TV TIPY 19.9. - 22.9. 2019

TV TIPY 19.9. - 22.9. 2019

článok



ŠTVRTOK 19.9.

Spider-Man (USA, 2002, Sam Raimi), Dajto, 20.15
Ťažko povedať, kde by sa nachádzala dnešná kinematografia venujúca sa komiksovým adaptáciám bez diel typu X- Men či Spider-Man. V dnešnej dobe už lieta na plátne tretí „Spajdy“, každopádne pre mnohých tým jediným zostane navždy Tobey Maguire. Notoricky známy príbeh o študentovi Peterovi Parkerovi, ktorému sa zmení osud po uštipnutí infikovaným pavúkom, sa drží naivity predlohy, divák má taktiež dojem, že na plátne sleduje rozpohybované obrázky z komiksu.

Cesta do života: Kilimandžáro (Nemecko, 2017, G. Schnitzler), Jednotka, 21.30
Nemecký televízny film nás zavedie medzi členov vysokohorskej výpravy smerujúcej na najvyšší vrchol afrického kontinentu. Každý z členov je však rozdielny a nesúlad medzi nimi sa bude týkať napríklad aj fyzickej nepripravenosti jedného člena. Horský vodca Simon tak s dotyčnými účastníkmi výpravy bude mať veľmi ťažkú prácu. „Výletníkov“ samozrejme čaká na ceste za vrcholom veľa prekážok, miestna fauna je totiž nepredvídateľná.

Fakjú pán profesor (Fack ju Göhte, Nemecko, 2013), JOJ Cinema, 22.10
Pri nemeckej kinematografii ešte zostaneme, avšak prejdeme na úplne odlišný žáner. Bláznivá komédia zo školského prostredia, kde sa dostáva sympatický zločinec ako učiteľ v snahe o vykopanie ulúpených peňazí, nemá s realitou nemeckého školského systému nič spoločné. Aspoň teda dúfajme... Viacero fórov v komédii určenej prevažne pre teenagerov prekvapivo výborne funguje, niektoré samozrejme už poslabšie a milostná linka je len čistou limonádou pre vyplnenie stopáže. Elyas M´Barek je v hlavnej úlohe perfektný.

TV tipy 19.9. - 22.9. 2019

PIATOK 20.9.

Rozmarné léto (Československo, 1967, Jiří Menzel), ČT 2, 20.00
Jiří Menzel nakrútil na motívy knihy Vladislava Vančuru jednu z najpohodovejších filmových klasík minulého storočia v Čechách. Príbeh troch postarších pánov, ktorí sa rozhodli stráviť leto v kúpeľoch pri rieke Orša, pretože jeden z nich je ich majiteľom. Napriek tomu jeden z nich prenesie jednu z najpamätnejších hlášok československej kinematografie „Tento spůsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“. V hlavných úlohách Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák.

Casablanca (USA, 1942, Michael Curtiz), Dvojka, 22.10
Aj obdobie druhej svetovej vojny môže priniesť na plátno krásny milostný príbeh. Casablanca, situovaná do rovnomenného marockého mesta, sa odohráva prevažne v istom nočnom klube, kde jeho majiteľ Rick Blaine poskytuje tajne zúfalým ľuďom unikajúcim pred fašizmom falošné pasy. Raz sem zavíta Victor Laszlo, muž českého pôvodu, so svojou krásnou manželkou. Rick v nej poznáva svoju dávnu lásku. Jeden z najcharizmatickejších milostných párov histórie stvárnili Humphrey Bogart a Ingrid Bergman.

Hamilton: Keď ide o vašu dcéru (Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter, Švédsko, 2012, Tobias Falk), Jednotka, 22.30
Ďalší príbeh agenta Hamiltona v podaní charizmatického Mikaela Persbrandta. Ten mal kedysi šťastnú rodinu, na čo už pomaly bolestne zabúda, ale v jeho okolí sa stane niečo podobné, keď mu jeho neter unesie záhadný únosca. Jej matka je vedúcou švédskej bezpečnostnej polície a tak sa zdá, že ona bude príčinou tohto zločinu. V pozadí sú však ľudia z najbohatších finančných kruhov a islamský terorizmus. Hamilton sa tak vydáva po ceste exotickými krajinami, kde bude musieť použiť ako mozog, tak päste.

TV tipy 19.9. - 22.9. 2019

SOBOTA 21.9.

Vyšší princíp (Československo, 1960, Jiří Krejčík), Dvojka, 21.10
Podľa poviedky Jana Drdy nakrútil Jiří Krejčík jeden z najsilnejších filmov o hrôzach druhej svetovej vojny na našom území. Paradoxne sa neocitáme vôbec na bojisku alebo v koncentračnom tábore. Dej sa odohráva v priestoroch jednej školy,, v domácnostiach a na uliciach. Mladý študent si dovolí malý fórik smerom k okupačnej nacistickej strane, čo nezostane bez odozvy. Nastáva tak boj istého profesora o záchranu jeho života. Čo je onen vyšší princíp sa dozvedáme až na konci filmu a nikdy na tento výrok nezabudnete.

Vražda prezidenta Kennedyho (USA, 2013), ČT 2, 21.35
Už názov napovedá, o čom bude pojednávať táto americká televízna dráma. Nepôjde v nej však iba o konkrétny a notoricky známy atentát, ale film sa venuje paralelne postavám J. F. Kennedyho a Lee Harveyho Oswalda už od roku 1959, ale aj ďalším postavám z prezidentovho okolia. Hlavnú úlohu prezidenta si zahral Rob Lowe. Ide o sfilmovanie oficiálnej verzie o atentáte, takže priaznivci Stoneovho JFK by sa asi mali Vražde prezidenta Kennedyho vyhnúť...

Nasledujúca stanica Greenwich Village (USA, 1976), ČT Art, 22.35
Nasledujúca stanica Greenwich Village je autobiografickým príbehom jej režiséra Paula Mazurskyho. Ocitáme sa v 50. rokoch minulého storočia, kedy sa istý herec menom Larry Lapinsky rozhodne konečne odsťahovať od rodičov z bytu v Brooklyne a „roztočiť to“ v manhattanskej štvrti Greenwich Village. Nájde si byt, získa prácu a viacero nových známostí z príťažlivého bohémskeho umeleckého sveta tejto štvrte. V hlavnej úlohe sa predstavil u nás menej známy Lenny Baker.

TV tipy 19.9. - 22.9. 2019

NEDEĽA 22.9.

Vojtech (Slovensko, 2015, Viktor Csudai), Jednotka, 20.30
Pojem zábavná novodobá slovenská komédia znie ako oxymorón, o to väčšiu radosť ale môže mať divák, ak v televízii na jednu takú natrafí. Jej názov je Vojtech a ide zároveň o meno hlavnej postavy príbehu, priemerného štyridsiatnika ocitajúceho sa v kríze stredného veku. So svojou manželkou sa rozviedol, ale o „zábavu“ sa mu stará obetavý a svojrázny sused a taxikár Laco. Je možné v tomto veku a životnej situácii si konečne začať užívať naplno? Matej Landl a Marián Miezga sa do postáv diametrálne odlišných kamarátov výborne hodia.

Eva Nová (Slovensko, Česko, 2015, Marko Škop), Jednotka, 22.10
Taktiež ďalší slovenský film vysielaný v nedeľu večer na Jednotke nesie v názve meno hlavnej postavy. Ide však o úplne odlišný žáner, Eva Nová je totiž prvotriednou drámou. Hrdinka bola kedysi úspešnou herečkou, okrem zabudnutej kariéry si dnes už ale nerozumie ani so svojou rodinou a špeciálne so synom a iba ťažko hľadá východisko z bludného kruhu nudného života, ktorý nenašla neprekvapivo ani vďaka alkoholu. Emília Vášáryová dala do svojho výkonu všetko a predvádza nezabudnuteľný herecký koncert.

Báječní muži s klikou (Československo, 1978, Jiří Menzel), ČT 2, 22.10
Neprávom televíziami opomíjaný a menej známy film Jiřího Menzela sa vracia k samotným počiatkom kinematografie a jej priekopníkom na českom území. Kúzelník Pasparte sníva o biografe, ktorý by premietal české filmy, na svoj sen však musí nejakým spôsobom získať finančné prostriedky. Do hry vstupuje aj láska ku krásnej Aloisii. V hlavných úlohách sa predstavilo silné herecké trio Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík a aj samotný režisér Jiří Menzel.

 


autor Erik Binder 19.9.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.