TV TIPY 8.4. - 14.4. 2019

TV TIPY 8.4. - 14.4. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 8.4.

Smrtiaci príliv (The Shallows, USA, Austrália, Španielsko, 2016, Jamue Collet - Sera), Dajto, 20.15
Nielen mužské oči bažia po krivkách Blake Lively v bikinách a na surfe, ale aj nejaký ten statný žralok. Konkrétne sa jeden zatúľa na pláž, kde si Nancy, stvárnená Lively, došla dnes zasurfovať. Veci sa vyvinú tak, že žena má k brehu len 200 metrov, ale vďaka „novému kamošovi“ vo vode sa ukazuje prekonanie tejto vzdialenosti na breh veľmi riskantným. Režíruje francúzsky špecialista na akciu na malom priestore (Non-Stop, Cudzinec vo vlaku), Jamue Collet – Sera).

Pán Hulot ide na výstavu (Trafic, Francúzsko, Taliansko, 1971, Jacques Tati), Dvojka, 22.25
Genialita Jacquesa Tatiho sa prejavila aj po rokoch, kedy sa musel režisér a herec vyrovnávať s finančnými problémami po neúspechu Playtime, tentokrát vo filme Pán Hulot ide na výstavu. V centre pozornosti pána Hulota je autosalón v Amsterdame. Muž je zamestnancom firmy ALTRA, ktorá vyvinula super-moderný prototyp karavanu pre celú rodinu. Tati si tak berie na paškál obsesiu modernej spoločnosti autami a automobilovým priemyslom a  prejavuje sa opäť ako majster mizanscény a situačného humoru.

Na sever Aljašky (North to Alaska, USA, 1960, Henry Hathaway), ČT 2, 23.10
Westernová komédia s Johnom Wayneom v hlavnej úlohe nás zavedie medzi skupinu zlatokopov do roku 1890. Dvaja kamaráti Sam a George po dlhej trojročnej plichte nakoniec narazia na zlato a dvojica sa na čas rozdelí, aby jeden z nich nakúpil potrebné stroje a priviezol kamarátovi jeho snúbenicu. Lenže tá sa medzičasom vydala za iného. Režisér Henry Hathaway rieši v Na sever od Aljašky spletité milostné pletky a žáner tak oživuje romantickou zápletkou, ktorú stavia do popredia.

TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019

UTOROK 9.4.

Tankový prapor (Československo, 1991, Vít Olmer), ČT 1, 20.00
Pred „pádom do zatratenia“ v podobe Nahoty na prodej, Blbca a dvojdielnej série Playgirls nakrútil Vít Olmer solídneho konkurenta Černým baronům s názvom Tankový prapor a diváci sa do kín hrnuli v húfoch. Vojenský život v roku 1953 sledujeme prostredníctvom hlavného hrdinu Danyho, postavy inšpirovanej autorom predlohy Josefom Škvorickým. Ten sa stretáva s klasickou buzeráciou a všetkým, čo je spojené s dobovou povinnou vojenskou službou, vrátane romantickej lásky.

Utečenec (The Fugitive, USA, Andrew Davis), Dajto, 20.15
Jednoznačný vrchol kariéry Andrewa Davisa, ďalšia z ikonických postáv Harrisona Forda, jediný Oscar pre Tommyho Lee Jonesa a výsledkom je film, ktorý je neopozerateľný a dá sa k nemu vracať donekonečna. Až zaniká fakt, že príbeh nespravodlivo odsúdeného väzňa na úteku, lekára Richarda Kimblea bol nakrútený na motívy úspešného seriálu. Davisovi sa podarilo dodať takmer každej sekvencii potrebnú dávku napätia a ťažko nájdete film, kde budete tak pevne držať palce ústrednému hrdinovi.

Helimadoe (Československo, 1992, Jaromil Jireš), ČT 2, 22.30
Našim západným susedom vždy išli filmy s hlavným detským hrdinom a pohľadom na príbeh cez jeho optiku. Výnimkou nie je ani lyricky ladený historický film Jaromila Jireša Helimadoe z roku 1992. Jakub Marek tu však hrá postavu na rozmedzí detstva a prebúdzajúcich sa hormónov, takže do hry sa dostávajú aj prvé city k ženskému rodu. Na Českých levoch zabodoval vydarený scenár, pozornosť si ale, okrem iného, zaslúži aj kamera a dobové kostýmy.

STREDA 10.4.

Posledný čas na lásku (Last Chance Harvey, USA, 2008, Joel Hopkins), Film+, 15.05
Láska kvitne v každom veku, len v tom trochu pokročilom je už ťažšie na ňu v v zbesilom tempe dopredu smerujúcemu svetu naraziť. Ako názov napovedá, dvojici hrdinov s tvárami Dustina Hoffmana a Emmy Thompson sa to podarilo na poslednú chvíľu. Film určený skôr publiku, ktoré podľa vlastných životných skúseností ocení citlivý scenár a kvalitné herecké výkony, ale aj také menšie memento pre mladších, že predsa je len lepšie si tú lásku na celý život nájsť o niečo skôr.

Deň nezávislosti: Nový útok (Independence Day: Resurgence, USA, 2016, R. Emmerich), JOJ Plus, 20.10
Pokračovanie výplachu číslo 1 v deväťdesiatych rokoch sa očakávalo dlhé roky, až to napätie po 20 rokoch takmer celé opadlo. Opätovná návšteva starých známych emzákov najviac trpí tým, že proti nim nebojuje Will Smith. Stále však Emmerich dokáže vykúzliť monumentálne katastrofické a deštrukčné zábery, solídnu akciu a nejaký ten humor k tomu. Na scenári pracovalo hneď 5 ľudí, ale výsledok by bol asi rovnaký, ak by ho napísal iba dlhoročný režisérov dvorný scenárista Dean Devlin.

Valkýra (Valkyra, USA, Nemecko, 2008, Bryan Singer), Jednotka, 21.45
Nie všetci Nemci v uniformách kopali počas druhej svetovej vojny za svojho paranoidného vodcu, ktorý ako vieme z Pádu tretej ríše, si myslel, že má okolo seba iba zradcov. No a Valkýra nám ukazuje, že niečo na tom bolo. Skupina vojakov pod vedením plukovníka Clausa von Stauffenberga sa rozhodla spáchať na Hitlera atentát. Výrobu filmu Bryana Singera s Tomom Cruiseom, Kennethom Branaghom a ďalšími hviezdami sprevádzali ťažké produkčné problémy, výsledok však nemohol dopadnúť lepšie.

TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019

ŠTVRTOK 11.4.

Oheň ohňom (Out of the Furnace, USA,VB, 2013, Scott Cooper), Film+, 20.15
Zložité vzťahy dvoch sebavedomých bratov žijúcich odlišným spôsobom života je vďačný námet pre drsné rodinné drámy s príchuťou gangsterky. Solídne dopadol aj podobne ladený kúsok s názvom Oheň ohňom, kde si toho musia veľa povedať Christian Bale a Casey Affleck. Do hry vstupuje aj miestny zlodej s tvárou Willema Dafoeho. Hviezdnu zostavu dopĺňajú v tomto hustom cool filme Woody Harrelson, Zoe Saldana, Forest Whitaker a Sam Shepard.

Cesta ven (Česko, Francúzsko, 2013, Petr Václav), ČT 2, 22.00
Nakrútiť dôveryhodne pôsobiaci film o bežnom živote súčasnej rómskej rodiny a trefne pomenovať ich každodenné problémy a vnímanie ťažkej situácie, je úloha v českých a slovenských končinách nesmierne ťažká. Možno zatiaĺ najbližšie realite sa dostal režisér Petr Václav v snímke Cesta ven, kde je hlavnou postavou mladá matka s malou dcérkou. Tú presvedčivo stvárnila neherečka Klaudia Dudová. Ide o typickú modernú festivalovú sociálnu drámu a ukážku, ako na to ísť tým správnym smerom.

Kráľovstvo (The Kingdom, USA, 2007, USA, Nemecko, Peter Berg), Dajto, 23.25
Akčná dráma Petera Berga zo Saudskej Arábie sa preslávila najmä záverečnou „všetko hovoriacou“ scénou ukazujúcou bludný kruh násilia v snahe o elimináciu islamského terorizmu. Berg však dôsledne ukazuje aj proces práce vyšetrovateľov a natočil aj veľmi slušné akčné scény. Americkí odborníci sa musia v cudzej krajine pochopiť miestnu mentalitu, čo nebude vôbec jednoduché. V úlohách členov špeciálnej jednotky sa predstavili Jamie Foxx, Jennifer Gardner a  Chris Cooper.

TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019

PIATOK 12.4.

Láska a zločin (Ammore e malavita, Taliansko, 2017, Antonio Manetti, Marco Manetti), Dvojka, 20.40
Netradičnú kombináciu komédie, muzikálu a gangstery z prostredia talianskej mafie nakrútili bratia Manettioví pod názvom Láska a zločin. Ide o príbeh mafiánov Cira a Rosaria pracujúcich pre miestneho bossa Vincenza a jeho ženy Márie. Paralelný príbeh predstavujú osudy zdravotnej sestry Fatimy vychovávajúcej dvoch synov. Ako správne predpokladáte, tieto dve dejové línie sa pretnú. Fatima sa totiž stane svedkom zločinu a Ciro má za úlohu ju zabiť. Lenže čo keď Ciro zistí, že svoju obeť pozná?

Zbohom kura (Adieu poulet, Francúzsko, 1975, Pierre Granier-Deferre), Jednotka, 22.35
Ďalšia z rady sedemdesiatkových sociálne kritických francúzskych kriminálok nám predstavuje neľútostný boj v predvolebnej kampani. Komisár Verjeat (Lino Ventura) musí riešiť vraždu spojenú s protestom proti starostovmu protikandidátovi. Policajt sa stretáva s aroganciou moci a zisťuje, že ani súčasný starosta nie je ten, ktorému v prvom rade ide o dobro občana. Napriek všetkým prekážkam je rozhodnutý prípad doviesť do úspešného konca.

RED 2 (USA, Francúzsko, 2013, Dean Parisot), JOJ Cinema, 23.45
Pokračovanie solídnej akčnej zábavy o skupine elitných tajných agentov v tom „správnom veku“. Jednotka bola veľmi príjemným prekvapením a dôkazom toho, že v akčnom žánri je zábavnejšie sledovať staršiu hereckú elitu než mladé metrosexuálne hviezdy. Zohraný tím má tentokrát za úlohu vypátrať stratenú smrtiacu superzbraň, ktorá ohrozuje samozrejme osud celého ľudstva. Dej nás zavedie do viacerých svetových metropol, kde budú hrdinovia neustále uhýbať spŕške guliek svojich prenasledovateľov.

TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019 TV tipy 8.4. - 14.4. 2019

SOBOTA 13.4.

Krídelko alebo stehienko? (L´aile ou la cuisse, Francúzsko, 1976, Claude Zidi), ČT 1, 21.10
Sa pýta Louis De Funés v jednej zo svojich najlepších komédií. Komik si tu zahral vydavateľa magazínu o gastronómii a osobne chodí inkognito skúšať kvalitu produktov do jednotlivých reštaurácií. Máloktorá však dokáže vyhovieť jeho náročným požiadavkám. Navyše má problémy so svojim synom, ktorému sa akosi nechce pokračovať v otcovej praxi. Film môžeme chápať ako dobovú satiru na konzervované jedlá a v tomto prípade by tak nejaký ten remake nebol vôbec od veci, ani by sa toho nemuselo veľa prepisovať.

Ripleyho hra (Ripley´s Game, VB, Taliansko, 2002, Liliana Cavani), ČT 2, 21.40
Ripleyho hra nedosiahla taký úspech ako Talentovaný pán Ripley Anthonyho Minghelu, čo však neznamená, že charizmatický obľúbený antihrdina v podaní Johna Malkovicha zaostáva za kreáciou Matta Damona. Tentokrát sa zabýval na romantickom talianskom vidieku a vydáva sa za znalca umenia. Jeho záujmy sú však o niečo temnejšieho charakteru. Za zmienku určite stojí, že hudbu k filmu zložil Ennio Morricone. Román Patricie Highsmith už sfilmoval Wim Wenders pod názvom Americký priateľ.

Solomon Kane (VB, Francúzsko, 2009, Michael J. Bassett), JOJ, 22.40
Akčné fantasy zo 16. storočia nám predstavuje cool zabijáka s veľkým klobúkom a dlhým kabátom a s tvárou Jamesa Purefoya. Kane sa pri svojich cestách v mene Anglického kráľovstva okrem smrteľných ľudských protivníkov stretáva s nadprirodzenými príšerami z pekla, na ktoré sú jeho zbrane krátke. Pokiaľ vám sadol taký Van Helsing, Solomon Kane vás zaujme tiež a pôsobí síce béčkovejšie, ale menej preplácane. Purefoyovi sekunduje Max von Sydow.



NEDEĽA 14.4.

Ecce homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), ČT 1, 16.00
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej.

Rieka bez návratu (River of No Return, USA, 1954, Otto Preminger), ČT 2, 20.00
Robert Mitchum v úlohe farmára Matta spoločne so svojim synom zachráni pred utopením jedného muža a krásnu speváčku Kay s tvárou Marilyn Monroe. Harry, snúbenec Kay, si však toto obetavé chovanie neváži, ukradne Mattovi koňa a utečie. Spoločne so ženou je tak Matt a jeho syn vystavený napospas útočným indiánom. Musia sa rozhodnúť, či utiecť z domu, alebo sa brániť. Svižný western sa vo svojej dobe stal v kinách veľmi úspešným.

Atentát v Paríži (L´Attentat, Francúzsko, Taliansko, 1972, Yves Boisset), Dvojka, 20.45
Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach, kedy došlo k zmiznutiu kontroverzného marockého politika Mehdu Ben Barku. Ten sa zasadzoval v boji proti imperializmu a bol tak tŕňom v oku viacerých pravicových európskych štátnikov. K onomu zmiznutiu došlo v roku 1965 a 12 rokov na to sa rozhodli francúzski filmári záhadu po svojom vysvetliť, ale prostredníctvom iných mien zúčastnených. Uvidíme Jeana-Louisa Trintignanta, Giana Mariu Volontého, Michela Picolliho alebo Jean Seberg.


autor Erik Binder 8.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.