TV TIPY 21.7. - 26.7. 2020

TV TIPY 21.7. - 26.7. 2020

článok



UTOROK 21.7.

Miliónové preteky (Rat Race, USA, Kanada, 2001, Jerry Zucker), Filmbox, 15.30
Majiteľ kasína v Las Vegas s tvárou Johna Cleesea nemá asi počas voľného času čo robiť a už vôbec nevie, ako rozhadzovať peniaze, tak pripraví pre svojich snobských priateľov nový závod. Jeho protagonistami budú obyčajní ľudia a zbohatlíci si budú vsádzať, kto nakoniec z boja odstúpi a kto vyhrá. Bláznivá komédia Jerryho Zuckera dala dokopy hviezdy, ako spomínaný Cleese, Rowan Atkinson, Cuba Gooding jr., Whoopi Goldberg alebo Amy Smart.

Komorník (The Butler, USA, 2013, Lee Daniels), JOJ Cinema, 20.15
Cecil Gaines bol mužom čiernej pleti, ktorý v Bielom dome robil komorníka hneď siedmim americkým prezidentom v rozmedzí rokov 1952 až 1986. Bol tak priamo svedkom rozhodnutí ovplyvňujúcich priebeh vojny vo Vietname, reakciu na atentát na Martina Luther Kinga alebo Johna Kennedyho. Film kombinuje jeho pracovnú náplň a súkromný život. V hlavnej úlohe sa predstavil Forest Whitaker a v tých vedľajších aj hudobné hviezdy, ako Mariah Carey alebo Lenny Kravitz.

Cesta do nemožna (Slovensko, Česko, 2019, Noro Držiak), Dvojka, 21.05
Milan Rastislav Štefánik patril medzi najvýznamnejších Slovákov, akí kedy žili a podľa všetkého bol z nich aj najvšestrannejší. Špeciálny autorský hold mu vzdal minulý rok režisér Noro Držiak vo svojom fantazijne ladenom hravom diele Cesta do nemožna, ktorý sme mali možnosť vidieť aj v slovenských a českých kinách. Výsledok môže pripomínať mix vizuálneho štýlu Karla Zemana, Baza Luhrmana alebo Wesa Andersona. Nejde síce o film dokonalý, ale podobne hravé dielko na našom území už dlho nikto nenakrútil. 

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020

STREDA 22.7.

Zbohom, Christopher Robin (Goodbye, Christopher Robin, VB, 2017, Simon Curtis), JOJ, 20.35
Životný príbeh spisovateľa A. A. Milnea a jeho rodiny sa odohráva v prvej polovici minulého storočia. Spisovateľ sa inšpiroval hračkami svojho syna pri stvorení legendárnej postavičky medvedíka Pú. Knihy venované tejto postave priniesli jeho autorovi síce peniaze a slávu, ale vo svojom živote zakúsil aj veľa trpkosti. V hlavnej úlohe uvidíte Domhnalla Gleesona, jeho manželku si zahrala Margot Robbie, kúzeľnú snímku režíroval Simon Curtis (taktiež životopis Môj týždeň s Marilyn).

Umberto D. (Taliansko, 1952, Vittorio De Sica), Dvojka, 22.00
Úradník na penzii, osamotený postarší muž Umberto Domenico Ferrari, nevidí vo svojom smutnom životnom údele žiaden zmysel a tak sa rozhodne spáchať sebevraždu. Na poslednú chvíľu ho ale zachráni jeho jediný priateľ, malý psík. Vittorio De Sica a renomovaný scenárista talianskeho neorealizmu Cesare Zavattini sa zamýšľajú nad neutešenou situáciou talianskych penzistov niekoľko rokov po skončení druhej svetovej vojny. Film ale ponúka aj zopár roztomilých scén so psíkom a jeho majiteľom.

Red Rock West (USA, 1992, John Dahl), JOJ Plus, 22.55
Nicolas Cage prichádza do istého amerického zapadákova, kde si zoženie prácičku, ktorú mal však pôvodne vykonať Dennis Hopper. Do veci však bude mať čo povedať aj šerif J.T. Walsch a krásna miestna femme fatale Lara Flynn Boyle. Red Rock West je klasický neo-noir s množstvom zvratov, solídnym tempom a so skvelo obsadenými hercami. Je tu skrátka všetko, čo od žánru očakávate, zvratov dokonca toľko, že by vystačili na viacero filmov či televíznych sérií. 

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020

ŠTVRTOK 23.7.

Dlhý bozk na dobrú noc (The Long Kiss Goodnight, USA, 1996, Leny Harlin), Dajto, 20.15
Ešte pred Agentom bez minulosti sme tu mali ďalšiu cool tajnú agentku so stratou pamäti, ktorú stvárnila Geena Davis. V súčasnosti učiteľka začína pozorovať, že ju niekto sleduje a že jej možno pôjde aj o život. Zároveň si začína uvedomovať, že má schopnosti, aké by obyčajná učiteľka iba sotva získala. Najmä si tak súkromného detektíva a postupne odhaľuje pravdu o svojej minulosti. V hre bude samozrejme veľa, komplot siaha až do najvyšších, vládnych kruhov. Okrem Geeny uvidíte Samuela L. Jacksona alebo Davida Morsea.

Obchodník so smrťou (Lord of War, USA, Francúzsko, Nemecko, 2005, Andrew Niccol), JOJ Plus, 22.20
Nicolas Cage si v tomto drsnom filme zahral obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova. Ten má zákazky doslova po celom svete, od Blízkeho východu po Afriku a zbrane si od neho kupujú aj rôzne diktátorské vlády, ale dokonca aj tá americká. Znie to síce ako konšpiračný príbeh, ale tvorcovia sa inšpirovali skutočnými udalosťami. Okrem Cagea si vo filme zahrali Jared Leto ako Orlovov brat, Ethan Hawke ako vyšetrovateľ, Bridget Moynahan, Donald Sutherland alebo nedávno zosnulý Ian Holm.

Mamma Roma (Taliansko, 1962, Pier Paolo Pasolini), Dvojka, 22.40
Jeden z tých „normálnejších“ filmov kontroverzného Piera Paola Pasoliniho môžeme zaradiť do obdobia už končiaceho hnutia Taliansky neorealizmus. Legendárna talianska herečka Anna Magnani si v Mamma Roma zahrala prostitútku žijúcu v skromných pomeroch, ale snažiacu sa o to, aby jej syn mal lepší život než ona. Jedného dňa sa rozhodne toto remeslo opustiť a začne pracovať ako predavačka. Od minulosti však nie je vôbec jednoduché sa odtrhnúť, najmä ak si na vás spomenie bývalý pasák.

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020

PIATOK 24.7.

Maratónec (Marathon Man, USA, 1976, John Schlesinger), Jednotka, 22.05
Pokiaľ ešte nemáte tento rok za sebou preventívnu prehliadku u zubára, tak si ju určite nechajte urobiť ešte pred zhliadnutím tohto kriminálneho trileru. Jednou z dôležitých postáv príbehu o zásielke drahých diamantov je totiž bývalý nacistický lekár vyžívajúci sa v terorizovaní pacientov alebo nepriateľov v zubárskom kresle. Po jeho stope sa vydáva mladý študent v podaní Dustina Hoffmana a jeho chrup po zapletení sa do prípadu už nikdy nebude taký ako predtým. Zločinca si zahral Laurence Olivier.

Rebel bez príčiny (A Rebel Without a Cause, USA, 1955, Nicolas Ray), Dvojka, 22.30
Režisér Nicolas Ray v päťdesiatych rokov minulého storočia kriticky nazeral za na prvý pohľad idylickú masku života moderných rodín v nových prímestských zástavbách, kde sa vo veľkom sťahovali rodiny strednej vrstvy. V Rebelovi bez príčiny sa pozrieme na rodinu, v ktorej teenager v podaní Jamesa Deana nenachádza vzor vo svojom otcovi, ktorý nie je schopný držať v domácnosti pevnú ruku. Navyše má aj problémy so zaradením sa do nového kolektívu na strednej škole v Los Angeles.

Česť rodiny Prizziovcov (Prizzi´s Honor, USA, 1985, John Huston), ČT 2, 21.55
Legenda americkej kinematografie John Huston nepoľavoval ani v neskorších rokoch jeho kariéry a Česť rodiny Prizziovcov patrí v jeho filmografii k najlepším kúskom. Sleduje tu osudy mafiánskej rodiny z New Yorku a jeden spaľujúci milostný románik. V hlavných úlohách milencov excelujú Jack Nicholson a sex symbol osemdesiatych rokov Kathleen Turner. Pravidlá vnútri mafie však ovplyvnia aj ich vzťah a Nicholsonov nájomný vrah musí predovšetkým poslúchať nariadenia zhora.

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020

SOBOTA 25.7.

Hrbáč (Le bossu, Francúzsko, 1959, André Hunebelle), ČT 2, 20.00
Jeden z najobľúbenejších dobrodružných filmov našich mám, pretože francúzska história a Jean Marais v hlavnej úlohe. Ten hrá šľachtica menom Lagardere, ktorý sa stane svedkom vraždy boháča Filipa de Nevers a nasledujúce roky sa bude starať o jeho malú dcéru. Lagardere sa po 15 rokoch vracia zo Španielska naspäť domov, ale dokonale zamaskovaný ako škaredý hrbáč. Pokiaľ máte radi šermiarske súboje, krásne kostýmy a bohatú, až gýčovú výrpavu, Hrbáč je ideálnou voľbou.

Tri dcéry (Československo, 1967, Štefan Uher), Dvojka, 20.10
Tri dcéry Štefana Uhera môžeme zaradiť medzi slovenskú novú vlnu šesťdesiatych rokov, a to preto, lebo Uher sa tu kriticky pozerá na otázku kolektivizácie poľnohospodárskych majetkov. Otec z dediny má tri dcéry, ktoré pošle v tomto turbulentnom období do kláštora, nakoniec sa ale na ne obráti s prosbou o pomoc. Tú mu však ponúkne iba jedna z dcér. Uher mal pochopiteľne aj vďaka karikatúrnemu zobrazeniu súdruhov v Troch dcérach neskôr počas normalizačných rokov problémy s cenzúrou.

Strážci- Watchmen (USA, Nemecko, Zack Snyder), ČT 2, 21.50
Nesmierne ambiciózne dielo na motívy politicky ladeného komiksu Alana Moorea nakrútil v roku 2009 Zack Snyder. Ocitáme sa v alternatívnej histórii, kedy panuje v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia veľké napätie medzi svetovými mocnosťami a každú chvíľu hrozí atómová vojna. No, až tak ďaleko od reality sa táto fikcia nenachádzala… Príbeh vyšetrovania vraždy je prerozprávaný nechronologicky, ponúka úžasné vizuálne divadlo a nesmierne údernú, temnú pointu. Minulý rok bol na základe komiksu nakrútený aj výborný televízny seriál.

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020

NEDEĽA 26.7.

Ivanhoe (USA, VB, 1952, Richard Thorpe), Jednotka, 15.50
V päťdesiatych rokoch Hollywood siahal po väčšine tém, vďaka ktorým mohol nakrúcať vysokorozpočtové spektákle na široké plátno. K slovu sa dostala aj anglická legenda o Ivanhoeovi. Príbeh sa odohráva koncom dvanásteho storočia. Kráľ Levie srdce je po návrate z krížovej výpravy zatknutý a únosca, vojvoda Leopold, chce zaňho vysoké výkupné. Na pomoc tak prichádza chrabrý rytier Ivanhoe s tvárou Roberta Taylora. Nepostrádateľný ženský element zastupuje Elizabeth Taylor.

8 ½ (Francúzsko, Taliansko, 1963, Federico Fellini), Dvojka, 21.15
Opus magnum legendárneho talianskeho režiséra je intímnym pohľadom do vnútra režiséra Guida Anselmiho v kríze. Ten prežíva krízu ako v pracovnom, tak aj v súkromnom živote. Ten mu riadia viaceré ženy. Chlapík v podaní Marcella Mastroianniho ide o svojom vnútre popremýšľať do kúpeľov a my okrem rozvoľneného deja sledujeme aj jeho fantázie odohrávajúce sa iba v jeho hlave. Čaká nás spektakulárne finále presne vo Felliniho karnevalskom štýle na pľace nakrúcania sci-fi filmu.

Billy Bathgate (USA, 1991, Robert Benton), ČT 2, 21.35
Billy Bathgate je mladý muž žijúci v americkom Bronxe počas veľkej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch minulého storočia. Ako každý, aj on sa chce presadiť a žiť si pohodlný život. Zapadne tak rýchlo medzi miestny kriminálny gang, ktorý by mu mal podľa jeho predpokladov zabezpečiť až vzostup na samotný vrchol miestnej mafie. V hlavných úlohách nie príliš známej gangsterky sa predstavili Dustin Hoffman a Nicole Kidman, v jednej z vedľajších úloh Bruce Willis.

TV tipy 21.7. - 26.7. 2020


autor Erik Binder 21.7.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.