ZAKLÍNAČ

ZAKLÍNAČ

8.0

Filmová recenzia



Niečo sa končí, niečo sa začína. Dlhoročnému čakaniu na seriálovú podobu fantastických príbehov zaklínača Geralta z Rivie je koniec a začína sa éra nového fantasy seriálu. Internetová platforma Netflix vytiahla do boja o fanúšikov s prvou sériou Zaklínača tesne pred sviatkami a dala nám tak predčasný vianočný darček. Uspokojí však náročných priaznivcov kníh poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho a náruživých hráčov troch adaptácii tohto úžasného sveta plného mágie, skazy a osudu? A čo viac, dokáže pritiahnuť nových fanatikov vytvorením kultového diela?

Geralt je mágiou pretvorený mutant, člen prastarého cechu zaklínačov, ktorých úlohou je ochrana bežného obyvateľstva pred rôznymi príšerami, no aj ich lúza označuje ako bezcitné monštrá a opovrhnutia hodné kreatúry. Preto sa držia v ústraní a neriešia kráľovské šachy, čarodejnícke intrigy či rodové osudy. Geraltova aura je ale iná, má totiž osudovosť predurčenú a neutralita sa mu značne vyhýba.

Na úvod si nalejme čistého vína z Toussaintu – seriálový Zaklínač by nemal byť porovnávaný s Hrou o Tróny, aj keď sú oba fantasy seriály so značnou prímesou politiky. Tróny dopadli ako dopadli, nie je žiadnym tajomstvom, že posledné série išli kvalitatívne dole a všeobecná vlna kritiky na adresu HBO bola zmiernená hlavne umným nasadením čierneho koňa seriálovej sezóny - Chernobylom.

Všetko podstatné zo sveta Zaklínača je dávno v knižnej podobe a tak sa showrunnerka/scenáristka Lauren S. Hissrich môže naplno pustiť do zásobovania divákov (dúfajme) kvalitnými sériami. Čomu sa ale dozaista nevyhne, je porovnávanie s knihami po obsahovej alebo herným svetom po vizuálnej stránke. Máme tu však adaptáciu, takže level konfrontácie by nemal byť prehnaný, ale skôr rozumne umiernený.

V prvej sérii sa vychádza na poli ôsmych epizód (každá o dĺžke približne jednej hodiny) priamo z dvoch poviedkových kníh. V tých autor Sapkowski prezentuje viacero príbehov, ktoré spolu dejom naoko nesúvisia, ale dávajú prehľad o štruktúre sveta, zaklínačoch a viacerých dôležitých postavách. Je teda nesmierne náročné vytvoriť ucelený príbeh. Hissrich sa to podarilo veľmi umne a dejová línia Geralta je dosť verná predlohe, predostiera lineárny dej s podtónom hlavného motívu – osudovosti.

No nejde tu o presný prepis do seriálovej podoby. Zmeny pre fanúšikov nastanú, nie sú však extrémne či rušivé. Keďže ide o iný typ média, tak sa autorka pohráva s materiálom vlastným kreatívnym štýlom a prehadzuje poradie jednotlivých poviedok. Pridáva skvelú a isto podstatnú dejovú líniu s Yennefer, v ktorej retrospektívnej časti vidíme jej „zrod“ a pretransformovanie do mocnej čarodejnice. Treťou výraznou líniou je osud princeznej Ciri, o ktorej sa v prvej sérii hovorí v rámci budúcich veľkých činov. Téma osudu a predurčenia je častým motívom v dialógoch postáv, čo pôsobí miestami rušivo.

Zaklínač

Seriál má teda viacero časových rovín, ktoré nie sú vytýčené rokmi alebo číselnými háčikmi. Pre nefanúšikov tak môže nastať guláš, keďže v každej epizóde je sprostredkovaná niektorá poviedka (alebo jej časť), ktorú dopĺňajú línie Ciri a Yennefer. Keď však budete dávať pozor na mizanscénu a dialógy, nemal by byť väčší problém s orientáciou v deji. Spomeňte si na Nolanovu prácu s časovými rovinami pri Dunkirk a hneď pochopíte, o čo sa Hissrich snaží.

Fanúšikovia kníh budú mierne nešťastní z osekania príbehov a naratívu ako z rýchlika. Dramaturgicky to však funguje, esencia sveta je pretavená skvelo, tematické rámce jednotlivých časových línií sa navzájom dopĺňajú a Hissrich naozaj vzdáva poctu knižnej predlohe. Za vše vraví plač autora Sapkowskeho na premietaní.

Podstatnou časťou Zaklínača sú bojové sekvencie. V knihách sú prezentované technickými parametrami, ktoré máme možnosť v seriáli doslova prežiť. A sú úžasné! Už v úvodnej epizóde zažijeme parádnu sekačku, verne kopírujúcu Geraltovu techniku boja, zato prehľadnú a efektnú. Lietajú hlavy, končatiny a črevá. Ide o poriadny gore tanec s mečom, počas ktorého červená tečie prúdom a na uliciach sa mieša s blatom a zvieracími výkalmi. To platí aj pre strety s príšerami, či hlavné bojové útoky pri súperení čarodejníkov s nepriateľskou armádou kráľovstva Nilfgaard.

Zaklínač

Nebolo by to však tak skvelé, nebyť Henryho Cavilla. Ten bol tŕňom v oku väčšiny fanúšikov od informácie, že stvárni Geralta. No hrá ho famózne. Jeho verzia je správne ironická, odhodlaná a presne podtrhuje charakterový nadhľad s temným hlasom. Cavill je totižto veľkým fanúšikom Geralta, takže dáva do toho vášeň a srdiečko. Absolútne si to užíva a dokonale presvedčil, že je správnou voľbou. Nevraviac o tom, ako ladne a sebavedomo pôsobí v akčných scénach, za čo môže vďačiť aj Vladimírovi Furdíkovi (Night King z Hry o Tróny), ktorý dohliadal na bojovú choreografiu.

Excelentným výberom je Joey Batey ako bard Jaskier (resp. Marigold). Britský herec si ukradol takmer každú scénu, či spieva alebo len tak tára do vetra. A jeho chémia s Geraltom je úchvatná! Divadelná herečka Anya Chalotra stvárňuje Yennefer s vysokým hereckým potenciálom a celkovo patrí po tejto stránke k tomu najlepšiemu, čo prvá séria ponúka.

Významnejšie postavenie má aj mladučká Freya Allan ako princezná Ciri. Jej herecké kvality však budú poriadne preverené až v nasledujúcich sériách. Menej šťastné voľby padli na rytiera Cahira a čarodejníka Vilgefortza, ktorým by sa hodilo skôr prehodenie úloh medzi hercami. Taktiež predstaviteľka Triss výrazne neoslnila.

Zaklínač

Vizuálna stránka je na pomery úvodnej série TV seriálu vysoko kvalitná. CGI väčšinu minutáže funguje a dotvára kolorit bohatého sveta. Prostredie je fantastické, či sme niekde v zapadnutej dedine, v hustom lese Brokilonu alebo sledujeme rozsiahle veľké kamerové celky, sprevádzané skvelou a nevtieravou hudbou. Všetko tvaruje parádnu atmosféru a často je aj škoda rýchlejšieho deja, nakoľko svet Zaklínača dokáže človeka opantať na hodiny (viď herné adaptácie).

Taktiež mágia je uveriteľná a jej decentnosť často ozvláštňuje jednotlivé scény. V rámci dejových línii Geralta a Yennefer si tvorcovia občas dokonca vystrihli skvelé vizuálne analógie. Aj s úvodnými intrami sa pekne pohrali a spájajú ich do zaujímavého celku. Vo výsledku pôsobia lacno akurát tak elfovia alebo niektoré príšery.

Na Zaklínačovi sú však aj prvky, ktoré budú vadiť. Či už ide o občasné nelogické chyby (nečakané objavovanie sa a miznutie postáv), amatérske nasvecovanie scén alebo drobné nuansy, ktoré fanúšikom udrú do očí (Geraltov medailón, veľké bicepsy). Taktiež extrémne skákanie v čase nemusí byť každému po chuti. Sú to ale jemné detaily, cez ktoré sa dá poľahky preniesť a výrazne nenarúšajú zážitok.

Zaklínač

Zaklínač už bol raz pretavený do seriálu, ale poľská verzia z roku 2002 je dodnes považovaná za všeobecne nepodarenú. Úvod do tohto fantazijného sveta zo strany Netflixu je naopak viac než vydarený. Ide samozrejme aj o otázku očakávaní. Isto rozdelí divákov na dva tábory, no vzhľadom na frekvenciu rušenia seriálov zo strany Netflixu dúfajme, že odporcov bude menej.

Ako zarytý fanúšik Sapkowskeho sveta by som najradšej hodnotil plným kotlom Regisovej pálenky, ale prvá séria má svoje významné muchy. Je však doslova cítiť, že na Zaklínačovi sa najmä po scenáristickej stránke pracovalo s láskou a úctou k predlohe, pričom nie sú opomenuté ani herné easter-eggy či famózne repliky a dialógy z kníh.

Osem epizód dokáže pobaviť, nadchnúť a poriadne strhnúť a ak ste doteraz Sapkowskeho dielo nečítali, je najvyšší čas. Ide o viac než slušný rozjazd do epicky osudového príbehu, na ktorého ďalšie série sa treba len tešiť. Va’fail, Gwynbleidd.


The Witcher (Poľsko / USA, 2019, 480 min.)
Creator: Lauren Schmidt. Réžia epizód: Alik Sakharov, Charlotte Brändström, Alex Garcia Lopez, Marc Jobst. Hrajú: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra, Mimi Ndiweni, Eamon Farren, MyAnna Buring, Wilson Radjou-Pujalte, Adam Levy, Joey Batey, Lars Mikkelsen ...


autor Lukáš Slovák 23.12.2019
Kinema
8.0
Metascore
5.3
Diváci
8.6
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dráma
Minutáž˝: 480 min
Krajina: Poľsko USA
Rok výroby: 2019

Premiéra: 20.12. 2019
Premiéra SK: 20.12. 2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Metascore
5.3
Diváci
8.6
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 480 min
Krajina: Poľsko USA
Rok výroby: 2019

Premiéra: 20.12. 2019
Premiéra SK: 20.12. 2019
0 z 10
0 z 10
5 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
7.3 |
hodnotenie 7/10
14.3 |
14.3 |
21.3 |
21.3 |
hodnotenie 8/10
21.3 |
21.3 |
4.4 |
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|ZIMNÉ PRÁZDNINY
2
hodnotenie 9/10
|TANCUJ MATYLDA
0
hodnotenie 7/10
|PIESNE ZEME
0
hodnotenie 8/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|BOB MARLEY: ONE LOVE
0
hodnotenie 6/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.