TV TIPY 26.8. - 1.9. 2019

TV TIPY 26.8. - 1.9. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 26.8.

Pomáda (Grease, USA, 1978, Randal Kleiser), ČT 2, 20.00
Klasika všetkých muzikálových klasík, so všetkými klišé, ktoré k teenagerským príbehom zo strednej školy patria. Napríklad aj vyšší vek hlavných predstaviteľov, Johna Travoltu a Olivie Newton-John. Takže ocitáme sa na strednej škole v Los Angeles v 50. rokoch minulého storočia, kde sa Danny Zuco zaľúbi do Sandy, respektíve oni sa už milujú od leta, len na škole to bude predsa len niečo iné. To ale nie je podstatné, dôležité sú nesmrteľné hitovky a tanečné kreácie ako oboch hlavných hviezd, tak aj ich „krovia“.

Backstage (Slovensko, Česko, 2018, Andrea Sedláčková), Jednotka, 20.30
Muzikálové pondelňajšie kombo si môžete doplniť slovensko-českou verziou s názvom Backstage. Tento TV tip treba brať ako odporúčanie na nový guilty pleasure, ale kto by si nechcel pozrieť muzikál o tanečnej súťaži s našimi hereckými a speváckymi hviezdami a s nejakými tými zákulisnými intrigami. Takže nesmie chýbať ani tunajšia hip-hopová hviezda Ben Cristovao. Prekvapením je skôr meno režisérky Andrey Sedláčkovej, ktorá dovtedy pracovala vždy s vážnymi témami pre dospelé publikum.

Redigované (Redacted, USA, Kanada, 2007, Brian De Palma), Dvojka, 22.05
Vojna v Iraku, ako sme ju poznali v nultých rokoch, je už minulosťou, nahradila ju ale ešte hrozivejšia vojna s Islamským štátom. Do obdobia invázie do Iraku sa vracia Brian De Palma na príklade jedného z najohavnejších zločinov spojeneckých vojakov v krajine. Odnieslo si to vtedy jedno mladé iracké dievča a jej rodina. De Palma, ako je uňho zvykom, experimentuje s formou a tentokrát využíva found footage zábery, reportáže alebo internet. Takto drásavý film sa samozrejme nemohol stretnúť s vrelým prijatím, čo je ale o dôvod viac ho vidieť.

UTOROK 27.8.

7 dní hriechov (7 dní hříchů, Česko, Slovensko, 2012, Jiří Chlumský), ČT 2, 20.00
Naši západní susedia sa radi vracajú do obdobia druhej svetovej vojny a neinak je to aj v prípade 7 dní hříchů všestranného režiséra Jiřího Chlumského. Ako názov napovedá, príbeh sa bude odohrávať sedem dní tesne po skončení vojny na Šumperku. Tu jedného dňa zmizne žena menom Agnes zo svojej usadlosti, pričom pre jej muža Jana je táto udalosť veľkou záhadou, ktorú sa bude snažiť vyriešiť. V úlohách manželského páru sa predstavili Ondřej Vetchý a Vica Kerekes.

Zlodejka kníh (The Book Thief, USA, Nemecko, 2013, Brian Percival), JOJ Plus, 20.15
A opäť návrat do obdobia druhej svetovej vojny, tentokrát však do Nemecka. Film pracuje s obľúbenou zápletkou skrývania židovských obyvateľov v domoch či bytoch pred represiami tretej ríše. Hlavnou hrdinkou je však mladé dievča z nemeckej rodiny, ktorá sa s Maxom, ktorého doma ukrývajú jej rodičia, postupne spriatelí. Ten podporuje jej záujem o čítanie kníh. Hlavným ťahákom akademicky ladeného filmu je casting, rodičov dievčiny stvárnili Geoffrey Rush a Emily Watson.

Cárovrah (Careubijca, ZSSR, VB, 1991, Karen Šachnazarov), Dvojka, 22.10
Netradične obsadený Malcolm McDowell (Mechanický pomaranč) v sovietsko-britskom filme legendárneho režiséra Karena Šachnazarova si zahral pacienta psychiatrickej liečebne. Muž trpí utkvelou predstavou, že v dávnej minulosti zavraždil cára Alexandra a o niekoľko desiatok rokov neskôr aj cára Mikuláša II. Pri pohľade na výraz Malcolma McDowella by ste mu to ale aj uverili. Šachnazarovi ale nejde o logické vysvetlenie, či muž rozpráva pravdu, riešenie mysterióznej záhady necháva na divákovi.

TV tipy 26.8. - 1.9. 2019

STREDA 28.8.

Na vlásku (Tangled, USA, 2010, Nathan Greno, Byron Howard), JOJ, 20.35
Jedna z najlepších animovaných rozprávok tohto tisícročia sa volá Na vlásku a rozpráva o princeznej Locike s obzvlášť dlhými vlasmi, takže nejaký ten švárny šuhaj môže po nich vyšplhať aj do miestnosti vo veži, kde je dievčina dlhodobo uväznená. Ide o muzikálovú verziu klasickej rozprávky bratov Grimmovcov, avšak spracovanú veľmi vkusne a najmä vtipne. Autori sa snažili nadviazať viac na staršie disneyovky, než na popkultúrne ladené animáky typu Shrek. Nič proti nim, samozrejme.

Silverado (USA, 1985, Lawrence Kasdan), Jednotka, 20.30
Kvalitné westerny vznikali v Hollywode aj v osemdesiatych rokoch, dávno po zlatom období žánru. Jedným z najlepších je Silverado scenáristu viacerých epizód Star Wars, režiséra Lawrencea Kasdana. Hlavnou postavou je kovboj Emeth, ktorého sa niekto pokúsi zavraždiť a muž sa bude snažiť zistiť dôvod. K hlavnej zápletke sú pridané viaceré podzápletky. Hviezdne obsadený film nám predstavil Kevina Klinea, Kevina Costnera, Scotta Glenna, Dannyho Glovera, Johna Cleesea alebo Jeffa Goldbluma v kovbojských handrách. Śerifom mohol byť samozrejme jedine Brian Dennehy.

Pacienti (Patients, Francúzsko, 2016, Grand Corps Malade, Mehdi Idir), Dvojka, 21.05
Ben nadovšetko miluje basketbal. Všetko však zmení jedna nehoda, vďaka ktorej sa mladík bude musieť rozlúčiť so sľubnou športovou kariérou. Ocitá sa v rehabilitačnom centre medzi novými ľuďmi trpiacimi telesným postihnutím alebo ochrnutím po rôznych nehodách. Ben nadväzuje nové vzťahy, nachádza si tak nových priateľov a postupne sa bude musieť vysporiadať s novou životnou situáciou. Ide o autobiografický príbeh režiséra s pseudonymom Grand Corps Malade.

TV tipy 26.8. - 1.9. 2019

ŠTVRTOK 29.8.

Vlčie diery (Slovensko, 1948, Paľo Bielik), Jednotka, 16.40
Jeden z prvých a dodnes jeden z najdôležitejších, najvydarenejších a najvýpravnejších filmov o Slovenskom národnom povstaní nakrútil v roku 1948 Paľo Bielik, autor neskoršieho veľkofilmu Jánošík. Na pozadí vojnových udalostí sa ale odohráva aj súkromný príbeh dvoch bratov, ktorí sa zaľúbili do tej istej dievčiny. Okrem nich sú v rodine ešte ďalší dvaja bratia. Súkromný život ale musí ustúpiť obrane vlasti a demokracie a tak sa bratia pridávajú do protinacistického odboja.

Smrť chodí po horách (Československo, 1979, Ivan Teren), Dvojka, 20.10
Výročie SNP si v televízii pripomenieme aj vďaka vydarenému televíznemu filmu Ivana Terena so Štefanom Kvietikom v hlavnej úlohe. Príbeh dvoch bratov a bojov v Slovenskom národnom povstaní sa odohráva prevažne v slovenských horách a lesoch. Naše zasnežené hory sú totiž ako stvorené pre pôsobivé zábery prestreliek s nacistami počas druhej svetovej vojny. Ono totiž smrť chodí po horách...

Zabití (Good Kill, USA, 2014, Andrew Niccol), JOJ Plus, 23.10
Drony ako jeden z posledných vynálezov (nielen) armádnej techniky prináša ako osoh, tak utrpenie. Aj v tomto prípade platí, že na vine nie sú drony, ale ľudia, ktorí ich ovládajú. Boje v posledných rokoch prebiehajú dokonca už tak, že bežný americký dôstojník sa zobudí doma v USA, prejde autom zopár kilometrov a z pohodlia stanice vykonáva nálety na ciele tisícky kilometrov vzdialené. Jedného z nich si zahral aj Ethan Hawke a bude musieť riešiť viacero morálnych dilem.

TV tipy 26.8. - 1.9. 2019

PIATOK 30.8.

Posledný súboj (La presa, Taliansko, Španielsko, 1966, Sergio Sollima), ČT 2, 20.00
Okrem Sergia Leoneho alebo Sergia Corbucciho nakrúcal výborné spaghetti westerny aj ďalší Sergio, a to Sollima. V tých lepších nesmel chýbať, podobne ako nechýba v Poslednom súboji, Lee Van Cleef. Ten stvárnil hlavnú úlohu lovca odmien, ktorý prenasleduje psanca obvineného zo znásilnenia. Spoločne sa však dostávajú až ďaleko za mexickú hranicu s USA. Lovec odmien Corbett by po tejto zákazke rád začal vlastnú politickú kariéru, ale ako vieme, posledný krok býva vždy ten najťažší.

Pieseň o sivom holubovi (Československo, 1961, Stanislav Barabáš), Dvojka, 21.05
Pieseň o sivom holubovi je poviedkový film z obdobia druhej svetovej vojny a SNP. Na vojnu sa tu pozeráme prizmou skupiny detí. Stanislav Barabáš vo filme neoslavuje prvoplánovo žiadnu armádu ani odboj, ale detskú odvahu jej čeliť, i keď tu vôbec nejde o detské hry. Pieseň o sivom holubovi je prostá sentimentu, pátosu a propagandy a preto dodnes patrí k najvýraznejším slovenským dielam o tomto úseku našich dejín. Taktiež aj dnes zaujme diváka vynikajúcou kamerou Vladimíra Ješinu.

Korisť (Le casse, Francúzsko, Taliansko, 1971, Henry Verneuil), ČT 2, 21.35
Expert na francúzske gangsterky a kriminálky Henri Verneuil nás tentokrát zavedie do Grécka, kde jeden skorumpovaný policajt naháňa zlodeja podozrivého z lúpeže diamantov v gréckej metropole Atény. V hlavných úlohách tejto zábavnej hry „mačky s myšou“ sa predstavili Omar Sharif a Jean-Paul Belmondo. Sekunduje im aj Robert Hossein, známy z Angeliky. Belmondo sa do toho opäť oprel a predvádza kaskadérske kúsky, aké by sa dnes riešili pomocou CGI.

TV tipy 26.8. - 1.9. 2019

SOBOTA 31.8.

Zvony pre bosých (Československo, 1965, Stanislav Barabáš), Dvojka, 20.20
Po Piesni o sivom holubovi nakrútil významný slovenský režisér Stanislav Barabáš ďalšiu klasiku vojnového subžánru o bojoch druhej svetovej vojny na našom území, Zvony pre bosých. Tentokrát však rozohral partiu na oveľa menšej ploche a stavia konfrontáciu medzi našimi vojakmi, mladou ženou a jedným z Nemcov na komornosti jednej chaty v horách. Zvony v názve predstavujú vzdialený zvuk z kostola v neďalekej dedine. Ide o adaptáciu knihy Ivana Bukovčana, ktorý pre filmové spracovanie napísal sám aj scenár.

Dobrodružstvá rabína Jakoba (Les Aventures de Rabbi Jacob, Francúzsko, Taliansko, 1973, Gérard Dury), Jednotka, 20.30
Ďalšia legendárna komédia s Louisom De Funésom v hlavnej úlohe predstavuje komika v netradičnej úlohe rabína. V tomto kostýme by ste ho na prvý pohľad možno nespoznali, na ten druhý určite. Ten sa snaží dopraviť z New Yorku do Francúzska kvôli obradu týkajúceho sa jeho synovca. Samozrejme je všetko oveľa komplikovanejšie, než sa zdá z krátkeho popisu deja a sme svedkami rôznych zámien a z toho plynúcich komických situácií, nedorozumení a prekvapivo aj akčnejších scén.

Trabantom do posledného dychu (Slovensko, Česko, 2016, Dan Přibán), Dvojka, 22.00
Už názov napovedá, o čo v cestopisnom dokumente Dana Přibána pôjde. Skupinka dobrodruhov sa vydáva na cesty po svete v Trabantoch, čím si hneď koledujú o veľké prúsery, respektíve technické problémy, v tých najnevhodnejších chvíľach. No nájde sa tu aj starý Fiat a zopár motoriek. Film nám predstaví napríklad málo vídané vnútrozemie Austrálie alebo horiaci ostrov Sumatra zahalený v oblakoch dymu. Nakrútený materiál bol zostrihaný aj do televízneho seriálu.

NEDEĽA 1.9.

Rivali pod červeným slnkom (Soleil Rouge, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, 1971, Terence Young), ČT 2, 20.00
Viete si predstaviť Charlesa Bronsona, Toširó Mifuneho a Alaina Delona spoločne vo westerne? A k tomu ešte Ursulu Andress? Tak takáto lahôdková kombinácia sa naskytla divákom v kinách v roku 1971. Obsadenie japonskej hereckej legendy je zmotivované návštevou japonského veľvyslanca v Bielom dome, kam by mal byť v bezpečí dopravený vlakom, v ktorom ho bude ochraňovať osobná stráž v podobe samurajov. Má však so sebou aj meč vysokej hodnoty a ten sa stane, okrem prevážaného zlata, terčom banditov.

Chata na prodej (Česko, 2018, Tomáš Pavlíček), ČT 1, 20.00
Rodinná chata niekde v prírode môže byť občas viac na príťaž, než k úžitku. Napríklad vtedy, ak si v nej pred jej predajom naplánujete spoločné stretnutie so širšou rodinou všetkých generácií. Dedo, syn a vnuk, babka, dcéra a jej nemecký priateľ. V podstate nuda, až dokým sa dedo niekam nestratí. V čom môže tkvieť táto zdanlivo nevysvetliteľná záhada? Na chate si budú patrične užívať Ivana Chýlková, David Vávra, Tereza Ramba alebo Judit Bárdos. Čaká nás aj prítomnosť legendy Jana Kačera.

Moje povstanie II (Slovensko, 2019, Juraj Štepka), Jednotka, 20.30
Séria poviedok viacerých slovenských režisérov Moje povstanie.sk z roku 2014 sa po piatich rokoch dočkala pokračovania a čaká ju koncom augusta televízna premiéra. Pôjde o sériu šiestich poviedok zameranú prevažne na mladé publikum, ktoré tak prostredníctvom populárnych tvárí bude mať možnosť zoznámiť sa s touto kapitolou našich dejín o niečo záživnejšou formou ako zo školských učebníc, prípadne starých slovenských filmov. Režisérom projektu je Juraj Štepka.


autor Erik Binder 26.8.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.