TV TIPY 22.6. - 28.6. 2020

TV TIPY 22.6. - 28.6. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 22.6.

McCabe a pani Millerová (McCabe and Mrs. Miller, USA, 1971, Robert Altman), ČT 2, 21.55
Popri Samovi Peckinpahovi priniesol nový, revizionistický pohľad na westernový žáner v 70. rokoch minulého storočia aj jeden z najdôležitejších amerických nezávislých režisérov minulosti Robert Altman a to práve v snímke McCabe a pani Millerová. Hazardný hráč menom John McCabe prichádza do malého banského mesta na severozápade US, aby si tu otvoril salón. S novým biznisom mu začne pomáhať bývalá bordelmama Constance Miller. Túto podarenú dvojicu antihrdinov stvárnili Warren Beatty a Julie Christie.

Nemecko v roku nula (Germania anno zero, Taliansko/Francúzsko/Nemecko / 1948, Roberto Rossellini), Dvojka, 22.00
Hrdinom tragického príbehu o ľuďoch zlomených vojnou je dvanásťročný Edmund, ktorý žije v ruinách vojnou zničeného Berlína. Aby pomohol sebe a svojej rodine prežiť, musí vymýšľať rôzne triky a drobné podvody. Edmunda jeho výchova v duchu národného socializmu nepripravila na porážku Nemecka a musí sa s ňou preto vyrovnávať po svojom. Jeho sestra pre peniaze predáva vlastné telo a Edmund tiež robí čo môže. Jedného dňa stretne pána Henninga, svojho bývalého učiteľa, a rád by u neho našiel podporu v ťažkej situácii. Učiteľ však i po vojne zostáva skalopevne presvedčený o správnosti nacistickej demagógie. Film ukazuje tragické následky vojny na dušiach tých najkrehkejších - detí, ktoré po zlyhaní generácie otcov nemá kto naučiť, ako žiť v novom svete.

Zlá zelina (Ironweed, USA, 1987, Hector Babenco), ČT 2, 23.55
Do dôb hospodárskej krízy v USA nás zavedie historická dráma Zlá zelina s Jackom Nicholsonom a Meryl Streep v hlavných úlohách. Francis Phelan je bývalý vynikajúci basketbalista, ktorého kariéra aj osobný život sa zrútili potom, čo nešťastnou náhodou zapríčinil smrť svojho malého syna. Prepadne pitiu a živí sa drobnými kšeftíkmi. Rozhodne sa, že vyhľadá starú známu Helen, ktorá je rovnakého razenia ako on, lenže sa z nej medzičasom stala prostitútka. Dostane tento pár druhú šancu na normálny život?

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

UTOROK 23.6.

Polosvet (Félvilág, Maďarsko, 2015, Atilla Szász), JOJ Cinema, 20.15
Maďarský historický film sa zameriava na spoločný život troch žien. Tie žijú v roku 1910 v Budapešti. Jedna je kurtizána, ďalšia sa stará o domácnosť a ako nová posila sa k nim pripája ešte jedna služobníčka. Bohatá Elza má okrem toho aj komplikovaný vzťah so svojim milencom. No a postupne sa začne schyľovať aj k prvej svetovej vojne. Ide skôr o komorný film plný tieňov a tmavšie ladených záberov. Nechýba ani veľmi silný záver.

Wanted (USA, Nemecko, 2008, Timur Bekmambetov), Dajto, 20.15
Kazašský rodák Timur Bekmambetov zaujal dvojicou ruských fantasy Nočná hliadka a Denná hliadka a tak nečudo, že mu dal príležitosť aj Hollywood. No a obe strany z toho vyšli víťazne, jeho akčná jednohubka Wanted je drsnou adaptáciou rovnako drsnej komiksovej predlohy. Hlavným hrdinom je osamelý úradník Wesley, ktorý sa jedného dňa zapletie do činnosti tajomného spolku nájomných zabijákov. Ako sa dozvie, jeho otec ju totiž kedysi viedol. Uvidíte Angelinu Jolie, Jamesa McAvoya alebo Morgana Freemana.

Moje letné prázdniny (Get the Gringo, USA, 2012, Adrian Grunberg), JOJ Plus, 22.55
Po morálnych prehreškoch sa Mel Gibson opäť snažil zaradiť do prvej hollywoodskej ligy. Jedným z návratov sú Moje letné prázdniny a hneď do toho išiel Mel naplno. Zahral si totiž gangstera, ktorý sa dostane do naháňačky s pohraničnou strážou a zhodou okolností sa ocitá v mexickom väzení. Respektíve na mieste, ktoré sa nazýva El Pueblito a kde si miestna kriminálna komunita žije podľa vlastných, drsných pravidiel. Aby toho nebolo málo, ozvú sa aj gangstri, ktorí budú chcieť naspäť svoje peniaze z lúpeže. 

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

STREDA 24.6.

Smrtonosná zbraň 2 (Lethal Weapon 2, USA, 1989, Richard Donner), Dajto, 20.15
Martin Riggs a Roger Murtaugh sú už zohratá dvojica, spojilo ich vyšetrovanie prvého spoločného prípadu. Na druhýkrát sa opäť zapletú do vyšetrovania rozsiahleho obchodu s drogami. Stopy vedú aj na juhoafrické veľvyslanectvo v Los Angeles, ktorých zamestnancov ale chráni pred zákonom diplomatická imunita. Martin tu možno dokonca stretne aj lásku svojho života. Jednou z najpamätnejších scén filmu je určite bomba na toalete u Murtaugha doma. Finále prebehne v dokoch miestneho prístavu.

Medové týždne (Líbánky, Česko, Slovensko, 2013, Jan Hřebejk), ČT 1, 21.50
Režisér „trpkých komédií zo života“ Jan Hřebejk nakrútil aj niekoľko čistokrvných vzťahových drám, Medové týždne patria medzi tie komornejšie. Celý dej sa totiž odohráva počas dvoch dní na mieste svadby Terezy a Radima. Na oslavu ale zavíta nevítaný hosť a pripomenie ženíchovi isté hriechy minulosti, ktoré sa jednoducho neodpúšťajú. Aký to bude mať dopad na priebeh svadby a predovšetkým následné manželstvo? Nevestu si zahrala Aňa Geislerová, ženícha Stanislav Majer.

Dredd (USA, VB, 2012, Pete Travis), JOJ Cinema, 0.15
Zabudnite na nie príliš nevydarenú adaptáciu drsného komiksu z deväťdesiatych rokov so Sylvesterom Stallonem v hlavnej úlohe sudcu Dredda. Ten pravý Dredd je Karl Urban a ten pravý film hodný tejto značky nakrútil v roku 2012 Pete Davis. Dredd sa nám profiluje len cez svoju masku, takže do jeho tváre nevidíme. Takmer celý film sa odohráva v jednom megavežiaku, kde to zrovna nehýri VIP nájomníkmi. Medzi nimi je aj ultra-drsná drogová dílerka v podaní Leny Heady.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

ŠTVRTOK 25.6.

Monthy Python a svätý grál (Monthy Python and The Holy Grail, VB, 1975, Terry Gilliam, Terry Jones), AMC, 13.15
Pytóni mali na všetko svoj vlastný pohľad, na pretras došla aj zdanlivo už dávno prevarená historka o Kráľovi Artušovi a meči s názvom Excalibur. Ale ako táto šestica ukázala, aj táto legenda sa dá prerozprávať v úplne inom svetle. Epizodicky štruktúrovaný Svätý grál síce nemá jednoliaty príbeh, jednotlivé skeče sa ale výrazným písmom zapísali do histórie komédie. Napríklad sa dozviete, že bojovať sa dá aj bez telesných končatín, ak sa na vec pozeráte tak, že ide iba o neškodné zranenie.

Kráľ Škorpión (Scorpion King, USA, 2002, Russell), JOJ Plus, 20.25
Film z univerza série Múmia sa venuje jednej konkrétnej postave, ktorú sme spoznali aj v pôvodnom filme. Kráľa Škorpióna si v rovnomennom filme zahral Dwane „The Rock“ Johnson. Kráľ Škorpión je ešte akčnejší a možno aj zábavnejší, že akákoľvek Múmia. Na druhú stranu na filme cítiť, že je takmer dvadsať rokov starý, jeho triky nepatria medzi najvydarenejšie, ale aj to patrí k tejto bezmyšlienkovitej akčnej „previnilej“ zábave. Okrem Johnsona uvidíte aj už nežijúceho Michaela Clarka Duncana.

Faunovo velmi pozdní odpoledne (Československo, 1983, Věra Chytilová), ČT 2, 22.25
Jeden z najprístupnejších filmov Věry Chytilovej rozpráva príbeh postaršieho bohéma, ktorý si skrátka neuvedomuje, že mladosť je dávno preč a stále sa zameriava na mladé ženy. Občas ale niektorá aj podľahne, takže sa ani niet čo čudovať. Leoš Suchařípa predviedol možno najpamätnejší výkon svojej kariéry, na pľaci ale panovala medzi ním a režisérkou napätá atmosféra, ako to už bolo zvykom na nakrúcaní filmov Věry Chytilovej. Snímka vznikla na motívy poviedky Jiřího Brdečky.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

PIATOK 26.6.

Božská Ema (Československo, 1979, Jiří Krejčík ), ČT 2, 10.50
Životné osudy speváčky Evy Destinovej poskytli bez preháňania životnú úlohu pre Božidaru Turzonovovú. Film Jiřího Krejčíka sleduje ako jej profesijný, tak aj súkromný život. Žena bola samozrejme obletovaná mnohými mužmi. Okrem toho sa v Európe schyľuje k prvej svetovej vojne a Eva musí zvážiť, či ostať účinkovať v amerických divadlách, alebo sa vrátiť do Čiech. Víťazí u nej láska k vlasti. Božská Ema vyzdvihuje dobovú emancipáciu žien a úspešne mixuje politiku a súkromie.

Prekliaty ostrov (Shutter Island, USA, Martin Scorsese), Jednotka, 22.40
Martin Scorsese nie je špecialistom na mysteriózne príbehy, avšak keď sa už raz pustí do netradičnej látky, tak to skutočne stojí za to. Takmer celý dej Prekliateho ostrova sa odohráva v psychiatrickej liečebni umiestnenej na ostrove. Sem prichádza dvojica agentov vyšetriť záhadné zmiznutie miestnej pacientky. Všetko je ale nakoniec úplne inak, ako sa na prvý pohľad zdá. V hlavných úlohách sa predstavili Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo alebo Ben Kinsley. Atmosféra je tak hustá, že sa už nedá ani krájať…

12 rokov otrokom (12 Years a Slave, USA, 2013, Steve McQueen), ČT 2, 23.35
12 rokov otrokom získalo tri Oscary, vrátane najlepšieho filmu. Historická dráma mapuje životný úsek muža menom Solomon Northup, ktorý sa zhodou nešťastných okolností dostáva aj napriek slušnému postaveniu v spoločnosti do pozície otroka na plantáži. Solomon postupne prechádza medzi rukami tu brutálnejšími majiteľmi plantáží, tu tými mierumilovnejšími. Otec rodiny sa nikdy nevzdá nádeje na opätovný návrat do slobodného života. Steve McQuenn aj tu pokračuje v štúdii muža v „okovách“, tentokrát doslova.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

SOBOTA 27.6.

Krstný otec III (USA, 1990, Francis Ford Copolla), ČT 2, 20.00
Trochu neoprávnene podceňovaný záver trilógie o rodinke Corleonevcoch a ich „podnikateľskom“ pôsobení na území Spojených štátov. Možno divákom vadil väčší časový rozdiel medzi dielom 2 a 3, Copolla je ale aj po rokoch stále nekompromisný v zobrazovaní násilia, ponúka prepracované vzťahy v mafii a nešťastné obsadenie jeho dcéry Sophie by skutočne nemalo zničiť veľký divácky zážitok z tohto diela. Osudy antihrdinov sa uzatvárajú, ku starým tváram pribudli napríklad Bridget Fonda alebo Andy Garcia.

Ukradnutá hranica (Československo, 1947, Jiří Weiss), Dvojka, 20.45
Príbeh Ukradnutej hranice sa odohráva tesne pred vojnou, v roku 1938, na Krušnohorskom pohraničí. V krajine začína vzrastať napätie medzi domácimi Čechmi a Nemcami, pričom zmiešané rodiny tu nie sú výnimkou. Režisér Jiří Weiss touto vyhrotenou a v dobe uvedenia kontroverznou a aktuálnou drámou debutoval na poli celovečerného filmu a využil v nej reportážne postupy. Keďže film vznikol rok pred nástupom socializmu, nepodliehal ešte ideologickej cenzúre a dejiny sa snažil zachytiť čo najvernejšie.

Veľký flám (La Grande vadrouille, Francúzsko, VB, 1966, Gérard Oury), ČT 1, 21.20
Táto šialená komédia zasadená do obdobia druhej svetovej vojny patrí medzi najúspešnejšie snímky premietané vo francúzskych kinách v histórii. Niet divu, v hlavných úlohách sa totiž predstavili dvaja extrémne populárni komici, Louis de Funés a Bourvil. Zápletka je založená na nešťastnej nehode, kedy sa lietadlo s britskými vojakmi zrúti nad nemeckým vojskom okupovanou Parížou. Vojaci sa musia začať ukrývať a každému pomáha jeden civilista. Začína sa tak šialený útek naprieč celým Francúzskom.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020

NEDEĽA 28.6.

MASH (USA, 1969, Robert Altman), ČT 2, 21.35
Film, ktorý sa preslávil najmä tým, že na jeho základe bol nakrútený nesmierne slávny rovnomenný nekonečný seriál. Satira Roberta Altmana ale nie je situačnou komédiou. Hlavnými postavami sú dvaja lekári, ktorí sa dostali do mobilnej jednotky MASH 4077, „Hawkeye“ Pierce a „Dude“ Forrest v stvárnení Donalda Sutherlanda a Elliota Goulda. Títo dvaja lekári nemajú žiaden rešpekt voči autoritám a neuznávajú armádu. Snímke dominuje záverečný zápas v americkom futbale.

Kosenie jastrabej lúky (Československo, 1981, Štefan Uher), Jednotka, 20.30
Pokiaľ máte v obľube konverzačné rodinné dramédie, kde sa po nejakom čase stretávajú členovia rodiny na jednom mieste a konečne si dokážu povedať to, čo je medzi nimi dlhé roky nevypovedané, tak určite siahnite aj po slovenskej verzii tohto divácky atraktívneho subžánru s názvom Kosenie jastrabej lúky. Natočil ju v roku 1981 Štefan Uher, výrazný slovenský auteur, v osemdesiatych rokov bodujúci najmä populárnym dielom Pásla kone na betóne. V Kosení jastrabej lúky si zahral hlavnú úlohu Jozef Króner.

Vojna a mier: 1812 (Vojna i mir III: Borodino, ZSSR, Sergej Bondarčuk), Dvojka, 20.40
Tretí diel monumentálnej štvordielnej adaptácie romantického románu z čias napoleonských vojen Leva Nikolajeviča Tolstoja nakrútil Sergej Bondarčuk. Podtitul 1812 znamená rok, kedy prekročila francúzska armáda ruské hranice a rozpútala sa tak na tomto území veľká vlastenecká vojna. Na pozadí veľkých bitiek sa ďalej rozvíja milostný vzťah medzi Natašou Rostovovou a Pierrom Bezuchovom. Celé dielo ohuruje okrem monumentálnej výpravy aj premyslenou kompozíciou záberov a vnútrozáberovou montážou.

TV tipy 22.6. - 28.6. 2020


autor Erik Binder 22.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.