TV TIPY 24.12. - 29.12. 2019

TV TIPY 24.12. - 29.12. 2019

článok



UTOROK 24.12.

Báječní muži na lietajúcich strojoch (Those Magnificent Men in Their Flying Machines, or How I Flew From London to Paris in 25 Hoirs 11 Minutes, VB, 1965, Ken Annakin), ČT 2, 12.20
Film s neuveriteľne dlhým originálnym názvom nám predstaví počiatky leteckého priemyslu a zopár priekopníkov, ktorí sa odvážili vzlietnuť do oblakov na nie spočiatku príliš spoľahlivých lietajúcich strojoch. Našťastie vďaka takýmto odvážlivcom dnes môžeme lietať napríklad takú linku Londýn-Paríž za hodinku. O prvej ceste na tejto trase rozpráva práve tento kúzelný old-school britský film a je super, že sa objavuje na televíznej obrazovke práve na Štedrý deň.

Dařbuján a Pandrhola (Československo, 1959, Martin Frič), Jednotka, 15.55
Viete si predstaviť, že vychovávate v chudobe jedenásť detí? Kuba Dařbuján je taký frajer, že vám to predvedie v tejto legendárnej rozprávke Martina Friča. Kosa padne na kameň, keď sa na ceste ocitne už dvanáste. Vtedy prichádzajú na pomoc nadprirodzené sily a Kuba dá, tak nejako prirodzene, prednosť pred Bohom a čertom smrtke. Nejde však o žiadne temné fantasy, ale rozprávkovú veselohru. V hlavných úlohách sa predstavili Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský a Václav Lohniský.

Bičianka z doliny (Československo, 1981, Jozef Zachar), 21.30
Televízny film Byčianka z doliny by mohol mať podnázov 2 svadby a jeden pohreb. Ocitáme sa na slovenskej dedine, takže tu máme kopec dobového folklóru, krčmovú bitku s fackami a rozbíjaním fliaš o hlavy pijanov, uvrieskané ženy a nárečie, ktorému občas vôbec nebudete rozumieť. Proste klasický slovenský film určený pre Štedrý večer. Svojrázne dedinčanky si zahrali Eva Kristínová, Jana Nagyová či Eva Večerová.

TV tipy 24.12. - 29.12. 2019

STREDA 25.12.

Majster kat (Československo, 1966, Paľo Bielik), Jednotka, 17.15
Paľo Bielik dokázal v našich podmienkach nakrúcať skutočné veľkofilmy, popri Jánošíkovi patrí k jeho najvýpravnejším historickým dielam aj Majster kat. Príbeh rozpráva o kamarátstve a zároveň rivalite kata a rybára z mesta na Dunaji počas tureckej nadvlády v 18. storočí. Hlavným postavám prepožičali svoju charizmu a mužný vzhľad Vlado Müller a Štefan Kvietik. Bielik sa snaží v tejto melodráme hrotiť emócie medzi postavami ako sa len dá, čo sa stretlo s vrelým diváckym prijatím.

Božská Florence (Florence Foster Jenkins, VB, 2016, Stephen Frears), Dvojka, 20.10
Byť bohatý je isto iste príjemná vec, niekedy vám ale peniaze natoľko zatemnia mozog, že si začnete o sebe myslieť, že máte aj muzikálny talent. Toto presvedčenie, bohvie prečo, získala istá žena menom Florence, ktorá sa rozhodla svojim speváckym prejavom „obohatiť“ svet kultúry. Má sa tak stať istého dňa roku 1944 v londýnskej Carnegie Hall a jej priateľ a manažér v jednej osobe bude mať čo robiť, aby celá udalosť neskončila katastrofou. Tou určite nie je film s Meryl Streep a Hughom Grantom v hlavných úlohách.

Muž zo západu (Man of the West, USA, 1958, Anthony Mann), ČT 2, 21.45
Gary Cooper v hlavnej úlohe klasického westernu Anthonyho Mana. Ako názov napovedá, zahral si muža zo západu, ktorý absolvuje cestu v túžbe nájsť vhodnú učiteľku do novovzniknutej usadlosti. So sebou si nesie balík peňazí určený na zaplatenie učiteľky, avšak vo vlaku je okradnutý bandou gangstrov. Je otázkou jeho cti, aby peniaze získal od zlodejov späť a splnil tak zverenú úlohu. Na ceste za spravodlivosťou ho bude sprevádzať ďalšia obeť zlodejov z vlaku, pekná barová speváčka Billie.

TV tipy 24.12. - 29.12. 2019

ŠTVRTOK 26.12.

Dobrý voják Švejk (Československo, 1956, Karel Steklý), Jednotka, 17.10
Najslávnejšiu adaptáciu satirického vojnového románu Jaroslava Haška má na svedomí Karel Steklý a tak aj najobľúbenejším Švejkom všetkých čias je Rudolf Hrušínský. Prvá čssť dvojdielnej série obsahuje prvú polovicu knihy, kedy je Švejk zatknutý po sarajevskom atentáte, ktorý rozpútal prvú svetovú vojnu. Chlapík je väznený, ale po čase mu diagnostikujú zvláštnu chorobu, notorickú blbosť, čo má paradoxne za následok, že musí nastúpiť ako vojak do armády. Svojským spôsobom komentuje každú situáciu.

Veľký šéf (Le Cerveau, Francúzsko, Taliansko, 1969, Gérard Oury), ČT 2, 20.00
Jean-Paul Belmondo a Bourvil v hlavných úlohách dvoch zlodejov odlišného razenia v ďalšej nesmrteľnej francúzskej komédii. Jeden má na svedomí vlakovú lúpež, ten ďalší uteká z väzenia, zhodou okolností sa ale dostanú k spoločnému kšeftíku. Do hry sa ale dostávajú aj ďalší hráči. Film pripomína pojatím humoru nemú grotesku a je oživený animovanou vložkou. Tá je potom predvedená aj v hranej podobe. Ko dobre vieme, kde sa dvaja bijú tretí vyhráva, v tomto prípade je situácia ale ešte zložitejšia.

Bledý jazdec (Pale Rider, USA, 1985, Clint Eastwood), ČT 2, 21.50
Clint Eastwood režíruje sám seba v klasickom príbehu z divokého západu. Ako bezmenný drsný muž, zároveň však aj reverend, prichádza do zlatokopeckej osady, kde určuje nemilosrdné pravidlá miestny podnikateľ. Muž rozozná, na akej strane stojí spravodlivosť a začne sa zastávať bezbranných, čím sa stane tŕňom v oku miestnych gangstrov. Pale Rider obsahuje viacero pamätných scén, napríklad istú krutú, pomalú popravu alebo záverečné klasické zúčtovanie.

TV tipy 24.12. - 29.12. 2019

PIATOK 27.12.

Anjel Pána 2 (Anděl Páně 2, Česko, Slovensko, 2016, Jiří Strach), Jednotka, 15.45
Úspešné pokračovanie nesmierne úspešnej vianočnej rozprávky nás opäť zavedie k hraniciam nebeskej brány, kde je zamestnaný anjel Petronel, avšak po rokoch služby nadobúda pocit, že by si zaslúžil lepšiu prácu. Na zlé chodníčky sa ho pokúsi zviesť čert Uriáš a ponúkne mu jablko poznania. To sa však nešťastnou zhodou okolností zakotúľa na Zem, kde ho bude treba ísť vyhľadať. No a obaja „trablmejkri“ majú prikázané zostúpiť dole a bezodkladne ho priviesť nazad. V hlavnej úlohe sa opäť predstavil Ivan Trojan.

Liečiteľ (The Physician, Nemecko, 2013, Phillip Stőlzl), Jednotka, 22.05
Historická snímka nás zavedie o temného stredoveku, konkrétne do 11. storočia. Medicína v tej dobe neprežíva práve dobu rozkvetu a tak sa o zdravotný stav obyvateľstva starajú takzvaní ranhojiči. K jednému staršiemu liečiteľovi sa pridáva mladík so schopnosťou vycítiť, kedy dotyčný človek umrie. Ich cestu vedú až na Blízky východ, cez Konstantinopol do Persie. Mladíka si zahral Tom Payne, v ďalších úlohách sa predstavili Stellan Skarsgård, Ben Kingsley alebo Olivier Martinez.

Piesne z druhého poschodia (Sånger från andra våningen, Švé. Nór. Dán. 2000, R. Andersson), Dvojka, 21.10
Autorský film svojského švédskeho režiséra Roya Andersona sa vzpiera akýmkoľvek príbehovým konvenciám. Ide o víziu fungovania západnej kapitalistickej spoločnosti s dokonale pripravenou mizanscénou a s viacerými plánmi v zábere a množstvom symbolov. Dadaizmus sa tu stretáva so surrealizmom v kombinácii s postupmi záberovania, aké zaviedol Orson Welles so svojim kameramanom Greggom Tollandom. No a nebol by to severský film, ak by neobsahoval poriadnu dávku čierneho humoru.

TV tipy 24.12. - 29.12. 2019

SOBOTA 28.12.

Traja veteráni (Tři veteráni, Československo, 1983, Oldřich Lipský), ČT 1, 7.35
Jedna z najobľúbenejších československých rozprávok má vskutku netradičný dej. Traja vojnoví veteráni, Pankrác, Bimbác a Servác sa zhodou okolností dostávajú do kráľovstva s názvom Mmonte Albo, kde sa jeden z nich zaľúbi do krásnej princeznej Bosany. Tá je však mazaná všetkými masťami, nakoniec jej ale začne v pamätnom finále rásť nos takým spôsobom, až sa dostane k hraniciam krajiny a za ňu. Film je obľúbený aj vďaka jednej špeciálnej, optimisticky ladenej piesni.

Arizona Dream (USA, Francúzsko, 1991, Emir Kusturica), ČT Art, 21.45
Emir Kusturica sa počiatkom deväťdesiatych rokov vybral do Spojených štátov, aby tu presne vo svojom bláznivom folkovom duchu nakrútil spoločne s Johnnym Deppom a Faye Dunaway komediálne ladenú drámu Arizona Dream. Axel je lovcom rýb v New Yorku, dostáva však od svojho brata ponuku, aby navštívil svadbu jeho strýka v Arizone. Tu sa mladík stretáva s krásnou ženou v strednom veku Elaine. Oboch spája dobrodružná povaha a romantické sny. Axel chce žiť na Aljaške, Elaine chce lietať.

Všetci sú v pohode (Everbody´s Fine, USA, Taliansko, Kirk Jones), Jednotka, 22.10
Robert De Niro v netradičnej hereckej polohe, kedy si zahral otca štyroch detí na dôchodku. Celý živt pracoval za pásom v továrni a na staré kolená si uvedomuje, že so svojimi deťmi netrávil toľko času, koľko si predstavoval. Postupne sa vydáva ich navštíviť s ich rodinami po Spojených štátoch. Je ale možné dodatočne napraviť všetky omyly, ktorých sa dopustil a nie je pre svoje deti už len spomienkou na minulosť? Okrem De Nira si v tejto indie záležitosti zahrali Sam Rockwell, Drew Barrymore alebo Kate Beckinsale.

TV tipy 24.12. - 29.12. 2019

NEDEĽA 29.12.

Orlie pierko (Československo, Martin Hollý, ml.), Jednotka, 13.25
Pokračovanie nesmierne úspešného horského filmu Medená veža s názvom Orlie pierko sa stretlo taktiež u divákov s úspechom. Osudy troch kamarátov, vysokohorských nosičov, sa tentokrát oohrávajú častejšie v dolinách a v civilizácii, čo príbehu trochu uberá na príťažlivosti, každopádne divák je už s postavami natoľko sžitý, že mu to ani neprekáža. V hlavných úlohách sa opäť predstavili Ivan Mistrík, Ivan Rajniak a Vlado Müller. Príbeh sa zameriava na pomstu chlapov voči nadporučíkovi Pardekovi.

Bezva finta (Hold-Up, Kanada, Francúzsko, 1985, Alexandre Arcady), ČT 1, 15.30
Jean-Paul Belmondo v úlohe roztomilého vykrádača bánk, ktorého si skrátka musí každý obľúbiť, predovšetkým krásne ženy. Jedného dňa sa rozhodne spoločne s svojimi dvoma kumpánmi vykradnúť prostredníctvom šikovného triku montrealskú banku. Prezlečie sa za klauna, jeho kolegyňa nakráča do banky s tehotenským bruškom a tretí do partie bude celú akciu sledovať ako náhodný návštevník banky. Všetko ide ako po masle, ale jedna chybička sa „vloudí“. Ich šikovný trik prekukne istý vodič kamiónu...

Dežo Ursiny 70 (Slovensko, 2018), Dvojka, 23.50
Záznam koncertu z bratislavského klubu MMC pri príležitosti nedožitých sedemdesiatin nášho výnimočného hudobníka Deža Ursinyho. Večer bol zložený z troch tematických blokov. V prvom si vypočujeme jeho skladby v sprievode sláčikového orchestra, v druhom zaznejú piesne z muzikálu Peter a Lucia a v treťom budeme počuť prierez jeho tvorby od počiatkov až po koniec kariéry. Akciu pripravil jeho syn Jakub Ursiny. Koncert sa uskutočnil 4. októbra 2017.


autor Erik Binder 24.12.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.