TV TIPY 6.7. - 12.7. 2020

TV TIPY 6.7. - 12.7. 2020

článok



PONDELOK 6.7.

Jan Hus (Československo, 1954, Otakar Vávra), ČT 2, 20.00
Prvý diel slávnej Husitskej trilógie sa venuje majstrovi Janovi Husovi. Ocitáme sa na začiatku 15. storočia, kedy Jan vo verejných prejavoch otvorene kritizuje fungovanie vtedajšej bohatej cirkvi. Vatikán ho za to kritizuje a požaduje, aby svoje myšlienky obhájil na neslávne známom Kostnickom koncile. Celá trilógia síce vznikla v päťdesiatych rokoch ako ideologicky ovplyvnená vtedajším tvrdým komunistickým režimom, stále však výborne funguje ako historické dielo a všetky jej filmové zložky vzbudzujú dodnes údiv.

Vtedy na západe (C'era una volta il West, 1968, Taliansko / USA, Sergio Leone), Jednotka, 20.30
Opustená železničná stanica, na ktorej traja muži trpezlivo čakajú na príchod vlaku, je legendárnym prológom jedného z najslávnejších westernov v dejinách svetovej kinematografie. Tých troch poslal pištoľník Frank, aby sa postarali o tajomného cudzinca, ktorý si chce s Frankom vybaviť nejaké staré účty. Keď na malej stanici príde k nevyhnutnej prestrelke, vyvraždí Frank so svojou bandou rodinu farmára McBaina, tesne predtým, ako na ranč prichádza McBainova nová manželka Jill...

Kundun (1997, USA, Martin Scorsese), ČT 2, 22.05
Životopisná snímka je venovaná neľahkému osudu tibetského panovníka Dalajlámu. Nakrútil ju ako jedno zo svojich menej komerčných diel režisér Martin Scorsese a vo filme neuvidíte žiadne známe hollywoodske ani európske tváre. Kundun sa zaoberá ako súkromným, tak politickým životom panovníka a je tak samozrejme aj silne spoločensky angažovaný. Scorsese nekritizuje iba Čínu z agresívnej politiky, ale aj západ z alibistickej nečinnosti. Úchvatnú hudbu pre film zložil legendárny skladateľ Philip Glass.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

UTOROK 7.7.

Bad Boys 2 (USA, 2003, Michael Bay), Dajto, 20.15
Michael Bay sa pri nakrúcaní pokračovania svojho „komorného intelektuálneho“ debutu Bad Boys riadil heslom „ešte väčšie, rýchlejšie, bláznivejšie, akčnejšie“ a prekvapivo to vyšlo a Bad Boys 2 je sviežou akčnou jazdou od začiatku do konca. Detektívi z protidrogového oddelenia v Miami idú zase po stope nejakého drogového zlosyna a po akcii tejto dvojky bude zásadne vždy celá štvrť v troskách, podstatný je však výsledok. Hlavné úlohy si opäť strihli Will Smith a Martin Lawrence, nesmie chýbať ani ich neurotický šéf Joe Pantoliano.

Borg/McEnroe (Dánsko, Švédsko, 2017, Janus Metz), JOJ Cinema, 20.15
Životopisná dráma sledujúca osudy dvoch tenisových superhviezd sedemdesiatych a osemdesiatych rokov minulého storočia. Borg a McEnroe boli na kurte veľkými rivalmi, v súkromí sa ale z nich stali nerozluční kamaráti. Film vrcholí legendárnym finálovým zápasom vo Wimbledone v roku 1980. Borgovi akoby herec Sverrir Gudnason z oka vypadol, kučery Shia La Beoufa a jeho chlapčenský výraz taktiež nemajú ďaleko k svojmu predobrazu. Jeden bol chladný perfekcionista, druhý búrlivák.

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, 1967, USA, Arthur Penn), Dvojka, 22.00
Jednou z vlajkových lodí Nového Hollywoodu je bezpochyby aj snímka Bonnie a Clyde v hlavných úlohách s Warrenom Beattym a Faye Dunaway. Tí stvárnili slávnu gangsterskú dvojicu, ktorá na svojej ceste po Spojených štátoch v časoch hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia rada vykrádala banky. Arthur Penn sa nesnaží robiť z Clydea žiadneho mačo - hrdinu, ukazuje aj jeho slabosti a vďaka vydarenej psychologizácii dokáže divák s dvojicou sympatizovať.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

STREDA 8.7.

Majestic (USA, 2001, Frank Darabont), ČT 2, 21.50
Originálny scenár nám predstavuje postavu scenáristu Petera Appletona, ktorý sa má zúčastniť výsluchu v spojitosti s neamerickou činnosťou počiatkom 50. rokov. Zhodou okolností však pri nehode stratí pamäť a ocitá sa v mestečku, kde je považovaný za istého vojnového veterána. Peterovi sa táto pozícia páči, je však iba otázkou času, kedy sa mu vráti pamäť. Majestic nakrútil legendárny režisér Frank Darabont (Vykúpenie z väznice Shawshank) a do hlavnej úlohy obsadil Jimma Carreyho.

Alice tu už nebýva (Alice Doesn't Live Here Anymore, USA, 1974, Martin Scorsese), Dvojka, 22.15
Alice je typická žena v domácnosti. Žije s manželom a dospievajúcim synom a musí sa zmierovať s tým, že si už nesplní sen o speváckej sláve. Bude však ešte horšie, pretože jej muž nešťastnou náhodou umiera a ostáva tak na výchovu syna Tommyho sama. Alice sa rozhodne, že predá dom a vyrazí so synom na cesty. Dokonca sa po čase vracia aj k spevu. Martin Scorsese nakrútil túto drámu tesne po tom, čo výrazne prerazil gangsterkou Špinavé ulice. Hlavnú úlohu Alice stvárnila herečka Ellen Burstyn.

Nehanební bastardi (Inglorious Basterds, USA, Nemecko, 2009, Quentin Tarantino), JOJ, 23.00
Tarantino si históriu vyložil opäť po svojom a predviedol nám, ako by si on sám predstavoval koniec druhej svetovej vojny. Príbeh sa odohráva v okupovbanom Francúzsku a hlavnou hrdinkou je mladé dievča Shosanna. Pred jej očami jej istý dôstojník vyvraždí celú rodinu a dievča sa rozhodne pomstiť. Film preslávil najmä Rakúšana Christophera Waltza a spoznali sme vďaka nemu aj krásnu Mélanie Laurent. Najväčšími hviezdami sú však Brad Pitt a Michael Fassbender. Nechýba ani nemecká herecká špička; Daniel Brühl, Diane Kruger alebo Til Schweiger.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

ŠTVRTOK 9.7.

Terminál (USA, 2004, Steven Spielberg), Filmbox, 16.50
Spielberg a tím scenáristov sa poohliadli po unikátnom pravdivom príbehu jedného človeka. Je ním sympatická postavička turistu, ktorý ostane uviaznutý na letisku v New Yorku po tom, čo sa udeje v jeho krajine vojenský prevrat a štát prestane na papieri existovať. V tomto momente nastupuje nikdy nespiaca byrokracia a Viktor Navorsky sa bude musieť začať učiť žiť svoj život v priestoroch letiska. Našťastie ho ale čaká láska krásnej letušky a happy end, takže je zrejmé, že tvorcovia sa od predobrazu trochu odchýlili.

Čajka Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull, USA, 1973, Hall Barlett), Dvojka, 22.25
Pokiaľ si neviete predstaviť kúzelný film, kde si zahrala hlavnú úlohu čajka, potom určite skúste podobenstvo Čajka Jonathan Livingston z roku 1973. Jonathan je čajka, ktorý sa nemieni podriadiť spoločenským konvenciám vo svojom kŕdli a tak odchádza do vyhnanstva. Ako správne tušíte, ide o podobenstve o túžbe po slobode v ľubovoľnom politickom zriadení. Jonathan Livingston je adaptáciou románu Richarda Bacha a hudbu k filmu zložil legendárny pesničkár Neil Diamond.

Zradca (Traitor, 2008, USA, Jeffrey Nachmanoff), JOJ Plus, 22.35
O islamskom terorizme a boji proti nemu bolo nakrútených v tomto storočí už skutočne veľa filmov, Zradca patrí rozhodne medzi tie lepšie. Samir Horn (Don Cheadle) je člen špeciálnych jednotiek, stojaci na oboch stranách barikády ako polovičný moslim a americký občan. Jedného dňa sa však stane podozrivým z medzinárodného spiknutia a je na neho nasadený špeciálny agent Roy Clayton (Don Cheadle). Zradca, ako väčšina ambicióznejších snímok s touto tematikou, sa snaží byť vo vykreslení ideologického konfliktu čo najobjektívnejší.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

PIATOK 10.7.

Doors: Live at the Isle of Wight, ČT Art, 21.00
Ide o vystúpenie slávnej kapely v rámci obrovského hudobného festivalu, ktorý sa uskutočnil v roku 1970 na britskom ostrove Wight. Zúčastnilo sa ho okolo 700 tisíc návštevníkov, čím patrí k ešte väčším udalostiam, ako napríklad legendárny Woodstock. Koncertý záznam ako celok vznikol v roku 2018, zábery samozrejme pochádzajú z „miesta činu“. Fanúšikov prekvapí na pódiu zarastený Morrison. Dokument občas poteší aj zábermi zo samotného festivalu, nejde tak len o čisto koncertný záznam.

Prehnití proti prehnitým (Ripoux contre ripoux, Francúzsko, 1990, Claude Zidi), Jednotka, 22.05
Vydarené pokračovanie úspešného prvého filmu. Dvojica detektívov si žije takpovediac po svojom, nemá problém s úplatkami ani s návštevami prostitútok a drahých reštaurácií. Na oddelení však prichádza nová dvojica detektívov a oheň je hneď na streche. Čaká nás tak viacero komických situácií, ale v jadre ide stále o poctivú kriminálku. Hlavné úlohy opäť stvárnili Philippe Noiret a Thierry Lhermitte. Prehnitých si nakoniec doplňte ešte tretím dielom, už z nového tisícročia.

Odviate vetrom (Gone With the Wind, USA, 1939, Victor Fleming), Dvojka, 22.20
Avengers: Endgame možno pred nedávnom predbehlo v súťaži o komerčne najúspešnejší film všetkých čias Avatar, ale ide iba o klam, najviac divákov v histórii videlo v kinách Odviate vetrom, 4-hodinový epos z dôb americkej občianskej vojny. Zároveň ide aj o príbeh osudovej lásky krásnej Scarlett O´Harovej a Rhetta Buttlera. Ide dosť možno o najslávnejší milostný pár kinematografie a to aj preto, že dvojicu stvárnili krásna Vivien Leigh a elegán Clark Gable. Predlohu napísala Margaret Mitchell.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

SOBOTA 11.7.

Vinnetou (Winnetou, Nemecko, Juhoslávia, 1963, Harold Reinl), Jednotka, 20.30
V sobotu večer treba zostať doma, aby ste si po x-tý krát vychutnali značne prikrášlené a romantizované príbehy jedného apačského náčelníka a jeho bieleho brata na motívy románu Karla Maya. Dvojica hrdinov s jasným morálnym kompasom sa v tomto filme ešte len spoznáva a spočiatku ide o nepriateľov. Nakrúcalo sa v bývalej Juhoslávii, ilúzia divokého západu je ale dokonalá. Nostalgický zážitok umocňuje ešte geniálny dobový český dabing.

Organ (Československo, 1964, Štefan Uher), Dvojka, 20.30
Príbeh zasadený do obdobia Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny sleduje osudy poľského zbeha na našom území, ktorý sa dostáva do slovenského kláštora a pôsobí tam ako mních Félix. V skutočnosti ide o veľmi nadaného hráča na organ. Na tomto jednoduchom dejovom pôdoryse nám Uher predstavuje celý vtedajší spoločenský systém a pohľad to určite nie je pozitívny. Ako bonus režisér využil aj množstvo symboliky, metafor alebo alegórií, čo robí z Organu jeden z najdôležitejších slovenských filmov v histórii.

Minority Report (2002, USA, Steven Spielberg), ČT 2, 21.45
John Anderton pracuje v policajnej sekcii zvanej Pre – Crime, chytajúcej zločincov vďaka predpovediam zvlášť nadaných jedincov ešte pred spáchaním zločinu. Tento spôsob boja proti zločinu má veľký úspech, jedného dňa však hlavná postava zistí, že sa stane páchateľom vraždy. Túto informáciu sa bude snažiť čo najdlhšie pred nadriadenými tajiť, vydáva sa na útek a zároveň sa bude snažiť vypátrať skutočného vraha. Spielbergove prvotriedne sci-fi bolo nakrútené na motívy poviedky Philipa K. Dicka.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020

NEDEĽA 12.7.

Keby som mal dievča (Československo, 1976, Štefan Uher), Jednotka, 16.10
Pokračovanie výborného filmu Keby som mal pušku, opäť v réžii Štefana Uhra. Vlado je čerstvým absolventom strednej školy a naskytne sa mu možnosť začať súkromne učiť v rodine veľkopodnikateľa. Je tesne po vojne, avšak rovnako aj tesne pred nástupom komunistov k moci. Mladík sa navyše aj zaľúbi a bude musieť vo svojom vnútri vyriešiť viacero dilem. Najviac však rieši to, čo by robil, ak by mal dievča. V hlavnej úlohe sa predstavil Dušan Tarageľ.

Počítanie mŕtvych (Bringing Out the Dead, USA, 1999, Martin Scorsese), ČT 2, 21.35
Frank Pierce pracuje ako záchranár vo veľkomeste, pričom série nočných šícht počas dlhých rokov na ňom nechávajú neblahé fyzické aj psychické následky. Problémy rieši, ako inak, alkoholom, postupne ho ale začínajú sužovať aj halucinácie. Išlo o jednu z najväčších príležitostí pre Nicolasa Cagea predviesť svoj talent a treba uznať, že v deväťdesiatych rokoch bol vynikajúcim hercom. Jeho parťáka zo sanitky si zahral John Goodman. Ide o jeden z najatypickejších filmov v tvorbe Martina Scorseseho.

Krížnik Potemkin (Bronenosec Poťomkin, Sovietsky Zväz, 1925, Sergej M. Ejzenštejn), Dvojka, 21.45
Jeden z najdôležitejších filmov svetovej kinematografie a ukážkový príklad fungovania princípov sovietskej montážnej školy. Sergej Ejzenštejn sa vracia na začiatok minulého storočia do cárskeho Ruska a ukazuje vzburu v meste Odesa. Ocitáme sa na lodi Potemkin, kde posádka dostáva skazené mäso a odmieta ho naďalej konzumovať. Film sa preslávil najmä sekvenciou na obrovskom schodisku. Čas sa stáva relatívny, pretože jednotlivé udalosti sú nám ponúkané z rôznych uhľov pohľadu.

TV tipy 6.7. - 12.7. 2020


autor Erik Binder 6.7.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.