TV TIPY 18.8. - 23.8. 2020

TV TIPY 18.8. - 23.8. 2020

VOD recenzia



Utorok, 18.8.

Biely Šejk (Lo Sceicco Bianco, Taliansko, 1952, Federico Fellini), Dvojka, 21:55
Jeden z najväčších európskych režisérov prináša romantickú komédiu o páre (Leopoldo Trieste, Brunella Bovo), ktorý prichádza do Ríma, kde sa majú stretnúť s príbuznými, ale aj s pápežom. Mladomanželka sa však vyberie navštíviť svoj idol, Bieleho šejka (Alberto Sordi). Mladomanžel to, že sa jeho žena dlho zo stretnutia nevracia, tají. Chce totiž zabrániť poníženiu svojej rodiny. Tento film je jedným z prvých Felliniho úspechov, vo vedľajšej role si zahrala Felliniho manželka a hviezda jeho neskorších filmov Giulietta Masina.

Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral, Veľká Británia, USA, 1993, Mike Newell), Prima MAX, 15:40
Richard Curtis je meno za najväčšími britskými romantickými komédiami (Love Actually/Láska Nebeská, Notting Hill, Bridget Jones Diary/Denník Bridget Jones, About Time/Lásky čas). Práve scenár k tomuto filmu ho vystrelil medzi najlepších žánrových tvorcov britského filmu. Dej tohto filmu sa, ako už názov napovedá, odohráva na piatich obradoch. Točí sa okolo Charlesa (Hugh Grant), ktorý sa nechce viazať, až kým nestretne Carrie (Andie MacDowell). Tá je však zasnúbená s niekým iným....

Frida (USA, Kanada, 2002, Julie Taymor), Cinemax2, 20:30
Životopisný film spracúva príbeh mexickej maliarky Fridy Kahlo od jej detstva až po smrť. Zoznamuje nás s koreňmi jej túžby po vyjadrovaní vo forme umenia, Fridu (Salma Hayek) však predstavuje aj ako politickú či sexuálnu revolucionárku. Film sa venuje aj jej turbulentnému vzťahu s ďalším významným mexickým maliarom – Diegom Riverom (Alfred Molina).

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020

Streda, 19.8.

Cabiriine noci (Le notti di Cabiria, Taliansko, Francúzsko, 1957, Federico Fellini), Dvojka, 1957
Cabiria (Giulietta Masina) je naivná prostitútka, ktorú muži nemilosrdne využívajú. Najprv ju okradne jej pasák, neskôr sa zaľúbi do herca, pre ktorého je ale stále len „tou druhou“. Zaľúbi sa do účtovníka, ktorý ju požiada o ruku, Cabiria má však opäť smolu, keď sa zo snúbenca vykľuje podvodník. Fellini má však pre zlomenú ženu pripravený koniec, ktorý prezentuje základné tematické prvky jeho štýlu, ktorý nájdeme aj v jeho neskorších filmoch. Pre čo najväčšiu autenticitu spolupracoval Fellini na dialógoch s ďalším veľkým talianskym menom – Pier Paolo Pasolinim. Giulietta Masina bola za svoj výkon ocenená Cenou pre najlepšiu herečku na festivale v Cannes.

Chuť čerešní (Ta'm e guilass, Irán, Francúzsko, 1997, Abbas Kiarostami), Cinemax, 14:45
Popredný iránsky režisér Abbas Kiarostami vyhral s týmto filmom Zlatú palmu na festivale v Cannes. Poetický príbeh sleduje muža (Homayoun Ershadi), ktorý chce spáchať samovraždu a hľadá niekoho, kto by ho po smrti pochoval. Na tomto pozadí film rozjíma nad otázkami života a smrti a nad ľudským utrpením, je však aj prehliadkou súdobého Teheránu a jeho obyvateľov.

Vojna o planétu opíc (War for the Planet of Apes, USA, Kanada, Nový Zéland, 2017, Matt Reeves), Plus, 20:25
Pokračovanie komerčne úspešného filmu Úsvit planéty opíc. Ceasar (Andy Serkis) je inteligentný vodca opičieho spoločenstva, ktoré sa ale často dostáva do násilných bitiek s ľudskou armádou, na ktorej čele stojí neľútostný plukovník McCullough (Woody Harrelson). Ceasarovi je ľúto každej straty v svojej komunite, čo vedie k rozhodujúcej bitke, v ktorej sa rozhodne tom, či budú vedúcim druhom opice alebo ľudia.

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020

Štvrtok, 20.8.

Dubček (Slovensko, 2018, Laco Halama), ČT2, 20:00
Jeden z najvýraznejších dejateľov moderných slovenských dejín sa dočkal filmového spracovania v roku 2018, teda päťdesiat rokov po roku 1968. V tomto roku sa nezmenil len život celého Slovenska, ale aj život Alexandra Dubčeka. Snímka Laca Halamu sleduje práve toto obdobie, nesnaží sa Dubčeka idealizovať. Pre dôkladné vyrozprávanie jeho príbehu kombinuje film dokumentárny štýl s hranými pasážami a hranými situáciami.

Sladký život (La Dolce Vita, Taliansko, Francúzsko, 1960, Federico Fellini), Dvojka, 21:35
Jeden z filmov zlatej klasiky svetovej kinematografie rozpráva o rozklade hodnôt vo vysokej talianskej spoločnosti. Novinár Marcello (Marcello Mastroiani) sa cez svoju prácu dostáva do vysokých kruhov, a veľmi rýchlo uverí tomu, že je ich súčasťou. Film získal Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, okrem toho je Felliniho komerčne najúspešnejším filmom. V talianskej kinematografii spôsobil modernú revolúciu, ktorá neskôr ovplyvnila ostatné veľké talianske filmy.

Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being, USA, 1988, Philip Kaufman), ČT2, 21:35
Adaptácia za podmienok, ktoré by z každého filmu urobili majstrovské dielo. Predloha Milana Kundery je všeobecne považovaná za majstrovské dielo, sám Kundera sa však vyjadril, že tento film nemá s jeho knihou nič spoločné, dokonca po zhliadnutí tohto filmu zakázal akékoľvek iné adaptácie svojho diela. Jean Claude Carriére bol dvorným scenáristom Luisa Buñuela, Sven Nykvist zas obľúbeným kameramanom Ingmara Bergmana, Daniel Day-Lewis a Juliette Binoche sú už teraz legendy európskeho herectva.

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020

Piatok, 21.8.

Přednosta stanice (Československo, 1941, Jan Sviták), CS Film, 20:00
Legendárny Vlasta Burian v klasickej komédii Jana Svitáka podľa divadelnej hry André Mouézy-Éona ako čierny pasažier, ktorý rozvracia disciplínu. Takmer chaplinovská postava, pán Ťopka cestuje za príležitostnými prácami načierno vlakom. Keď vo vlaku stretne obávaného inšpektora Korkhela, podarí sa mu vystúpiť a prezlečie sa za prednostu stanice. Zďaleka sa však jeho starosti nekončia.

Frajer Luke (Cool Hand Luke, USA, 1967, Stuart Rosenberg), ČT2, 21:40
Luke je jedným z nových väzňov. Dní sú síce jednotvárne, no Luke a jeho spoluväzni sú disciplinovaní. Časom vytvoria skupinu, ktorej sa Luke stane vodcom. Rešpekt skupiny si získa šialenými stávkami, ale aj svojím postojom k životu. Lukeovi však zomrie mama, a väzenskí dozorcovia ho zo strachu pred útekom dajú na samotku. Zdá sa však, že je to to najhlúpejšie, čo mohli urobiť.

Jan Palach (Česko, Slovensko, 2018, Robert Sedláček), Jednotka, 22:05
Biografický príbeh o mužovi, ktorý sa jediným momentom, protestným upálením, stál jednou z najvýraznejších postáv československého odporu v roku 1968. Film skúma niekoľko mesiacov v Palachovom živote. Rozhodnutie sa odohráva v jeho hlave bez toho, aby s s tým zveril, či porozprával čo len jedinému blízkemu vo svojom okolí. Keď však nastane čas konať, Palach nepochybuje.

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020

Sobota, 22.8.

Ako vycvičiť draka (How to train your dragon, USA, 2010, Chris Sander, Dean DeBlois), Markíza, 16:20
Animovaný príbeh zasadený do tvrdého severu obývaného obávanými Vikingami. Tínedžer Hiccup nie je taký svalnatý ako jeho rovesníci, či starší obyvatelia, v krízových situáciach však dokáže používať rozum. To mu ale veľmi nepomôže pri iniciačnej procesii, ktorá je nevyhnutnou udalosťou v živote každého vikingského chlapca. Pri nej totiž musí zabiť jedného z drakov, ktoré ustavične terorizujú malú dedinku a jej obyvateľov. Hiccup však dostane skvelý nápad...

Zelená míľa (The Green Mile, USA, 1999, Frank Darabont), Markíza, 20:30
Adaptácia slávneho spisovateľa Stephena Kinga o väzenskom dozorcovi Paulovi, ktorý sa ako starček v domove dôchodcov vracia k príbehu zo 60. tých rokov, ktorý mu navždy zmenil život. Pracoval totiž vo väznici, v oddelení, kde strážil mužov pripravujúcich sa na vykonanie trestu smrti. Paul je síce prísny, no väzňom sa snaží uľahčiť ich posledné chvíle. Jedno mimoriadne horúce leto sa však stane hneď niekoľko výnimočných udalostí, pri ktorých stretne hneď niekoľko mimoriadnych väzňov.

Nebeští jezdci (Československo, 1968, Jindřich Polák), CS Film, 16:00
Český vojnový film sa odohráva v Anglicku počas druhej svetovej vojny. Nebeskí jazdci sú pomenovanie letcov britskej RAF. Proti nemeckým nepriateľom bojuje práve táto armáda, v jej radoch sú však príslušníci z Kanady, Československa alebo Poľska. Britským civilizmom inšpirovaný vojnový film nie je prehliadkou veľkých hrdinských gest, ale prirodzenej odvahy bojovníkov, ktorí sa nebáli postaviť zlu.

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020

Nedeľa, 23.8.

Votrelec (Alien, USA, Veľká Británia, 1979, Ridley Scott), Prima MAX, 23:15
Kultová sci-fi sága sa začala písať práve týmto filmom, ktorým Ridley Scott definoval žáner space hororu. V ňom sa posádka lode Nostromo vydáva za zdrojom núdzového signálu, pochádzajúci z neznámej planéty. To, čo ich tam však čaká si nevedeli predstaviť ani v tom najhoršom sne. Scott skôr ako na vizuálne efekty stavia na ťažkú atmosféru, ktorá predpovedá stále horšie a horšie okolnosti.

A teraz o niečom úplne inom (And now for something completely different, Veľká Británia, 1971, Ian MacNaughton), Cinemax, 16:50
Filmová kompilácia najznámejších, najvtipnejších, či najúspešnejších skečov z prvých dvoch sezón kultového seriálu Monty Python's Flying Circus. Skupina v zložení britských komikov Johna Cleesea, Erica Idlea, Michaela Palina, Terryho Jonesa, Grahama Chapmana a amerického režiséra Terryho Gilliama navštevuje notoricky známe situácie. Týmto filmom sa chceli predstaviť americkému obecenstvu, čo sa im úspešne podarilo.

Piesne z druhého poschodia, (Sånger från andra våningen, Švédsko, Nórsko, Dánsko, 2000, Roy Andersson), Dvojka, 21:45
Najznámejší film švédskeho velikána kritizuje modernú kapitalistickú dobu. Tá prináša len chaos, mizériu, prázdnotu a nie je šanca, aby sa obdobie skončilo dobre. Film sa skladá z voľne previazaných anekdot, kde prostredníctvom bizarných figúr stretávame s absurditou ľudskej existencie. Film je perfektnou ukážkou Anderssonovho štýlu – dlhé širokouhlé zábery, pomalé tempo, odosobnený postoj a kritický humor. Všetko to vie Andersson nakombinovať presne tak, aby ste pochopili, o čo mu ide.

TV tipy 18.8. - 23.8. 2020


autor Tatiana Rusnáková 18.8.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.