TV TIPY 7.12. - 13.12. 2020

TV TIPY 7.12. - 13.12. 2020

VOD recenzia



Pondelok, 7. december

Červená pustatina (Il Deserto Rosso, Taliansko, Francúzsko, 1964, Michelangelo Antonioni), Dvojka, 23:05
Predný modernista filmových dejín Antonioni skúma vo svojom prvom farebnom filme odcudzenosť mladej ženy v modernom svete. Monica Vitti je osamelou ženou trpiacou depresiami, ktorá sa nedokáže vymaniť zo spár svojej psychiky. Režisér využíva farbu a filmovú výpravu na zdôraznenie citových pochodov mladej ženy. Červená pustatina je záverečná časť režisérovej „tetralógie citov“.

Eufória, Part 1: Rue (USA, 2020, Sam Levinson), HBO, 20:00
Sam Levinson priniesol na obrazovky dramatický seriál, v ktorom sa tínedžeri musia zorientovať v náročnom svete sociálnych vzťahov, priateľstiev, lásky, sexu ale aj drog či sociálnych sietí. V hlavnej úlohe hviezdi Zendaya ako Rue zaľúbená do nového dievčaťa v meste Jules. Nič však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Časť Rue je prvou z dvoch špeciálnych vianočných epizód, ktoré HBO odvysiela. V príbehu časť pokračuje hneď po konci prvej série, konkrétne aj o tom, ako Rue prežíva Vianoce.

Dr. No (Veľká Británia, 1962, Terence Young), Cinemax, 18:05
Táto snímka dokázala nevídanú vec – naštartovať vyše 50 rokov trvajúcu filmovej sériu. Prvá adaptácia románu Iana Fleminga o neohrozenom britskom agentovi Jamesovi Bondovi začína na Jamajke, kam Bond prichádza riešiť záhadnú vraždu svojho kolegu. Stopy však vedú k záhadnému čínskemu vedcovi Dr. No, na ktorého Bond v poslednom čase naráža dosť často. V role Jamesa Bonda sa prvýkrát predstaví nedávno zosnulý Sean Connery. Agenta si v priebehu piatich dekád zahralo ešte niekoľko hercov, mnohí fanúšikovia sa však zhodujú, že Conneryho sa ani jednému z nich nedokázalo prekonať.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Utorok, 8. december

Zoolander no. 2 (USA, 2016, Ben Stiller), Plus, 20:25
V modelingovej branži sa síce chystá do dôchodku v pomerne mladom veku, ale čo to znamená vek pre takých machrov, akými sú Derek a Hansel. O čo v pokračovaní originálnej komédie z roku 2001 ide, nie je až také dôležité, podstatné je, že ide stále o solídnu zábavu, i keď opakovaný vtip už nikdy nie je tak vtipný. V úlohách najväčších samožerov na svete sa predstavili Ben Stiller a Oven Wilson, vo vedľajších a mini roličkách množstvo ďalších hviezd, vrátane Justina Biebera.

The Beatles – roky na turné (The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years), ČT art, 22:00
Ron Howard nie je iba režisérom tej kvalitnejšej odnože hollywodskej zábavy, umelecké ambície si naplnil napríklad aj týmto svižným dokumentom o kapele Beatles, kde je obsah stručne zhrnutý v jeho názve. Howard nám ukazuje obdobie koncertovania v rokov 1962 až 1966 najmä prostredníctvom samotných členov zoskupenia. Nechýbajú ani doteraz nezverejnené zábery. Pre fanúšikov povinnosť, pre tých neznalých možno jedna z ciest, ako sa dostať ku skutočne kvalitnej hudbe dôb dávno minulých.

Opus pána Hollanda (Mr. Holland's Opus, USA, 1995, Stephen Herek), Prima MAX, 17:05
Pán Holland je ambiciózny skladateľ vážnej hudby snažiaci sa výraznejšie presadiť. V roku 1964 začne z núdze vyučovať na strednej škole, čo so sebou prináša množstvo problémov vďaka nezáujmu teenagerov o jeho predmet. Ako to už vo filmoch chodí, postupne si so žiakmi vybuduje pevnejšie vzťahy. Holland bol nekonvenčný človek a snažil sa bojovať proti tradičnej školskej výučbe. V hlavnej úlohe exceluje Richard Dreyfuss, ktorému ukradol Oscara spod nosa „ožratý“ Nicholas Cage, ako sa herec sám vyjadril.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Streda, 9. december

Underground (Juhoslávia, Francúzsko, Nemecko, Bulharsko, 1995, Emir Kusturica), JOJ Cinema, 22:10
Fiktívna historická freska Emira Kusturicu Uundeground sa odohráva v rozsahu niekoľkých desaťročí a dodnes ide o jeho umelecky najambicióznejšie dielo. Sledujeme udalosti od druhej svetovej vojny až po občiansku vojnu v Juhoslávii na počiatku deväťdesiatych rokov. Hlavnými hrdinami sú dvaja šmelinári so zbraňami Marko a Blacky a okolnosti, či vlastná prefíkanosť, ich donútia začať žiť v podzemí so skupinkou postáv v úkryte pred svetom a v klamstve, že vojna nikdy neskončila.

Šťastný nový rok (Slovensko, Česko, 2019, Jakub Kroner), JOJ, 20:35
Nová československá komédia je priam nasiaknutá vianočnou atmosférou. V období medzi Vianocami a Novým Rokom prichádzajú do idylického prostredia Vysokých Tatier štyri kamarátky, aby tu strávili príjemné a ničím nerušené sviatky. Jedna z nich však v horách stretne svojho exmanžela s jeho novou výstavnou mladou milenkou, druhej manžel zas neustále stráca ich osemročnú dcéru, tretia sa zas čerstvo rozišla s priateľom, ktorý ju podvádzal. Sviatky však dokážu priniesť nepredvídateľné situácie, navyše, nešťastie nikdy netrvá večne.

Dobrá smrť (Slovensko, Česko, Rakúsko, Francúzsko, 2018, Tomáš Krupa), ČT art, 22:30
Netradičný dokumentárny film Dobrá smrť nám predstavuje postavu staršej britskej ženy trpiacej nevyliečiteľnou chorobou, a to svalovou dystrofiou. Jediným východiskom pred nástupom neznesiteľnej bolesti sa ukazuje dobrovoľný, asistovaný odchod zo sveta. A predovšetkým bezbolestný. Väčšina krajín sveta však eutanáziu považuje za protiprávny akt, a tak sa žena vydáva na švajčiarsku kliniku. Film otvára otázky etiky, avšak pozerá sa na veci dosť vecne a bez pátosu a sentimentu.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Štvrtok, 10. december

Orol Eddie (Eddie the Eagle, Veľká Británia, USA, Nemecko, 2016, Dexter Fletcher), Plus, 20:25
No a opäť tu máme životopisný príbeh o jednom športovcovi, i keď v tomto prípade o nejakých veľkých úspechoch na medzinárodnej scéne hovoriť nemožno. Kto si ale pamätá na olympiádu v kanadskom Calgary, ten si okrem jamajských bobistov isto spomenie aj na malého Brita s veľkými okuliarmi skákajúcom na súťažiach v skokoch na lyžiach. Vyhrával ich síce Matti Nykaenen, srdcia návštevníkov mostíkov, ale aj divákov pri televíznych obrazovkách si získal predovšetkým Michael Edwards.

Lenny (USA, 1974, Bob Fosse), ČT art, 20:20
Stand-up komik Lenny Bruce vydláždil cestu mnohým, ktorí prišli dávno po ňom. V 50. rokoch priťahovali pozornosť jeho necenzurované, často explicitné výstupy. Mravokárcom prekážalo aj jeho manželstvo so striptérkou Honey Harlow, či jeho drogová závislosť. Dokázal však upriamiť pozornosť na slobodu slova, ktorá je doteraz silnou zbraňou každého komika. Navyše, v búrlivých 60. rokov bol jedným z mála, ktorí sa nebáli ozvať proti sociálnej pretvárke či politickým kauzám. V hlavnej úlohe Dustin Hoffman, ktorý aj touto rolou potvrdil pozíciu herca chameleóna.

Pevné puto (The Lovely Bones, USA, Veľká Británia, Nový Zéland, Peter Jackson), HBO, 20:00
Predlohou tejto snímky je bestseller Alice Seboldovej. Zhostil sa ho Peter Jackson, známy predovšetkým ako režisér trilógie Pána Prsteňov. V tomto príbehu si tiež našiel istú dávku fantázie, keďže hlavná hrdinka Susie sa nachádza v krásnom svete, v ktorom môže mať všetko, na čo si len zmyslí. Má to však jeden háčik – Susie sa tam dostala po tom, čo ju jej sused zavraždil. Z tohto sveta pozoruje vyšetrovanie svojej vraždy aj prežívanie pozostalých, svojej rodiny, ktorá sa len ťažko vyrovnáva s náhlou stratou. Sleduje však aj pána Harveyho, ktorý si už hľadá svoju ďalšiu obeť.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Piatok, 11. december

Bohemian Rhapsody (Veľká Btritánia, USA, 2018, Bryan Singer, Dexter Fletcher), JOJ, 20:35
Životopisná snímka legendárneho speváka Freddieho Mercuryho. Frontman skupiny Queen už v mladosti veril, že je predurčený byť niekým. Táto predtucha sa mu začala plniť, keď sa stal spevákom neznámej lokálnej skupiny, ktorej sa začalo dariť až Mercuryho príchodom. V ceste na vrchol pomohla spevákovi aj Mary Austin, jeho celoživotná priateľka. Prvé momenty slávy však dokážu zamávať aj s najsilnejším charakterom, najmä ak ani človek, ktorého obdivuje celý svet, nedokáže byť sám k sebe úprimný. V role Freddieho Mercuryho Rami Malek, ocenený za svoj výkon Oscarom za Najlepší mužský herecký výkon.

Idealista (Idealisten, Dánsko, 2015, Christina Rosendahl), Dvojka, 22:25
Dánsky triler Idealista nám na obrazovke ponúka príbeh založený na základe skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1968 v Grónsku. Istého pokojného dňa sa na tomto obrovskom ostrove zrútil americký bombardér so štyrmi jadrovými hlavicami. Nasledoval záchranná operácia s cieľom zabrániť rozšíreniu rádioaktivity na území Grónska. Podrobnosti prípadu sa ale dostali na verejnosť až v deväťdesiatych rokoch a zistilo sa, že dánska vláda nehrala podľa pravidiel.

Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy and Sundance Kid, USA, 1969, George Roy Hill), Prima MAX, 20:00
Americký filmový inštitút zaradil tento klasický western na 73. priečku stovky najlepších filmov všetkých čias. Príbeh o kriminálnikoch z obdobia Divokého západu Butchovi Cassidym a Sundance Kidovi je už vyše 50 rokov jedným z najznámejších a najobľúbenejších diel americkej kinematografie. Snímka v hlavných úlohách s hereckými legendami Robertom Redfordom a Paulom Newmanom inšpirovala niekoľko filmov a dodnes patrí k jedným z najvýnosnejších a najvplyvnejších westernov.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Sobota, 12. december

Brooklyn (Írsko, Veľká Británia, USA, Kanada, 2015, John Crowley), Prima MAX, 13:10
Príbeh dievčaťa, ktoré sa z malého írskeho mestečka presťahuje do newyorského Brooklynu v snahe žiť lepší život. Najprv jej veľké mesto nevyhovuje a nevie si na zmenu zvyknúť. Navyše jej chýba domov aj rodná krajina. V Amerike sa zoznámi s mladým talianskym robotníkom, ktorý by však mohol jej smútok po domove utíšiť. Akútna situácia však donúti mladú Ellis vrátiť sa domov, kde sa ale tiež s niekým zoznámi. Musí si teda vybrať nielen medzi mužmi, ale aj medzi prostrediami, v ktorých chce žiť.

Stroskotanec (The Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis), ČT2, 20:00
Inžinier firmy FedEx Chuck Holand má síce dobre platenú prácu a doma milujúcu manželku, ale jeho pracovné povinnosti mu nedovoľujú si užívať život naplno. Po havárii lietadla však bude mať na rozjímanie až príliš veľa času, stroskotá totiž na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť bude robiť... futbalová lopta s primaľovanou tvárou. Moderná verzia príbehu Robinsona Crusoea má výhodu najmä v obsadení hlavnej úlohy Tomom Hanksom, ktorý kvôli filmu drasticky schudol.

Špión (Spy, USA, 2015, Paul Feig), JOJ, 21:30
Susan pracuje ako CIA analytička, svoj pracovný čas teda trávi za stolom a za počítačom odkiaľ pomáha agentovi v teréne Bradleymu. Tajne agenta ľúbi, zo CIA však k jej veľkému zármutku musí odísť. Bradley však bude agentúre chýbať, keďže na obzore sa črtá globálna teroristická hrozba. Hľadá sa tak nenápadný agent, ktorý by prenikol do sveta obchodníkov so zbraňami. Bradley je mimo hry, rovnako ako agent Ford, ktorého totožnosť bola prezradená. Pri hľadaní skúseného ale nenápadného agenta padne voľba práve na Susan, na ktorej pleciach teraz leží úspešné zvládnutie misie.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


Nedeľa, 13. december

Na streche (Na střeše, Česko, 2019, Jiří Mádl), Jednotka, 22:10
Úspešný český herec Jiří Mádl prekvapil roku 2014 svojim vyzretým režijným debutom Pojedeme k moři a jeho minuloročný film Na streche jeho potenciál stať sa trvalou režisérskou hviezdou iba potvrdil. Postarší profesor poskytne dočasný azyl mladému Vietnamcovi, ktorý sa skrýval na streche jeho baráku. Dokážu vôbec takto rozdielni ľudia spolu vôbec komunikovať? Akási česká verzia Gran Torino nie je iba drámou, ale prináša aj komediálne prvky.

Za slnkom (Abril Despedaçado, Brazília, Francúzsko, Švajčiarsko, 2001, Walter Salles), Dvojka, 22:30
Príbeh o pomste sa odohráva v Brazílii v roku 1910. Mladík Tonho musí v záujme cti zavraždiť člena rodiny, ktorá pripravila o život jeho brata. Tonho si ale uvedomuje, že ak tento zločin spácha, stane sa terčom odplaty aj z druhej strany a kolotoč násilia sa zastaví až vtedy, keď budú všetci členovia oboch rodín mŕtvi. Ako vyriešiť túto dilemu? A ako sa do veci zamieša príjazd putovného cirkusu do oblasti? V hlavnej úlohe sa predstavil medzinárodne úspešný herec Rodrigo Santoro (300, Láska nebeská).

Valkýra (Valkyrie, USA, Nemecko, 2008, Bryan Singer), Cinemax, 20:50
Nie všetci Nemci v uniformách kopali počas druhej svetovej vojny za svojho paranoidného vodcu, ktorý ako vieme z Pádu tretej ríše, si myslel, že má okolo seba iba zradcov. No a Valkýra nám ukazuje, že niečo na tom bolo. Skupina vojakov pod vedením plukovníka Clausa von Stauffenberga sa rozhodla spáchať na Hitlera atentát. Výrobu filmu Bryana Singera s Tomom Cruiseom, Kennethom Branaghom a ďalšími hviezdami sprevádzali ťažké produkčné problémy, výsledok však nemohol dopadnúť lepšie.

TV tipy 7.12. - 13.12. 2020


autor Tatiana Rusnáková 7.12.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.