TV TIPY 6.8. - 11.8. 2019

TV TIPY 6.8. - 11.8. 2019

VOD recenzia



UTOROK 6.8.

Medové týždne (Líbánky, Česko, Slovensko, 2013, Jan Hřebejk), ČT 2, 20.00
Režisér „trpkých komédií zo života“ Jan Hřebejk nakrútil aj niekoľko čistokrvných vzťahových drám, Medové týždne patria medzi tie komornejšie. Celý dej sa totiž odohráva počas dvoch dní na mieste svadby Terezy a Radima. Na oslavu ale zavíta nevítaný hosť a pripomenie ženíchovi isté hriechy minulosti, ktoré sa jednoducho neodpúšťajú. Aký to bude mať dopad na priebeh svadby a predovšetkým následné manželstvo? Nevestu si zahrala Aňa Geislerová, ženícha Stanislav Majer.

Let (Flight, USA, 2012, Robert Zemeckis), Filmbox, 20.00
Robert Zemeckis sa vo svojej kariére sústreďuje skôr na inteligentný mainstream s postavami, ktoré by sme si mali hneď od začiatku obľúbiť. V Lete s Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe sa ale pokúsil o psychologickejšiu štúdiu alkoholika, ktorý je mimochodom aj špičkovým pilotom. Tomu sa podarí husárskym kúskom predísť veľkej leteckej katastrofe a stáva sa mediálnou hviezdou. Vyvstáva však otázka, či za zlyhaním stroja nestála náhodou mužova obľuba alkoholu.

Jimmyho tančiareň (Jimmy´s Hall, VB, Írsko, 2014, Ken Loach), Dvojka, 21.05
Ken Loach sa čas od času vyberie aj do pohnutej minulosti vlastnej krajiny, Írska, ako urobil nielen v snímke Zdvíha sa vietor z roku 2006, ale aj v Jimmyho tančiarni. Tá začína krátko pred vypuknutím írskej občianskej vojny a zameriava sa na osudy ľudí, ktorí navštevovali ústrednú tančiareň a jej majiteľa. Tá slúžila okrem tancovania aj na vzdelávanie, športovanie a spoločenské diskusie. To sa samozrejme nepáčilo štátu a cirkvi a inštitúcia bola preto zatvorená. Po čase sa však jej majiteľ ju rozhodol opäť otvoriť pre verejnosť...

TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019

STREDA 7.8.

Dievča z románu (The Girl in the Book, USA, 2015, Marya Cohn), JOJ Cinema, 20.15
Alice je mladá úspešná spisovateľka, má však za sebou záhadnú minulosť, ktorej bude musieť čeliť. Až po vyrovnaní sa so všetkými problémami bude môcť nájsť vnútornú rovnováhu a chuť na písanie. Film sa odohráva v prostredí vydavateľstva v New Yorku, kde Alice pracuje ako asistentka knižného redaktora. V redakcii sa objaví spisovateľ s požiadavkou znovuvydania románu inšpirovaného jej minulosťou. V Dievčati z románu máte možnosť vidieť Michaela Nyqvista v jednej z jeho posledných úloh pred smrťou.

MacKennovo zlato (MacKenna´s Gold, USA, 1969, J.Lee Thompson), Jednotka, 20.30
Legendány western MacKennovo zlato mal vo svojej dobe lahôdkové obsadenie. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas, Eli Wallach alebo Ted Cassidy. Ako názov napovedá, v centre pozornosti bude zlatý poklad, po ktorom pasie viacero skupín. Tí sa budú musieť okrem vzájomných potyčiek vyrovnať aj s prítomnosťou Apačov na území, kde sa zlato nachádza. Mapu Zlatého údolia však vlastní šerif MacKenna a bez nej sa sotva niekto niekam dostane...

Nikde v Afrike (Nirgendwo in Afrika, Nemecko, 2001, Caroline Link), Dvojka, 21.05
Nemecký historický film sa odohráva v africkej Keni a začína tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, v roku 1938. Do krajiny emigruje židovská rodina Redlichovcov pred nastupujúcim nacizmom v Nemecku. Rodina s malou dcérkou to však nebude mať ani v zdanlivo pokojne Afrike ľahké, každý z členov rodiny si na nové prostredie zvyká inak. Manželka sa tu spočiatku necíti pohodlne, zato malá Regina miestnu prírodu zbožňuje. Všetci traja však musia reagovať aj na udalosti v Európe a riešiť otázku, či sa vrátiť...

TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019

ŠTVRTOK 8.8.

Eštebák (Česko, Slovensko, Poľsko, 2012, Juraj Nvota), ČT 2, 20.00
Tak trochu tunajšia verzia slávnych Životov tých druhých, ale našťastie predsa len dostatočne odlišná. Adam je dispečerom na športovom letisku, okolnosti ho ale prinútia podpísať zmluvu s ŠtB a stane sa špecialistom na odpočúvanie. Jeho cieľom je tak ochrániť priateľku Evu pred dotieravou vyššou mocou. Režisér Juraj Nvota sa po Muzike opäť pustil do čias socializmu, tentokrát sa ale viac zameriava na fungovanie štátneho aparátu.

Katyň (Poľsko, 2007, Andrzej Wajda), Dvojka, 21.40
Hrôzy druhej svetovej vojny nezahrňovali len nemecké besnenie, prípadne kruté odvety spojeneckých vojsk, ale napríklad aj zbabelú likvidáciu poľskej inteligencie sovietskou tajnou políciou v poľskej Katyni. Obetí bolo vyše 20 000. Andrzej Wajda sa rád vracal do minulosti svojho národa, druhej svetovej vojne sa venoval už vo svojom prelomovom diele Kanály. Rovnako aj v Katyni ale nezabúda ani na príbehy jednotlivcov, najviac vo vás však zarezonuje práve dotyčný masaker.

Nakladačka (Slap Shot, USA, 1977, George Roy Hill), ČT 2, 21.50
Režisér nesmrteľných klasík, ako Butch Cassidy a Sundance Kid a Podraz opäť spojil sily s Paulom Newmanom, s ktorým tentokrát nakrútil film z prostredia menšieho hokejového klubu. Newman v ňom stvárnil práve trénera tohto klubu, ktorý sa snaží zvýšiť morálku mužstva a jeho hlad po víťazstvách. Využíva však k tomu značne neortodoxné metódy založené na zvýšenom použití násilia počas zápasov. Ale kde chýba talent, tam ho treba predsa vykompenzovať inými prostriedkami...

TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019

PIATOK 9.8.

Petrolejárky (Les Pétroleuses, Francúzsko, Taliansko, VB, Španielsko, 1971, Christian-Jaque, Guy Casaril), ČT 2, 20.00
Hlavnými protagonistkami tak chlapského žánru, ako je western, môžu byť neprekvapivo aj ženy. A čo ak pištoľníčky divokého západu hrajú tak krásne herečky, ako Brigitte Bardot a Claudia Cardinale. Tieto niekdajšie dva sex-symboly si strihli úlohy zlodejok prepadávajúcich miestne banky. Jedného dňa sa rozhodnú vylúpiť vlak a zhodou okolností sa stanú majiteľkami kúpnej zmluvy na ranč bohatého obchodníka s ropou. Ide o príjemný, oddychový špagetti western.

Taký obyčajný deň (Československo, 1971, Jiří Svoboda), Dvojka, 21.20
Dušan Jamrich ako majiteľ píly a Magda Vášáryová ako jeho manželka si zahrali hlavné úlohy v ďalšej slovenskej snímke odohrávajúcej sa počas druhej svetovej vojny a slovenského národného povstania na slovenskej dedine. Celý dej sa odohrá počas jednej nedele. I keď ide „iba“ o televízny film, hudbu k nemu zložil legendárny skladateľ filmovej hudby Ilja Zelenka a kamera Jána Plesníka občas vyčaruje krásne zábery.

James Bond: Len pre tvoje oči (For Your Eyes Only, VB, 1981, John Glen), Jednotka, 22.30
Ďalšia bondovka s Rogerom Mooreom v hlavnej úlohe agenta s povolením zabíjať. Jeho úlohou bude vystopovať zločincov, ktorí môžu za potopenie britskej špionážnej lode na pobreží Grécka. Problém číslo jedna tkvie v tom, že na jej palube sa nachádzal počítač schopný ovládať riadené strely. Opäť tak pôjde o záchranu celého sveta, do nič menšieho by predsa James nešiel. Popritom, samozrejme, si opäť nájde čas aj na nejaký ten nezáväzný flirtík s krásnymi agentkami.

TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019 TV tipy 6.8. - 11.8. 2019

SOBOTA 10.8.

Roztomilý člověk (Československo, 1941, Martin Frič), ČT 1, 14.45
Najviac filmov, vrátane komédií, točil počas prvej Československej republiky neúnavný Martin Frič. Medzi najväčšie mužské herecké hviezdy zase patril elegán Oldřich Nový. Ten si zahral „roztomilého človeka“ menom Viktor Bláha, toho času redaktor, ktorý si rá vymýšľa zaujímavé historky, kde by ste pravdu museli hľadať lupou. Samozrejme nesmú chýbať v tomto čase a krajine veľmi obľúbené zápletky so zámenami osôb. Po Nového boku si zahrala ďalšia superhviezda doby, Nataša Gollová.

Hibernatus (Francúzsko, Taliansko, 1969, Edoard Molinaro), Jednotka, 20.30
Ďalšia kultová komédia legendárneho komika Louisa De Funésa. Tentokrát s príchuťou science fiction. Okrem neho v Hibernatusovi uvidíme aj známeho herca Michaela Lonsdalea. Zápletka sa točí okolo muža, ktorý bol nájdený zamrznutý v ľade niekde v Grónsku. Lenže pokiaľ záznamy neklamú, ide o člena posádky francúzskej výpravy z roku 1905. Zhodou okolností sa oživený muž objaví v rodine Huberta de Tartasa a spôsobí tam poriadne zmätky, Hibernatus je totiž ich dávnym predkom.

Anomalisa (USA, 2015, Charlie Kaufman), ČT Art, 22.05
Charlie Kaufman, autor scenárov dokonalých satír, ako V koži Johna Malkovicha či Adaptácia, nakrútil po komplikovanej Synekdoche, New York naopak veľmi komorný a priamočiary film o mužovi v kríze stredného veku. Michael Stone prichádza do Cincinatti na pracovnú konferenciu a my ho sledujeme najmä počas jeho pobytu v hotelovej izbe a v rozhovoroch s novou známou. Kaufman však tento film určený čisto pre dospelého a vyspelého diváka nakrútil ako animovaný.

NEDEĽA 11.8.

Deň, ktorý neumrie (Československo, 1974, Martin Ťapák), Jednotka, 16.10
Ďalší príspevok do subžánru filmov o slovenskom národnom povstaní nakrútil Mmartin Ťapák pod názvom Deň, ktorý neumrie. Ide prekvapivo o akčný film s rýchlym tempom, čo zodpovedá náture hlavného hrdinu v podaní Štefana Kvietika. Ten si zahral vojaka, ktorý ušiel z ruského frontu, bol zatknutý nemeckými vojakmi a nakoniec ho oslobodia partizáni. Nečakajte tak veľký psychologický ponor do vnútra hlavnej postavy, ale pomerne slušne spektakulárny vojnový film.

Šerifská hviezda (The Tin Star, USA, 1957, Anthony Mann), ČT 2, 20.00
Ďalší slávny western Anthonyho Manna nás zavedie do klasického malého mestečka na divokom západe, kam prichádza lovec Morgan Hickman. Domnieva sa totiž, že by tu mohol dostať odmenu 500 dolárov za dvoch zastrelených zlodejov. Postupom času sa spriatelí s miestnym šerifom. Samozrejme nesmie chýbať zloduch ovládajúci mestečko a konečné zúčtovanie medzi ním a kladnými hrdinami príbehu. Mann tentokrát neobsadil do hlavnej úlohy svojho obľúbenca Jamesa Stewarta, ale nemenej slávneho Henryho Fondu.

Čistka (Coup de torchon, Francúzsko, 1981, Bertrand Tavernier) ČT 2, 21.35
Francúzske krimi s Phillippeom Noiretom v úlohe slabošského muža, ktorý počas sujetu prechádza veľkým charakterovým vývinom. Najskôr sa z neho stáva samozvaný vykonávateľ spravodlivosti, aby sa nakoniec uňho prejavila aj záľuba v násilí. Čistka je tak prostá klasických kladných hrdinov, sympatické postavy tu budete hľadať len ťažko. Film Bertranda Taverniera je adaptáciou románu Jima Thompsona a odohráva sa v minulosti v Afrike. Noiretovi sekunduje slávna Isabelle Huppert.

 


autor Erik Binder 6.8.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.