TV TIPY 30.12. - 5.1. 2020

TV TIPY 30.12. - 5.1. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 30.12.

Madisonské mosty (The Bridges of Madison County, USA, 1995, Clint Eastwood), Jednotka, 22.05
Romantický film môže rozprávať vkusne aj o pomere starších párov, o čo sa pokúsil aj Clint Eastwood v dráme Madisonské mosty nakrútenej na motívy románu Roberta Jamesa Wallera. Do hlavnej mužskej úlohy obsadil samého seba a jeho protihráčkou je Meryl Streep. Civilne prerozprávaný príbeh o jednej nenaplnenej, krátkej, ale intenzívnej láske patrí v Eastwoodovej režijnej filmografii k najlepším kúskom a to aj napriek tomu, že sa dá v jeho režijnej tvorbe považovať za akúsi anomáliu.

Sedem statočných (Magnificient Seven, USA, 2016, Antoine Fuqua), JOJ Plus, 22.30
Tretia verzia príbehu, ktorý kedysi veľmi dávno vyrozprával Akira Kurosawa v japonských historických kulisách. O niekoľko rokov neskôr vznikla možno ešte slávnejšia verzia zasadená na americký divoký západ a tá dala väčší priestor aj záporným postavám. No a nových Sedem statočných sa čiastočne zameriava aj na rasové a etnické rozdiely medzi pištoľníkmi, čo možno prisúdiť aj režisérovi afroamerického pôvodu Antoinemu Fuquaovi. V hlavnej úlohe sa predstavil Denzel Washington.

Neznámy Shakespeare (Anonymous, VB, Nemecko, USA, 2011, Roland Emmerich), Doma, 23.25
Roland Emmerich nám ponúkol už alternatívne vysvetlenia ohľadom stavby pyramíd, a to dokonca dvakrát, tak prečo neprekopať aj historické fakty ohľadom života a diela Williama Shakespeara. O niečo podobné sa omnoho komerčne úspešnejšie pokúsil už Zamilovaný Shakespeare, ale aj tento veľmi osobitý kúsok vo filmografii ničiteľa sveta číslo 1 stojí za pozornosť. Ako názov napovedá, tvorcom najslávnejších divadelných hier mohol byť niekto iný, než slávny Brit, ale samozrejme to berte s rezervou.

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

UTOROK 31.12.

Sprievodca ženatého muža (A Guide for the Married Man, USA, 1967, Gene Kelly), ČT 2, 16.25
Walter Matthau v komédii Genea Kellyho stvárnil postavu priemerného úradníka, ktorý je už štrnásť rokov šťastne ženatý a nechápe, ako niekto môže svoju milovanú polovičku podvádzať. Bohužiaľ jeho najlepší priateľ je nepolepšiteľný sukničkár a takpovediac mu zasadí chrobáka do hlavy. Paul sa tak podvedome a neskôr aj vedome začne otáčať za každou peknou ženou. Ed sa stáva jeho novým učiteľom v otázkach zvádzania žien a čo najdôveryhodnejšieho klamania manželky. To nemôže dobre skončiť...

Černí baroni (Československo, 1992, Zdeněk Sirový), JOJ Plus, 20.30
Černí baroni nás zavedú do päťdesiatych rokov medzi tzv. pétépákov, aby nám sprostredkovali ich „starosti a slasti pri službe vlasti“. Ide o čistokrvnú komédiu s množstvom nezabudnuteľných hlášok, takže na autentické zobrazenie historickej reality zabudnite, tu sú postavy jasne danými typmi s tými správnymi komentármi k situáciám. No a od prvého pozretia už viete, že ak sa vás niekto opýta, či ste sa už niekedy videli, tak odpoviete, že nie, jedine, že by ste spolu sedeli na Pankráci.

Redbad (Holandsko, 2018, Roel Reiné), JOJ Cinema, 22.25
Aj v slovenských kinách sme mali minulý rok možnosť vidieť dobrodružný akčný historický film Redbad v holandskej produkcii. Príbeh sa odohráva okolo roku 700 nášho letopočtu, kedy je situácia v Európe politicky veľmi komplikovaná. Dominovať by v nej chceli najmä Frankovia a dopomôcť k víťazstvu by im malo rozširovanie kresťanstva. Nie všetky barbarské národy sú z tejto myšlienky dvakrát nadšené. Film nazerá novou optikou na mýty a legendy a ponúka tri slušne nakrútené veľké bitky.

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

STREDA 1.1.

Rodná zem (Československo, 1953, Jozef Mach), Jednotka, 21.35
Silne budovateľský muzikál z roku 1953 je skôr zápisom do kolonky treba vidieť z hľadiska filmového vzdelania, než prostriedkom k zábave. Každopádne Rodná zem patrí k prvým muzikálom v slovenskej produkcii a ide zároveň aj o náš prvý farebný film. Režisér Jozef Mach napísal scenár s naším zrejme najznámejším scenáristom Ivanom Bukovčanom. V centre ich pozornosti je slovenský folklór a hudbu s tancom doprevádzajú krásne zábery slovenskej prírody.

Sherlock Holmes: Znamenie štyroch (VB, 1987), ČT 2, 21.35
Sherlock Holmes to neboli len seriály na motívy poviedok, ale aj viacero sfilmovaných celovečerných filmov na základe dlhších próz Artura Conana Doylea. Jednou z nich je aj Znamenie štyroch. Za Sherlockom príde, ako obvykle, tajomná dáma, tentokrát s prosbou vyhľadania jej otca, ktorý sa jej prestal ozývať. V hre je aj istá mapa so štyrmi podpismi neznámych mužov. Pre súčasné publikum je jediným Sherlockom Benedict Cumberbatch a možno aj Robert Downey jr., ale tým možno najlepším v histórii bol Jeremy Brett.

Nádych pre lásku (Breathe, VB, 2017, Andy Serkis), JOJ Plus, 22.05
Britský herec Andy Serkis adaptoval pre filmové plátno skutočný príbeh mladíka menom Robina Cavendisha. Ten vo veku 28 rokov ochrnul a lekári mu oznámili, že ho čakajú už len tri mesiace života. So svojou ženou sa vydáva na výlet po svete, aby šíril osvetu ohľadom svojej choroby a pomohol tak ďalším podobne postihnutým jedincom. V úlohách manželského páru sa predstavili Andrew Garfield (Amazing Spider-Man, Mlčanie) a Claire Foy (Koruna, First Man).

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

ŠTVRTOK 2.1.

Pýcha a predsudok (Pride and Prejudice, VB, Francúzsko, Joe Wright), Doma, 20.00
Jednu z najvydarenejších adaptácií románu Jane Austen nakrútil Joe Wright s Keirou Knightley v hlavnej úlohe. Príbeh všetci poznáme, odohráva sa na konci 18. storočia v Anglicku a ide tu samozrejme o lásku a rôzne nedorozumenia s ňou spojené. Dej sa sústredí na päť sestier Bennetových, ich trampoty s láskou a nevynecháva ani ich empatických rodičov. Okrem Keiry je tu celý zástup známych tvárí: Donald Sutherland, Brenda Blethyn, Rosamund Pike alebo Matthew McFayden ako nápadník.

Bokovka (Sideways, USA, 2004, Alexander Payne), ČT 2, 20.00
Príbeh dvoch rozdielnych kamarátov. Jeden je tak trochu hruškovitejšieho tvaru a preto ho hrá Paul Giamatti. Druhý pôsobí dojmom bohéma, ale tiež je tak trochu nemotorný a preto ho hrá Thomas Haden Church. Spolu sa vydávajú na cestu po kalifornských viniciach a koho asi tak prekvapí, že narazia aj na ženy, ktoré by konečne mohli v ich životoch urobiť poriadok. Tie stvárnili Virginia Madsen a Sandra Oh. Film, konkrétne Alexander Payne a Jim Talor si odniesli Oscara za adaptovaný scenár.

Nedotknuteľní (Intouchables, Francúzsko, 2011, Eric Toledano, Olivier Nakache), Jednotka, 21.35
V súčasnosti máte možnosť vidieť v slovenských kinách výborný francúzsky film Výnimoční autorskej dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache a je to aj tým, že sa celosvetovo presadili decentnou citovou ždímačkou Nedotknuteľní v roku 2011. Tá urobila veľkú hviezdu z Omara Sya. Príbeh je postavený na povahových, sociálnych a aj telesných kontrastoch dvoch mužov. Jeden je ochrnutý a bohatý a potrebuje mať okolo seba ľudí, čo sa budú o neho starať. Zamestná tak energického mladíka Drissa...

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

PIATOK 3.1.

Bulittov prípad (Bulitt, USA, 1968, Paul Yates), ČT 2, 20.00
Bullitov prípad so Stevenom McQueenom nie je len o slávnej automobilovej naháňačke po uliciach San Francisca, okrem tejto akčnej scény obsahuje aj solídny kriminálny príbeh. Mafián Johny Ross spreneverí dva milióny dolárov a uteká do Frisca, kde by ho mal ochraňovať istý politik za istú protislužbu. Telesnú stráž mu začne robiť poručík Bulitt, avšak ani to nezabráni mafii, aby zradcu dostala. Bulitt sa pustí do vyšetrovania na vlastnú päsť. Okrem McQueena uvidíte Roberta Vaughna, Jacqueline Bisset a Roberta Duvalla.

Srdcu nerozkážeš (The Bick Sick, USA, 2017, Michael Showalter), Dvojka, 20.10
Hviezda stand-up komika pakistanského pôvodu Kumaila Nanjianiho v USA strmo stúpa nahor a tak bolo iba logickým ťahom, že sa producenti rozhodli ho obsadiť do hlavnej úlohy romantickej komédie. Nanjiani si zahral „zhodou okolností“ stand-up komika menom Kumail, ktorý si privyrába taxikárčením a vo voľnom čase pozerá Akty X. Tento nerd sa ale zapozerá do krásnej dievčiny Emily s tvárou Zoe Kazan a túžba žiť samotársky život sa zrazu rozplynie. Slečna však trpí tajomnou chorobou a upadá do umelého spánku...

Pokoj v duši (Slovensko, 2009, Vladimír Balko), JOJ Plus, 22.50
Zaujímavé príbehy sa chvalabohu podľa slovenských filmárov neodohrávajú iba v Bratislave, ale aj v prostredí hôr. Tu však stále panujú zažité tradície, kde nie je priestor pre moderné zmýšľanie. Tóno je muž stredného veku prichádzajúci domov po piatich rokoch strávených vo väzbe. S manželkou a synom si už ale nemá po toľkých rokoch čo povedať, pomôcť sa mu snaží zopár priateľov. Cestu k návratu do bežného života si ale musí nájsť sám. V hlavnej úlohe sa predstavil herec Attila Mokos.

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

SOBOTA 4.1.

Sherlock Holmes: Posledný upír (The Last Vampire, VB, 1992, Tim Sullivan), ČT 2, 15.40
Sherlock Holmes bude opäť riešiť prípad, kde sú zodpovedné za zločiny narpirodzené sily, ako napríklad v prípade Psa Baskervillského. Ukáže sa nakoniec aj upír v mestečku Lamberley ako premyslená hra šikovného zločinca, alebo bude musieť racionálne a striktne logicky uvažujúci detektív prehodnotiť celú svoju životnú ideológiu? V hlavnej úlohe série televíznych filmov britskej televízie si zahral dnes už zosnulý Jeremy Brett, Watsona zase Edward Hardwicke.

Indočína (Indochine, Francúzsko, 1992, Régis Wargnier), Dvojka, 20.10
Pokiaľ máte chuť na epickú historickú melodrámu s bohatou výpravou, krásnymi obrazmi príroy, exotikou a dojímavou milostnou linkou, ťažko nájdete niečo lepšie, než francúzsku Indočínu s Catherine Deneuve a Vincentom Perezom v hlavných úlohách. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch minulého storočia vo Vietname, kedy bola táto krajina bol nadvládou Francúzska. K osudovej láske si pripočítajte politické intrigy, vojnový konflikt, prevraty a rôzne zrady.

Pupendo (Česko, 2003, Jan Hřebejk), ČT 1, 21.10
Jan Hřebejk s Pupendom nadväzuje na úspešný recept Pelíškov, avšak v tomto prípade onúka o niečo menej hrejivú atmosféru. Možno je to tým, že sa príbeh odohráva v rokoch osemdesiatych, možno jeho a Jarchovského skúsenosťami s nakrúcaním diel z obdobia komunizmu. Nesmú samozrejme chýbať Bolek Polívka, Eva Holubová či Jaroslav Dušek. A Pavel Liška je tu opäť za „idiota“. Príbeh sa zameriava na skupinku pražských umelcov, ktorí to v tomto období nemajú vôbec jednoduché.

TV tipy 30.12. - 5.1. 2020

NEDEĽA 5.1.

Cesta do fantázie (Japonsko, 2001, Hajao Mijzaki), ČT D, 9.20
Možno najuznávanejší film japonského štúdia Gibhli nám predstavuje premyslený fantasy svet zamierený viac na dospelé publikum, než na to detské, čiže podobne, ako aj Princezná Mononoke. Istá rodinka sa omylom dostane do záhadného a zdanlivo opusteného lunaparku, otvorí sa však pred nimi rôznymi rozprávkovými bytosťami zaľudnený svet. Množstvo miestnych Bohov rado chodí do miestnych kúpeľov. Hajao Mijazaki si za Cestu do fantázie odniesol aj Oscara za animovaný film.

Stratená dolina (Československo, 1976, Martin Ťapák), Jednotka, 14.10
Film Martina Ťapáka sa odohráva vo Vysokých Tatrách a jeho hlavnými hrdinami sú dvaja kamaráti v podaní Michala Dočolomanského a Dušana Tarageľa, ktorí sú zároveň správcovia vysokohorskej chaty. Na svoju prácu však nestačia a dostanú tak na výpomoc kuchárku. Tá sa s nimi vydáva až do Stratenej doliny, kde začne vyvárať. Problémy nastanú, keď do doliny prídu zememerači a začnú tu vymeriavať pôdu pre výstavbu hotela, čo by ohrozilo pokojný život chlapíkov, ale aj miestnu prírodu.

Samotári (Česko, 2000, David Ondříček), ČT 1, 21.45
Generačná mozaika siedmich relatívne mladých Pražákov na konci 90-rokov minulého storočia. Vďaka Samotárom sme sa dozvedeli, že húlení nemá v Čechách tradici, zároveň ale aj to, že húlenie vám môže spôsobiť amnéziu a nespomeniete si ani na melódiu štátnej hymny. A to ani nehovoríme o tom, že zabudnete aj na to, že máte šťastný vzťah. Vďaka filmu sa do popredia dostali Jiří Macháček a Ivan Trojan, viacrozmernejšie postavy ale stvárnili Saša Rašilov nejml. a Jitka Schneiderová.


autor Erik Binder 30.12.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.