TV TIPY 19.10. - 25.10. 2020

TV TIPY 19.10. - 25.10. 2020

VOD recenzia



Pondelok, 19. október

Poslušne hlásím (Československo, 1957, Karel Steklý), CS Film, 20:0
Druhý diel adaptácie románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka za světové války vznikla v roku 1957 opäť v réžii Karela Steklého. S Rudolfom Hrušínským sa vydávame priamo na bojiská prvej svetovej vojny, okrem nejakých tých bojov sa ale dočkáme aj skvelého humoru a Švejkových ironických poznámok. Väčšina postáv je totiž poväčšinu filmu pod vplyvom alkoholu, a tak jeho bonmoty o to lepšie vyniknú. Poslušne hlásím je viac sledom humorných epizód, než kompaktným celkom. V týchto dňoch oslavujeme sté výročie narodenia Rudolfa Hrušínskeho.

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy, USA, John Schlesinger), ČT2, 23:40
Jon Voight v životnej úlohe a Dustin Hoffman v pozícii jeho najlepšieho kamaráta by to radi roztočili v New Yorku, ale svet veľkomesta je jednoducho priestor so svojimi vlastnými pravidlami. Angličan John Schlesinger sa presadil aj v Hollywoode, to bolo ale ešte v dobách, kedy filmy typu Polnočný kovboj plnili sály kín a boli všeobecne populárne.

Dracula (1992, USA, Francis Ford Coppola), Cinemax2, 00:00
Zrejme najpopulárnejšiu adaptáciu slávneho románu Brama Stokera nakrútil v roku 1992 F.F. Coppola. A to čisto v duchu starých hororov štúdia Universal alebo Hammer. Notoricky známy príbeh grófa Draculu zaujme predovšetkým opulentnou vizuálnou stránkou a presným výkonom Garyho Oldmana v hlavnej úlohe. Vana Helsinga si zahral Anthony Hopkins, grófovú vyvolenú Wynona Ryder a mladého novinára Keanu Reeves. Nezabudnuteňá je aj ústredná pieseň v podaní Annie Lennox, Love Song For a Vampire.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Utorok, 20. október

Le Mans '66 (USA, Francúzsko, 2019, James Mangold), HBO, 11:20
Na závodoch v roku 1966 proti sebe stoja dvaja giganti automobilového priemyslu – Ford a Ferrari. Talianska značka bola jasným favoritom a nikto si vtedy nevedel predstaviť výhru iného auta. Značka Ford si však najmä bývalého závodníka, teraz vynálezcu Carrolla Shelbyho a jazdca Kena Millsa, aby pomohli skonštruovať nové vozidlo, ktoré by dokázalo poraziť aj dosiaľ neohrozené Ferrari.

Hodiny (The Hours, USA, Veľká Británia, 2002, Stephen Daldry), Film+, 16:45
Príbeh filmu je rozdelený medzi tri ženy a tri rôzne časopriestory – jedným z nich je život Virginie Woolfovej krátko pred jej smrťou, druhým sú 50. roky depresívnej tehotnej ženy v Amerike a tretím je súčasnosť, v ktorej chystá vydavateľka oslavu pre básnika, ktorý umiera na AIDS. Všetky tri ženy spája Woolfovej kniha Pani Dollowayová. Kým v prvom príbehu ju spisovateľka dopisuje, deprimovaná žena ju číta v najhorších chvíľach. Segment zasadený do modernej dobe je voľnou adaptáciou Woolfovej knihy.

Lásky jedné plavovlásky (Československo, 1965, Miloš Forman), CS Film, 20:00
Jedna z najvtipnejších československých komédií všetkých čias, avšak so značným spoločensko-kritickým presahom. Ide o sériu dlhých sekvencií ukazujúcich osudy jednej mladej naivnej dievčiny Anduly v podaní Hany Brejchovej. Legendárne sa tak stali scény zo zábavy a z domácnosti jej mladého milenca, klavíristu Mildu. Jeden z pilierov českej novej vlny v réžii Miloša Formana sa dočkal aj nominácie za najlepší zahraničný film na udeľovaní cien akadémie v roku 1967.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Streda, 21. október

A teraz o niečom úplne inom (And now for something completely different, Veľká Británia, 1971, Ian MacNaughton), Cinemax2, 10:45
Filmová kompilácia najznámejších,najvtipnejších, či najúspešnejších skečov z prvých dvoch sezón kultového seriálu Monty Python's Flying Circus. Skupina v zložení britských komikov Johna Cleesea, Erica Idlea, Michaela Palina, Terryho Jonesa, Grahama Chapmana a amerického režiséra Terryho Gilliama navštevuje notoricky známe situácie. Týmto filmom sa chceli predstaviť americkému obecenstvu, čo sa im úspešne podarilo.

Honey Boy (USA, 2019, Alma Har'el), Cinemax2, 17:25
Film podľa scenáru Shia LaBeoufa, ktorý hovorí o jeho vlastnom dospievaní. S mladým hercom sa stretávame počas búrlivého detstva, sledujeme aj jeho pokusy preniknúť do sveta filmu, zažívame s ním aj zrútenie už ako hereckej hviezdy. Hlavným motívom je vysporiadanie sa s násilným otcom, ktorého si vo filme zahral sám LaBeouf. Film je pre neho akási terapia, režisérka filmom skúma tieto možnosti umenia.

Dom (2011, Česko, Slovensko, Zuzana Liová), CS Film, 18:00
Dom Zuzany Liovej patrí medzi najlepšie tunajšie tzv. sociálne drámy a to možno aj preto, že nejde o čistokrvnú sociálnu drámu, ale jednoducho iba o obyčajný príbeh zo života jednej normálnej rodiny, ktorá si stavia na slovenskom vidieku rodinný dom. Ten stavia večne nasrdený Imrich s nezameniteľným poker faceom Miroslava Krobota pre svoju mladšiu dcéru Evu. Bude však maturantka ochotná ostať na dedine blízko svojej rodiny a nedá prednosť životu v meste? Generačné rozdiely a pretavovanie rodičovských snov do života detí sú témy, ktorými Zuzana Liová dodáva svojmu filmu na umeleckej hodnote.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Štvrtok, 22. október

Iluzionista (The Illusionist, USA, Česko, 2006, Neil Burger), Film+, 20:20
V približne rovnakom období sme tu mali dva historické „mindfuck“ kúsky zaoberajúce sa šikovnými kúzelníkmi. Samozrejme tým kvalitnejším je Dokonalý trik Christophera Nolana, ale ani Iluzionista v hlavnej úlohe s Edwardom Nortonom nie je len taký ľahko zabudnuteľný trik. Aj on nám na konci ponúka šokujúcu pointu. Okrem Nortona uvidíte Jessicu Biel a v úlohe vyšetrovateľa Paula Giamattiho. Film sa nakrúcal v Českej republike, ktorá tu zastupovala viedenské exteriéry a interiéry.

Ona (Her, USA, 2013, Spike Jonze), HBO, 14:15
V blízkej budúcnosti sa odohráva sci-fi romantika Ona. Osamelý Theodore skúša nový operačný systém s takmer ľudským rozumom, Samanthu. Po dlhom čase je pre neho Samantha rovnocenným priateľom, ktorý mu pomáha vyrovnávať sa so samotou, každodennými problémami ale aj stále neukončeným manželstvom, ktorým sa Theodore trápi najviac. Ich vzťah prerastie do lásky, Theodore a Samantha však pojmom vzťah a láska nerozumejú rovnako.

Mission: Impossible – Ghost Protocol (USA, Spojené Arabské Emiráty, Česko, 2011, Brad Bird), Cinemax2, 18:20
Pre režiséra animovaných filmov Brada Birda je štvrté pokračovanie akčnej ságy hraným debutom. Ethan Hunt je tentoraz obvinený z toho, že chce rozpútať jadrovú vojnu. Hunt teda zostavuje tím zložený z popredných odborníkov, ktorý s pomocou najmodernejších technológií dokáže odhaliť pravdu a očistič Huntovo meno.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Piatok, 23. október

Smrtonosná pasca 3 (Die Hard With a Vengeance, USA, 1995, John McTiernan), Prima MAX, 11:00
John McClane po prvýkrát čelil teroristom v mrakodrape, po druhýkrát na letisku a tentokrát bude jeho bojiskom s nepriateľom celý New York. Kto má ale vedieť, že okrem premysleného plánu, ako vylúpiť banku na Wall Street, ide hlavnému arcizloduchovi aj o osobnú pomstu. Gruberov brat totiž berie smrť svojho brata osobne. Akciou a rýchlymi zmenami prostredia nabitá vyše dvojhodinová jazda je pre mnohých to najlepšie z celej série. Nakoniec dôjde aj na telefonát s manželkou.

Šaráda (Charade, USA, 1963, Stanley Donen), Film+, 14:55
Legendárny film s Audrey Hepburn a Cary Grantom v hlavných úlohách. Regina je manželkou boháča, vracia sa z lyžovačky vo Švajčiarsku len aby našla prázdny byt a dozvedela sa, že jej manžel zmizol. Zaujímať sa o ňu začne CIA aj rôzne individuá, ktorí chcú silou mocou nájsť peniaze, ktoré mal po sebe Reginin muž zanechať. Jediným, na koho sa môže Regina spoľahnúť je Joshua (Grant), ktorého stretla na lyžovačke. Rýchlo ale zistí, že ani on nie je ten, za koho ho mala.

Leví kráľ (The Lion King, USA, 2019, Jon Favreau), JOJ, 20:35
Remake klasickej animovanej rozprávky z roku 1994 natočený inovatívnym využitím počítačovej animácie v kombinácii so živou akciou. Príbeh Simbu, ktorý po smrti svojho otca utečie do divočiny, kde sa naučí žiť a nájde si priateľov. Svojmu osudu ako budúci kráľ džungle však nemôže a pod vplyvom okolností už ďalej ani netúži utekať. Favreau obsadil do filmu hlasy veľkých hviezd – Jamesa Earla Jonesa, Donalda Glovera, Setha Rogena, Beyoncé alebo Chiwetela Ejiofora.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Sobota, 24. október

Americká krása (American Beauty, 1999, USA, Sam Mendes), Cinemax, 21:00
O slávnom oscarovom filme sa toho popísalo už veľa a asi aj všetko. Z dnešného hľadiska zaujme okrem svojich nadčasových kvalít samozrejme aj sledovaním „inými očami“ v súčasnosti persony non-grata číslo 1 v Hollywoode Kevina Spaceyho v jeho životnej filmovej úlohe. Americká krása zaujme ale aj svojou výstavbou. Film je rámovaný rozprávaním mŕtvej hlavnej postavy a tak divák od začiatku sleduje detektívku a snaží sa prísť na to, kto z osadenstva sa stane na konci vrahom.

Keby ulica Beale mohla rozprávať (If Beale Street could talk, USA, 2018, Barry Jenkins), Cinemax2, 22:00
Barry Jenkins stojí ako režisér za oceňovanou ľúbostnou drámou Moonlight, týmto filmom sa púšťa do adaptácie klasika americkej literatúry a vehementného bojovníka za ľudské práva Jamesa Baldwina. Príbeh hovorí o sile lásky medzi mladou Tish a jej priateľom, umelcom Fonnym. V Harleme na začiatku 70. rokov im nie je súdené žiť bezstarostne spoločný život, všetko sa však zhorší, keď Fonny putuje do väzenia za zločin, ktorý nespáchal.

Ticho a krik (Csend és kiáltás, Maďarsko, 1967, Miklós Jancsó), ČT art, 23:05
Jeden z najvýznamnejších filmov maďarskej kinematografie, záver pomyselnej Jancsóvej trilógie, niekedy nazývanej triptych utrpenia. Príbeh tohto filmu je zasadený do roku 1919, kedy sa začala krutá vláda Hortyho vlády. Tá popravuje bývalých príslušníkov maďarskej Červenej armády, celé Maďarsko je paralyzované strachom. Film stojí na začiatku maďarskej filmárskej tradície, je príkladom fenoménu slow cinema – postavy majú totiž len minimum dialógov, často sú vzťahy medzi nimi zahalené tajmstvom. Prím hrajú dlhé zábery krajiny.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020

Nedeľa, 25. október

Vyšší princíp (Československo, 1960, Jiří Krejčík), CS Film, 12:00
Podľa poviedky Jana Drdy nakrútil Jiří Krejčík jeden z najsilnejších filmov o hrôzach druhej svetovej vojny na našom území. Paradoxne sa neocitáme vôbec na bojisku alebo v koncentračnom tábore. Dej sa odohráva v priestoroch jednej školy,, v domácnostiach a na uliciach. Mladý študent si dovolí malý fórik smerom k okupačnej nacistickej strane, čo nezostane bez odozvy. Nastáva tak boj istého profesora o záchranu jeho života. Čo je onen vyšší princíp sa dozvedáme až na konci filmu a nikdy na tento výrok nezabudnete.

Strach nad mestom (Peur sur la ville, Henri Verneuil, Francúzsko/Taliansko, 1975), ČT 2, 20:00
Parížom otriasajú vraždy mladých žien. Na stopu sa mu snaží dostať komisár Le Tellier s tvárou Jeana Paula Belmonda. Legendárny režisér starej francúzskej školy Henri Verneuil vytvoril súdržný a napínavý koktejl zložený rovnomerne s inteligentne napísaného kriminálneho príbehu, dôveryhodnej akcie (prestrelky, prenasledovanie po strechách, naháňačky v automobiloch po parížskych uliciach) a myšlienkového presahu. Jeden z vrcholov žánru zlatého obobia francúzskej kriminálky.

Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's, USA, 1961, Blake Edwards) – ČT2 – 22:10
Jedno z najznámejších vystúpení Audrey Hepburn. Filmová adaptácia románu Trumana Capoteho je rozprávaním o mladej, nezáväznej žene, ktorá si žije svoj ľahkovážny život s pomocou finančných príspevkov od svojich štedrých ctiteľov. Všetko sa ale zmení vo chvíli, keď sa do vedľajšieho bytu prisťahuje mladý spisovateľ, ktorý práve prechádza tvorivou krízou.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2020


autor Tatiana Rusnáková 19.10.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.