TV TIPY 20.4. - 26.4. 2020

TV TIPY 20.4. - 26.4. 2020

článok



PONDELOK 20.4.

Strašiak (Scarecrow, USA, 1973, Jerry Schatzberg), ČT 2, 21.40
Dvaja životní stroskotanci v podaní Ala Pacina a Genea Hackmana sa vydávajú spoločne na cestu naprieč územím USA. Jeden sa chce stretnúť so svojim synom, ktorého dlho nevidel, ten druhý si chce otvoriť umývačku áut. Strašiak je typický zástupca smeru Nový Hollywood, kedy sa v továrni na sny nakrúcala úplne iná, realistickejšia kinematografia ako dnes. Film dáva spomenúť na jeho známejšieho bračeka, Polnočného kovboja. Výrazne však zarezonoval na festivale v Cannes.

Žeriavy tiahnu (Letyat Zhuravli, ZSSR, 1957, Michail Kalatozov), Dvojka, 22.25
Pokiaľ by mal byť zvolený najlepší sovietsky film zaoberajúci sa obdobím druhej svetovej vojny, je pravdepodobné, že prvú priečku by obsadili Žeriavy tiahnu. Na príklade mladej a krásnej Moskovčanky Veroniky spoznávame tragédiu žien, ktorých manželia a milenci odišli bojovať na front proti nemeckej armáde a mnohí z nich sa už domov nevrátili. Silno emocionálne ladené scény sú ešte zvýraznené úžasnou kamerou Sergeja Urusevskija, kameraman číslo 1 v tomto období v sovietskej kinematografii.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

UTOROK 21.4.

Hlboká voda (The Mercy, USA, 2018, James Marsch), JOJ Cinema, 20.15
Donald Crowhurst je závodník na jachte, ktorý má v pláne zvíťaziť závod Golden Globe v roku 1968. Zo závodu sa ale stáva dlhá osamelá cesta ďaleko od civilizácie. Doma ho čaká manželka a tri deti. Hlavnú postavu v životopisnej snímke si zahral Colin Firth, ženský element zastupuje Rachel Weisz. Najlepšie je vopred si o živote tohto amatérskeho moreplavca nič nezisťovať, film Hlboká voda tak vo vás vyvolá viac napätia.

24 hodín života (24 Hours to Live, USA, 2017, Brian Smrz), JOJ Plus, 22.35
Travis Conrad je bývalý top vojak, ktorý momentálne trúchli nad stratou manželky a dieťaťa. V jeho živote sa však opäť objaví dávny kamarát z vojny, ktorý mu poskytne novú príležitosť. Ide o tajnú, nelegálnu operáciu, pri ktorej je Travis takmer smrteľne postrelený. Po prebudení v nemocnici sa stáva obeťou istého vedeckého experimentu. Je mu ale oznámené, že do konca života mu ostáva iba 24 hodín. Počas nich sa bude snažiť napraviť všetky chyby vo svojom živote. V hlavnej úlohe sa predstavil Ethan Hawke.

Vím, že jsi vrah... (Československo, 1971, Petr Schulhoff), ČT 1, 23.10
Česká kriminálka Vím, že jsi vrah... ponúka na tunajšie pomerne netradičného vraha, pretože ten má na konte až tri obete. Vyšetrovateľovi v podaní Eduarda Cupáka sa podarí rýchlo zistiť jeho totožnosť, avšak tým prípad nie ani zďaleka vyriešený. Podľa všetkého za vraždami stoja ešte ďalšie tajomné postavy s neznámymi motiváciami. Scenár ponúka aj zamotané rodinné vzťahy medzi kriminálnikmi a občas padnú aj vtipné hlášky.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

STREDA 22.4.

eXistenZ (USA, Kanada, 1999, David Cronenberg), AMC, 18.35
David Cronenberg bol vždy majstrom explicitného zobrazovania všetkého telesného a zároveň nepríjemného na filmovom plátne. Neinak je to aj v prípade sci-fi eXistenZ, avšak sem pridáva aj prekvapenia v štýle virtuálneho sveta vo virtuálnom svete. Krásna vývojárka počítačových hier je napadnutá tajomným zabijakom s ešte tajomnejšou biologickou zbraňou, našťastie ju na poslednú chvíľu zachráni princ na bielom koni. Teda pardon, obyčajný chlapík menom Ted. V hlavných úlohách Jude Law a Jennifer Jason Leigh.

Dannyho jedenástka (Ocean´s Eleven, 2001, Steven Soderbergh), Dajto, 20.15
Partička nóbl zlodejíčkov sa rozhodne vykradnúť kasíno istého slizkého boháča. Prečo práve to jeho? No pretože Danny Ocean mal kedysi ženu, ale po tom, čo skončil vo väzení, tá začala chodiť práve s týmto chlapíkom. Ústredná jedenástka sa tak bude snažiť o veľmi šikovne prevedenú lúpež, Danny by ale k tomu chcel ako čerešničku na torte aj späť svoju milovanú. Jedna z najhviezdnejšie obsadených oddychoviek nového tisícročia.

Joy (USA, 2015, David O. Russell), JOJ Plus, 22.20
David O. Russell dokazuje, že zábavný životopis sa dá nakrútiť aj o vynálezkyni mopu. Prečo nie, kde by sme dnes boli bez tohto zlepšováku na domáce práce. Lenže prísť s takýmto nápadom a zrealizovať ho, to sú dve odlišné veci a k výsledku vedie nekonečná cesta boja s korporáciami. Joy postupne zisťuje, že na poli tvrdého podnikania je jeden deň váš kolega spojenec a na ten druhý protivník. Navyše má čo robiť aj doma s deckami. V hlavnej úlohe sa predstavila Jennifer Lawrence, sekundujú jej Bradley Cooper a Robert De Niro.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

ŠTVRTOK 23.4.

Odplata (Payback, USA, 1998, Brian Helgeland, John Myhre), Dajto, 22.05
Druhá adaptácia románu Donalda Westlakea dopadla snáď ešte lepšie, ak v prvom prípade. Film Point Blank Johna Boormana sa stala klasikou, ale dnes už môžeme povedať, že je ňou aj Odplata Briana Helgelanda. Mel Gibson v hlavnej úlohe charizmatického zlodeja Portera stojí po zrade proti bývalým vlastným parťákom, skorumpovaným policajtom a háveďou z ulice. Navyše sa bude mstiť aj za smrť bývalej priateľky. Krásne femme fatalle, ale aj obete si zahrali Maria Bello, Kara Deborah Unger a Lucy Liu.

Nebezpečná láskavosť (A Simple Favor, USA, 2018, Paul Feig), JOJ Cinema, 22.10
Stephanie je obyčajné mladé dievča, ktoré trávi čas najmä so svojou novou najlepšou priateľkou, bohatou Emily. Tá sa však jedného dňa stratí a Stephanie začne po nej na vlastnú päsť pátrať. Odhalenia, ku ktorým sa dopracuje, šokujú ako ju, tak divákov. V hlavných úlohách sa predstavili Anna Kendrick a Blake Lively a ide o príjemnú poctu noirovým a neo-noirovým trilerom. Novinkou je najmä zameranie sa na ženské hrdinky a čierno humorné vsuvky.

Precitnutie v Garden State (Garden State, USA, 2004, Zach Braff), JOJ Plus, 22.25
Herec Zach Braff obsadil samého seba do hlavnej úlohy vlastného režijného debutu. Ide o  romantickú dramedy z amerického malomesta. Mladík sa vracia do rodného mesta v New Jersey, aby tu našiel samého seba a trochu pomeditoval. Spoznáva sa s krásnou miestnou dievčinou v podaní Natalie Portman a začne s ňou tráviť svoj voľný čas. Braff si sám napísal aj scenár, ale inšpiroval aj slávnym dielom Absolvent. Film rozhodne neoplýva rýchlym tempom, ide skôr o príjemnú, melancholicky ladenú oddychovku.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

PIATOK 24.4.

Čierne duše (Anime nere, Francúzsko, Taliansko, 2014, Francesco Munzi), Dvojka, 21.40
Traja bratia živiaci sa zločinom sa postupne dostávajú stále hlbšie a hlbšie do neriešiteľných problémov. Jeden z nich obchoduje s drogami, ďalší je pasákom a tretí sa venuje podnikaniu. V okolí však pôsobí aj ďalšia konkurenčná banda a film sa venuje práve ich konfrontácii. Temná drsná gangsterka sa tu stretáva s rodinnou drámou a revenge filmom. Čierne duše sa premietali v roku 2016 aj v našich artových kinách. Autenticitu snímky zvyšujú pre nás neznámi talianski herci.

Odsúdený (Conviction, USA, 2010, Tony Goldwyn), Jednotka, 22.40
Betty Anne Watersová začne bojovať proti právnemu systému po tom, čo je jej brat vyšetrovaný a následne aj odsúdený za zločin, ktorý nespáchal. Respektíve Betty je o tom presvedčená a začne vyšetrovať na vlastnú päsť. Ide o sfilmovaný príbeh skutočnej udalosti. Húževnatú sestru si zahrala dvojnásobná držiteľka Oscara Hilary Swank, jej nešťastného brata Sam Rockwell, ktorý je už medzičasom taktiež držiteľom Oscara. No a do tretice je tu ďalšia majiteľka Oscara, Melissa Leo.

Spomienka na Titanov (Remember the Titans, USA, 2000, Boaz Yakin), 23.25
Všetky športové súťaže po svete sú na čas pozastavené, takže milovníkom sledovania športu neostáva nič iné, len pozerať športové filmy. Jedným z tých lepších je životopisná dráma z prostredia amerického futbalu Spomienka na Titanov. Mladý afroamerický tréner Herman Boon začne trénovať stredoškolský tím, ale vzhľadom na to, že príbeh sa odohráva počiatkom sedemdesiatych rokov na juhu USA, bude sa musieť okrem profesionálnej súťaživosti vyrovnávať aj s rasovými predsudkami. V hlavnej úlohe Denzel Washington.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

SOBOTA 25.4.

Prípad Barnabáš Kos (Československo, 1964, Peter Solan), Dvojka, 20.40
Jedným zo zástupcov tzv. slovenskej novej vlny je aj snímka Petra Solana Prípad Barnabáš Kos. Ide o satiru na spoločenský systém, kde v skutočnosti vôbec nejde o profesionálne schopnosti jedinca pri vykonávaní svojej profesie. Barnabáš Kos je nevýrazný chlapík v strednom veku, ktorý hrá v orchestri na triangel. Jedného dňa je záhadne vymenovaný za riaditeľa súboru. Muž to spočiatku považuje za omyl, avšak pre vedenie je práve on tou správnou osobou vo svojej funkcii.

Divoká rieka (The River Wild, USA, 1994, Curtis Hanson), ČT 2, 21.25
Istá americká rodinka zo strednej triedy sa rozhodne stráviť víkend na rafte na divokej vode. Gail by zároveň týmto spôsobom rada znova dodala šťavu vlastnému manželstvu. Po ceste stretávajú dvoch spočiatku príjemne pôsobiacich mladíkov, z tých sa však vykľujú zločinci a rodine pôjde najbližšie desiatky hodín o život. Čo chcieť viac pre zažehnanie manželskej krízy. Film stojí na konfrontácii Meryl Streep ako matky a manželky a Kevina Bacona ako ústredného zloducha.

Utečenec (The Fugitive, USA, 1993, Andrew Davis), Markíza, 22.50
Na nekonečný seriál Utečenec zo 60. rokov si dnes už spomenie málokto, avšak počiatkom deväťdesiatych rokov bol nakrútený jeho celovečerný remake. Doktor Richard Kimble nájde vo svojom apartmáne mŕtvu manželku a všetky dôkazy smerujú k nemu. Je preto odsúdený na trest smrti, ale pri presune do väznice sa stane nehoda a Richard má možnosť utiecť na slobodu, ktorú aj využije. Namiesto úteku čo najďalej od domoviny sa ale bude snažiť vypátrať skutočného vraha svojej ženy.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2020

NEDEĽA 26.4.

Psie popoludnie (Dog Day Afternoon , USA, 1975, Sidney Lumet), ČT 2, 21.40
Vykrádačka banky nemusí byť iba námetom napínavej zábavy, kde zločin pripravuje banda profíkov s patričným technickým zázemím. Psie popoludnie Sidneyho Lumeta je skôr civilnou sociálnou drámou a to je zrejme dané už len faktom, že film bol nakrútený na základe skutočnej udalosti. Brooklynskí mladíci Sonny a Sal urobia tento akt z čírej zúfalosti (nechceme prezrádzať detaily) a samozrejme väčšinu vecí pokazia. Nádej však umiera vždy posledná. V hlavnej úlohe exceluje Al Pacino.

Danton (Francúzsko, Poľsko, 1982, Andrzej Wajda), Dvojka, 22.40
Slávna francúzska revolúcia s heslom sloboda – rovnosť – bratstvo nebola len o vydobití si lepších podmienok pre život koncom 18. storočia, ale ako každý politický akt skončila pre mnohých jej účastníkov rozčarovaním. Film Danton poľského velikána Andrzeja Wjadu nám približuje spor dvoch významných osobností svojej doby, Dantona a Robespiera. Hlavné úlohy politikov stvárnili Gérard Depardieu a Roland Blanche. Danton bol nakrútený na motívy divadelnej hry a snímal ho Igor Luther.

Stratený v džungli (Jungle, USA, 2017, Greg McLean), Markíza, 0.45
Mali ste občas chuť fyzicky ublížiť Harrymu Potterovi? Ak áno, tak presne pre vás je určená snímka Stratený v džungli nakrútenej na základe skutočnej udalosti. Daniel Radcliffe si v nej totiž zahral dobrodruha, ktorý sa vydá v Bolívii, kde si nájde aj partnerov na cestu, do hĺbky miestneho pralesa. Yossi sa po sérii nehôd a rozbití lode ocitá v džungli nakoniec sám a bude bojovať o holý život, pričom občas bude mať skutočne namále. Z pekla džungle vás budú občas vytrhávať flashbacky z hrdinovho života.

 


autor Erik Binder 20.4.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.