TV TIPY 21.9. - 27.9. 2020

TV TIPY 21.9. - 27.9. 2020

VOD recenzia



Pondelok, 21. september

Posledné tango v Paríži (Las Tango in Paris, Taliansko, Francúzsko, 1972, Bernaldo Bertolucci), ČT2, 21:50
Jeden z najkontroverznejších, ale aj najkultovejších a najumeleckejších filmov všetkých čias. Marlon Brando ako starnúci muž hľadajúci objekt pre svoje sexuálne chúťky v prostredí Paríža. Nakoniec nachádza mladú ženu v stvárnení Marie Schneider, ktorá je ochotná sa oddať milostným hrátkam s mužom bez akýchkoľvek zásahov citov. Lenže nič na konci nebude také, ako si obaja naplánovali. Bertolucciho dielo vo svojej dobe šokovalo explicitnosťou erotických scén a to najmä preto, že kritická obec ho považovala za artové.

Pripútajte sa, prosím (Airplane!, USA, 1980, Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams), Cinemax2, 19:00 Jedna z najkultovejších amerických paródií, v prieskumoch hodnotená ako jedna z najlepších filmových komédii všetkých čias. Film je prvou výraznou rolou Leslie Nielsena. Vysmieva sa zo žánru katastrofických filmov, vyznačuje sa surreálnymi prvkami a grotesknou komédiou. Dej sa točí okolo traumatizovaného veterána z Vietnamu Teda, ktorý chce získať späť svoju lásku Elaine. Tá pracuje ako letuška a tak Tedovi neostáva nič iné ako prekonať svoje obavy z minulosti a nasadnúť na lietadlo. Keď sa však jedlom otrávi celá posádka, bude len na Tedovi aby zachránil cestujúcich, získal lásku Elaine a prekonal svoje úzkosti.

Zabriskie point (USA, 1970, Michelangelo Antonioni), Dvojka, 22:40 Film legendárny aj tým, ako zle bol prijatý. Po svojom vydaní bol totiž nazývaný aj najhorším filmom všetkých čias, veľkú kritiku si „zlízli“ herci, ktorí v tom čase neboli veľmi skúsení, ani po tomto filme však veľa vody nenamútili. Antonioni nakrútil tento film po svojej mimoriadne úspešnej Zväčšenine. Svoj americký film sa rozhodol zasadiť do kontrakultúry 60. rokov. Aj vďaka tomu dokázal odolať počiatočnej kritike a časom sa stal kultovým filmom.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Utorok, 22. september

Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking, 1995, VB/USA, Tim Robbins), Cinemax, 22:30 Sestra Helena sa stretáva s vrahom odsúdeným na smrť v cele smrti za úmyslom uľahčiť mu odchod z pozemského sveta. Postupne si vyvíja k vrahovi vzťah a bude sa snažiť pred súdom zmierniť jeho trest. Film v réžii herca Tima Robbinsa sa zaoberá psychikou brutálneho zločinca a svojim spôsobom ho približuje divákovi, čo snímke zabezpečilo značnú kontroverznosť. V hlavných úlohách sa predstavili Susan Sarandon a Sean Penn, pričom Sarandon si za svoj výkon vyslúžila Oscara.

Kolónia (Colonia, 2015, Nemecko, Luxembursko, Francúzsko, Florian Gallenberger), JOJ Cinema, 22:35
Pokiaľ sme mali v Európe masívne protesty a sem tam nejaký bombový útok, tak v Chile sedemdesiatych rokoch bola situácia ešte omnoho drastickejšia. Krajne pravicový Pinochetov režim sa so svojimi odporcami vyrovnával doslova po hitlerovsky a pripravil im pobyt v strážených kolóniách. V jednej s názvom Dignidad sa ocitajú aj hlavní hrdinovia snímky v podaní Daniela Brühla a Emy Watson snažiaci sa o komplikovaný útek na slobodu. Film prináša ťaživé posolstvo o hrôzach juhoamerických diktátorských režimov.

Jackie Brown (USA, 1997, Quentin Tarantino), AMC, 22:00
Pri uvedení novej snímky Quentina Tarantina do kín nie je od veci si pripomenúť ani jeho staršie kúsky. Medzi tie najmenej docenené a zároveň aj najkvalitnejšie patrí umne napísaná a komplikovaná gangsterka a pocta blackploitation filmom 70. rokov Jackie Brown. Hlavnú úlohu vynaliezavej podvodníčky a letušky si tak zahrala aj hviezda danej éry Pam Grier. Z Pulp Fiction si Tarantino vypožičal aj Samuela L. Jacksona, ďalej dal priestor Robertovi De Nirovi v netradičnej úlohe druhotriedneho gangstra alebo Michaelovi Keatonovi.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Streda, 23. september

Kill Bill (USA, 2004, Quentin Tarantino), Cinemax, 20:00
Tarantinova pocta ázijským bojovým filmom je veľmi špecifická zábava, ktorá osloví najmä fanúšikov tejto odnože kinematografie. Príbeh je však všeobecne zrozumiteľný. Žena s prezývkou Nevesta upadne do kómy po tom, čo sa ju členovia jej vlastného vražedného komanda pokúsia zavraždiť na jej vlastnej svadbe. Žena v podaní Umy Thurman sa však nečakane z hyberspánku prebudí a my po dva filmy budeme sledovať jej cestu za pomstou. Na jej konci je jej bývalý šéf, Bill...

Keby ulica Beale mohla rozprávať (If Beale Street could talk, USA, 2018, Barry Jenkins), Cinemax, 13:05
Barry Jenkins stojí ako režisér za oceňovanou ľúbostnou drámou Moonlight, týmto filmom sa púšťa do adaptácie klasika americkej literatúry a vehementného bojovníka za ľudské práva Jamesa Baldwina. Príbeh hovorí o sile lásky medzi mladou Tish a jej priateľom, umelcom Fonnym. V Harleme na začiatku 70. rokov im nie je súdené žiť bezstarostne spoločný život, všetko sa však zhorší, keď Fonny putuje do väzenia za zločin, ktorý nespáchal.

Nenávisť (The Grudge, USA, Japonsko, 2004, Takaši Šimizu), Film+, 23:40
S istotou hlásené, že ide o jeden z najstrašidelnejších filmov celej histórie. Jeden z mnohých snímok právom obávaného J-hororu, z ktorého Hollywood ťažil niekoľko rokov. Aj v tomto prípade ide o americký remake Šimizuovho o dva roky skoršieho filmu Ju-on: The Grudge, ktorý bol celosvetovo veľmi úspešný. V ňom prichádza americká študentka do Japonska, aby sa starala o starú, chorú krajanku. Nevládnu pani aj jej dom však nachádza v mizernom stave. Netuší totiž, že vstúpila do domu, ktoré je skrz naskrz presiaknuté Zlom.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Štvrtok, 24. september

Čert nespí (Československo, 1956, Peter Solan, František Žáček), CS Film, 16:00
Adaptácia troch poviedok z pera Petra Karvaša tvorí tento poviedkový film, prvý výrazný úspech legendárneho slovenského režiséra Petra Solana. Všetky tri poviedky ukazujú fungovanie vtedajšej spoločnosti, spájajú ich zábery komisie, ktorá schvaľuje odvysielané zábery. V prvej poviedke Solan obhajuje právo na súkromný smútok, v druhej sa vysmieva z propagandy uverejňovanej v novinách a v tretej odsudzuje alkoholizmus na pracovisku.

Dracula (1992, USA, Francis Ford Coppola), Cinemax, 20:00
Zrejme najpopulárnejšiu adaptáciu slávneho románu Brama Stokera nakrútil v roku 1992 F.F. Coppola. A to čisto v duchu starých hororov štúdia Universal alebo Hammer. Notoricky známy príbeh grófa Draculu zaujme predovšetkým opulentnou vizuálnou stránkou a presným výkonom Garyho Oldmana v hlavnej úlohe. Vana Helsinga si zahral Anthony Hopkins, grófovú vyvolenú Wynona Ryder a mladého novinára Keanu Reeves. Nezabudnuteňá je aj ústredná pieseň v podaní Annie Lennox, Love Song For a Vampire.

Grandhotel Budapešť (Grandhotel Budapest, 2014, USA, Nemecko, Wes Anderson), Plus, 22:40
Grandhotel Budapešť je dosť možno film s najväčším počtom filmových hviezd na jednej ploche v histórii kinematografie. Od Ralpha Fiennesa, cez Tildu Swinton až po Karla Markovicsa. Ale k čomu by to bolo, ak by nezaujal dejom a výtvarnou stránkou. A aj tieto zložky zvládol opäť Wes Anderson na výbornú. Ocitáme sa v období medzi dvoma svetovými vojnami v istom hoteli, kde sa dostane istý zamestnanec k nečakanému bohatstvu vďaka istému dedičstvu. Lenže tí, ktorí si myslia, že mali naňho viac nárok, nechcú veci nechať tak.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Piatok, 25. september

Na dotyk (Closer, USA, VB, 2004, Mike Nichols), Cinemax, 9:40
Mike Nichols bol vždy „macher“ na vzťahové drámy, kde si rozhodne nedával servítku pred ústa a zaujímala ho iba realita. Tá ho zaujíma aj v dráme o štyroch relatívne mladých, krásnych a úspešných ľudí žijúcich v súčasnom Londýne. Títo metrosexuáli nie sú schopní zakotviť vo funkčných vzťahoch a výsledkom sú rôzne podlé a komplikované hry medzi sebou. Všetci štyria postupne zisťujú, že ubližovať je omnoho jednoduchšie ako rozdávať lásku a svojmu partnerovi veriť.

Občan Havel (Česko, 2007, Pavel Koutecký, Miroslav Janek), ČT2, 15:30
Časozberný dokument sa nakrúcal desať rokov – začína sa voľbou prvého českého prezidenta v roku 1993 a končí odovzdaním úradu o desať rokov neskôr. Dokument tak získava pohľad do zákulisia politického obdobia v živote ikony československého disentu. Vo filme sa však udejú aj situácie zo súkromia, mimo iné režiséri Havla skúmajú aj po smrti milovanej manželky Olgy, pri zoznámení s druhou manželkou Dagmar ale aj pri stretnutiach so zahraničnými politikmi ale aj rockovými hviezdami.

Tiché miesto (A Quiet Place, USA, 2018, John Krasinski), JOJ, 20:35
Jeden z najvýraznejších hororových amerických hitov posledných rokov režiséra a herca Johna Krasinski. Ten so svojou skutočnou manželkou Emily Blunt hrajú manželský pár aj vo filme. Vo vymyslenej realite však obývajú priestor, v ktorom je ticho jedinou možnosťou ako prežiť. Pri hoci i najmenšom ruchu totiž hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Časom sa v nepriaznivej situácii naučia žiť aj vďaka nepočujúcej dcére, do rodiny má však čoskoro pribudnúť nové dieťa a niektoré veci sa v tichosti jednoducho udržať nedajú.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Sobota, 26. september

Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park, 1967, USA, Gene Saks), Cinemax, 14:50
Podľa námetu divadelnej hry Neila Simona nakrútil v roku 1967 Gene Saks inteligentnú konverzačnú komédiu s Robertom Redfordom a Jane Fonda v hlavných úlohách pohľadných novomanželov. Advokát Paul a jeho krásna žena Corie začali spoločne žiť v podkrovnom byte v New Yorku. Byt to však nie je ideálny, na šieste poschodie sa musia trepať peši a ani veľkosť nie je ideálna. Medzi dvojicou to skvele isrkí a dialógy patria v tomto ľahšom žánri medzi tie najvydarenejšie.

Zorro (Francúzsko, Taliansko, 1975, Duccio Tessari 1975), Film+, 13:35 Slávneho hrdinu v maske si zahralo viacero slávnych hercov, súčasné publikum pozná najmä tohto hrdinu prostredníctvom dvoch filmov s Antoniom Banderasom. V sedemdesiatych rokoch si ale túto ikonickú dobrodružnú postavu zahral aj samotný Alain Delon, ktorý sa do úlohy tajomného ochrancu chudobných a milovníkov žien dokonale hodí. Zorro sa sústredí ako na svižné akčné súboje, a že ich je tu požehnane, tak aj na klasické politikárčenie v Latinskej Amerike vo westernovom období.

Král Šumavy (Československo, 1959, Karel Kachyňa), CS Film, 14:00
Karel Kachyňa poskytol v roku 1959 publiku príťažlivú špiónsku historku z prostredia pohraničia. Krása šumavskej prírody, silný chlapský príbeh a pútavá atmosféra zaujmú v sústredenej Kachyňovej réžii aj po takmer šestdesiatich rokoch od svojho vzniku. Na scenári spolupracovali s Kachyňom ďalší dvaja autori. 

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


Nedeľa, 27. september

Honey Boy (USA, 2019, Alma Har'el), Cinemax, 11:25 Film podľa scenáru Shia LaBeoufa, ktorý hovorí o jeho vlastnom dospievaní. S mladým hercom sa stretávame počas búrlivého detstva, sledujeme aj jeho pokusy preniknúť do sveta filmu, zažívame s ním aj zrútenie už ako hereckej hviezdy. Hlavným motívom je vysporiadanie sa s násilným otcom, ktorého si vo filme zahral sám LaBeouf. Film je pre neho akási terapia, režisérka filmom skúma tieto možnosti umenia.

Pred polnocou (Before Midnight, USA, 2013, Richard Linklater), JOJ Cinema, 12:15

Záverečná časť trilógie o láske medzi dvoma ľuďmi. V prvej časti sa Jesse (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy) spoznajú, v druhej časti sa po desiatich rokoch stretávajú. V Pred polnocou sú to už manželia vychovávajúci svoje deti, do manželstva sa dostáva nepríjemná rutina. Film natočený 20 rokov po prvom a 10 rokov po druhom pokračovaní je príjemným koncom jednej z najzaujímavejších filmových ság.

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), HBO, 20:00 Biografie legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2020


autor Tatiana Rusnáková 21.9.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.