TV TIPY 8.10. - 13.10. 2019

TV TIPY 8.10. - 13.10. 2019

VOD recenzia



Televízny výber na tento týždeň

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

UTOROK 8.10.

Železné srdce (Fury, USA, VB, Čína, 2014, David Ayer), Filmbox, 20.00
Ocitáme sa v období tesne pred ukončením druhej svetovej vojny, istú päťčlennú posádku tanku však čaká posledná nebezpečná misia na území nepriateľa. Skupine velí seržant Wardaddy s tvárou Brada Pitta. Medzi jeho parťákov patrí napríklad netradične fúzatý Shia LaBeouf alebo komediálne pôsobiaci Michael Peňa. Tank a jeho členovia sa zrazu ocitajú voči veľkej presile, a tak budú musieť použiť okrem presnej mušky aj vynaliezavosť, aby sa mohli vrátiť domov ku svojim rodinám.

Silnejší (Stronger, USA, 2017, David Gordon Green), JOJ Plus, 20.25
Jake Gyllenhaal si zahral hlavnú úlohu mladíka menom Jeff Bauman, ktorý utrpí počas bombového útoku pri bostonskom maratóne nepríjemné zranenia. Ide tak o príbeh založený na skutočných udalostiach. Jeff to nemá v živote ľahké, stále žije so svojou matkou, tá však svoju osamelosť utápa v alkohole. Na maratón sa dostáva vďaka tomu, že sa ho chce zúčastniť jeho bývalá priateľka Erin. Pripomeňme, že tento rok nás čaká v kinách film venujúci sa teroristickému útoku na olympiáde v Atlante, ktorý nakrútil Clint Eastwood.

Krev zmizelého (Česko, 2005, Milan Cieslar), ČT 2, 22.45
A opäť obdobie druhej svetovej vojny, tentokrát nazerané očami českých tvorcov. Ide o príbeh matky a dcéry v rôznych obdobiach ich životov. Helgina dcéra je výsledkom jej vášnivej lásky s baltským šľachticom Arnom, ktorý sa zúčastní fínskej vojny, ale zraní sa. Príbeh sa odohráva ako v moravskej prírode, tak aj v Belgickom Kongu. Cieslar na plátne zobrazil boj medzi nacistami a komunistami, pri ktorom trpeli najmä civilisti a špeciálne ženy. Režisér nakrútil z tohto vojnového obdobia aj film Pramen života.

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

STREDA 9.10.

Čierna Dahlia (Black Dahlia, USA, Nemecko, 2006, Brian De Palma), AMC, 20.10
Brian De Palma nakrútil na motívy knihy Jamesa Ellroya temný neo-noir s hviezdnym obsadením. Čierna Dahlia je prezývka herečky Elizabeth Short, ktorá by sa rada presadila v Hollywoode. Slávnou sa síce stane, ale bohužiaľ ako obeť tajomnej vraždy. Aaron Eckhart a Josh Hartnett si zahrali vyšetrovateľov snažiacich sa vypátrať v prostredí filmových hviezd vraha. V ďalších úlohách sa predstavili Scarlett Johansson alebo Hilary Swank. Ide o príbeh založený na skutočnej udalosti.

Odsúdený (Conviction, USA, 2010, Tony Goldwyn), Jednotka, 20.30
Hilary Swank si zahrala aj v ďalšom filme nakrútenom na motívy skutočných udalostí. V dráme Conviction si zahrala ženu, ktorej brat je odsúdený za spáchanie hrdelného zločinu a putuje do väzenia. Betty však súdu neverí a rozhodne sa prípad vyšetriť pomocou najmodernejších policajných technológií. Jej brata si zahral Sam Rockwell, v ďalších dôležitých úlohách uvidíte Melissu Leo alebo Minnie Driver. Civilne nakrútená silná dráma sa bohužiaľ našim kinám vyhla, určite stojí za pozornosť aspoň v televízii.

Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights, Čína, Francúzsko, Wong Kar-Wai), JOJ Plus, 22.35
Wong Kar-Wai, tvorca východoázijských kultových diel, ako Stvorené pre lásku alebo 2046, si odskočil do USA, aby tu nakrútil road movie za hľadaním vlastného šťastia. Elizabeth v podaní speváčky Norah Jones je po rozchode s priateľom a vydáva sa na cestu po Spojených štátoch, kde by mohla nájsť odpovede na niektoré otázky vo svojom vnútri. Na ceste stretáva viacero zaujímavých a predovšetkým rozdielnych ľudí, ktorí ju veľmi obohatia. V ďalších úlohách sa predstavili Jude Law, Natalie Portman, Rachel Weisz alebo David Straithairn.

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

ŠTVRTOK 10.10.

Monthy Python a svätý grál (Monthy Python and The Holy Grail, VB, 1975, T. Gilliam, T. Jones), AMC, 17.35
Pytóni mali na všetko svoj vlastný pohľad, na pretras došla aj zdanlivo už dávno prevarená historka o Kráľovi Artušovi a meči s názvom Excalibur. Ale ako táto šestica ukázala, aj táto legenda sa dá prerozprávať v úplne inom svetle. Epizodicky štruktúrovaný Svätý grál síce nemá jednoliaty príbeh, jednotlivé skeče sa ale výrazným písmom zapísali do histórie komédie. Napríklad sa dozviete, že bojovať sa dá aj bez telesných končatín, ak sa na vec pozeráte tak, že ide iba o neškodné zranenie.

Stratený svet: Jurský park (Lost World: Jurassic Park, USA, 1997, Steven Spielberg), JOJ Plus, 20.25
Pokračovanie hyperúspešného prvého dielu už síce stratilo punc originality a wow efekt bol dávno preč, napriek tomu ide stále o luxusný blockbuster s výbornými nápadmi. Okrem Jurského parku sa tak nakoniec pozrieme aj do ulíc veľkomesta, kde sa jaštery z dávnych dôb necítia zrovna vo svojej koži a odnesie si to mnoho civilistov. Projektu sa už nezúčastnili Laura Dern a Sam Neill, čo je zrejme aj dôvod, prečo toto pokračovanie nie je až tak populárne. Krvi sa ale dočkáte dosť.

Collateral (USA, 2004, Michael Mann), Filmbox, 21.50
Michael Mann nikdy nepatril medzi priemerných remeselníkov a jeho kriminálky vždy patrili k špičkám žánru v hollywoodskej produkcii. Triler Collateral sa odohráva behom jednej noci, kedy má taxikár s tvárou Jamieho Foxxa takú smolu, že sa jeho klientom stane nájomný vrah. Taxikár bude musieť stráviť celú noc tým, že bude rozvážať kriminálnika v podaní Toma Cruisea po miestach, kde potrebuje vykonať svoju prácičku. Collateral ponúka niekoľko prekvapivých dejových zvratov a napätie od začiatku do konca.

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

PIATOK 11.10.

Hovor s ňou (Hable con ella, Španielsko, 2002, Pedro Almodóvar), Film+, 17.00
Pedro Almodóvar je známy tým, že hlavné úlohy hrajú v jeho filmoch ženy. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je snímka Hovor s ňou z roku 2002. Ide o veľmi netradičný námet, pretože hlavnými postavami sú dvaja muži, ktorí navštevujú svoje tajne milované lásky v nemocnici, tie sa totiž nachádzajú v kóme. Ide o zrejme emotívne najsilnejší film španielskeho režiséra, ktorý si odniesol Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film a Oscara za pôvodný scenár.

Creed (USA, 2015, Ryan Coogler), JOJ Plus, 20.25
Ako oživiť starú značku s názvom Rocky späť k životu, aby nepôsobila pre súčasné publikum ako otravné retro, tak na to prišli scenáristi Ryan Coogler a Aaron Convington. Hlavnou postavou je totiž syn dávneho Rockyho súpera Apolla Creeda, ktorého sa starý veterán Rocky rozhodne trénovať. Adonisa Johnsona, syna Apolla, si zahral Michael B. Jordan a dostal sa tak do prvej hollywoodskej ligy. Rocky Balboa v podaní Sylvestera Stalloneho musí riešiť aj nečakané zdravotné problémy.

Čarodejník z krajiny Oz (The Wizard of Oz, USA, 1939, Victor Fleming), Dvojka, 21.40
Legendárna rodinná fantasy zo zlatého obdobia Hollywoodu predstavuje aj dnes unikátny audiovizuálny zážitok. Film sa odohráva v dvoch realitách, v kansaskej šedivej krajine v dobách veľkej hospodárskej krízy a v kúzelnom rozprávkovom kráľovstve, kde sa malá Dorotka dostane spoločne so svojím psíkom Tomto vďaka tornádu. V krajine Oz naopak všetko hýri farbami, každopádne aj tu treba bojovať so zlom. Film je preslávený obrovským hitom Somewhere Over the Rainbow.

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

SOBOTA 12.10.

Enderova hra (Ender´s Game, USA, 2013, Gavin Hood), Markíza, 8.40
Na motívy knihy Orsona Scotta Garda nakrútil v roku 2013 Gavin Hood ambiciózne sci-fi, ktoré ale zostalo niekde v polovici cesty. Každopádne príbeh teenagera Endera (Asa Butterfield), ktorý je na základe inteligencie vybraný do elitnej vojenskej skupiny v boji proti mimozemskému nepriateľovi, prekvapí temným stvárnením budúcnosti a prekvapivou, rovnako depresívnou pointou. Vo vedľajších úlohách si zahrali Harrison Ford, Ben Kingsley, Abigail Breslin alebo Hailee Steinfeld.

Paša (Francúzsko, Taliansko, 1968, Georges Lautner), ČT 2, 20.00
Jean Gabin bol vždy veľmi charizmatický aj ako zástupca zákona, tak aj ako negatívna postava. V drsnej kriminálke Paša si zahral policajta pátrajúceho po zlodejoch šperkov. Akcia sa však skončí masakrom a výsledkom vyšetrovania je fakt, že bol do nej zapletený aj člen policajného zboru, mimochodom priateľ hlavnej postavy. Ide o klasický film francúzskej drsnej školy, kde postavy majú na tvárach iba jeden zachmúrený výraz a všade chodia v štýlových baloňákoch.

Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), JOJ Plus, 22.50
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka v hlavnej úlohe a scenár.

Tv tipy 8.10. - 13.10. 2019

NEDEĽA 13.10.

Biele slnko púšte (Beloje solnce pustyni, Sovietsky Zväz, 1971, Vladimir Motyl), Jednotka, 15.50
Dobrodružná sovietska snímka nás zavedie do dvadsiatych rokov minulého storočia na územie strednej Ázie. Hlavnou postavou je Červenoarménec Suchov, ktorý sa chce vrátiť domov cestou cez turkestánsku púšť. Tu však čakajú agresívni Basmači, ktorým musí chtiac nechtiac čeliť. Ale čo by neurobil zaľúbený chlap pre to, aby sa opäť stretol so svojou milou. Ide o jeden z najpopulárnejších easternov z dôb Sovietskeho zväzu, dodnes veľmi populárny. Film umne kombinuje akciu a komediálne prvky.

Údolí včel (Československo, 1967, František Vláčil), ČT 2, 21.40
Údolí včel Františka Vláčila patrí spoločne s Markétou Lazarovou k najdôležitejším umeleckým snímkam československej kinematografie. Vláčil sa opäť vydáva do hlbokej histórie a sleduje osudy rytiera Armina von Heideho a jeho priateľa Ondreja v podaní Jana Kačera a Petra Čepka a ich vnútorný boj medzi túžbou po slobode a príslušnosti ku križiackemu rádu. Obaja muži sa tak pod vplyvom okolností dostanú do potýčky, ktorá vyvrcholí behom Ondrejovej svadobnej noci.

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy, USA, John Schlesinger), Dvojka, 22.40
Zakončiť lepšie týždeň, ako dokonalou klasikou Polnočný kovboj, sa snáď ani nedá. Jon Voight v životnej úlohe a Dustin Hoffman v pozícii jeho najlepšieho kamaráta by to radi roztočili v New Yorku, ale svet veľkomesta je jednoducho priestor so svojimi vlastnými pravidlami. Angličan John Schlesinger sa presadil aj v Hollywoode, to bolo ale ešte v dobách, kedy filmy typu Polnočný kovboj plnili sály kín a boli všeobecne populárne. Čo sa týka žánru, ide predovšetkým o sociálnu drámu, v súčasnosti na festivaloch preferovaný žáner.


autor Erik Binder 8.10.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.