TV TIPY 1.4. - 7.4. 2019

TV TIPY 1.4. - 7.4. 2019

článok



PONDELOK 1.4.

Žert (Československo, 1968, Jaromil Jireš), ČT 2, 21.45
Ludvík John, poslucháč univerzity, si dovolí v čase komunistického režimu 50. rokov napísať na istú pohľadnicu nevinný vtip ohľadom optimizmu ľudstva a hneď je oheň na streche. Chlapík musí niesť tvrdé následky svojho „neuváženého“ činu. Jaromil Jireš nakrútil túto drámu s komediálnymi prvkami na motívy románu Milana Kunderu. Josef Somr v hlavnej úlohe tu už predvádza, okrem výborného hereckého výkonu, aj svoju legendárnu prehadzovačku. Film patril aj medzi vrcholy kariéry Luděka Munzara.

Vzkriesenie Valhally (Valhalla Rising, Dánsko, VB, 2009, Nicolas Winding Refn), Filmbox, 21.45
V kariére provokatéra a vizuálneho estéta Nicolasa Windinga Refna je Vzkriesenie Valhally ojedinelým vybočením z jeho autorského prístupu zameriavajúceho sa výhradne na prítomnosť. Ocitáme sa v dávnych časoch u Vikingov v Škandinávii, kedy sa namiesto zbytočných rečí hneď bojovalo a tak je film plný naturalisticky podaného násilia. Ono to ani inak nejde, keďže hlavný hrdina menom One-Eye je nemý. Toho stvárnil Mads Mikkelsen a diváčky si dostatočne užijú jeho obnaženú hruď.

Playtime (Francúzsko, Taliansko, 1967, Jacques Tati), Dvojka, 22.25
Pan Hulot ide na potulky modernou štvrťou vo svojej milovanej Paríži. A hádajte, ako to tam môže dopadnúť. Mnoho nedorozumení, Tatiho zameranie sa na výdobytky techniky a ich nedokonalostí. Režisér postavil pre film repliku v mierke 1:5 s názvom Tativille a film sa preslávil najmä dlhou sekvenciou v reštaurácii. Dokonale premyslená mizanscéna a množstvo drobných fórikov radia film medzi zlatý fond kinematografie. Playtime bohužiaľ nedokázal svoje vysoké náklady získať z pokladní kín naspäť a pribrzdil Tatiho kariéru.

TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019

UTOROK 2.4.

Černí baroni (Československo, 1992, Zdeněk Sirový), ČT 1, 20.00
Jedna z najmilovanejších porevolučných československých komédií (ak nie tá vôbec najobľúbenejšia) priniesla do našej popkultúry, ale aj celkovo do spoločnosti a krčiem mnoho nesmrteľných hlášok a dialógov. Pri humorných, ale uveriteľných historkách pétépákov trochu zaniká fakt, že Sirový nakrútil film podľa knihy Miloslava Švandrlíka. Vety, ako „Čo bolo, bolo... já bych píchal... jedine, že by sme spolu sedeli na Pankráci“... pozná dôverne celé Česko aj Slovensko.

Nárez (Kick-Ass, USA, VB, 2010, Matthew Vaughn)
Tak trochu iný komiksový film a v podaní vizionára Matthewa Vaugna vynikajúca odpoveď na vážne a kvázi umelecky ambiciózne komiksové adaptácie prvej dekády tohto storočia. Teenager Dave Lizevski má nutkanie sa stať veľkým superhrdinom, len akosi v sebe nevie nájsť nadprirodzené schopnosti. Ale možno mu bude stačiť iba cool a rešpekt vzbudzujúci farebný kostým... Jeho spoluhráčmi sa stanú podobne „postihnutí“ Big Daddy a Hit Girl. Film znamenal „kick-ass“ pre kariéry Chloë Grace Moretz a Aarona - Taylora Johnsona.

Mir Vam (Slovensko, 2016, Juraj Mravec), Dvojka, 23.30
Odvážny slovenský dokument sa snaží ponúknuť reportážny pohľad na vojnou zdecimovanú východnú časť Ukrajiny, Doneckú republiku, a aj na myslenie tunajšieho obyvateľstva. Snímku nakrútil fotograf Juraj Mravec a snaží sa nekompromisne divákom sprostredkovať krutú pravdu, že tým „hore“ pramálo pri presadzovaní svojich záujmov hrubou silou záleží na tých „dole“, na civilnom obyvateľstve. Počúvame svedectvá starých ľudí, detí, ako aj vojakov. Dokument so zdvihnutým ukazovákom, ale aj prostredníkom.

STREDA 3.4.

Kasíno (Casino, USA, 1995, Martin Scorsese), AMC, 22.00
Životopisná snímka a majiteľovi kasína Sama „Ace“ Rothsteina v dobovom Las Vegas. Toho stvárnil Robert De Niro v jednej zo svojich najlepšie zahraných úloh v kariére. Ten ako bývalý hazardný hráč chápe, ako sa cítia tí na druhej strane a vďaka jeho skúsenostiam a obchodnému duchu urobí z podniku výnosný biznis. Problémy však prinášajú jeho najlepší priateľ, ale nebezpečný gangster Nicky a krásna Ginger, kvôli ktorej Ace stratí hlavu. Film sa preslávil aj nie príliš vydarenou milostnou scénou Joea Pesciho a Sharon Stone.

Čas grimás (Slovensko, 2009, P. Dimitrov), Dvojka, 23.15
Peter Dimitrov nakrútil v roku 2009 odvážny filmový experiment o nemeckom barokovom sochárovi Franzovi Xavierovi Messerschmidtovi. Ten istý čas pracoval aj v Bratislave. Ide o kombináciu dokumentu a hraného filmu a v hlavnej úlohe sa predstavil Marek Vašut, ktorý tu hovorí svoje repliky v slovenčine. Film sa zameriava na jeho boj s vážnou psychickou chorobou, schizofréniou.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), Markíza, 0.05
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.

TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019

ŠTVRTOK 4.4.

Elita (Antitrust, USA, 2001, Peter Howitt), AMC, 16.10
Slušný krimi thriller z prostredia počítačového gigantu, kde dostane prácu mladý nádejný ajtíčkar Milo Hoffman. Jej majiteľom je boháč menom Winstone a jeho praktiky, ako postupne Milo zisťuje, nie sú úplne najčistejšie. Začne si o veciach zisťovať viac a časom sa stane pre vedenie firmy nebezpečným. Postupne si nie je istý, komu zo svojho okolia môže ešte veriť. Prirovnanie k Billovi Gatesovi sa v dobe uvedenia priam ponúkalo, avšak podobné filmy by si zasluhovali remake každých 10 rokov kvôli vývoji v informatike.

Posledný skaut (The Last Boy Scout, USA, 1991, Tony Scott), Dajto, 20.15
Najhláškovitejší film všetkých čias si zaslúži pripomenutie pri jeho každom uvedení v televízii, aj vďaka geniálnemu českému dabingu. Príbeh je všeobecne známy, Joe Hallenbeck ako telesný strážca neuchráni tanečnicu Cory pred zabijakmi a postupne sa zaplieta do nečistej hry ohľadom stávkovania futbalových zápasov a nitky vedú až do vysokej politiky. Ale keďže je Joe na tanečníka aj dobrý policajt, tak samozrejme špinavú hru prekukne a dopomôže mu k tomu aj bývalá futbalová hviezda Jimmy Dix.

Posel (Česko, 2012, Vladimír Michálek) ČT 2, 22.00
Vladimír Michálek patrí k najuznávanejším a najzaujímavejším českým tvorcom, ktorý sa nevyhýba ani experimentovaniu. Amerika, Babí léto, Anděl Exit alebo O rodičích a detěch patria k tomu najzaujímavejšiemu v porevolučnej českej kinematografii. Posel je príbehom tridsaťročného Petra, bývalého profesionálneho cyklistu a v súčasnosti poslíčka. Jedného dňa sa mu však stane nepríjemná nehoda a muž začne prehodnocovať svoj život. Film sa však neodvíja tak úplne vyšľapanými cestičkami hľadania nového zmyslu života...

TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019

PIATOK 5.4.

Chaos (USA, 2005, Tony Giglio), JOJ, 20.35
Slušné akčné béčko občas, najmä pred víkendom, neuškodí a Chaos ponúka príťažlivú zápletku prepadu banky a následné vyjednávanie polície s gangstermi držiacimi rukojemníkov. Ak máte náladu na Stathama a chcete vypnúť mozog, Chaos vám žiaden chaos v hlave nespôsobí. Nnavyše Jasonovi prihrávajú Ryan Phillippe a Wesley Snipes. Milovníci subžánru si prídu skrátka na svoje, ale myšlienkovú nadstavbu ako napríklad v Inside Man je lepšie neočakávať.

Už je tu zas (Nemecko, 2015, David Wnendt), Dvojka, 20.45
Už je tu zas...kto? No predsa Adolf Hitler. Dostal sa k nám nedopatrením z minulosti a nestíha sa čudovať, čo sa to so svetom porobilo. A ľudia sa nestíhajú čudovať, že po uliciach chodí niekto, kto sa bývalému a dávno mŕtvemu vodcovi tak podobá. Ide síce o vydarenú komédiu, ale priestor dostanú aj vážnejšie momenty. Ako je možné, že táto osobnosť sa stáva opäť medzi verejnosťou tak populárnou? Kde je hranica medzi tým, na čom sa ešte môžeme zabávať a kedy sa táto hranica prekročí?

Tlmočník (Slovensko, 2018, Martin Šulík), Jednotka, 22.20
Týždeň slovenského filmu v bratislavskom kine Lumiére má dozvuky aj na obrazovkách Slovenskej televízie a kto nevidel všetko, čo sa minulý rok u nás nakrútilo, prípadne čo sa nakrútilo v českej koprodukcii, dostane šancu ako v kine, tak v televízii. Jedným z najdôležitejších filmov roku 2018 je nesporne aj Šulíkov Tlmočník s nemeckou hviezdou Petrom Simonischekom a českým režisérom Jiřím Menzelom. Títo dvaja postarší páni sa vydávajú naprieč Slovenskom po stopách vlastnej minulosti.

TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019 TV tipy 1.4. - 7.4. 2019

SOBOTA 6.4.

Hmyz (Česko, Slovensko, 2018, Jan Švankmajer), Dvojka, 20.30
Jedna z najdôležitejších osobností československého a dnes českého filmu Jan Švankmajer sa minulý rok pripomenul ďalším nezvyčajným experimentom s názvom Hmyz. Sledujeme partiu ochotníckych hercov skúšajúcich Čapkovu hru Hmyz. Realita zo života postáv sa začína postupne prelínať s dejom hry. V hlavných a vedľajších úlohách sa predstavili Jan Budař, Jiří Lábus, Jaromír Dulava, Pavel Nový alebo Kamila Magálová.

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (Slovensko, 2014, Patrik Lančarič), Dvojka, 23.35
Marek Brezovský bol slovenský hudobný skladateľ a muzikant, ktorý žil v rokoch 1974 až 1994, napriek tomu zanechal po 20 rokoch na svete nezmazateľnú stopu. Režisér Patrik Lančarič sa rozhodol rozdeliť dokumentárny film do štyroch kapitol, v ktorých sa k Marekovi vyjadrujú postupne kolegovia a kamaráti, bývalé priateľky a členovia rodiny. Hrana obsahuje aj zábery z hudobníkových vystúpení a celkovo pôsobí po informačnej stránke veľmi hutne, lepší posmrtný profil si Marek nemohol priať.

Cotton Club (USA, 1984, Francis Ford Coppola), ČT 2, 21.40
Jeden z menej známych filmov amerického génia Francisa Forda Coppolu nás zavedie do jazzového baru v Harleme, ktorý bol kedysi nielen miestom hudobných zážitkov, ale aj priestorom pre stretávanie sa členov podsvetia. Hrá v ňom aj mladý pohľadný umelec Dixie Dwyer. Ten zachráni život jednému mafiánovi, ale má to jeden háčik, chlapík má krásnu milenku a Dixie sa, hádajte čo, do nej zaľúbi. V hlavných úlohách sa predstavili Richard Gere a Diane Lane a keď budete dávať pozor, všimnete si Nicolasa Cagea alebo Jennifer Grey.



NEDEĽA 7.4.

Effi Briestová (Nemecko, 2009, Hermine Huntgeburth), Jednotka, 21.25
Nemecko a romantický film automaticky neznamená len televíznu nudu na ženských kanáloch, Effi Briestová je naopak slušná dobová romantická kostýmová dráma, kde si zahral aj renomovaný Sebastian Koch. Teenagerka Effi je donútená sa vydať za o 20 rokov staršieho muža, baróna von Innstettena. Tten sa ale viac zaujíma o rozvoj svojej politickej kariéry a tak mladá žena nájde rozptýlenie pri mladom manželovom priateľovi z armády. Ako to už chodí, podobné aférky v malých mestách nekončili v minulosti dobre...

Já, truchlivý bůh (Československo, 1969, Antonín Kachlík), ČT 2, 22.05
Kto iný mohol hrať veľkého zvodcu žien v 60. rokoch ako Miloš Kopecký. Tomu sa však momentálne nedarí zbaliť jednu krásnu mladú študentku, jednoducho je už na ňu príliš starý a muž v rokoch si to nechce pripustiť. Požiada o pomoc svojho gréckeho kamaráta s tvárou Pavla Landovského, aby spoločne pripravili malé klamstvo. Z uvedeného vyplýva, že nás čaká viac komédia než vážna dráma, zárukou trefných poznámok a výborných dialógov bola už predloha Milana Kunderu, ktorý spoločne s režisérom napísal aj scenár.

Purpurový dážď (Purple Rain, USA, 1984, Albert Magnoli), ČT Art, 01.20
Slovné spojenie Purple Rain máme viac spojené s Princovým najväčším hitom, než s rovnomerným filmom z roku 1984. Romantický muzikál zaujme viac zábermi z majstrových koncertov a jeho spevom, než pomerne otrepaným dejom o snahe mladého rebelanta preraziť na hudobnej scéne a jeho problémami s láskou, rodičmi, skupinou alebo zamestnávateľom. Kažopádne pre fanúšikom Princea absolútna povinnosť a neprekvapí, že za ústrednú pieseň získal autor Oscara.


autor Erik Binder 1.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.