TV TIPY 2.9. - 8.9. 2019

TV TIPY 2.9. - 8.9. 2019

článok



PONDELOK 2.9.

Obecná škola (Československo, 1991, Jan Svěrák), ČT 1, 14.15
Jeden z prvých porevolučných veľkých kinohitov. Otec a syn Svěrákovci stavili na nostalgiu po starých časoch a divákov zaviedli do povojnových dôb na predmestí Prahy. Ocitáme sa prevažne v priestoroch miestnej základnej školy, kde zažívajú detské roky miestne deti a na niektoré dobrodružstvá nezabudnú do konca života, ale ani na niektorých učiteľov, akým bol napríklad Igor Hnízdo v podaní Jana Třísku. No a pokiaľ chceli vidieť (I)idiota, stačilo im iba zájsť sa pozrieť do riaditeľne...

Posledné tango v Paríži (Las Tango in Paris, Taliansko, Francúzsko, 1972, Bernaldo Bertolucci), ČT 2, 21.55
Jeden z najkontroverznejších, ale aj najkultovejších a najumeleckejších filmov všetkých čias. Marlon Brando ako starnúci muž hľadajúci objekt pre svoje sexuálne chúťky v prostredí Paríža. Nakoniec nachádza mladú ženu v stvárnení Marie Schneider, ktorá je ochotná sa oddať milostným hrátkam s mužom bez akýchkoľvek zásahov citov. Lenže nič na konci nebude také, ako si obaja naplánovali. Bertolucciho dielo vo svojej dobe šokovalo explicitnosťou erotických scén a to najmä preto, že kritická obec ho považovala za artové.

Prebytočný človek (L´uomo in piú, Taliansko, 2001, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22.25
Už vo svojom debute započal najzaujímavejší súčasný taliansky režisér Paolo Sorrentino spoluprácu so všestranným hercom Tonim Servillom. Ten si v Prebytočnom človeku zahral starnúcu spevácku hviezdu využívajúcu slávu sem-tam k nejakému tomu milostnému dobrodružstvu, na čo nakoniec aj doplatí. Muž ale jedného dňa zistí, že má v meste svojho menovca, istú hviezdu miestneho futbalového klubu. Ich osudy sa nakoniec zvláštnym spôsobom pretnú.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

UTOROK 3.9.

G.I. Jane (USA, 1997, Ridley Scott), Film+, 20.05
Jeden z najkontroverznejších filmov Ridleyho Scotta nás zavedie do prostredia americkej vojenskej jednotky, medzi ktorými to skúša mladá vojenská dôstojníčka s vizážou Demi Moore. Tá je v tejto úlohe krásna aj s vyholenou hlavou. Od žien sa toho ale v tejto branži vyžaduje viac, a tak to ostrihaná krásavica nebude mať medzi chlapmi pri svojom tvrdom výcviku vôbec jednoduché. Dôležitú úlohu si tu zahrala vtedy ešte len budúca herecká hviezda, Viggo Mortensen.

Parchanti (The Losers, USA, 2010, Sylvian White), Dajto, 20.15
Hviezdne obsadená snímka nakrútená podľa scenára Petra Berga nám predstaví špeciálnu zásahovú jednotku vyslanú do bolívijskej džungle kvôli istej misii. Tá sa však ukáže byť niečím iným, než sa na prvý pohľad zdalo. Vojaci sa musia ešte viac zomknúť v boji proti silnému nepriateľovi. V nie príliš známom filme sa zišli Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Zoe Saldana alebo Jason Patric. Akčná jednohubka vhodná najmä pre pobavenie fanúšikov akčného žánru.

Previnenie (Misconduct, USA, 2016, Shintaro Shimosawa), JOJ Cinema, 22.10
Nie príliš známy triler s Anthonym Hopkinsom, Joshom Duhamelom a Alom Pacinom v hlavných úlohách sa pred troma rokmi akosi stratil medzi ponukou amerických filmov a tak do našich kín nedorazil. Ide ale o napínavý triler z prostredia farmaceutickej firmy využívajúcej nekalé praktiky voči konkurencii. Tú vedie práve Hopkins a dostáva sa do konfliktu so svojim obchodným partnerom v podaní Pacina. O právnu stránku veci sa zase postará relatívne mladý právnik Duhamel.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

STREDA 4.9.

Ťažko ho zabiť (Hard to Kill, USA, 1990, Bruce Malmuth), Dajto, 20.15
Ťažko tomu dnes uveriť, ale Steven Seagal bol kedysi nádejná hviezda akčného žánru a film Ťažko ho zabiť patrí k jeho najvydarenejším. Seagal si tu zahral agenta Masona Storma, nebojácneho to bojovníka s miestnou mafiou a skorumpovanými politikmi. Gaunerom ale šľape na otlaky takým spôsobom, že mu zavraždia manželku. Storm má šťastie, že je aj on považovaný za mŕtveho a tak môže začať kuť rafinovaný plán pomsty, ale aj zháňať dôkazy, aby zločincov dostal za mreže.

Silnejší (Stronger, USA, 2017, David Gordon Green), JOJ Cinema, 20.15
Jake Gyllenhaal v úlohe muža, ktorý sa stal nešťastnou obeťou bombového útoku pri maratóne v Bostone v roku 2013. Jeff Bauman utrpel pri výbuchu ťažké zranenia a čakala ho dlhá rekonvalescencia. Ide o príbeh založený na skutočnej udalosti. Bauman bol obyčajný Američan, žijúci s matkou v menšom byte a pracujúci v obchode. Stane sa podporovateľom svojej bývalej priateľki Erin pri jej snahe odbehnúť maratón a osobne ju chce privítať aj v cieli. Osud však chcel inak...

Za hrsť dolárov (Taliansko, Španielsko, Nemecko, 1964, Sergio Leone), Jednotka 20.30
Jeden z najlegendárnejších spaghetti westernov si vypožičal zápletku zo samurajského filmu Telesná stráž Akiry Kurosawy. Leone vymenil Mifuneho za Eastwooda a spletitú zápletku pre euro- americké publikum trochu sprehľadnil. Tajomný cudzinec prichádza do mesta, kde si to medzi sebou rozdávajú už dlhšiu dobu dva zločinecké gangy a muž sa rozhodne, že bude robiť pre oba a vyťaží z toho maximum. Nezabudnuteľná je hudba Ennia Morriconeho a rovnako vydarený je aj sequel Pre hrsť dolárov navyše.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

ŠTVRTOK 5.9.

Holka na zabití (Československo, 1975, Juraj Herz), ČT 1, 14.20
Kriminálna komédia Juraja Hertza s Dagmar Veškrnovou-Havlovou v hlavnej úlohe. Tá si zahrala mladé dievča z detského domova, ktoré prichádza do horského hotela za svojou kamarátkou. Zisťuje však, že dievča záhadne zmizlo. Podľa jej známych dobrovoľne odišla, Anna však začne po kamarátke pátrať a zisťuje prekvapivé skutočnosti ohľadom jej zmiznutia. Hertz sa pokúsil čiastočne v Holce na zabití kopírovať postupy talianskeho subžánru giallo.

Ant-Man (USA, 2015, Peyton Reed), JOJ Plus, 20.15
Ant-Man Peytona Reeda patrí medzi najhravejšie snímky Marvel Cinematic Universe. Môže za to najmä charakterizácia hlavného hrdinu, ktorý sa dokáže zmenšovať až do veľkosti ešte menšej, než je veľkosť mravca. Z tejto danosti hrdinu v podaní sympaťáka Paula Ruda vo vznikajú ako solídne a vizuálne pôsobivé akčné scény, tak veľmi vtipné momenty. Mentora Scotta Langa, alias Ant-Mana, si s chuťou zahral Michael Douglas. Filmu veľmi prospieva kombinácia dobrodružného heist príbehu a odľahčenej komédie.

International (USA, Nnemecko, VB, Francúzsko, 2009, Tom Tykwer), AMC, 20.15
Nemecký režisér Tom Tykwer sa v medzinárodnej koprodukcii snaží pozrieť na zúbky finančným žralokom a ich machináciám. Proti nadnárodnej korporácii sa postavia agent Interpolu v podaní Cliwea Ovena a zástupkyňa štátneho prokurátora s tvárou Naomi Watts. Konšpiračný triler vznikal v období nastupujúcej celosvetovej finančnej krízy, čo sa na obsahu výrazne prejavilo. Okrem toho sa Tykwer snaží zaujať aj striedaním fotogenických prostredí, záverečné zúčtovanie prebehne v Istanbule.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

PIATOK 6.9.

Hmyz (Česko, Slovensko, Jan Švankmajer), ČT 2, 20.00
Jan Švankmajer je najrenomovanejším tunajším predstaviteľom filmového surrealizmu a vyslúžil si veľké medzinárodné uznanie. Jeho posledný film Hmyz sa pohráva s diváckymi očakávaniami a režisér nám hneď na začiatku oznamuje niečo v tom zmysle, že Hmyz nedáva žiaden zmysel. Nie je to však úplne pravda. Pozrieme sa do jedného malého divadla, kde herci s režisérom skúšajú hru Ze života hmyzu bratov Čapkovcov a popri tom riešia vzájomné vzťahy a svoje súkromné životy.

Hugo a jeho veľký objav (Hugo, USA, Francúzsko, Martin Scorsese), ČT Art, 21.40
Obrovský hold počiatkom kinematografie a špeciálne zakladateľovi jej fantastickej odnože Georgesovi Meliésovi zložil režisér Martin Scorsese v Hugovi a jeho veľkom objave. Na vec však ide pomerne netradične, nesledujeme žiaden životopis filmára, ale nahliadame do jeho života po tom, čo sa jeho kariéra dávno zrútila prostredníctvom dobrodružstiev chlapca Huga v Paríži. Scorsese nakrútil film aj 3D technológiou, čo zážitok z dobového digitálneho Paríža ešte viac umocňuje. Ak má film srdce, nevadí ani množstvo CGI.

Pivnica (Slovensko, Česko, Rusko, 2018, Igor Volodin), Dvojka, 22.00
Tunajší pokus o drsný krimi triler v štýle Villeneuových Prisoners zostal niekde na pol ceste k úspechu. Pátranie otca a polície po stratenej dcére vedie otca v podaní Jeana-Marca Barra k využitiu neortodoxných vyšetrovacích metód. Polícia sa totiž niekde v priebehu filmu akosi v scenári stratila. Pivnica sa postupne viac a viac preklápa do psychologického trileru a sústredí sa na otcove prežívanie situácie. Na skutočne kvalitný kriminálny triler so všetkým, čo k tomu patrí, sme na Slovensku ešte nedorástli, ale aj podobné pokusy sa cenia.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

SOBOTA 7.9.

Sladké hry minulého leta (Československo, Juraj Herz), Dvojka, 20.40
Jedna pekná žena, ale až viacerí šarmantní, i keď nie úplne najkrajší nápadníci. To je základ televízneho filmu Juraja Herza nakrúteného na motívy impresionistickej poviedky Guya de Maupassanta. Režisérovi sa podarilo preniesť na filmový pás úžasnú letnú dobovú atmosféru a voľnomyšlienkárstvo postáv pôsobí veľmi prirodzene. Obletovanú ženu si zahrala „ryšavka“ Jana Plichtová, nadržaných chlapov Milan Lasica, Július Satinský, Peter Debnár a František Velecký. Film získal ocenenie na festivale v Monte Carle.

Kráľovná (The Queen, VB, Stephen Frears), ČT 1, 21.10
Kráľovná nie je biografickým filmom o britskej kráľovne Alžbete II, ale upriamuje sa na rušné dni nasledujúce bezprostredne po smrteľnej autonehode princezny Diany a jej priateľa v Paríži v roku 1997. Ako sa táto tragédia dotkla samotnej rodiny, panovníčky, vzťahu paláca s predstaviteľmi vlády, predovšetkým však s premiérom Tonym Blairom a ako celú situáciu prežívala vo svojom vnútri samotná panovníčka? Odpovede prekvapia a sú zaujímavé najmä vďaka kvalitnému scenáru a výkonu Helen Mirren v hlavnej úlohe.

U2: 360 at the Rose Bowl (USA, VB, 2010), ČT Art, 23.25
Koncert v rámci turné k albumu No Line on the Horizon írskych U2 sledovala vypredaná Rose Bowl v kalifornskej Pasadene v roku 2009. Monumentálna „krabia“ konštrukcia v strede plochy trávnika umožnila sledovať show divákom zo všetkých kútov štadióna. Nechýbajú tradičné obrovské hitovky, ani piesne z nového albumu a Bono sa spojí aj s kozmonautom na vesmírnej stanici, ak by sa náhodou niekto nudil. Bohvie prečo absentuje úvodná pieseň turné, ale aj tohto koncertu, Breathe, asi najlepší kúsok na albume.

TV tipy 2.9. - 8.9. 2019

NEDEĽA 8.9.

Colette (Česko, Slovensko, Holandsko, 2013, Milan Císlař), Jednotka, 20.30
Aj po obrovskom množstve hraných snímok z prostredia koncentračných táborov zriadených nemeckou vládou počas druhej svetovej vojny je možné prísť stále s niečím novým v danej tematike. Cieslar sa síce nesnaží silou mocou o inovatívnosť, ale zobrazil aj často prehliadanú hierarchiu medzi uväznenými. Silné herecké výkony a na tunajšie pomery perfektná výprava robia z Colette jeden z najlepších filmov tohto subžánru, aké boli kedy u nás nakrútené. Jiří Mádl si zahral väzňa, ktorý sa zaľúbi do krásnej belgickej Židovky Colette.

Nočný príchodzí (The Nightcomers, VB, 1972, Michael Winner), ČT 2, 21.45
Historická snímka Michaela Winnera nás zavedie na anglické sídlo niekedy pred sto rokmi. Tu ostávajú žiť osamotene dvaja dospievajúci súrodenci, ktorí tragicky prišli o rodičov, majiteľov sídla. O ich výchovu sa začne starať miestne služobníctvo, veľký vplyv má na ne ale aj svojrázny čeľadník s vizážou Marlona Branda. Muž je síce citlivý k deťom, zároveň ale prejavuje aj sklony k násiliu. Film je adaptáciou poviedky spisovateľa Henryho Jamesa a nesie v sebe aj hororové prvky.

Agáva (Slovensko, 2016, Ondrej Šulaj), Jednotka, 22.30
Dvorný scenárista režiséra Martina Šulíka, Ondrej Šulaj, sa rozhodol nakrútiť sám svoj hraný debut, ak nerátame dva televízne filmy zo začiatku 90. rokov. Agáva je historická snímka zasadená do krátkeho obdobia medzi druhou svetovou vojnu a nástupom komunistického režimu na našom území. Ide o príbeh nešťastnej lásky mladej ženy Nadi a miestneho mladého učiteľa. Naďa je ale vydatá za váženého podnikateľa Hampla a podobný vzťah by jej mohol zničiť reputáciu. Vo filme hrá množstvo našich známych tvárí, napriek ich snahe ale Agáva pôsobí viac menej dojmom televízneho filmu.

 


autor Erik Binder 2.9.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.