TV TIPY 25.11. - 29.11. 2020

TV TIPY 25.11. - 29.11. 2020

článok



Streda, 25. november

Million dollar baby (USA, 2004, Clint Eastwood), Prima MAX, 20:00
Clint Eastwood sa v autorskom filme predstaví ako klasický hrdina, akého stvárnil už v niekoľkých filmoch – starý, osamelý, večne nahnevaný veterán Frankie. Konkrétne v tomto prípade je tréner, ktorého práve opustil zverenec. Navyše sa s ním nebaví vlastná dcéra a všetko, čo má je stará telocvičňa. Jedného dňa do nej vstúpi Maggie, nahnevaná z večného odstrkovania. Jediné čo chce je, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju ale odmieta trénovať. Maggie sa však len tak ľahko nevzdá.

Dobrodružstvá Barona Prášila (The Adventures of Baron Munchhausen, Veľká Británia, Západné Nemecko, 1988, Terry Gilliam), Film+, 14:40
Aj keď originálny materiál pochádza z 18. storočia, dobrodružstvá Barona Prášila si našli svojich fanúšikov vo viacerých dekádach filmu. Spracovanie Terryho Gilliama je skutočným vizuálnym pokladom. Gilliam, ktorý sa preslávil ako animátor so skupinou Monty Python si lepšiu látku nemohol snáď ani vybrať. Vo filme sa objaví aj Eric Idle, kolega z komediálnej skupiny. Menšie roly si zahrali Sting a Robin Williams, film je aj jednou z prvých hereckých príležitostí pre Umu Thurman.

Stehlík (The Goldfinch, USA, 2019, John Crowley), HBO, 20:00
Theo príde o oboch rodičov pri teroristickom útoku v Metropolitnom múzeu v New Yorku. Zrazu sa v New Yorku ocitá úplne sám. Keď sa ho ujme bohatá rodina, všetko vyzerá nádejne, Theo sa však nevie zaradiť, nevie nadväzovať vzťahy, pociťuje stratu svojej minulosti a neverí, že má akúkoľvek budúcnosť. Jediným, čo mu pri pocitoch beznádeje pomáha, je obraz stehlíka, pripomínajúceho mu jeho mamu, ktorý získal v múzeu krátko pred výbuchom.

TV tipy 25.11. - 29.11. 2020


Štvrtok, 26. november

Star Trek: Do Temnoty (Star Trek: Into Darkness, USA, 2013, J.J. Abrams, HBO, 13:40
Tvorcovia rebootu značky Star Trek vo svojom druhom počine privádzajú na scénu starú známu postavu, zloducha Khana, ktorého trekkies poznajú už z legendárneho filmu Khanov hnev: The Wrath of Khan z osemdesiatych rokov. Toho tentokrát vynikajúco stvárnil Benedict Cumberbatch so svojim typickým sherlockovským kukučom. Samozrejme je opäť osud sveta v ohrození a posádka Enterprise urobí všetko pre to, aby ho ochránila pred naštvaným Khanom a spoločne s ním si aj trochu zafilozofujeme o povahe a oprávnenosti pomsty.

Vrana (The Crow, USA, 1994, Alex Proyas), Film+, 22:00
Vynikajúca temná adaptácia komiksu vznikla v réžii (niekdajšieho) vizionára Alexa Proyasa (Dark City, Ja, Robot). Ide síce o pomerne priamočiaru akciu kopírujúcu základný naratív o pomste, ale vďaka vťahujúcej atmosfére, kostýmom, fantasy prvku zmŕtvychvstania a výkonu Brandona Leeho v hlavnej úlohe, ktorý zomrel pri filmovaní nešťastnou náhodou, ide o nestarnúce kultové dielo aj v dobách, kedy dominujú kinám komerčnejšie spracovávané komiksové adaptácie.

Pád do tmy (The Descent, Veľká Británia, 2005, Neil Marshall), Film+, 23:40
Prehliadaný je tento horor o skupine žien, ktoré sa vydajú na výlet do jaskyne. Ako to však už v hororoch býva, nič nejde tak, ako by si naši hrdinovia mysleli. V jaskyni sa stane pohroma, ktorá uväzní ženy v podzemí. Sú vystrašené, hladné, zranené, aj to je však lepšie ako to, čo na nich v jaskyni čaká. Pod stresom potom ťažko hľadať v uvažovaní logiku. Skupina musí urobiť všetko, čo je v ich silách, aby sa dostali na svetlo. A čo najrýchlejšie.

TV tipy 25.11. - 29.11. 2020


Piatok, 27. november

Zúfalec (The Humbling, USA, 2014, Barry Levinson), Plus, 23:40
Al Pacino v tomto filme predstavuje herca, pre ktorého je divadlo celý život. Hrá už totiž od ranej puberty, stvárnil snáď všetky významné divadelné postavy. Jedného dňa však úplne stratí schopnosť hrať. Aj keď sa snaží krízu jednoducho prekonať, nedarí sa mu to a výsledkom je jedno katastrofálne predstavenie za druhým. Odchádza teda na vidiek, kde si naordinuje pokoj. Ten však preruší bisexuálna dcéra jeho bývalej priateľky Pageen v podaní Grety Gerwig.

Láska a zločin (Ammore e malavita, Taliansko, 2017, Antonia Manetti, Marco Manetti), Dvojka, 23:25
Netradičnú kombináciu komédie, muzikálu a gangstery z prostredia talianskej mafie nakrútili bratia Manettioví pod názvom Láska a zločin. Ide o príbeh mafiánov Cira a Rosaria pracujúcich pre miestneho bossa Vincenza a jeho ženy Márie. Paralelný príbeh predstavujú osudy zdravotnej sestry Fatimy vychovávajúcej dvoch synov. Ako správne predpokladáte, tieto dve dejové línie sa pretnú. Fatima sa totiž stane svedkom zločinu a Ciro má za úlohu ju zabiť. Lenže čo keď Ciro zistí, že svoju obeť pozná?

Vtedy v Hollywoode (Once upon a time in Hollywood, USA, Veľká Británia, Čína, 2019, Quentin Tarantino), HBO, 22:00
Najaktuálnejší Tarantinov film o rozprávke z konca 60. rokov. Režisér mieša realitu z fikciou, aby pozmenil priebeh dejín a dal tak väčšie trvanie zlatému času Hollywoodu. Hlavnými postavami sú herec Rick Dalton a jeho priateľ, kaskadér Cliff Booth. Kým Rick sa všemožne snaží preraziť a udržať si kariéru, Cliff pri ňom stojí v dobrom aj v zlom. Do domu vedľa Ricka sa nasťahuje mladá herečka Sharon Tate spolu so svojím manželom Romanom Polanskim. Dalton v nich vidí skratku po ceste na vyššie priečky filmového sveta, nebude to však také jednoduché, ako sa zdá.

TV tipy 25.11. - 29.11. 2020


Sobota, 28. november

Šéf (Chef, USA, 2014, Jon Favreau), Prima MAX, 17:40
Šéfkuchár Carl v luxusnej reštaurácii trpí pod vedením svojho šéfa, ktorý mu bráni v kreativite a núti ho dookola opakovať tradičné menu. To v kritike na kusy roztrhá reštauračný bloger. Opätovne ho do reštaurácie pozve na jeho vlastné menu, to sa ale Carlovmu šéfovi nepáči a kuchára vyhodí. Po smolnej sérii tak odchádza Carl so svojim synom a bývalou ženou odchádza do Miami, kde získa pojazdný stánok s jedlom. Aj keď je Carl voči takémuto občerstveniu váhavý, uvedomí si, že možno mu sloboda a voľnosť v kreativite len prospeje.

Prelet nad kukučím hniezdom (One flew over the cockoo's nest, USA, 1975, Miloš Forman), ČT2, 21:35
Legendárny film Miloša Formana patrí do zlatého fondu kinematografie. Spoločne s viacerými ráznymi postavičkami sa ocitáme v istej americkej psychiatrickej liečebni, kde panuje trochu tvrdší režim, najmä vďaka jednej zdravotnej sestre. Tej sa vzprieči pacient v podaní Jacka Nicholsona. Snímka je považovaná, okrem brilantnej psychologickej štúdie tohto typu osôb, aj ako metafora boja proti totalitným režimom všeobecne, z hľadiska Formanovej národnosti ale predovšetkým voči komunizmu.

Pollock (USA, 2000, Ed Harris), ČT art, 22:55
Režisérsky debut slávneho herca, v ktorom si rovno zahral aj hlavnú úlohu. Slávny maliar Jackson Pollock je v týchto dňoch vnímaný ako jeden z najvýznamnejších umelcov 20. storočia. Nebolo tomu vždy tak. Jeho abstraktné obrazy boli často predmetom vášni a kritiky. Maliar navyše trpel aj v osobnom živote, takmer celý strávil v boji s alkoholom. Portrét známeho maliara vyniká hereckými výkonmi, Marcia Gay Harden bola za rolu Pollockovej ženy, maliarky Lee Krasner ocenená Oscarom za Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Pre Harrisa to zas bol srdcový projekt, ktorému venoval niekoľko rokov.

TV tipy 25.11. - 29.11. 2020


Nedeľa, 29. november

V piatok, trinásteho.... (Československo, 1953, Paľo Bielik), Jednotka, 16:00
Prvý, kompletne na Kolibe natočený film Paľa Bielika. Napísal si k nemu aj scenár pod pseudonymom Ján Bukva. V jeho komédii sa Jozef Rebro poberá na dôchodok. Keďže je z profesionálneho života zvyknutý riadiť podriadených, prenáša si tento zvyk aj domov. Začne terorizovať manželku aj dve deti. Všetko musí mať pod kontrolou a akýkoľvek odpor je rýchlo potrestaný. Jedného dňa sa mu však manželka konečne postaví.

Učiteľka (Česko, Slovensko, 2016, Jan Hřebejk), Jednotka, 21:50
Na české a slovenské pomery relatívne odvážny pokus Jana Hřebejka zaujať niečím neotrelým. Ocitáme sa v 80 – rokoch na istej základnej škole a spoznávame jednu triednu učiteľku, jej žiakov a nakoniec ich rodičov. Dá sa povedať, že vzťahy tu fungujú na základe toho, kto sa pani učiteľke z rodičov najviac zavďačí. Nie každý je však s takýmto prístupom uzrozumený a situácia začne pomaly hustnúť. Hřebejk je občas zbytočne doslovný, filmu dominuje herecký výkon Zuzany Mauréry.

Free Solo (USA, 2018, Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi), ČT2, 22:35
Tento dokumentárny film v roku 2018 absolútne ovládol oscarové nominácie v kategórii Najlepší dokument a ocenený bol aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Je portrétom horolezca Alexa Honnolda, známeho tým, že steny zlieza bez akéhokoľvek istenia. Dáva si čoraz väčšie výzvy a čím ďalej tým viac balansuje na hranici. V tomto príbehu lezie na vrchol útesu El Capitano, pred ktorým má rešpekt aj samotný Honnold. Napätie je hlavným hrdinom snímky, ale je aj vyznaním nezlomnosti ľudského ducha, odvahy a schopnosti prekonávať aj zdanlivo neprekonateľné.

TV tipy 25.11. - 29.11. 2020


autor Tatiana Rusnáková 25.11.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.