TV TIPY 27.4. - 3.5. 2020

TV TIPY 27.4. - 3.5. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 27.4.

Srdečne vás vítame (Á bras ouverts, Francúzsko, Belgicko, 2017, Philippe de Chauveron), Jednotka, 20.30
Iné je byť „veľkým frajerom“ na sociálnych sieťach alebo ako spisovateľ prezentujúci humanistické princípy života založeného na pomoci blížnym, a iné zase tak v skutočnosti aj žiť. Dokáže renomovaný bohatý spisovateľ prijať do svojho luxusného príbytku jedného svojského utečenca aj s celou rodinou? Francúzski tvorcovia si nikdy nerobili veľkú hlavu z politickej korektnosti a súčasná doba im nahráva na smeč. Hlavnú úlohu v tejto satirickej komédii stvárnil, kto iný, ako Christian Clavier.

Cromwell (VB, 1970, Ken Hughes), ČT 2, 21.40
V polovici 17. storočia nebolo na tom Anglicko najlepšie. Mnohí ľudia sa vyberajú hľadať životnú zmenu za oceán, v krajine neustále prepukajú nepokoje a kráľ Karol prvý je považovaný za diktátora. Do Ameriky má namierené aj Lord protektor Cromwell, nakoniec ale zistí, že jeho miesto je v rodnom Anglicku a je to práve on, ktorí sa vzbúri proti kráľovi a celému nefunkčnému systému. Všetko sa schyľuje k občianskej vojne. V hlavných úlohách dvoch protivníkov uvidíte Richarda Harrisa a Aleca Guinessa.

Balada o vojakovi (Ballada o soldate, ZSSR, 1959, Grigorij Čuchraj), Dvojka, 22.25
Hlavným hrdinom príbehu z druhej svetovej vojny je iba 19- ročný vojak Aljoša. Ten sa postará o dva nepriateľské tanky a ako odmenu si vyberie krátku návštevu rodného mestečka. Na svojej ceste domov spoznáva mnoho ľudí, vrátane krásnej dievčiny. Balada o vojakovi sa viac zameriava na jednotlivé osudy a snaží sa ukázať utrpenie jednotlivca vo vojne, než veľké bojové scény. Film získal nomináciu na Oscara za scenár a cenu BAFTA za najlepší zahraničný film.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

UTOROK 28.4.

Nevesta hôľ (Československo, 1971, Martin Ťapák), Trojka, 9.30
Balada Nevesta hôľ sa odohráva krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny na slovenskej dedine v horách. Dievča Zuna padla do oka všetkým tunajším mladíkom a mužom, jej neskrotný živel by chcel skrotiť aj mladý horár v podaní Milana Kňažka. Ide o veľmi svojráznu adaptáciu románu Františka Švantnera s nebývale divokým vizuálom. Martinovi Ťapákovi tentokrát nejde o klasické stvárnenie slovenského folklóru, jeho Nevesta hôľ pôsobí viac ako experimentálny film.

Santiniho jazyk (Česko, 2011, Jiří Stehlík), ČT 1, 21.00
Martin je zamestnaný v reklamnej agentúre, ale so svojou prácou je značne nespokojný. Od vedenia dostane zvláštnu úlohu, ktorá sa zdá ako skvelá zámienka pre jeho vyhadzov. Martin sa dostáva k tajomným správam dávno mŕtveho architekta (Santini v názve filmu) a bude sa snažiť zistiť, čo znamenajú. Navyše začnú v jeho okolí pribúdať mŕtvoly. Mysteriózny triler nakrútil na základe predlohy Miloša Urbana režisér Jiří Strach v hlavnej úlohe s Davidom Švehlíkom.

Karbon (Francúzsko, 2017, Oliver Marchal), JOJ Plus, 22.55
Ak ste úspešný podnikateľ a začnete sa dostávať do finančných problémov, nie je to vôbec nič príjemné a už vôbec nie po tom, čo ich skúsite riešiť rôznymi podvodmi. Antoine sa rozhodne pre záchranu rodinnej firmy učiniť istý daňový podvod týkajúci sa uhlíka. Muž zapája do akcie dvoch kamarátov z pokru a istého známeho kriminálnika. Tento podvod neunikne ani ďalším miestnym gangstrom a Antoine postupne začne byť jedným z nich. V hlavných úlohách sa predstavili Benoit Magimel a Gérard Depardieu.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

STREDA 29.4.

Skutok sa stal (Slovensko, Česko, 2019, Barbora Berezňáková), Dvojka, 21.05
Skutok sa stal je ďalším slovenským dielom venujúcim sa únosu Michala Kováča ml. do zahraničia, tentokrát ako dokumentárny film zložený zo svedectiev viacerých zainteresovaných postáv. Hlavnou postavou je Oskar Fegyveres, ktorý na kameru skrátka povie všetko, čo o prípade vie. Trochu kontroverzie sem prináša novinár Peter Tóth, čo je rozhodne dobre, nemožno tak režisérku obviniť zo zaslepenej zainteresovanosti, necháva na divákovi, nech si urobí obrázok z výpovedí všetkých postáv sám.

Bátoryčka: Krvavá grófka (La Comtesse, Francúzsko, Nemecko, USA, 2009, Julie Delpy), Filmbox, 22.15
Pokiaľ je na vás Jakubiskova Bátoryčka príliš dlhá, gýčová a zbytočne prekombinovaná, dajte prednosť niečo vyše 90- minútovej verzii režisérky a herečky Julie Delpy, ktorá vznikla v približne rovnakom čase. Jej predstava o živote uhorskej šľachtičnej je predsa len ľahšie stráviteľná. Zameriava sa na najmä jej milostný život, jej milenci to však s ňou nemajú rozhodne jednoduché. Muža jej života číslo 1 si zahral Daniel Brühl. Jej otca si stvárnil hollywoodsky veterán William Hurt.

Byzantium: Upírí príbeh (Byzantium, VB, Írsko, USA, 2012, Neil Jordan), JOJ Plus, 22.35
Príbehov o upíroch sme videli už skutočne dosť, Byzantium je však dielo renomovaného režiséra Neila Jordana, zodpovedného za Interview s upírom, Raňajky na Plute, Hru na plač alebo Hranice lásky. Sledujeme osudy dvoch žien, vyzretej Clary a mladej Eleanor, ktoré obývajú penzión Byzantium. Aby mohli zostať nažive po celé stáročia, musia sa živiť krvou, v dôsledku čoho začnú umierať ľudia v neďalekom mestečku. Hlavné úlohy dvoch rozdielnych žien – upírok stvárnili Gemma Arterton a Saoirse Ronan.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

ŠTVRTOK 30.4.

Voľný pád (Falling Down, USA, Francúzsko, 1993, Joel Schumacher), AMC, 20.05
Michael Douglas v úžasnej one-man-show, kde stvárnil predstaviteľa americkej strednej triedy v stredných rokoch, ktorému odrazu doslova prepne uprostred dopravnej zápchy. Vychádza zo svojho ojazdeného auta a začína tak strastiplnú cestu moderným Los Angeles, po ktorej už nič nebude také, ako predtým. Po stopách mu pôjde policajt v podaní Roberta Duvalla. Film sa preslávil viacerými legendárnymi sekvenciami, ako napríklad hádka o burger v mekáči alebo pokec s neonacistom.

Nebeští jezdci (Československo, 1968, Jindřich Polák), ČT 2, 21.55
Nebeskí jazdci je príbehom československých letcov pôsobiacich v britských jednotkách počas druhej svetovej vojny. Zo základne chodia pravidelne bombardovať nemecké ciele. Tvoria výborný tím spoločne s britskými alebo poľskými kolegami. Film Jindřicha Poláka vznikol v dobe českej novej vlny 60- rokov, nejde tak o žiadne patetické dielo o hrdinstve. Priestor tak dostávajú aj Nemci, ktorí tu nie sú iba anonymné zlo skryté v nepriateľských bombardéroch.

Training Day (USA, 2001, Antoine Fuqua), Dajto, 22.00
Denzel Washington sa dočkal svojho prvého Oscara paradoxne za stvárnenie zápornej postavy, čiže presného opaku toho, čo dovtedy hral. Jeho afromaerický policajt už pôsobí na uliciach Los Angeles nejaký ten piatok a postupne sa z neho stal skorumpovaný cynik, ktorý pre úplatok nejde ďaleko. Zapletie sa však do obchodu s drogami a musí zohnať veľký balík peňazí. Situáciu ešte komplikuje jeho nový parťák, morálne dosiaľ neskazený Ethan Hawke a postupne sa s nich stávajú protivníci.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

PIATOK 1.5.

Mahuliena, zlatá panna (Československo, Nemecko, 1987, Miloslav Luther), Jednotka, 14.40
V osemdesiatych rokoch Slovenská televízia spolupracovala so Západným Nemeckom na nakrúcaní viacerých rozprávok a jednou z nich je aj Mahuliena, zlatá panna Miloslava Luthera, ktorý ju nakrútil na motívy predlohy Pavla Dobšinského. Príbeh sa odohráva v kráľovstve, ktoré trpí v područí krutého Zlatovlada. Toho sa bojí aj samotný kráľ a odovzdáva mu každoročne tony zlata vyryžovaných z miestnych riek. Na odpor sa mu postaví mladý princ, ten okrem toho nájde sochu Mahulieny a rozhodne sa nájsť.

La La Land (USA, Hongkong, 2016, Damien Chazelle), ČT 2, 15.15
Muzikál La La Land je asi jediným snímkom v histórii, ktorý získal Oscara iba na pár krátkych okamžikov. Jeho vyhlásenie za víťaza bolo totiž omylom a takého faux paus ceremoniál asi nikdy nezažil. Každopádne ide o veľmi svižný, romantický, zábavný a zároveň aj smutný muzikál zo súčasného Los Angeles vzdávajúci hold zlatému obdobiu žánru starého Hollywoodu. Vo svojej podstate ide o romantickú melodrámu od začiatku vzťahu po jeho koniec. V hlavných úlohách excelujú Ryan Gosling a Emma Stone.

Tucet špinavcov (USA, VB, 1967, Robert Aldrich), Jednotka, 22.15
Major Americkej armády je povelený neľahkou úlohou. Musí dať dokopy doslova sebevražedný tím ochotný dostať sa do vysoko stráženého zámku vo Francúzsku, kde pobýva nemecké vedenie a oddychuje medzi jednotlivými bitkami druhej svetovej vojny. Vynikajúca akčná vojnová dráma mala to najlepšie obsadenie, aké doba ponúkala. Lee Marvin v hlavnej úlohe majora, ďalej Ernest Borgnine, Charles Bronson, John Cassavetes, Telly Savalas alebo Donald Sutherland.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

SOBOTA 2.5.

Príbeh ozajstného človeka (Povesť o nastojaščem čeloveke, 1948, ZSSR, Alexander Stolper), Jednotka, 16.15
Príbeh stíhača Alexeja Petroviča, ktorý počas bojov druhej svetovej vojny havaruje so svojim lietadlom a ocitne sa na nepriateľskom území. Nehoda ale mužovi spôsobila vážnejšie zranenia, napriek veľkej bolesti však bude musieť podstúpiť ťažkú tortúru pri ceste na slobodu. Film aj napriek monotónne znejúcemu námetu je rozčlenený na viacero veľmi odlišných častí. V hlavnej úlohe sa predviedol Pavel Kadočnikov, vo vedľajšej uvidíte známeho herca a režiséra Sergeja Bondarčuka.

Romeo, Julie a tma (Československo, 1959, Jiří Weiss), Dvojka, 20.40
Mladému židovskému dievčaťu sa podarí utiecť z transportného vlaku smerujúceho do koncentračného tábora. Má veľké šťastie, pretože sa jej ujme citlivý mladík a dovolí jej ukrývať sa na povale bytového domu, v ktorom býva. Samozrejme to je iba začiatok, zostať v utajení po cele obdobie okupácie je vec druhá. Navyše, ak sa medzi mladými ľuďmi začne vytvárať silné puto. Romeo, Julie a tma ponúka krásne nasnímané čiernobiele zábery a viacero vizuálnych symbolov a metafor.

Mona Lisa (VB, 1986, Neil Jordan), ČT Art, 22.20
Zamestnať sa po prepustení z väzenia, navyše, ak už máte svoje roky, nie je vôbec jednoduché. George má však šťastie, pretože získa prácu šoféra luxusnej call girl Simone a vozí ju k zákazníkom. Začne sa medzi nimi vytvárať dôverný, kamarátsky vzťah a Simone jedného dňa Georgea požiada, aby jej pomohol nájsť jej známu, prostitútku Cathy. Nie vo všetkom je však Simone úprimná. V hlavnej úlohe sa predstavil Bob Hoskins, vo vedľajších postavách gangstrov uvidíte Michaela Cainea alebo Robbieho Coltranea.

TV tipy 27.4. - 3.5. 2020

NEDEĽA 3.5.

Jazda vysočinou (Ride the High Country, USA, 1962, Sam Peckinpah), ČT 2, 20.00
Sam Peckinpah začínal ako tvorca westernov, prvých 5 jeho filmov spadá pod tento žáner. Ešte pred revizionistickou Divokou bandou nakrúcal skôr tradičných zástupcov žánru. Jedným z nich je aj napínavá Jazda vysočinou z roku 1962. Dvaja postarší kovboji sa vyberú na „jazdu vysočinou“, aby previezli zlato zlatokopov zo Sierra Nevady cez hory do vzdialeného cieľa. Ide o prácičku pre banku, ale mnoho banditov si robí na zlato zálusk a tak táto cesta bude plná prekážok a konfrontácií.

Dve tváre Very Drake (Vera Drake, VB, Írsko, Mike Leigh), Dvojka, 21.15
Vera Drake je postaršia žena s veľkým srdcom. Stará sa o svoju chorú matku, celú rodinu a taktiež aj nevládneho suseda. Vo svojom voľnom čase ale neoddychuje, naopak, pomáha ženám, ktoré nechcene otehotneli a prevádza interrupcie na vlastnú päsť. Ide samozrejme o nezákonnú činnosť a tak žene hrozí, že jej tajomstvo sa jedného dňa prezradí a doplatí na to celá jej rodina. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch vo Veľkej Británii. Veru si zahrala Imelda Staunton, uvidíte aj Jima Broadbenta a Eddieho Marsana.

Výťah smrti (Down, USA, Holandsko, 2001, Dick Maas), AMC, 22.00
Pokiaľ chcete vedieť, ako kedysi začínala herečka Naomi Watts, určite si nenechajte utiecť nadprirodzený horor výťah smrti. Ide o lacné béčko, ktoré sa ale môže bezproblémov zaradiť medzi vaše obľúbené quilty pleasure kúsky a navyše to tu Naomi veľmi svedčí. V istom mrakodrape v New Yorku dochádza k podivným úmrtiam a všetko nasvedčuje tomu, že príčinou bude miestny výťah. Či už niekto prostredníctvom tejto technológie vraždí, alebo ide o niečo mysterióznejšie, na to bude chcieť prísť investigatívna novinárka v podaní Watts.


autor Erik Binder 27.4.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.