TV TIPY 5.11. - 10.11. 2019

TV TIPY 5.11. - 10.11. 2019

článok



UTOROK 5.11.

Jediný (The One, USA, 2001, James Wong), AMC, 20.45
Teórie o množstve alternatívnych vesmírov inšpirujú spisovateľov a filmárov k napísaniu rôznych komplikovaných sci-fi diel. Nenechajte sa však zmýliť znením zápletky Jedinečného, tu ide skôr o to, akým spôsobom nakope „prdel“ Jet Li svojim dvojníkom z alternatívnych svetov. Film ale obsahuje okrem martial arts aj nejakú tú časovú slučku a červie diery, aby sa nepovedalo. Okrem Jeta Li, ktorý je tu skutočne všade, si vo filme „zašportuje“ aj Jason Statham.

Odobrať z priateľov (Unfriended, USA, 2014, Levan Gabriadze), JOJ Plus, 22.55
Opýtajte sa súčasnej mládeže, čo považujú za najväčšie poníženie v súčasnom svete. Mnohí z nich by iste odpovedali, že ten moment, keď zistia, že si ich niekto odobral z priateľov na facebooku. Zápletka Unfriended je ale zložitejšia, ide tu o samovraždu teenagerky, ktorá skrátka nevydržala tlak okolia po zverejnení istej chúlostivej nahrávky. Dej sa odohráva o rok neskôr pri jednom „nevinnom“ chatovaní a opäť pôjde o život. V tomto filme sa doslova od monitorov ani nepohneme!

Akumulátor 1 (Česko, 1994, Jan Svěrák), ČT 2, 22.55
Otec a syn Svěrákovi sa v roku 1994 pokúsili na náš trh dodať veľmi neotrelú sci-fi zápletku, kde sa dostávame do alternatívneho sveta vnútri televízie a sledujeme osudy muža, ktorému jeho debna v byte odsáva všetku životnú energiu. Olda sa ale nevzdáva a snaží sa vypracovať plán, ako s netradičným nepriateľom zatočiť. Následkom jeho výskumu sme svedkami na naše pomery poriadneho finále, ktoré žánru sci-fi nerobí žiadnu hanbu. Napriek číslovke v názve ale druhý diel nevznikol.

TV tipy 5.11. - 10.11. 2019

STREDA 6.11.

Nový svet (New World, USA, VB, 2005, Terrence Malick), AMC, 20.00
Pohľad na osídlovanie Ameriky európskymi prisťahovalcami očami vizionára Terrencea Mallicka ponúka samozrejme absolútne odlišný režisérsky rukopis, ako napríklad v klasických westernoch. V centre pozornosti pomalého rozprávania je láska anglického kapitána v podaní Colina Farrella a indiánky menom Pocahontas. Jeho sokom v láske je postava hraná Christianom Baleom. Hviezdne obsadenie dopĺňa veterán Christopher Plummer. Režisérsky zostrih má tri hodiny.

Gattaca (USA, 1997, Andrew Niccol), Dajto, 20.15
Kedysi patril Andrew Niccol k najväčším talentom americkej kinematografie, čo dokazovala najmä snímka Gattaca. Tá ponúka neošúchanú zápletku v pomerne banálne zobrazenej spoločnosti budúcnosti fungujúcej na genetickom inžinierstve. Mladík Vincent však pre dosiahnutie svojich cieľov podstúpi istú veľmi bolestivú lekársku procedúru, tá navyše nie je otázkou jedného zákroku, ale dlhých mesiacov. V hlavných úlohách Ethan Hawke, Jude Law a Uma Thurman. V menších úlohách sú k videniu Ernest Borgnine a Alan Arkin.

Foter je lotor (Meet the Parents, USA, 2000, J. Roach), Jednotka, 20.30
Keď sa voláte v Amerike Focker, tak vás skrátka všetci považujú za fuckera. No a čo potom, ak si chcete vziať za manželku dcéru istého veľmi svojského pána v rokoch a bývalého agenta CIA a on vie, že jeho dcéra tak ponesie vaše meno? Odpoveď dáva rázna, ale stále trochu pri zemi sa držiaca komédia s Robertom De Nirom a Benom Stillerom. Problémy v krátkodobom spolunažívaní pod jednou strechou stále narastajú a do hry sa dostane aj domáci mačací miláčik. Film nasledovali dve pokračovania.

TV tipy 5.11. - 10.11. 2019

ŠTVRTOK 7.11.

Mortal Kombat (USA, 1995, P.W.S. Anderson), Film+, 20.30
Aj adaptácie počítačových hier nejako začínali a Mortal Kkombat patrí k tým najkultovejším z deväťdesiatych rokov. Vtedy bol ešte cool aj Christopher Lambert a je dobre, je množstvo úloh stvárňujú ázijskí herci. Zloduchom je tu hltač duší, ktorému sa podarí prilákať na svoju loď partiu bojovníkov a potom ich prevezie do inej dimenzie. Film je samozrejme séria akčných scén a príbeh dáva zmysel zrejme len aktívnym hráčom počítačovej hry. Určite je dobré si pripomenúť aj CGI efekty takmer na počiatku ich zrodu.

Čistá duša (A Beautiful Mind, USA, 2001, Ron Howard), Jednotka, 22.05
Film je venovaný životným osudom matematika a ekonóma Johna Nasha, ktorý bol za svoju prácu odmenený nobelovou cenou za ekonómiu. Pokiaľ o jeho živote nič neviete, je lepšie si vopred ani nič nezisťovať. Ron Howard totiž pracuje so zápletkou ako s príbehom s jedným veľkým prekvapením. To je nám ale odhalené pomerne skoro a my sme tak po zvyšok deja dostatočne naladení na Johnovo prežívanie reality. Film získal 4 Oscary vrátane toho za najlepší film, Russell Crowe v hlavnej úlohe ale odišiel z ceremoniálu bez zlatej sošky.

Pani Bovaryová (Madame Bovary, VB, USA, Sophie Barthes), JOJ Plus, 23.10
Román Gustave Flauberta patrí medzi filmármi k dlhodobo obľúbeným, poslednej adaptácie sme sa dočkali v roku 2014 v hlavnej úlohe s Miou Wasikowskou. Mmladá krásna Ema po rokoch v kláštore vstupuje do manželstva, kde to však po čase prestane klapať a vytratí sa z neho iskra. Ema nachádza akúsi náhradu za lásku v náručí viacerých mužov, hľadanie šťastia je ale stále neúspešné. Pokiaľ by ste chceli porovnávať, pozrite si aj verziu Claudea Chabrola s Isabelle Huppert.

TV tipy 5.11. - 10.11. 2019

PIATOK 8.11.

Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel, USA, Nemecko, VB, 2014, Wes Anderson), JOJ Plus, 20.25
Hviezdne zostavy môže Wesovi Andersonovi závidieť aj Woody Allen, a to špeciálne Hotel Budapešť musel mať celý plagát vyskladaný iba z obrázkov množstva známych tvárí. Anderson v ňom využíva svoju autorskú poetiku, tentokrát však predsa len myslel viac aj na radového diváka. Dostávame sa do dôb medzi dvoma svetovými vojnami a do istého luxusného hotela so zaujímavým osadenstvom ako medzi zamestnancami, tak medzi hosťami. Do centra pozornosti sa dostane jeden veľmi vzácny obraz...

Andrej Rubľov (Andrej Rubljov, ZSSR, 1966, Andrej Tarkovskij), Dvojka 21.40
Česi majú Markétu Lazarovú, Rusi Andreja Rubľova. Aspoň tak sa to hovorí, pri bližšom nahliadnutí na obe historické diela z temného stredoveku však zbadáme množstvo rozdielov. Andrej Rubľov bol maliarom ikon v 15. Storočí v dobovom Rusku. Film je rozdelený do ôsmich kapitol, čím je umne rytmizovaná jeho trojhodinová dĺžka a končí monumentálnymi sekvenciami odlievania obrovského zvona. Tie berú dych ešte aj dnes, rovnako ako aj mnohé iné zábery kameramana Vadima Jusova.

Mission: Impossible (USA, 1996, Brian De Palma), Jednotka, 23.00
No motívy populárneho špionážneho seriálu nakrútil Brian De Palma v roku 1996 celovečernú verziu. A išlo o prvotriednu produkciu, kde sa v hlavnej úlohe Ethana Hunta predstavil Tom Cruise a započala sa tak jedna z najúspešnejších filmových sérií všetkých čias. A zároveň aj najkvalitnejších. Komplikovaný príbeh, kde nie je nikto tým, kým sa zdá, sa nakrúcal aj v Prahe. De Palma sa sústredí na príbeh namiesto akcie, možno aj preto tá záverečná pôsobí v rámci celku trochu nadbytočne.

TV tipy 5.11. - 10.11. 2019

SOBOTA 9.11.

Spätný úder (Backlash, USA, 1965, Jon Sturges), ČT 2, 12.25
Westernový žáner v sebe zahŕňal aj príbehy o hľadaní rôznych pokladov a k takým patrí aj western Jona Sturgesa Spätný úder. Hlavným hrdinom je James Slater pátrajúci po svojom otcovi a postupne zisťuje, že pri istom prepadnutí indiánmi bolo ukradnuté veľké množstvo zlata. V hlavnej úlohe sa predstavil Rrichard Widmark a obligátnu ženu podľahujúcu šarmu kovboja si zahrala dobová kráska Dona Reed. Pripomeňme, že Sturges je autorom klasík, ako Sedem statočných alebo Veľký útek.

Proč? (Československo, 1987, Karel Smyczek), Dvojka, 20.45
Jeden z najodvážnejších a najkontroverznejších filmov osemdesiatich rokov má na svedomí režisér Karel Smyczek a nakrútil ho podľa scenára Radeka Johna, ktorého poznáte z publicistických relácií TV Nova. Ide o rekonštrukciu „výletu“ priaznivcov Sparty Praha na dôležitý ligový zápas. Tí spôsobili vo vlaku hotovú katastrofu, aká nemala v našej histórii obdobu. Hrané sekvencie sú prestrihávané s reálnou anketou na ulici, čo pripomenie napríklad niektoré diela francúzskej novej vlny.

Nabitá zbraň 1 (Loaded Weapon 1, USA, 1993, Gene Quintano), Film+, 20.45
Neprávom zabudnutá bláznivá komédia uťahujúca si z buddy kriminálok typu Lethal Weapon. V úlohách dvoch rozdielnych policajtov sa predstavili Emilio Estevez a Samuel L. Jackson. Vo svojej dobe išlo o celkom často omielanú VHS kazetu na našich videoprehrávačoch, pričom si pamätáme napríklad scénu v práčovni špinavých peňazí so skutočnými práčkami, kde sa perú skutočné peniaze. Bohužiaľ zostalo iba pri prvej časti, potenciál na úspešnú a vtipnú sériu tu rozhodne bol.

TV tipy 5.11. - 10.11. 2019

NEDEĽA 10.11.

Ivanhoe (USA, VB, 1952, Richard Thorpe), Jednotka, 15.35
V päťdesiatych rokoch Hollywood siahal po väčšine tém, vďaka ktorým mohol nakrúcať vysokorozpočtové spektákle na široké plátno. K slovu sa dostala aj anglická legenda o Ivanhoeovi. Príbeh sa odohráva koncom dvanásteho storočia. Kráľ Levie srdce je po návrate z krížovej výpravy zatknutý a únosca, vojvoda Leopold, chce zaňho vysoké výkupné. Na pomoc tak prichádza chrabrý rytier Ivanhoe s tvárou Roberta Taylora. Nepostrádateľný ženský element zastupuje Elizabeth Taylor.

Biela veľryba (Moby Dick, USA, 1956, John Huston), ČT 2, 21.55
Slávny román Hermana Melvillea sa dočkal v roku 1956 krásneho spracovania od Johna Hustona s Gregorym Peckom v hlavnej úlohe. Ten si zahral kapitána veľrybárskej lode Achaba, túžiaceho jedného dňa chytiť na mori veľrybu menom Moby Dick. Začína sa tak univerzálny príbeh o nezdravej posadnutosti ovládnutia prírody človekom, a zároveň subtílnejší príbeh o osobnej pomste. Zážitok z filmu určite umocní znalosť knihy a rozhodne by stálo za úvahu Bielu veľrybu uviesť pri nejakej špeciálnej príležitosti na veľkom plátne.

Vážený občan (El ciudadano ilustre, Argentína, Španielsko, 2016. Gastón Duprat, Mariano Cohn), Dvojka, 22.05
Byť slávnym spisovateľom s Nobelovou cenou na domácom krbe nemusí byť vždy taká slasť, ako sa na prvý pohľad zdá. Daniel Mantovani je už akosi za zenitom a prestali ho baviť aj VIP večierky. Jedného dňa nájde list, v ktorom mu je oznámené, že bude vymenovaný za čestného občana istého argentínskeho mestečka. Daniel tu vyrastal a vidí tak príležitosť po dlhom čase navštíviť staré známe miesto a oživiť tak spomienky. Lenže ani tu nebude všetko prebiehať dvakrát ružovo.


autor Erik Binder 5.11.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.