TV TIPY 15.7. - 19.7. 2020

TV TIPY 15.7. - 19.7. 2020

článok



STREDA 15.7.

Šofér slečny Daisy (Driving Miss Daisy, USA, 1989, Bruce Beresford), ČT 2, 21.35
Príbeh tejto dramédie sa odohráva v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Stará pani Daisy dostáva od svojho syna nového šoféra, Afro Američana s tvárou Morgana Freemana. Pre jeho komunitu nebol život v tejto dekáde vôbec jednoduchý, to ale nie je ani pre starnúcu Daisy, ktorá nie je schopná už pružne reagovať na spoločenské zmeny. Obaja si však k sebe vytvoria zvláštne puto, i keď to tak spočiatku vôbec nevyzerá. V úlohe Daisy uvidíte Jessicu Tandy, zahral si tu aj Dan Aykroyd.

Barneyho ženy (Barney´s Version, Kanada, 2010, Richard J. Lewis), Dvojka, 22.00
Paul Giamatti v úlohe muža obyčajného vzhľadu, ale vedúceho neobyčajný život. Minimálne čo sa týka jeho zážitkov so ženami. Počas troch desaťročí sledujeme jeho život s troma peknými ženami, konkrétne v podaní Rosamunde Pike, Minnie Driver a Rachelle Lefevre. Dôležitým človekom v jeho živote je aj jeho svojrázny otec v stvárnení Dustina Hoffmana. V snímke si zahral aj nezávislý režisér Atom Egoyan. Trochu rozprávkovo ladené, trochu sentimentálne, ale stále zo života.

Oheň (Backdraft, USA, 1991, Ron Howard), JOJ Plus, 22.40
Dráma renomovaného Rona Howarda sa sústreďuje na jednu rodinu, ktorá dodržuje tradíciu práce v požiarnictve. Bratia Stephen a Brian pracujú v spoločnej jednotke, avšak povahovo sú odlišní. V meste ale rozpúta peklo séria požiarov a je pravdepodobné, že nejde o náhodu ale požiare majú jedného vinníka. Požiarnici sa tak pripoja k vyšetrovaniu polície. V hlavných úlohách uvidíte hviezdy, ako Kurt Russell, Robert De Niro, William Baldwin, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh alebo Scot Glenn. 

TV tipy 15.7. - 19.7. 2020

ŠTVRTOK 16.7.

Hráči (Rounders, USA, 1998, John Dahl), AMC, 20.10
Nie príliš známa, zato vydarená dráma o mladých hráčoch pokru. Dejový pôdorys trochu kopíruje Dobrého Willa Huntinga, s ktorým ho spája aj účasť Matta Damona a jeho stvárnenie geniálneho chlapíka, ktorý si ale musí v živote najskôr poriadne poupratovať. Prítomná je samozrejme aj romantická línia. Najviac vám ale v pamäti utkvie Edwart Norton, ktorý mal v druhej polovici skutočne skvostné obdobie kariéry. Okrem nich uvidíte Famke Janssen a Gretchen Mol ako osudové ženy, alebo Johna Turturra a Johna Malkovicha.

Kid (The Kid, VB, 2010, Nick Moran), Dvojka, 22.20
Ďalšia kvalitná sociálna dráma z dnešnej Británie. Hlavným hrdinom je mladík Kevin Lewis, ktorý to má ťažké ako doma, tak v škole a aj na ulici. Vo svojej nevlastnej matke stvárnenej Nataschou McElhone oporu rozhodne nemá, tak skúša nájsť zmysel života v miestnom mladíckom gangu. Leitmotívom snímky sú rany, tie od rodičov, tie od kamarátov z partie a aj tých od života a osudu. Uvidíme tu aj Ioana Gruffudda, Bernanda Hilla či Jamesa Foxa.

Pevnosť Alamo (The Alamo, USA, 2004, John Lee Hancock), JOJ Plus, 22.40
Historický vojnový film Pevnosť Alamo sa sústreďuje na skutočnú udalosť, ktorá sa odohrala v rovnomennej pevnosti v roku 1836. Skupina zhruba 200 slabo ozbrojených mužov sa bude snažiť v priebehu dvoch týždňov obrániť pevnosť pred nájazdom niekoľko tisícovej mexickej armády pod vedením tamojšieho diktátora. V historických kostýmoch spoznáte Billyho Boba Thorntona, Dennisa Quaida, Patricka Wilsona, Jasona Patricka alebo Jordiho Molláa. 

TV tipy 15.7. - 19.7. 2020

PIATOK 17.7.

Lúpež (Robbery, VB, 1967, Peter Yates), ČT 2, 21.55
Snímka Robbery Petera Yatesa je voľným spracovaním skutočne udalosti, ktorá vošla do dejín ako Veľká vlaková lúpež. Početná skupina zlodejov prepadla dňa 8. augusta 1963 vlak smerujúci z Glasgowa do Londýna a podarilo sa jej ukoristiť sumu vo výške dva a pol milióna libier. Z uvedeného plynie, že k samotnej udalosti sa filmári boli schopné vyjadriť už štyri roky po jej uskutočnení, i keď so značnou dávkou fabulácie. Film sa preslávil aj úvodnou automobilovou naháňačkou.

Čínska štvrť (Chinatown, USA, 1974, Roman Polanski), Jednotka, 22.05
Čínska štvrť Romana Polanskiho je najznámejším zástupcom subžánru neo-noir. Spoznávame súkromného detektíva Jacka Gittesa a jeho postupné zaplietanie sa do nesmierne komplikovaného prípadu podvodov a zločinov na vysokých miestach spojených s kalifornskými pozemkami. A pritom to spočiatku vyzerali nevinne, Jack mal iba zákazníčke potvrdiť neveru jej manžela. Oscar za scenár, v hlavných úlohách Jack Nicholson s prelepeným nosom a Faye Dunaway.

Čarodejník z krajiny Oz (The Wizard of Oz, USA, 1939, Victor Fleming, George Cukor), Dvojka, 22.30
Notoricky známy fantasy muzikál nás najskôr zavedie do štátu Kansas v tridsiatych rokoch minulého storočia, kedy svetu vládla ekonomická kríza. Následne sa prostredníctvom kúzelného tornáda presúvame spoločne s teenagerkou Dorotkou do čarovnej krajiny Oz. Hrdinku ale aj tu čaká viacero prekážok, na svojej ceste spoznáva niekoľkých kamarátov; leva, plecháča a strašiaka a divák si postupne uvedomuje, že každá postava má svoj predobraz v realite. Film preslávila aj melodická pieseň Somewhere over the Rainbow.

TV tipy 15.7. - 19.7. 2020

SOBOTA 18.7.

Panna zázračnica (Československo, 1966, Štefan Uher), Dvojka, 20.10
Poetická dráma Štefana Uhera Panna zázračnica patrí medzi najťažšie uchopiteľné snímky v rámci slovenskej novej vlny šesťdesiatych rokov. Film je nakrútený na motívy prózy Dominika Tatarku, ktorý si sám svoje dielo adaptoval do scenára a zachytáva voľnomyšlienkársky život skupiny mladých umelcov v časoch druhej svetovej vojny v starej Bratislave. Mladíci spoznávajú isté krásne dievča, ktoré sa stáva ich múzou. Uher vsádza viac na pocity postáv a symboliku predmetov ako na priamočiary dej.

Vinnetou 2 (Winnetou 2, Nemecko, 1964, Harald Reinl), Jednotka, 20.30
V druhom dieli trilógie o priateľstve náčelníka Apačov Vinnetoua a prisťahovalca z Európy Old Shatterhanda spoznávame mierový plán medzi bielymi vojakmi a kmeňom Assiniboi. Ten však nehrá do karát zločineckej bande vodcu Forrestera. Okrem politických pletiek a dobrodružstva divák dostáva aj porciu romantiky, kedy sa Vinnetou zaľúbi do krásnej náčelníkovej dcéry, avšak ich láska musí ustúpiť vyšším cieľom. V hlavných úlohách opäť Pierre Brice a Lex Barker, tešte sa aj na Terencea Hilla a Klausa Kinskiho.

Piaty element (Le Cinquième élément, Francúzsko, 1997, Luc Besson)ČT 2, 21.45
Sci-fi Luca Bessona sa odohráva v dvadsiatom treťom storočí. K zemi sa rúti obrovská ohnivá guľa a spôsob, akým ju zastaviť, pozná len istý starý mních. Zbraňou proti skaze je tajomný piaty element, kríženec prvých štyroch, a to vody, ohňa, Zeme a vzduchu. Čo je však tento piaty element zač? Bláznivý vizuálny štýl filmu nemusí sadnúť každému, pointa by ale mala dostať každého milovníka science fiction. V snímke uvidíte Millu Jovovich, Brucea Willisa, Iana Holma, Garyho Oldmana, Chrisa Tuckera alebo aj Lukea Perryho.

TV tipy 15.7. - 19.7. 2020

NEDEĽA 19.7.

Najlepšie roky nášho života (The Best Years of Our Lives, USA, William Wyler), Dvojka, 21.15
Režisér William Wyler sa krátko po skončení druhej svetovej vojny ihneď pustil do zobrazenia jej následkov na vojakoch. Príbehy troch mužov bojujúcich na fronte sa ale celý odohráva v idylickom mestečku v USA, kde sa snažia zapadnúť do starých koľají kvázi normálneho každodenného života. Trojhodinový film je okrem iného aj ukážkou kameramanského majstrovstva kameramana Gregga Tolanda a jeho viacplánových záberov, kedy v ich hĺbke môžeme sledovať viacero akcií v jeden moment.

Psycho (1960, USA, Alfred Hitchcock), ČT 2, 22.15
Horor všetkých hororov alebo psychothriller všetkých psychothrillerov. Notoricky známy príbeh jedného nešťastníka s istou psychickou poruchou, vraždiaceho nešťastných návštevníkov jeho motela. Alebo vraždí v skutočnosti jeho matka? Hitchcock prekvapil dlhou expozíciou, ktorá diváka navnadí na úplne iný príbeh, aby sa dej nečakane zlomil a pokračoval expozíciou s predstavovaním novej postavy. Životná úloha Anthonyho Perkinsa a najslávnejšia vražda v sprche v histórii kinematografie.

Dravé zvery (Fierce Creatures, USA, VB, 1997, Robert Young), ČT 1, 23.20
Bláznivá komédia nás zavedie do prostredia zoologickej záhrady, kde sa mení vedenie. Pôvodní zamestnanci sa ale postupne s novým vedením zbližujú a začnú spolu brojiť proti veľkému šéfovi. Typická britská komédia ťaží z humoru skupiny Monthy Python, čo je dané aj tým, že sa v hlavných úlohách objavia John Cleese a Michael Palin a zároveň sa film snažil naviazať na úspech snímky Ryba menom Wanda, čo dokumentuje aj účasť Jamie Lee Curtis a Kevina Klinea.

TV tipy 15.7. - 19.7. 2020


autor Erik Binder 15.7.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.