TV TIPY 18.6. - 23.6. 2019

TV TIPY 18.6. - 23.6. 2019

VOD recenzia



UTOROK 18.6.

Rodinný film (Česko, Nemecko, 2015, Olmo Omerzu), ČT 1, 20.00
Olmo Omerzu patrí v súčasnosti medzi najvychytenejších tvorcov pôsobiacich v českej kinematografii a to možno práve preto, že ide o rodáka z Ljublany. Rodinný film klame názvom aj plagátom, ale to iba v prípade, ak si spájate tento pojem s rodinnou zábavou. Vv tomto prípade o ňu vôbec nepôjde. Slušne zabezpečená pražská rodinka si naplánuje výlet na plachetnici, veci sa ale zvrtnú nečakaným smerom. Dodajme, že režisér zabodoval s ďalšou svojou snímkou Všechno bude na Českých levoch, tá si ich odniesla celkovo 6.

Lucy (Francúzsko, 2014, Luc Besson), Dajto, 20.15
Akčný sci-fi thriller Lucy vzbudil vo fanúšikoch Luca Bessona nádej, že sa vrátil do starej formy. Následný Valerián a mesto tisícich planét ale dopadlo o niečo rozpačitejšie, než Lucy. Tá v podaní Scarlett Johansson nešťastnou náhodou skonzumuje nebezpečnú drogu, ktorá v nej ale prebudí nečakané mentálne a fyzické schopnosti. Tie sa neustále rozvíjajú až do absurdného, ale na tento typ filmu perfektne sadnúceho konca. Okrem iného ide aj o vtipný komentár k ženskej emancipácii, čo mnohým divákom uniklo.

Odkaz vo fľaši, JOJ, 21.45
Detektívi z oddelenia Q, Carl Mørck a Assad sa dostanú k prípadu, ktorý im doslova priprával v mori. Konkrétne teda vo fľaši, kde sa nachádza záhadný odkaz. Tentokrát budú hľadať psychopatického vraha a zároveň musia nájsť v správny čas dvojicu unesených súrodencov. K slovu príde aj fanatická náboženská sekta. Podstatné však je, že Fares Fares a Nikolaj Lie Kaas sú opäť ešte drsnejší, než Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi v Kamarátovi do dažďa, respektíve dýchajú na krk Colinovi Farrellovi a Jamiemu Foxovi z Miami Vice.

STREDA 19.6.

Tiger a sneh (La tigre e la neve, Taliansko, 2005, Roberto Benigni), Film+, 16.40
Roberto Benigni si veľmi slušne našliapnutú kariéru takmer zruinoval filmom Pinoccio, našťastie včas dostal rozum a vrátil sa k menej infantilným témam. Pokiaľ Život je krásny riešil holokaust a obdobie druhej svetovej vojny, tak Tiger a sneh bol vo svojej dobe výsostne aktuálny, pretože sa zaoberal irackým konfliktom. Benigni si aj tu zahral hlavnú úlohu, tentokrát ide o básnika, ktorý odchádza do Bagdadu urobiť rozhovor s tamojším kolegom Fuadom v podaní Jeana Rena.

Prometheus (USA, 2012, Ridley Scott), JOJ Plus, 20.10
Film z votrelčieho vesmíru bol natoľko očakávaný, až sa stalo, že nedokázal uspokojiť ani zďaleka všetkých fanúšikov ságy. Každopádne Ridley Scott, autor prvého filmu z roku 1978, rozvíja v Prometheovi témy prítomné v sérii už od počiatku a začína sa zaoberať aj mimozemskou rasou, ktorá stojí za vznikom na života na Zemi. Prometheus končí v tom najlepšom a necháva diváka v očakávaní udalostí nasledujúcich, na niektoré otázky odpovedal sequel Alien: Covenant, stále však chýba do zloženia skladačky časť číslo 3...

Krstný otec III (Godfather III, USA, 1990, Francis Ford Copolla), Jednotka, 20.30
Trochu neoprávnene podceňovaný záver trilógie o rodinke Corleonevcoch a ich „podnikateľskom“ pôsobení na území Spojených štátov. Možno divákom vadil väčší časový rozdiel medzi dielom 2 a 3, Copolla je ale aj po rokoch stále nekompromisný v zobrazovaní násilia, ponúka prepracované vzťahy v mafii a nešťastné obsadenie jeho dcéry Sophie by skutočne nemalo zničiť veľký divácky zážitok z tohto diela. Osudy antihrdinov sa uzatvárajú, ku starým tváram pribudli napríklad Bridget Fonda alebo Andy Garcia.

ŠTVRTOK 20.6.

Hrdinovia ohňa (Only the Brave, USA, 2017, Joseph Kosinski), JOJ Cinema, 21.50
Hrdinovia ohňa je katastrofickou snímkou založenou na skutočnej udalosti. Pokiaľ ste si o hrdinskom čine hasičského zboru pri hasení ohromného lesného požiaru v USA niečo na internete čítali, asi viete, ako film skončí. Napriek tomu ide ako po stránke dejovej a hereckej, tak po trikovej veľmi kvalitne nakrútený zástupca žánru. Predstavilo sa tu mnoho hviezd, spomeňme mená, ako Josh Brolin, Miles Teller, Jeff Bridges, Jennifer Connelly alebo Andie McDowell. Napriek svojim kvalitám Hrdinovia ohňa v kinách neprávom prepadli.

Miesta (Místa, Česko, Slovensko, 2014, Radim Špaček), ČT 2, 21.55
Radim Špaček po kritickom úspechu pohľadu do osemdesiatych rokov s názvom Pouta z roku 2009 použil výhybku a sprostredkoval nám existenciálnu drámu troch mladých ľudí Místa. Adam a Marek majú 19 rokov a stretávajú peknú dcéru miestneho boháča Annu. Špaček zasadil dej do deväťdesiatych rokov, do deja vložil aj kriminálnu líniu, napriek tomu tentokrát u kritiky neuspel. Napriek tomu predstavujú Místa ďalšie zaujímavé zamyslenie sa nad tým, ako si českí tvorcovia prestavujú dobu nedávno minulú.

Columbo - Čudní spojenci (Strange Bedfellows, USA, 1995, Vincent McEveety), ČT 1, 22.40
Zrejme najlepšia epizóda kultového kriminálneho seriálu v 90. rokoch sa volá Čudní spojenci a názov neklame, poručík v pomačkanom baloňáku sa tentokrát musí spriahnuť s hlavou mafie, aby bol schopný usvedčiť vraha. Pôjde opäť samozrejme o vychytralý trik v podobe prekvapivej pointy, kedy sa bude vrah cítiť ešte omnoho horšie, než ostatní zločinci pri väčšine Columbových usvedčení. Randy a Graham sú bratia a majitelia stajní s dostihovými koňmi, Randy však prepadol stávkovaniu a tak Graham v jeho konaní vidí problém.

PIATOK 21.6.

Dracula (USA, 1992, Francis Ford Copolla), Jednotka, 22.05
Notorický známy román Brama Stokera si zobral na paškál aj samotný Francis Ford Copolla a to v roku 1992. Samozrejme nesmelo chýbať exkluzívne obsadenie na čele s Garym Oldmanom ako grófom Draculom. Hlavnou postavou však je právnik Jonathan Harker v podaní Keanu Reevesa, ktorý sa vydáva za grófom do Transylvánie. Ako Van Helsing sa predstavil Anthony Hopkins, osudovú ženu si strihla Wynona Ryder. Copolla sa snažil atmosférou a trikmi vzdať hold hororom 30. rokov.

Kňazove deti (Svecenikova djeca, 2013, Chorvátsko, Srbsko, Vinko Brešan), Dvojka, 22.15
Na Balkáne to s humorom skutočne vedia, čo vieme síce najmä vďaka Emirovi Kusturicovi a jeho svojráznym figúrkam, kto však pozná staršie ešte juhoslovanské diela, vie, že iba pokračoval v domácom trende. V tom pokračuje aj Vinko Brešan vo svojráznej komédii Kňazove deti. Kňaz Fabián zisťuje na ostrove Dalmácia, že je tu vysoká úmrtnosť a nízka pôrodnosť a začína hľadať riešenie, ako z bludného kruhu von. Nápad prepichávať kondomy a namiesto antikoncepcie dodávať vitamíny sa spočiatku zdá ako skvelý nápad...

Voľba zbraní (Le choix des armes, Francúzsko, 1981, Alain Corneau), ČT 2, 23.40
Ďalšiu z nekonečného množstva drsných francúzskych kriminálo druhej polovice minulého storočia nakrútil Alain Corneau a do hlavných úloh obsadil hviezdy, ako Yves Montand, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve a Michel Galabru. Hlavnými postavami sú dvaja zločinci na úteku z väzenia, ktorým šľape na päty polícia. Môže za ich prítomnosť na mieste úkrytu ich kamarát? Prostredie filmu je šedivé, nevľúdne a ukazuje Francúzsko vo farbách, na aké nie sme v tamojšom mainstreame zvyknutí.

SOBOTA 22.6.

Spectre (USA, VB, 2015, Sam Mendes), JOJ, 20.35
Produckia súčasnej Bondovky sa neustále preťahuje a to aj vďaka nešťastnému zraneniu Daniela Craiga, tá predchádzajúca však dorazila do kín podľa plánu v roku 2015. Nakrútil ju opäť Sam Mendes a scenár sa snažil zhrnúť a previazať predchádzajúce diely s Danielom Craigom. Ako hlavný záporák sa predstavil Christoph Waltz, bond-girls boli tentokrát Léa Seydoux a Monica Bellucci. Ústrednou témou Spectre je smrť a tak aj film pôsobí o niečo temnejšie, než jeho predchodcovia.

Oznamuje sa láskam vašim (Československo, 1988, Karel Kachyňa), Dvojka, 20.40
Romantická dráma Karla Kachyni nás zavedie do obdobia konca druhej svetovej vojny do nemeckých Drážďan. Iide o príbeh lásky lodníka Karla, ktorý sa zaľúbi do krásnej veliteľky Hitlerjugend Ulriky. V hlavných úlohách excelovali Lukáš Vaculík a Markéta Hrubešová a nie je vôbec od veci ich výkony označiť ako za životné. Je však možné prekonať všetky prekážky doby a miesta a dokázať si vybudovať pevný vzťah? Veľmi vkusne nakrútená „červená knižnica“ osloví po rokoch aj nové publikum.

Slovensko 2.0 (Slovensko, 2014, Martin Šulík a iní) Dvojka, 23.45
Ambiciózny projekt niekoľkých slovenských režisérov dopadol viac menej tak, ako každý film skladajúci sa z viacerých krátkych filmov. Jedna poviedka je lepšia, iná zasa horšia, v prípade Slovensko 2.0 však ide o nečakanú rozmanitosť materiálu. Jednotlivé poviedky nakrútili Ondrej Rudavský, Martin Šulík, Viera Ćakányová, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Juraj Herz, Miro Jelok, Peter Krištúfek, Iveta Grófová a Peter Kerekeš. Film sa snaží priblížiť krátke dejiny Slovenska aj zahraničnému divákovi.

NEDEĽA 23.6.

„Zítra to roztočíme, drahoušku...“ (Československo, 1976, Petr Schulhoff), Jednotka, 16.00
Ďalšia z legendárnych československých komédií normalizačného obdobia sedemdesiatych rokov. Sledujeme žabomyšie vojny dvoch manželských párov obývajúcich typický panelový činžiak. Svoj komediálny talent tu opäť potvrdili legendy našeho filmu, ako Mmiloš Kopecký, Iva Janžurová, Stela Zázvorková a trochu nedocenený herec František Peterka s vynikajúcim komediálnym timeingom. Zítra to roztočíme, drahoušku sa trochu vymyká z menšej vlny sci-fi komédií tohto obdobia a ťaží zo situácií bežného života.

Skryté čísla (Hidden Figures, USA, 2016, Theodore Melfi), JOJ, 20.35
Veľmi originálny námet ponúka dráma režiséra Theodora Melfiho Skryté čísla. Ocitáme sa v šesťdesiatych rokoch, kedy sa rýchlo vyvíjal vesmírny program a ten potreboval skutočne chytré mozgy, aby sa preteky so Sovietskym Zväzom v tomto smere skončili víťazne. Čo ale, ak sa medzi najbystrejšie ženy široko-ďaleko radia aj tri Afroameričanky? Film o tom, že prekonať rasové predsudky nie je vôbec tak ťažké, ako napríklad prekonať pozemskú gravitáciu pri ceste do vesmíru.

Portrét dámy (The Portrait of a Lady, USA/UK, 1996), ČT 2, 21.35
Veľkú hereckú príležitosť pre Nicole Kidman krátko pred jej vstupom do najvyššej hereckej ligy ponúkol film Portrét dámy oscarovej režisérky Jane Campion, zodpovednej za historickú drámu Piano. Historickou drámou je aj Portrét dámy a podobne, ako v Piane, je hlavnou postavou krásna žena o ktorú prejavujú muži veľký záujem. Američanka Isabel prichádza do Európy, kde dáva prednosť pred milými mužmi charizmatickému, ale sebeckému a arogantnému mužovi v podaní Johna Malkovicha.


autor Erik Binder 18.6.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.