sa úžasných scén, priestoru na rozmýšľanie aj niekoľkých chrumkavých technických vychytávok. Silná symbolika, formálne fintičky s pretočeným časom alebo sebareflexia britského snobizmu sú síce veľkým analytickým potešením, no bežný návštevník blockbusterov sa bude veľmi pravdepodobne strácať. Mne to však sadlo takmer dokonale.

1917
Sam Mendes je po rozpačitom prijatí Spectre opäť na koni. Žánrový chameleón si skúsil opäť niečo iné a opäť ma dokázal nadchnúť. Našťastie však má aj oporu v príbehu (ktorý k tejto forme perfektne sedí) a nie je to iba prehliadka technologických a kreatívnych možností. Takto napínavá, dojímavá, krutá a silná výpoveď z prvej Svetovej vojny tu už dlho nebola. Dychberúce technické cvičenie od majstrov svojho remesla.

Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
Vynikajúca súdna dráma (a najlepšia sa veľmi dlhú dobu) so skvelými dialógmi, ešte lepšími hercami a silným príbehom. Téma dokonale nadčasová, je tam mnoho silných momentov a záver skoro ako od Spielberga (ktorý film pôvodne pripravoval). Sorkin sa ako režisér zlepšuje každým filmom. Možno je to občas príliš jasný “oscarbait”, no svoju spoločenskú a divácku objednávku plní na jednotku.

Wolfwalkers
Krásne. Formou aj príbehom (a vôbec nevadí, že to je v podstate fantasy Avatar mínus romantika). Má to úžasnú poetiku a v správnych momentoch to vie byť dojímavé aj strhujúce. Po Brandovi a tajomstve Kellsu s Piesňou mora ďalší zásah Toma Moora do čierneho. Pri jeho mene sa často skloňuje nástupníctvo istej japonskej legendy. Ja tvrdím, že ho pri podobne stúpajúcej krivky kvality zachvílu predbehne a sám sa stane novým pojmom. Animák roku.

Vpred / Onward
Ďalší animák vo výbere. Trojica hlavných hrdinov je najsympatickejšia partia za dlhú dobu, príbeh je doják ako sa na Pixar patrí (a v závere prekvapia isté originálne dramaturgické ťahy), scény majú správny drive aj energiu a samozrejme to celé úžasne vyzerá. Jediný problém vidím už tradične v nevyužitom potenciály toho úžasného sveta. Bavil som sa, plakal som, bol som v napätí a myšlienka o bratskej láske mi dokonale sadla. Pixar natočil síce lepšie kúsky, ale to neznamená, že opäť do kín nepriviedol poctivý rodinný snímok.

Malé ženy / Little Women
Film s obrovským srdcom, nasadením a časom prevereným príbehom. Herecky bez výnimky skvelé. Prehádzaná chronológia je možno občas mätúca, no práve vďaka nej má nová adaptácia klasiky silnejší ťah na bránku než predchádzajúce verzie. Krásne som sa zabavil aj poplakal a rozmýšľam, či to nie je najlepší ženský film od Piana.

Na nože / Knives out
Hneď začiatkom roka na nás vyskočila táto bomba. To sme ešte netušili, čo nás čaká, tak sme si mohli túto variáciu na Agathu Christie užívať s tým, že ide o štýlový štart skvelého filmového roku. Prekvapujúce, svižné, vtipné aj napínavé. Craig potreboval podobne vypečenú rolu ako soľ a aj zvyšok hviezdneho castingu si svoje kreácie užíva a Johnson potvrdzuje, že rozhodne patrí do prvej ligy. Špičková detektívka.

Králiček Jojo / Jojo Rabbit
Moc pekné. Dokáže to pobaviť, dojať aj veľmi kruto chytiť pod krkom. Žánrový mix funguje na úrovni, ale najlepšie sa Waititimu darí predávať svoj message. Náckovia su totiž banda nesvojprávnych a zmanipulovaných oviec, z ktorých si musíme robiť srandu aby sme sa ich nebáli. Nielen v našich končinách dôležitá záležitosť so šancou aspoň niekomu otvoriť oči. Ukážkový crowd pleasure (alebo midcult?), ktorému sa ťažko odoláva, rovnako ako ľahko sa dá zostreliť.

Superman: Red Son
Čo by stalo, keby Superman pristál namiesto USA v komunistami ovládanom Rusku? Chytľavú otázku sme sa mohli dozvedieť v slávnom komikse a tentoraz už aj vo filme. Výborný príbeh, parádna temná atmosféra, necenzurované násilie, silné témy a množstvo vypečených scén. Škoda tradičnej lacnoty a skratkovitosti, ktorá k videotvorbe DC už tak nejako patrí. Takisto zmenený záver nie je úplne ideálny. Je však smutné/zábavné ako táto céčkova animovaná produkcia kvalitatívne valcuje mega drahé konkurenčné kino záležitosti. Komiksovka roku.

Bonus: Film naživo
Výnimočný český projekt vznikol ako reakcia na karanténu. Divadelné predstavenia vytrhnuté zo svojho prostredia s pridanou filmovou hodnotou majú neskutočné čaro. Nie je to klasický záznam divadelných inscenácií ale regulérny filmový tvar, ktorý sme nemali možnosť doteraz vidieť (formálne najviac pripomína Dogville). Ručnou kamerou na jeden záber snímané predstavenie dostávajú úplne nový rozmer. Nejdem vyberať jeden konkrétny film (ale najviac sa mi páčil Pérak), dávam do pozornosti celý projekt. Zamrzí, že sme ho nemali možnosť vidieť aj kinách ako v česku, ale aj online záznamy stoja za to.

TATIANA RUSNÁKOVÁ

Small Axe – Lovers Rock
Právom ospevovaná, výnimočná časť pozoruhodného diela

Da 5 Bloods
Spike Lee je v mojich očiach gigant amerického filmu, táto snímka je len ďalším argumentom tohto presvedčenia.

Efekt Vašulka
Neviem, či jeden z najlepších, pre mňa ale veľké prekvapenie, ku ktorému sa v mysli stále vraciam

Prvá krava / First Cow
V uplynulom roku pre mňa najpoctivejší filmový film. Bez trikov, bez maškarád, bez zbytočných manierov

The Crown / Koruna – štvrtá séria
Aj keď nesúhlasím s tvrdeniami, že je najlepšia, zato rozhodne najlákavejšia

Colectiv
Prvotriedny investigatívny dokument, miestami absolútne nepochopiteľný, inokedy až príliš dobre známy

Never Rarely Sometimes Always
Nie je časté natrafiť na takto skvelo napísaný film

FREM
Jeden z najzvláštnejších kino zážitkov nielen tohto roka, absurdné bolo samotné premietanie v kine malého mesta s účasťou šiestich ľudí, z ktorých dvaja zaspali a dvaja po desiatich minútach odišli.

I May Destroy You
Meno Michaely Coel sa mi už dlhšie spája s autorskou odvahou, od explicitnosti "Chewing Gum" až k realite "I may destroy you".

MICHAL ŠMAJDA

Bedári / Les Misérables
Pre mňa jasný film roku! Intenzívny, ambivalentný, formálne aj obsahovo autentický. Navyše takto odvážny záver si dlho nepamätám. Jeden z najlepších debutov ostatných rokov.

Matka / Madre
Nejednoznačná festivalovka založená na geniálnom krátkom filme, rafinovanom scenári a presných hereckých výkonoch. Pri niektorých scénach som ťažko dýchal a nebolo to rúškom. Čím viac štandardné vzťahy prestávajú fungovať a tie neštandardné sa prehlbujú + prichádza do toho Freud, tým viac je to pekelne zaujímavé. Áno, lebo film má byť ako kamienok v topánke...

Až príde oheň / O que arde
Uhrančivý audiovizuál, meditatívne obrazy, mĺkvi neherci par excellance, nejednoznačnosť od začiatku do konca. Pohladenie pre klubového diváka.

Drahokam / Uncut Gems
Dialógový uragán, pulzujúca atmosféra „všetko sa posralo“ a životná rola pre Adama Sandlera. Film, po ktorom budete mať pocit, že ste spálili veľa kalórií.

Malé ženy / Little Women
Malé ženy a veľký ženský film. Herecky milý až hrejivý. Tá naračná rozhádzanosť ma veľmi bavila. Novodobá klasika.

Asi to ukončím / I´m Thinking of Ending Things
Filmový rébus tohto roka napokon pre mňa nepriniesol „vyhajpovaný“ Chris Nolan, ale Charlie Kaufman. Zbytočné rozvádzať. Určené pre tých, ktorí pri filme radi premýšľajú viac, než je bežné.

Mank
Fincher sa nevrátil ako tvorca, ktorý sa zadefinoval temnými žánrovkami a procedurálnou pitvou času. Mank je jeho vysnívaný projekt, filmový dlh voči zosnulému otcovi, poctou starému Hollywoodu a zároveň Občanovi Kaneovi dodáva kontext. Je to však dielo, ktoré pre plné docenenie patrí do kinosály...

Chľast / Druk
Severský sociálny realizmus v kombinácii s takto na pohľad diváckou témou. Mads Mikkelsen túto kombináciu neraz okúsil pod taktovkou Andersa Thomasa Jensena (Adamove jablká) a najnovšie už aj u „vážnejšieho“ Thomasa Vinterberga. Ich filmový sociologický výskum baví aj mrazí.

Na nože / Knives Out
Inteligentný mainstream z úvodu roka. Milá a nápaditá moderná variácia na Agathu Christie. Rian Johnson potvrdzuje žánrovú hravosť (neo-noir Brick, sci-fi Looper).

FREM
Odvážne, vizionárske, s mimoriadnou zvukovou stopou. Prinášajúce "mindfuck“ momenty, vďaka ktorým si tento experimentálny sci-fi dokument ponecháva svoje tajomstvo od začiatku do konca. V rámci našej kinematografie mimoriadny počin. Nechodíme vo svojej podstate práve kvôli takýmto filmom do prítmia kina? Kvôli dosiaľ nevidenému, nezažitému, nepoznanému?

Čestná zmienka: David Attenborough: Život na našej planéte, 1917, Chicagský tribunál, Služobníci, Vlkochodci, Bacurau

JURAJ MALÍČEK

Na nože / Knives Out
Niet vyčerpanejšieho žánra ako salónna detektívka, ale Rian Johnson nakrútil, a predovšetkým napísal film, ktorý je veľkou oslavou pani Marplovej i Hercule Poirota. Prekvapiť na tomto ihrisku pointou je výraz toho najväčšieho majstrovstva.

Gentlemani / The Gentlemen
Guy Ritchie sa vrátil na domovské ihrisko a nakrútil komediálnu gangsterku, v ktorej forma tak výrazne dominuje nad obsahom, že je vlastne úplne jedno, o čom ten film je. Teda okrem módy, hudby, štýlu a gentlemanstva, ktoré sú aspoň tak britské, ako kráľovná, Big Ben a fish and chips.

Králi videa
Historický dokument mimoriadnej ceny a významu, popisuje čosi, čo sa síce dá sprostredkovať, ale aby človek pochopil skutočný význam toho, čo ten film tematizuje, musel to zažiť. Amatérsky rýchlodabing nebola žiadna obskúrnosť, ale lokálny prejav fenoménu, ktorý redefinoval kinematografiu tak fundamentálne, že nám chýba historický odstup na to, aby sme pochopili celý význam tejto zmeny.

Vpred / Onward
Ďalšia dokonalá pixarovka, chcem vidieť viac príbehov z toho sveta. Zo sveta, v ktorom síce funguje mágia, ale používať „vedu“ je pohodlnejšie.

Staříci
Road movie o dvoch starcoch, ktorí zavraždia tretieho. Lebo právo a spravodlivosť sú dve rozdielne veci. Je veľmi oslobodzujúce dívať sa na film nezaťažený relativistickou morálkou a ak by aj Staříci neboli o ničom inom, (akože sú) ako o hereckých výkonoch Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku, stačilo by to, aby sa v mojom prehľade ocitli.

Plagi Breslau / The Plagues of Breslau
Poľská odpoveď na Fincherovo Sedem, pamätajme si meno Patryk Vega. Prvá polovica síce vŕši jedno klišé za druhým, ale je to urobené s takou ľahkosťou, že to neprekáža. A koho druhá polovica neprekvapí, tomu skladám hlbokú poklonu.

Les Plus belles années d´une vie / The Best Years if a Life
Muž a žena po päťdesiatich troch rokoch. Claude Lelouch sa vracia k látke, ktorá „ho urobila“ a Anouk Amiée a Jean-Louis Trintignant do úloh, v ktorých ich spoznal celý svet. Zvyšok je filmová história.

To musí byť nebo / It Must Be Heaven
Nádherná lyrická komédia, ktorú slová len kazia. Podobným filmom sa zvyknem vyhýbať, Elia Suleiman sa však stal mojím novým hrdinom.

Bad Boys navždy / Bad Boys for Life
Najlepší film Michaela Baya, akurát teda, že on ho nenakrútil. Hlavne som si ale kvôli nemu pozrel predchádzajúce filmy Adila El Arbiho a Bilalla Fallaha a to je čistá radosť.

Tenet
Film roka v tom zmysle, že si ho budem pamätať, niežeby sa mi páčil, či nedaj bože, že by som ho považoval za dobrý. Naopak. Tenet je film, ktorý síce ilustruje, že Christopher Nolan je mimoriadny režisér, ale absolútne mu chýba zmysel pre mieru.

BARBORA GVOZDJÁKOVÁ

David Attenborough: Život na našej planéte / David Attenborough: A Life on Our Planet
Dokumentárnu novinku tvoria impozantné obrazy, v ktorých sa strieda divoká savana s plávajúcim ľadovým medveďom či tanzánsky národný park Serengeti s pralesom v Amazónii. Nafilmované scény sú poprepájané so sprievodným slovom samotného Atenborougha a doslova s ním súznejú. Komentár však nemá iba opisný charakter. Keď sa do komentára započúvate, odrazu nevládzete absorbovať vizuálne vnemy súčasne s ťaživými slovami o bezohľadnom vyčerpávaní prírodných zdrojov našej Zeme človekom. Hoci ide o zjednodušené a pre mnohých i známe fakty, zámer dokumentu sa podaril. Stav našej planéty je natoľko vážny, že treba konať.

Dámsky Gambit / The Queen's Gambit
Seriálová adaptácia knižky Waltera Tevisa z roku 1983 Dámsky gambit obsahuje sedem hodinových epizód, ktoré sú konzistentne pomenované šachovým názvoslovím. Na pozadí historických detailov zo šesťdesiatych rokov 20. storočia seriál ponúka príbeh o talentovanej šachistke Beth Harmonovej a o jej priateľstvách s Jolene, s otcovsky dobrým školníkom a adoptívnou matkou, v ktorej nájde spriaznenú dušu. Beth sledujeme od detských čias až do dospelosti, kedy sa u nej naplno prejaví šachové majstrovstvo. Seriál neostáva pri sladkom happyende s morálnym ponaučením. Koniec necháva otvorený...

Koruna – 4. séria / The Crown
Seriál Koruna prináša už od roku 2016 na obrazovky britskú históriu ako fascinujúca učebnica dejepisu. Seriál spracúva dejiny mimoriadne pútavo a svojho diváka vzdeláva nenásilne. Koruna však nie je dokumentom. Množstvo vecí sa pri pátraní po informáciách muselo domýšľať, od historických faktov však seriál uhýba len zriedka. V polovici novembra 2020 ponúkol Netflix už štvrtú sériu, ktorá, hoc je tiež historická, pôsobí čerstvo a živo. Do série sa totiž dostávajú pre našu generáciu omnoho známejšie mená, ako Lady Diana či Margaret Thatcherová.

Vitajte v Čečensku / Welcome to Chechnya
V roku 2017 sa v Čečensku začala operácia „očistenia čečenskej krvi“. Členov LGBTQ komunity zadržiavali, mučili a mnohých aj popravili. Americký dokumentarista David France vo svojom dokumente Vitajte v Čečensku sleduje skupinu aktivistov, ktorí proti systémovému prenasledovaniu ľudí inej orientácie bojujú. Film mal úspešnú premiéru na tohtoročnom festivale v americkom Sundance, ako aj na Berlinale. Z festivalov si priniesol hneď tri ceny. V Berlíne získal Teddy Activist Award a Cenu divákov pre najlepší dokumentárny film a v Sundance Špeciálnu cenu poroty za strih.

Never Have I ever
Desaťdielna séria Netflixu prináša príbeh pätnásťročnej Devi, ktorá sa so svojimi indickými rodičmi prisťahovala do Ameriky v septembri 2001. Otec zomiera a Devi čaká ťažký rok. Svoje každodenné peripetie prežíva dramaticky, presne tak, ako sa na tínedžerku patrí, V najbližšom okolí sú však na pomoc pripravené jej najlepšie kamarátky Eleanor a Fabiola, až kým sa nerozhádajú. V príbehu samozrejme nechýba ani úhlavný nepriateľ, spolužiak Ben a vysnívaný frajer Paxton. Na prvý pohľad ľahká oddychovka, ktorá si uťahuje z indických stereotypov, prináša svižné tempo a sympatické herecké výkony.

Kalifát / Caliphate
Vo vydarenom seriáli švédskej produkcie tvorcovia porovnávajú a proti sebe stavajú viacero tém – sekularizmus voči náboženstvu, slobodu viery voči náboženskej diktatúre, fanatizmus voči empatii. Osemdielna séria poukazuje na súčasný problém rozmáhajúcej sa radikalizácie mladých moslimov vo Švédsku. Pätnásťročná Sulle a jej rovesníčka Karima sú vo veku, kedy rebelovať voči rodičom sa nosí a každý truc sa vysoko cení. Pochopenie nachádzajú u asistenta učiteľa – infiltrovaného bojovníka Islamského štátu, ktorý dievčatám najprv pomáha s učivom a po získaní dôvery sa mení v manipulátora. Paralelne sledujeme prípravu na teroristický útok priamo v centre Islamského štátu. Reálny a o to mrazivejší filmový zážitok.

Mrs. America
Mrs America je deväťdielny seriál od americkej televíznej stanice FX – popisuje príbeh konzervatívnej republikánskej aktivistky a právničky Phyllis Schlaflyovej, v ktorej exceluje Cate Blanchettová. Schlaflyová, matka šiestich detí a bývalá kráľovná krásy (názov seriálu) sa na začiatku sedemdesiatych rokov 20. storočia výrazne zasadzovala v otázke ženských práv a úloh žien v spoločnosti. Stala sa silnou oponentkou vzmáhajúcemu sa americkému feministickému hnutiu, hoci pred tým sa viac venovala americkej bezpečnosti a komunistickej hrozbe zo strany Sovietskeho zväzu.

Alchymická pec
Pravdivý a úprimný dokument režisérov Adam Oľhu a Jan Daňhela poukazuje na jedinečné a originálne majstrovstvo českého výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera. Dokument začína vo fáze postprodukcie jeho posledného filmu Hmyz v roku 2018, kedy sa dotvárajú scény a upravuje sa zvuková stopa. Ak chcete vidieť ako sa vyrába surreálno či ako sa v duchu tzv. alchymickej tradície premieňajú umelecké formy, tak Švankmajerova pec vás nesklame.

Chicagský tribunál / The Trial of the Chicago 7
Američan Aaron Sorkin je známy skôr ako scenárista, hoci už niekoľko filmov aj sám natočil. Tento rok streamovacia platforma Netflix uviedla jeho novinku Chicagský tribunál. Sorkinova snímka sleduje súd s ôsmymi obvinenými, ktorí protestovali na nominačnom sneme Demokratickej strany v Chicagu proti vojne vo Vietname. Aj keď sa pred tým nepoznali, sú obvinení za plánované spoločné podnecovanie nepokojov. Film bol natočený podľa skutočných udalosti z roku 1968.

Mank
Čiernobiela snímka Davida Finchera rozpráva príbeh Hermana J. Mankiewicza (alias Mank), ktorý je jedným zo scenáristov filmu Občan Kane. Kultový Občan Kane režiséra Orsona Wellesa z roku 1941 patrí k najvýznamnejším počinom svetovej kinematografie. V hlavnej úlohe scenáristu sa predstavuje skvelý Gary Oldman. Fincherova novinka divákov prenesie do starého Hollywoodu, kde je filmové umenie ešte len na počiatku. Vrátiť sa do minulosti sa v spoločnosti Manka určite oplatí.

EVA LABAYOVÁ

Krajina medu / Honeyland
Hoci sa príbeh odohráva v dnešnej dobe a navyše ani nie tak ďaleko od Slovenska, zobral mňa „človeka doby modernej“ späť v čase a ukázal mi, ako málo stačí k spokojnému životu a aký krehký je vzťah ľudí a prírody. Viackrát som si položila otázku, ako to dokázali tak autenticky natočiť. Ako to tí ľudia pred kamerou zahrali. A hrali to vôbec?

V sieti
Pre mnohých šokujúci a oči otvárajúci dokument, ktorý je dôležité vidieť. Rukolapne odkrýva nebezpečenstvá sociálnych sietí a novodobé praktiky sexuálnych deviantov. Vôbec som sa po ňom necítila príjemne, ale to ani nebolo jeho úlohou. Pokiaľ sa vďaka nemu predíte čo i len jednej tragédii, tak svoj účel splnil. Ja ho odporúčam vidieť každému.

Králi videa
Pre mňa to bola zábavná jazda do sveta VHS kaziet a do čias jednohlasného dabingu. Bola som svedkom toho, ako táto dokukomédia zabavila rôzne vekové generácie, od teenagerov (ktorí netušia, čo sú to VHS kazety a amatérski rýchlodabéri) až po generáciu, ktorá ešte také VHS kazety schováva doma (Však, apuka?). Z kinosály som odchádzala s úsmevom a hrejivým pocitom nostalgie na „staré dobré časy“.

Pre Samu / For Sama
Film mi ukázal hrôzy vojny a stratu ľudských životov na jednej strane a vznik krásneho nového života na druhej strane. Tento obrovský kontrast bol prítomný v celom dokumente. Vďaka odvahe jedenej silnej ženy som to mohla vidieť v neprikrášlenej autentickej podobe sediac v bezpečí príjemnej kinosály bez strachu o svoj život a strechu nad hlavou.

Everest- najťažšia cesta
Dokument som mala možnosť pozrieť na tohtoročnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Bol to môj prvý film na festivale a priznám sa nevedela som o osude našich štyroch horolezcov takmer nič. Až keď som si uvedomila, že brata jedného z obetí aj osobne poznám, dokument udrel ešte silnejšie. Film Pavla Barabáša mi dal naplno precítiť ľudskú tragédiu a nemilosrdnú hru osudu, ktorý si vybral svoju daň v podobe mladých ľudských životov.

Vidíš mesiac, Daniel / Daniel
Mám rada filmy, ktoré mi porozprávajú skutočné udalosti, o ktorých som buď vôbec nepočula, alebo len okrajovo zachytila dve vety v správach. Tento je jedným z nich. Ak aj po niekoľkých dňoch vo mne rezonuje príbeh a sadám si za počítač, aby som si pohľadala ďalšie informácie o udalostiach, vtedy viem, že to bol pre mňa podnetný film. A toto bolo kritérium, ktoré som si pri výbere svojich top 10 filmov stanovila. Preto mi odpusťte, ak sa do výberu nedostal ani Tenet ani Wonder Woman 1984 (hoci som oba videla).

Jaskyňa / The Cave
Film mi umožnil „zažiť“ nadľudské úsilie a záchrannú akciu, ktorá sa odohrala v Thajsku po tom, čo mladí futbalisti uviazli spolu s trénerom v zatopenej jaskyni. Zanechal vo mne dojem jednak kvôli príbehu, ale tiež z rozhodnutia tvorcov obsadiť do filmu aj ľudí, ktorí sa akcie priamo zúčastnili. Možno boli pre niekoho tieto „výkony“ nehercov slabé, ale na druhej strane náročný terén, v ktorom tvorcovia natáčali a tá chuť a ochota obyčajných ľudí vzdať sa svojho pohodlia, bojovať jednak s byrokraciou a aj s prírodným živlom bola pre mňa úctyhodná. Z filmu si do života beriem posolstvo, že v kritických okamihoch je dôležitá vytrvalosť jednotlivcov a súdržnosť kolektívu. Hlavne v dnešnej dobe si to musím stále pripomínať.

1917
Pre kameru, pre hudbu, pre prostredie, pre napínavý príbeh, pre náročnosť natáčania, pre všetko, čím si museli vojaci (často to boli mladí chlapci) počas vojny prechádzať. Všetko spolu vytvorilo taký kinozážitok, ktorý sa mi dostal pod kožu a veľakrát som sa pristihla, že nedýcham a pozerám na plátno s otvorenými ústami. A čo som si o tomto filme ešte dodatočne pozerala? Ako sa natáčal. Dokonca som ho zakomponovala aj v praci do konverzačných hodín so študentami.

Ted Lasso a Servant
Sú to dva diametrálne odlišné seriály aj z hľadiska žánru, farebnosti, množstva postáv. Vysvetľujem si to tým, že tento rok bol v mnohých situáciách extrémny, čo odzrkadľovalo aj moju potrebu emocionálnej kompenzácie pri výbere seriálov. Na jednej strane optimizmus a humor, na druhej strane temnota a prežívanie tragédie.

PETER KONEČNÝ

1917
Dvaja britský vojaci v prvej svetovej vojne majú podľa rozkazu preniknúť ďaleko za nepriateľskú líniu a doručiť správu o odvolaní zajtrajšieho útoku ich vlastnému oddielu. Progresívna kamerová epika v réžii Sama Mendesa a kameramana Rogera Deakinsa.

Nikdy Zriedka Niekedy Vždy / Never Rely Sometimes Always
Hlavnou postavou je tichá teenagerka so zvláštnym menom Autumn vyrastajúca v rurálnej oblasti Pensylvánie. Dievča neplánovane otehotnie a jej sesternica Skylar jej pomôže zohnať peniaze na cestu do New Yorku, kde by mal prebehnúť zákrok interrupcie. Subtílna dráma s presnými hereckými výkonmi a uveriteľnými diálogmi.

Proxima
Astronautka Sarah (Eva Green) sa pripravuje na ročný pobyt na obežnej dráhe. Ako jediná žena vo vesmírnej misii „Proxima“ podstupuje psychicky a fyzicky náročný tréning a zároveň sa stará o svoju milovanú sedemročnú dcérku Stellu. Múdry film o dôležitých veciach v živote ambicióznych žien. Boj proti stereotypom a predsudkom sa nedeje vo vesmíre, ale tu na Zemi.

Služobníci
V kontexte domácej kinematografie absolútne výnimočný a moderný film. Forma v súlade s obsahom. Čierna vs. biela. Kolaborácia alebo vzdor. Svedomie a ľahostajnosť. Statočnosť či obava. Hudba – ticho. Statickosť a pohyb. Ivan Ostrochovský nás ponorí do tém protikladov, hľadaní pravdy a postoja. Mladí študenti kňazského seminára v totalitnom Československu sa musia rozhodnúť, či ich cesty bude ovládať hodnotový postoj, alebo tlak štátnej moci.

David Attenborough: Život na našej planéte / David Attenborough: A Life on Our Planet
Otázka klimatických zmien je pálčivou témou. Nejde však len o diskusiu posledných rokov, ale priam desaťročí. Závratné dôsledky pociťujeme každým rokom v čoraz väčšej miere narastaním teploty a nepredvídateľným správaním prírody. Nepomáhajú racionálne argumenty a ústrední lídri minulosti (Al Gore) alebo súčasnosti (Greta Thunberg) sú sami kritizovaní, ba priam terčom výsmechu. Silnejúce dokumentárne zázemie streamovacej platformy Netflix bolo teraz využité na šírenie osvety v oblasti zvrátenia súčasného alarmujúceho stavu.

Colectiv
Možno nie je ideálne obdobie na tento typ dokumentu, ale pre mňa ide o jeden z najdôležitejších filmov roka. Výnimočný moderný dokumentárny pohľad na tragické udalosti, ktoré spúšťajú ďalšie a ďalšie. Rozklad štátu, zdravotníctva, prehnitosť korupciou a zlom. Film mal svoju premiéru v Benátkach a nájdete ho na HBO Go.

Chľast / Druk
Tento zaujímavý námet je jednoznačne jeden z najpozoruhodnejších, ktorý som tento rok videl. A to nielen po stránke scenáristickej, ale aj po stránke castingu. Herecky si to absolútne užijete.

Mank
David Fincher opäť filmársky nezabudnuteľne prináša atmosféru Hollywoodu 30. rokov. Insiderský film nakrútený so všetkou réžijnou oddanosťou téme a zlatým časom americkej kinematografie. Irishmanom tohto roka stáva Mank.

Corpus Christi
Dvadsaťročný Daniel prejde v nápravnom zariadení pre mladistvých duchovnou premenou. Chcel by sa stať kňazom, ale s jeho trestným registrom na to nemôže ani pomyslieť. Keď ho prepustia a má začať pracovať v stolárstve v malom meste, prezlečie sa po príchode do kňažského a vďaka náhode sa začne starať o miestnu farnosť. Obdivuhodný scenár, ktorý akcentuje stav poľskej spoločnosti a snahu o reštart vlastného života.

Matka / Madre
Pred desiatimi rokmi zmizol Elenin šesťročný syn. Posledný raz ho počula, keď jej telefonoval z francúzskej pláže a nemohol nájsť otca. Elena teraz žije na tej istej pláži a riadi tu reštauráciu. Keď sa jej konečne podarí z tragickej udalosti pomaly spamätať, stretne francúzskeho tínedžera, ktorý jej nesmierne pripomína jej strateného syna. Výnimočná dráma španielskeho režiséra Rodriga Sorogoyena (El reino). Film vznikol na základe dejového pokračovania oceňovaného krátkometrážného filmu z roku 2017.

First Cow
Samotár a kuchár odcestuje na západ, aby sa pripojil ku skupine lovcov kožušín na území Oregonu a dôležitou náhodou nájde spriaznenú dušu u čínskeho prisťahovalca. Ich spoločný biznisplán je postavený na mlieku a kravičke. Absolútne výnimočný a filmársky čistý príbehový experiment taletovanej Kelly Reichardt. Ak sa chcete pripraviť na špecifický zážitok, odporúčam jej starší film Wendy and Lucy.

Wolfwalkers
Mladá lovkyňa Robyn a jej otec sa vydávajú na dobrodružstvo, aby pomohli nájsť poslednú vlčiu smečku. Tá útočí na ľudí, pretože prichádza o svoj les, ktorý je aj útočiskom a domovom. Všetko sa ale zmení, keď sa Robyn spriatelí so slobodomyseľným dievčaťom Mebh zo záhadného kmeňa, o ktorom sa hovorí, že sa v noci mení na vlkov. Írsky koprodukčný inteligentný animovaný film v réžii Tomma Moorea a Rossa Stewarta (Song of the Sea, The Secret of Kells).

Seriálové tipy: After Life 2, Tales from the Loop, Defending Jacob, Kalifat, Unorthodox, Avenue 5, The Crown 4, I Know This Much Is True, Herec, I May Destroy You, Ted Lasso, The Queen's Gambit.

Prehľad najlepších slovenských filmov roka nájdete TU.


autor redakcia 29.12.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.