TV TIPY 5.10. - 11.10. 2020

TV TIPY 5.10. - 11.10. 2020

VOD recenzia



Pondelok, 5. októbra

Smrtonosná pasca (Die Hard, 1988, USA, John McTiernan), PRIMA Max, 15:20
Legendárny akčný film snáď ani nepotrebuje podrobnejší popis deja alebo tých najznámejších akčných scén. Životná úloha Brucea Willisa v úlohe policajta, ktorý sa pravideľne už tridsať rokov ocitá ako nesprávny muž na nesprávnom mieste a v nesprávny čas. Vždy sa však ukáže, že je v zložitej situácii nepostrádateľný. Film si vyslúžil nominácie na Oscara v štyroch technických kategóriách, avšak žiadnu nepremenil. Jeho súboj s teroristickou jednotkou v novom mrakodrape okoreňuje Alan Rickman ako jeho hlavný protivník.

Nech je svetlo (Slovensko, Česko, 2019, Marko Škop), ČT2, 20:00
Nový film Marka Škopa sleduje rodinu, ktorej otec odchádza do Nemecka, aby zarobil peniaze. Keď sa však po týždňoch roboty vracia na Vianoce domov, zisťuje, že jeho syn sa zaplietol s polovojenskou organizáciou a nejakým spôsobom má niečo spoločné s úmrtím svojho spolužiaka. Milan sa snaží prísť veci na koreň, zisťuje však skutočnosti, ktoré mu celý ten čas unikali. V hlavnej úlohe sa predstaví Milan Ondrík, ktorý získal na Festivale v Karlových Varoch hlavnú cenu ako Najlepší herec.

Syn (Le fils, Belgicko, Francúzsko, 2002, Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne), Dvojka, 22.35
Bratia Dardennovci patria už zopár desaťročí medzi popredných európskych tvorcov sociálnych drám. Napriek tomu je ich štýl nezameniteľný a mnoho súčasných festivalových režisérov čerpá práve z ich tvorby. Syn je príbehom stolára Olivera, tridsiatnika po rozvode a po strate jediného milovaného dieťaťa. Zoznamuje sa so šestnásťročným učňom Francisom, ktorý sa vrátil z nápravného zariadenia a hľadá nový životný smer. Medzi oboma mužmi sa vytvára zvláštne puto, lenže Oliver spoznáva v chlapcovi vraha svojho syna... 

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Utorok, 6. októbra

Králiček Jojo (Jojo Rabbit, USA, Nový Zéland, Česko, 2019, Taika Waititi), HBO, 15:40
Malý chlapec Jojo nechce byť v dospelosti ničím iným, než nacistom Treba dodať, že vyrastá v predvojnovom Nemecku. Malý Jojo je natoľko presvedčený, že sa mu zjavuje aj sám Adolf Hitler. Jojova mama však v dome ukrýva židovské dievča a Jojo zrazu nevie, na ktorú stranu sa má pridať a komu vlastne veriť.

Anglický pacient (English Patient, USA, VB, 1996, Anthony Minghella), Cinemax2, 20:30
Historický film z obdobia druhej svetovej vojny s nutnou dávkou romantiky získal v roku 1997 celkovo 9 Oscarov. Stal sa najlepším filmom, mal najlepšiu réžiu a Oscara získala aj francúzska herečka Juliette Binoche za vedľajšiu úlohu. Nechajte sa opäť pohltiť osudovým príbehom lásky na pozadí bojov druhej svetovej vojny v komplikovanom retrospektívnom rozprávaní dnes už nežijúceho režiséra Anthonyho Minghellu. Okrem Binoche uvidíte aj Raplha Fiennesa, Willema Dafoeho alebo Kristin Scott Thomas.

Smrť v Benátkach (Morte a Venezia, Taliansko, Francúzsko, 1971, Luchino Visconti), ČT art, 21:50
Adaptácia poviedky Thomasa Manna o skladateľovi Gustavovi von Aschenbachovi, ktorý sa prichádza liečiť do Benátok. Snaží sa nájsť vnútorný pokoj, no trápi ho cholera, ktorá zúri za múrmi luxusného hotela. Stelesnenie krásy nachádza v mladom poľskom chlapcovi Tadziem. Vischonti sa odchýlil od predlohy v hlavnej postave, ktorú pofiloval do postavy hudobného skladateľa Gustava Mahlera – v neposlednom rade je jednou z hlavných postáv aj hudba. 

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Streda, 7. októbra

Ona (Her, USA, 2013, Spike Jonze), HBO, 11:05
V blízkej budúcnosti sa odohráva sci-fi romantika Ona. Osamelý Theodore skúša nový operačný systém s takmer ľudským rozumom, Samanthu. Po dlhom čase je pre neho Samantha rovnocenným priateľom, ktorý mu pomáha vyrovnávať sa so samotou, každodennými problémami ale aj stále neukončeným manželstvom, ktorým sa Theodore trápi najviac. Ich vzťah prerastie do lásky, Theodore a Samantha však pojmom vzťah a láska nerozumejú rovnako.

Čiara (Slovensko, Ukrajina, 2017, Peter Bebjak), ČT2, 20:00
Slovenský pokus o drsný kriminálny triler s nádychom mafiánskych amerických eposov sa celkom vydaril. Príbeh z pohraničia s Ukrajinou, kde sledujeme osudy otca troch detí Adama, privyrábajúceho si pašovaním cigariet. Na území však nepôsobí len jedna takáto skupina a ako vieme, konkurencia v podsvetí prináša na scénu aj nejaké tie mŕtvoly. Svoje tu má čo povedať aj polícia kontrolujúca vozy na hraniciach. Scenár občas poteší vtipnými hláškami, ktoré celý temný dej odľahčujú.

Kocka (Cube, Kanada, 1997, Vincenzo Natali), Film+, 20:35
Jeden z najlepších thrillerov druhej polovice 90-rokov pochádza prekvapivo z Kanady. Vincenzo Natali nakrútil mysterióznu zápletku o partii ľudí, každý inej profesie, ktorí sa ocitli v tajomnom zariadení, z ktorého vôbec niet jednoduchého úteku a v ktorom na nich čakajú smrteľné pasce. Prečo sa v zdanlivo nekonečnom labyrinte kociek ocitli? Kto túto hru prežije? To sú odpovede, na ktoré sa plne zodpovie až v nasledujúcich, ale predsa len o niečo menej kvalitných častiach. 

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Štvrtok, 8. októbra

Philadelphia (USA, 1993, Jonathan Demme), Film+, 14:50
V rámci mainstreamu jedna z najrevolučnejších snímok zaoberajúca sa otvorene gay- tématikou a tolerancie voči postihnutým chorobou HIV. Hlavným hrdinom je Andrew Beckett (Tom Hanks), úspešný právnik prosperujúcej firmy, ktorý dostane nečakaný vyhadzov. Domniva sa, že prepustenie na základe pracovnej neschopnosti je iba chabou zámienkou a svojich bývalých zamestnancov zažaluje. V boji proti právnickému „molochovi“ mu pomáha Joe Miller (Denzel Washington), ako Afroameričan zvyknutý na rasové predsudky. Oscary pre Toma Hanksa a pieseň Streets of Philadelphia Brucea Springsteena.

Drak prichádza (Enter the Dragon, 1973, Hong Kong, Robert Clouse), Film+, 22:00
Zrejme najpopulárnejší film s majstrom bojových umení Bruceom Lee v hlavnej úlohe. Snímka v sebe mieša východné bojové umenia s takmer až bondovskou zápletkou, takže si ju užijú aj tí, ktorí dvakrát kung-fu filmom neholdujú. V centre pozornosti je istý významný turnaj bojovníkov, ktorého sa zúčastňuje aj Bruce Lee, ten by ale okrem víťazstva rád pomstil smrť svojej sestry. Usporiadateľ turnaja Han nie je žiaden svätuškár, ide o nekompromisného zločinca a predajcu zbraní.

Rafiki (Keňa, Juhoafrická republika, Francúzsko, Libanon, Nórsko, Holandsko, Nemecko, USA, 2018, Cinemax2, 22:25
Príbeh dvoch kenských žien, ktorých otcovia sa síce neznášajú, no oni sa do seba zaľúbia. V meste a v krajine v ktorej žijú im však nie je dopriate byť šťastné v homosexuálnom vzťahu. Čelia ohováraniu cudzích ľudí, výčitkám vlastnej rodiny, ale aj nebezpečenstvu zo strany konzervatívnej väčšiny. 

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Piatok, 9. októbra

Paul (USA, Veľká Británia, 2011, Greg Mottola), Plus, 20:25
Dvojica UFO nadšencov prichádza do USA, aby navštívili všetky miesta spojené akýmkoľvek spôsobom s mimozemšťanmi. Pri ceste do Oblasti 51 sú však svedkami dopravnej nehody. Na mieste však nájdu mimozemšťana, ktorý ale nespadá do ich predstavy mimozemskej civilizácie. V hlavných úlohách sa predstaví zohraná dvojica Simon Pegg a Nick Frost, ktorí film výnimočne zastrešili aj scenáristicky.

Osobný strážca (The Bodyguard, USA, 1992, Mick Jackson), Doma, 20:30
Film, ktorý už určite aspoň raz videl každý a film o ktorom 100 percent ľudí hovorí, že je hlúpy, ale dobrá polovica z nich si ho stále pozrie. Whitney Houston v úlohe Rachel, ktorej sa vyhráža šialený fanúšik. Musí si teda najať zdatného osobného strážcu, ktorý by ju pred potenciálnou hrozbou dokázal ochrániť. Počiatočný chladný vzťah však medzi hviezdou a bodyguardom prerastá do oveľa silnejšieho citu.

Collateral (USA, 2004, Michael Mann), Jednotka, 23:05
V televízii veľmi frekventovaný triler Michaela Manna patrí k jeho najobľúbenejším filmom. Príbeh taxikára a jeho špecifického zákazníka sa odohráva počas jednej noci, kedy sa nájomný vrah bude musieť „postarať“ o skupinku ľudí, ktorí by mali na druhý deň vypovedať na súde v neprospech jeho objednávateľa. Taxikára tmavej pleti čaká uprostred noci ešte jedno nemilé prekvapenie, ako keby toho nebolo dosť. V hlavných úlohách excelujú Tom Cruise a Jamie Foxx, vo vedľajšej zase Mark Ruffalo. 

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Sobota, 10. október

Letec (The Aviator, USA, Nemecko, 2004, Martin Scorsese), Film+, 11:50
Životopisný film Howarda Hughesa, jedného z najväčších megalomanov histórie. Vo svojom živote sa totiž preslávil v niekoľkých priemysloch – bol úspešným filmovým režisérom a producentom, leteckým priekopníkom, ropným magnátom a vizionárom. V Scorseseho filme má prednosť najzaujímavejšie obdobie jeho života – filmová kariéra spojené s najväčšími kráskami Hollywoodu a realizovanie vlastných leteckých vízii.

Strážci-Watchmen (USA, Nemecko, Zack Snyder), HBO, 23:30
Nesmierne ambiciózne dielo na motívy politicky ladeného komiksu Alana Moorea nakrútil v roku 2009 Zack Snyder. Ocitáme sa v alternatívnej histórii, kedy panuje v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia veľké napätie medzi svetovými mocnosťami a každú chvíľu hrozí atómová vojna. No, až tak ďaleko od reality sa táto fikcia nenachádzala… Príbeh vyšetrovania vraždy je prerozprávaný nechronologicky, ponúka úžasné vizuálne divadlo a nesmierne údernú, temnú pointu.

Gladiátor (Gladiator, USA, VB, 2000, Ridley Scott), Markíza, 23:20
Legendárny historický film Ridleyho Scotta nás zavedie do obdobia vlády Marcusa Aurelia. Po jeho smrti sa však vlády ujíma krutý Commodus, ktorý sa pomstí generálovi Maximovi tým, že mu nechá vyvraždiť rodinu. Jediným cieľom zraneného muža je pomstiť sa. Maximovi sa podarí uniknúť pred smrťou a stáva sa gladiátorom. Jeho sláva rastie zo dňa na deň, jeho ciele sa však nemenia. Vizuálne úchvatná snímka priniesla celosvetovú slávu a Oscara Russellovi Croweovi.

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020

Nedeľa, 11. októbra

Manželia a manželky (Husbands and Wives, USA, 1992, Woody Allen), Cinemax2, 17:05
Sonda do prostredia manželských vzťahov z pera a v réžii majstra konverzácie Woodyho Allena. Rozchod jedného manželského páru začne krízu aj v zväzku druhého páru, ich priateľov. Film trošku kopíruje realitu – kým vo filme sa postava Woodyho Allena zaľúbi do mladej študentky, v reálnom živote prenikli na svetlo sveta informácie o kontroverznom vzťahu režiséra a jeho nevlastnej dcéry.

Favoritka (The Favourite, Írsko, Veľká Británia, USA, 2018, Yorgos Lanthimos), Cinemax, 20:00
Lanthimos je režisérom zvláštnych filmov a nemieni to meniť ani keď sa mu do rúk dostane príbeh anglickej kráľovnej. Našťastie je jej príbeh ako stvorený pre Lanthimosovu réžiu. Kráľovná Anna nie je veľmi bystrá, chýba jej odhodlanie a sebavedomie. Vo všetkom sa spolieha na svoju spoločníčku Lady Sarah. Ich vzťah je aj milenecký, Lady Sarah sa ním vyšvihne do najvyšších kruhov anglickej spoločnosti a Kráľovnú v podstate nahrádza aj vo vládnutí. Jej neotrasiteľná pozícia sa však mení s príchodom sesternice Abigail, ktorá na dvor mieri s vysokými ambíciami. Boj o Kráľovnú znamená boj o moc v krajine.

Babel (Francúzsko, USA, Mexiko, 2006, Alejandro Gonzáles Iñarritu), Dvojka, 22:00
Film nesie jasný režisérov rukopis – skladá sa z menších príbehov, ktoré sú ale navzájom prepletené. Iñarritu vytvára svet, v ktorom síce každý kope sám za seba, nepriamo tým však vytvára dôsledky pre ľudí z iných kontinentov. Film pracuje s prvkom náhody, je treťou a poslednou spoluprácou medzi režisérom a scenáristom Guillermom Arriagom a získal niekoľko ocenení, vrátane Ceny za najlepšiu réžiu na Festivale v Cannes, na Oscara bol nominovaný v siedmich kategóriách, z ktorých premenil jednu – zvíťazil v kategórii Najlepšia hudba.

TV tipy 5.10. - 11.10. 2020


autor Tatiana Rusnáková 5.10.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.