TV TIPY 24.9. - 29.9. 2019

TV TIPY 24.9. - 29.9. 2019

VOD recenzia



UTOROK 24.9.

22 míľ (22 Miles, USA, 2018, Peter Berg), Dajto, 20.15
Peter Berg opäť režíruje Marka Wahlberga (spoločne nakrútili Patriot´s Day alebo Na život a na smrť) a opäť ide prevažne o akciu. Mark si v akčnom trileri 22 míľ zahral agenta CIA Jamesa Silvu, ktorý má za úlohu previezť dôležitého človeka z miesta A na miesto B a popritom zabrániť, aby bol odstránený zločincami, ktorým by mohli jeho informácie skomplikovať život. Akcia sa prakticky počas celého filmu nezastaví, pokiaľ máte radi filmy nakrútené takpovediac v priamom prenose, 22 míľ je pre vás perfektná voľba.

Requiem pro panenku (Československo, 1992, Filip Renč), ČT 2, 22.45
S najväčšou pravdepodobnosťou dosiaľ najlepší film kedysi sľubného režiséra Filipa Renča sa zaoberá skutočnou udalosťou, ktorá sa odohrala v ústavu pre mladistvých s mentálnym postihnutím. Dievčiny žijú pod terorom zamestnankýň ústavu a jedného dňa im pretečú nervy. Hlavnú úlohu tu stvárnila Aňa Geislerová a prejavila prvýkrát svoj výnimočný herecký talent. Okrem nej uvidíte Evu Holubovou, Slovenku Soňu Valentovú ako kruté pečovateľky, jednu z úloh si zahral aj sám režisér.

Černá punčocha (Československo, 1987, Otakar Fuka), ČT 1, 23.30
O tom, že zločinci nie sú iba sebavedomí mačovia, vás presvedčí psychologická krimi Otakara Fuku Černá punčocha. Hlavným hrdinom je usadnutý päťdesiatnik a zamestnanec dámskeho modelového salónu, ktorý sa každý deň stretáva s množstvom krásnych žien. Prejaví sa však v ňom žiarlivosť, pretože si uvedomuje, že sú pre neho tieto ženy nedostupné a tak nechá priechod svojim skrytým vražedným inštinktom. Muža presvedčivo stvárnil menej frekventovaný herec Milan Karpíšek.

TV tipy 24.9. - 29.9. 2019

STREDA 25.9.

Robinson Crusoe (USA, 1997, George Miller, Rod Hardy), Film+, 13.55
Román Daniela Dafoea patrí k najikonickejším dielam literatúry a tak je iba logické, že vzniklo mnoho jeho adaptácií, ale aj filmov, ktoré sa príbehom stroskotanca na pustom ostrove inšpirovali a previezli ho napríklad na Mars, ako v snímke Robinson Crusoe na Marse z roku 1964. Vo verzii z roku 1997 si hlavnú úlohu zahral Pierce Brosnan v mierne nadpriemernej adaptácii, ktorá sa od predlohy v mnohých bodoch ale odlišuje.

Vtedy na západe (Once Upon a Time in the West, Taliansko, USA, Sergio Leone), Jednotka, 20.30
Otázka, či je lepším westernom Dobrý, zlý a škaredý, alebo Vtedy na západe, bude zrejme navždy večná a aj vďaka tejto dileme sú tieto dva geniálne filmy Sergia Leoneho nesmrteľnými klasikami spaghetti westernu. Dôverne známy film preslávili dlhá úvodná scéna z vlakovej stanice, hudobný motív hraný na harmonike, detaily smutných očí Charlesa Bronsona, krása Claudie Cardinale a nezabudnuteľný záporák, inokedy veľkého sympaťáka, Henryho Fondu.

Sedem (Se7en, USA, 1995, David Fincher), Dajto, 22.20
Jeden z najlepších trilerov deväťdesiatych rokov má na konte David Fincher. Pátranie po tajomnom vrahovi, prevádzajúcich svoje zločiny podľa siedmich smrteľných hriechov, obsahuje viaceré prekvapivé zvraty a neopakovateľné a nesmierne drsné finále. Aj vďaka nemu ide pri každom jeho pozretí o zdrvujúci zážitok. Mimochodom Fincher sa snažil ukázať veľkomesto ako pochmúrne miesto na život vďaka neustálemu dažďu, ale napríklad aj prostredníctvom hluku metra susediaceho s bytom vyšetrovateľa.

TV tipy 24.9. - 29.9. 2019

ŠTVRTOK 26.9.

Nádych pre lásku (Breathe, VB, 2017 Andy Serkis), JOJ Cinema, 14.40
Herec Andy Serkis, častokrát stvárňujúci rôzne nereálne stvorenia pred zeleným plátnom, ako napríklad Glum alebo King Kong, je aj šikovný režisér, ako dokázal napríklad v historickej dráme Nádych pre lásku. V nej stvárnil Andrew Garfield muža, ktorý vo veku 28 rokoch ochrnul od krku dole a dozvedel sa, že mu ostáva už len pár mesiacov života. Spoločne s manželkou v podaní Claire Foy sa rozhodne po celom svete v zostávajúcom čase pomáhať rovnako postihnutým ľuďom, ako je on sám.

Avengers 2: Vek Ultrona (Avengers 2: The Age of Ultron, USA, Josh Whedon), JOJ Plus, 20.15
Svojim spôsobom zrejme najmenej prínosný príbeh v rámci štvordielnej filmovej série Avengers, stále však ide o veľmi zábavný akčný film. Za problémy tentokrát môže samotný Tony Stark, ktorému sa vymkne spod kontroly istý počítačový program. Tento „fail“ možno charakterizovať ako cestu do pekla s dobrými úmyslami. Celý tím bude mať plné ruky práce, aby odvrátilo hrozbu. Film je zaujímavý najmä striedaním nie príliš tradičných prostredí, monumentálne finále prebehne v istom meste bývalého východného bloku.

Tajomné okno (Secret Window, USA, 2004, David Koepp), AMC, 20.30
Ďalšia z viac menej priemerných adaptácií noviel Stephena Kinga zaujme najmä výkonom Johnnyho Deppa a prekvapivou, málo predvídateľnou pointou. Príbeh sa odohráva v jednej horskej chate a jej okolí. Depp si zahral v tejto one man show spisovateľa s tvorivým blokom, ktorý sa navyše v súčasnosti aj rozvádza. Príde na iné myšlienky práve v tomto prostredí a dokáže napísať najlepšie dielo svojho života? Skutočné problémy však ešte len nastanú po príchode tajomného cudzinca.

TV tipy 24.9. - 29.9. 2019

PIATOK 27.9.

Úkryt v zoo (USA, VB, Nemecko, 2017, N. Car), JOJ, 20.35
Úkryt v zoo nás zavedie do veľmi netradičného prostredia, v porovnaní s tým, čo prevažne vidíme v klasických príbehoch z druhej svetovej vojny. Ocitáme sa v zoologickej záhrade v poľskej Varšave, ktorú prevádzkuje manželský pár Zabinských v podaní Jessicy Chastain a Johana Heldenbergha. ZOO zo dňa na deń prestane po napadnutí Poľska existovať a stane sa skladom zbraní nemeckej armády. Manželia sa odvážia v priestoroch, ktoré dokonale poznajú, prechovávať počas najťažších časov aj židov z miestneho ghetta.

Odviate vetrom (Gone With the Wind, USA, 1939, Victor Fleming), Dvojka, 21.20
Avengers: Endgame možno pred pár mesiacmi predbehlo v súťaži o komerčne najúspešnejší film všetkých čias Avatar, ale ide iba o klam, najviac divákov v histórii videlo v kinách Odviate vetrom, 4-hodinový epos z dôb americkej občianskej vojny. Zároveň ide aj o príbeh osudovej lásky krásnej Scarlett O´Harovej a Rhetta Buttlera. Ide dosť možno o najslávnejší milostný pár kinematografie a to aj preto, že dvojicu stvárnili krásna Vivien Leigh a elegán Clark Gable. Predlohu napísala Margaret Mitchell.

Útek z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, USA, 1979, Don Siegel), Jednotka, 22.30
Don Siegel a Clint Eastwood pracovali spoločne niekoľkokrát a výborne si rozumeli. Dostali sme tak klasiku Drsný Harry, ale aj vydarený film z väzenského prostredia Útek z Alcatrazu. Názov hovorí za všetko, zaujímavé na snímke ja však to, že je založená na skutočnej udalosti. Frank Morris je machrom na úteky z väzníc, čo sa mu aj niekoľkokrát podarilo, lenže slávny Alcatraz na ostrove pri San Franciscu je trochu iná káva. Namiesto akcie sa Siegel sústredí najmä na Morrisovu „piplačku“ pri príprave plánu.

TV tipy 24.9. - 29.9. 2019

SOBOTA 28.9.

Búrlivé výšiny (Wuthering Heights, VB, USA, 1992, P. Kominsky), ČT 2, 12.45
Pri príležitosti uvedenia adaptácie románu Emily Brontëovej Búrlivé výšiny režisérky Andrey Arnold do našich kín si pripomeňte aj slávny prepis Petra Kosminskeho s Juliette Binoche a Ralphom Fiennesom v hlavných úlohách slávnych nešťastných milencov. Ide o rovnako vydarené dielo, ako napríklad adaptácia Williama Wylera z roku 1939. Vydajte sa teda do drsnej prírody Yorkshiru v Anglicku do viktoriánskej doby a prežite si tento melodramatický príbeh, ktorý je podaný prehľadnejšie, než v košatej novele.

Lepšie neskoro ako nikdy (Something´s Gotta Give, USA, 2003, Nancy Myers), Markíza, 15.40
Trochu neprávom zabudnutá romantická komédia z rangu tých, ktoré sa zaoberajú láskou medzi staršími pármi. Aj o tom je život a vôbec to neznamená, že by nemohol takýto príbeh pobaviť aj mladšie publikum. Najmä, ak sa v hlavných úlohách predstavili Jack Nicholson a Diane Keaton. Harry Sanborn po uháňaní stále mladších a mladších žien v porovnaní s jeho postupujúcim vekom konečne prezrie a zistí, že niektoré veci sa nedajú oklamať. Lenže čo ak sa o šarmantnú ženu začne zaujímať mladý doktor s tvárou Keanu Reevesa?

Atomic Blonde (USA, VB, 2017, D. Leitch), Markíza, 20.30
Charlize Theron to sluší aj ako akčnej hrdinke, ako sme sa presvedčili nielen v osmičke Rýchlo a zbesilo, ale aj v retro trileri Atomic Blonde. Značne prekombinovaný príbeh je zasadený do obdobia studenej vojny v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Zdobí ho zopár efektne nakrútených akčných scén, pri ktorých zabudnete premýšľať na tým, kto tu proti komu bojuje, kto koho zradil a či náhodou aj tak nie je všetko úplne inak. Theron asistujú James McAvoy alebo John Goodman.

TV tipy 24.9. - 29.9. 2019

NEDEĽA 29.9.

Lovec hláv (Francúzsko, 1976, Philippe Labro), ČT 2, 20.00
Názov Lovec hláv nenesie iba kultová škandinávska gangsterka, ale aj podobne cool triler so Jeanom-Paulom Belmondom z roku 1976. Ten si zahral nájomného žoldniera, riešiaceho ťažké kriminálne prípady. Jedného dňa dostane zákazku chytiť veľmi nebezpečného zločinca s prezývkou Jastrab. Toho si zahrala ďalšia legenda francúzskeho filmu, Bruno Cremer. Každému je jasné, že táto naháňačka sa skončí vzájomnou konfrontáciou oboch mužov, v ktorom bude jeden víťaz a druhý porazený.

Baba z ľadu (Česko, Slovensko, 2016, Bohdan Sláma), Jednotka, 20.30
Jednu zo životných úloh pripravil pre slovenskú herečku Zuzanu Krónerovú renomovaný český režisér Bohdan Sláma (Štěstí, Divoké včely). Tá si zahrala starnúcu vdovu, ktorá sa rozhodla aj v momente, kedy sa zdá, že sa so životom nedá nič urobiť, vzoprieť osudu. Začne konečne myslieť aj na seba a nielen na svoje deti a vnúčatá. Začne sa stretávať s partiou otužilcov a tomuto v podstate extrémnemu športu podľahne, ako aj jednému z členov komunity v podaní Pavla Nového.

Vlak (Le train, Francúzsko, Taliansko, 1973, Pierre Granier-Deferre), ČT 2, 21.45
Počas obdobia druhej svetovej vojny sa odohráva príbeh ľudí, ktorí sa ocitli vo vlaku v snahe o útek pred besnením nemeckej armády vo Francúzsku a Belgicku. Šarmantný muž Julien musí opustiť svoju ženu, vo vagóne sa spoznáva s krásnou Židovkou Annou a postupne sa do nej zaľúbi. Ústredné duo stvárnili Jean-Louis Trintignant a Romy Schneider. Ide o adaptáciu čiastočne autobiografického románu belgického spisovateľa Georgesa Simenona, ktorý si týmto exodusom prešiel ešte ako dieťa.

 


autor Erik Binder 24.9.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.