TV TIPY 12.3. - 17.3. 2019

TV TIPY 12.3. - 17.3. 2019

článok



UTOROK 12.3.

Stratený v džungli (Jungle, 2017, Austrália, Kolumbia, Greg McLean), Dajto, 20.15
Izraelčan Yossi sa vypraví spoločne so svojimi kamarátmi na výlet do amazonského pralesa za účelom vyhľadania indiánskeho kmeňa a možno aj nejakého toho zlata. Následkom nešťastných udalostí sa Yossi ocitá sám uprostred divokej prírody a začína tak jeho zdanlivo vopred prehratý boj o holý život. Hady, pavúky alebo hmyz mu nebudú zrovna ukazovať smer cesty naspäť do La Paz. Životopisný film poskytol veľkú príležitosť pre Daniela Radcliffa, ktorého vychudnutá postava a kukuč trpiteľa sa do survival žánru výborne hodí.

Prepadnutie 13. Okrsku (Assault on Precinct 13, 2005, USA, Francúzsko, Jean Francois Richet), Film+, 20.20
Remake kultovej snímky Johna Carpentera zo sedemdesiatych rokov sa celkom vydaril a francúzsky režisér sa nehral so svojimi postavami v rukavičkách a budú zomierať aj tí, o ktorých by ste to vopred vôbec nepredpokladali. Ide o vyslobodenie nebezpečného zločinca z trinásteho okrsku a v pláne je previesť tento akt presne na Silvestra, kedy sa celé mesto ocitá pod snehom. John McClane „trpel“ na Vianoce, policajt Roenick v podaní Ethana Hawkea zase bude mať nepríjemné spomienky na vítanie nového roka.

Návrat idiota (1999, Česko, Nemecko, Saša Gedeon), ČT 2, 22.00
Svojská modernizovaná adaptácia Idiota F.M. Dostojevskiho nám predstavuje mladíka Františka, ktorý strávil značnú časť svojho života medzi stenami psychiatrickej liečebne. František sa nečakane vracia domov, kde ho však nikto z jeho príbuzných nepozná, ale postupne sa s ním zblížia. Respektíve bude pôsobiť ako katalyzátor ich problémov a ako to už chodí, divák nakoniec bude prehodnocovať, kto je tu tým skutočným idiotom. Návrat idiota získal 5 českých levov.

STREDA 13.3.

12 rokov otrokom (Twelve Years a Slave, 2013, USA, VB, Steve McQueen), Jednotka, 23.10
12 rokov otrokom získalo tri Oscary, vrátane najlepšieho filmu. Historická dráma mapuje životný úsek muža menom Solomon Northup, ktorý sa zhodou nešťastných okolností dostáva aj napriek slušnému postaveniu v spoločnosti do pozície otroka na plantáži. Solomon postupne prechádza medzi rukami tu brutálnejšími majiteľmi plantáží, tu tými mierumilovnejšími. Otec rodiny sa nikdy nevzdá nádeje na opätovný návrat do slobodného života. Steve McQuenn aj tu pokračuje v štúdii muža v „okovách“, tentokrát doslova.

Veronica Marsová (Veronica Mars, 2014, USA, Rob Thomas), Markíza, 24.00
Veronica Marsoná pred pár rokmi zanechala prax súkromného detektíva a vracia sa do rodného mestečka. Tu však neprekvapivo na ňu čaká ďalší prípad, spojený s jej školskou láskou Loganom nespravodlivo obvineného z vraždy. Celovečerný film nadväzuje na úspešný rovnomenný seriál s Kristen Bell v hlavnej úlohe. Ide o film určený primárne pre fanúšikov seriálu, pre ostatných pôjde o rutinnú detektívku, ktorá na televíznej obrazovke ale nikomu neublíži.

Atomic Blonde (2017, Nemecko, Švédsko, USA, David Leitch), Filmbox, 1.45
„Woman Power film“ dostala aj krásna Charlize Theron a presúva ju o obdobia studenej vojny, kedy sa to všade, aspoň podľa filmárov, hemžilo tajnými agentami. A keď studená vojna, tak jedine Berlín, rozdelený vo svojej dobe na západnú a východnú časť  oddelené slávne neslávnym berlínskym múrom. Prekombinovaný príbeh zaujme najmä niekoľkými výbornými akčnými scénami, dobovým soundtrackom a akčnou Charlize. Krovie jej robí celá plejáda mužských hereckých hviezd.

ŠTVRTOK 14.3.

Hudba ticha (2017, Taliansko, Michael Radford), JOJ Cinema, 20.15
Životné osudy Andreu Bocelliho si sfilmovanie priam pýtali, ale dočkali sme sa až v roku 2017. Snímka sa zameriava na jeho začiatky a postupnú cestu ku sláve, ide teda o komplexnejší pokus predstaviť nám celú jeho osobnosť. Ide najmä o životopis určený verným spevákovým fanúšikom, ale ako dôkaz toho, že aj s ťažkým telesným handicapom je možné vo svete uspieť, splní motivačnú funkciu u každého lenivca. Hlavnú úlohu stvárnil Toby Sebastian, mediálnu pozornosť si Hudba ticha získala účasťou Antonia Banderasa.

Pomsta mŕtveho muža (Dead Man Down, 2013, USA, Niels Arden Oplev), AMC, 20.30
Victor pracuje pre miestneho bossa Hoyota a v istej prestrelke s iným zločineckým gangom mu zachráni život. Získa si tak jeho plnú dôveru, v tom čase spoznáva susedku Beatrice a postupne sa do nej zaľúbi. Tá však od neho chce preukázanie istej neobvyklej službičky. Solídna gangsterka stavia na celkom originálnom scenári a výkonoch Colina Farrella, Noomi Rapace a Terencea Howarda. V poslednom akte sa začne preklápať zo štýlovej noirovky do akčného béčka, ale pozitívny dojem to neskazí.

Nickyho rodina (2011, Slovensko, Česko, Usa, Izrael, Kambodža, VB, Matej Mináč), ČT 2, 22.00
„Pokračovanie“ oceňovaného dokumentu Sila ľudskosti s názvom Nickyho rodina ďalej ponúka divákom osudy Nicholasa Winstona a niekoľkých rodín, ktoré vďaka nemu prežili holocaust. Nickyho rodina kombinuje klasické dokumentárne postupy s inscenovanými hranými pasážami a robí to veľmi divácky atraktívne. Vo filme tak účinkujú aj profesionálni herci, ako Klára Issová alebo mladý Slovák Samuel Spišák. Nickyho rodina je ukážkou toho, že iba ľudia sú zodpovední za to, či urobia svet krajším miestom pre život.

PIATOK 15.3.

Príbeh o jednej masakre (2012, Taliansko, Mmarco Tullio Giordana), Dvojka, 21.30
60-roky boli nielen obdobím voľnej lásky a sexuálnej revolúcie, ale aj mohutných manifestácií, protestov a v neposlednom rade aj teroristických útokov. Jednému takému prípadu sa venuje aj talianska snímka Príbeh o jednej masakre z roku 2012. V centre pozornosti je bombový útok v banke v talianskom Miláne z roku 1969, ktorý neprežilo 17 ľudí a mnoho desiatok ich bolo zranených. Vyšetrovanie však nebolo tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Magická hlbočina (Le Grand Bleu, 1988, Francúzko, USA, Taliansko, Luc Besson), Jednotka, 22.35
Luc Besson strávil mladosť pri vode, respektíve vo vode a Magickú hlbočinu tak môžeme označiť za jeho dosiaľ najosobnejší film. Hlavná postava, Jacques v podaní Jeana Marca Barra je doslova s morom zrastený a s tým veľa nenarobí ani jeho krásna priateľka. Jeho najlepšieho priateľa si zahral Jean Reno. Jeden z najkultovejších filmov 80- rokov prináša krásne podmorské zábery a povznášajúci záver.

Kolónia (Colonia, 2015, Nemecko, Luxembursko, Francúzsko, Florian Gallenberger), ČT 2, 23.55
Pokiaľ sme mali v Európe masívne protesty a sem tam nejaký bombový útok, tak v Chile sedemdesiatych rokoch bola situácia ešte omnoho drastickejšia. Krajne pravicový Pinochetov režim sa so svojimi odporcami vyrovnával doslova po hitlerovsky a pripravil im pobyt v strážených kolóniách. V jednej s názvom Dignidad sa ocitajú aj hlavní hrdinovia snímky v podaní Daniela Brühla a Emy Watson snažiaci sa o komplikovaný útek na slobodu. Film prináša ťaživé posolstvo o hrôzach juhoamerických diktátorských režimov.

SOBOTA 16.3.

Pretty Woman (1990, USA Garry Marschall), JOJ, 20.35
Film, ktorý urobil najväčšiu hereckú hviezdu z Julie Roberts, stal sa klasikou žánru romantickej komédie a s prehľadom ide o najlepšie dielo Garryho Marschalla. Moderný príbeh o Popoluške mal pôvodne vyzerať výrazne odlišne. Sociálnej drámy so zúfalou prostitúkou ako hlavnou hrdinkou sme sa nedočkali, ale nakoniec nám to až tak neprekáža, pretože Pretty Woman dokáže dojať a pobaviť aj na desiaty krát v televíznej repríze. Len sa treba zmieriť s tým, že podobné príbehy sa odohrávajú iba na filmových plátnach.

Pozor, vizita! (1981, Československo, Karel Kachyňa), Dvojka, 21.00
Karel Kachyňa sa v tomto filme vracia o dvadsať rokov späť, konkrétne na infekčné oddelenie jednej nemocnice, kde trávi po svojom čas bohém Prepsl v podaní Rudolfa Hrušínskeho st. Svojrázny postarší muž sa niekoľkokrát pokúsi o útek, nakoniec ale zisťuje, že aj vzťahy vnútri zariadenia môžu priniesť skutočné priateľstvá. Kachyňovi poslúžila ako predloha kniha Adolfa Branalda. Ide o dramédiu, kde predsa len prevláda dramatická zložka. Hrušínský síce hláškuje ako o život, ale celé je to akosi cez slzy.

Legendy zločinu (Legend, 2015, VB, Brian Helgeland), ČT 2, 21.55
Pokiaľ ste hard core fanúšikom/ fanúšičkou Toma Hardyho a chcete ho vidieť hneď v jednom filme dvakrát, tak sa vám takáto možnosť naskytne pri vysielaní životopisného filmu Legendy zločinu. Ten pojednáva o dvoch rozdielnych bratoch, Reggieho a Rona Krayových, ktorí vládli londýnskemu podsvetiu v 60- rokov. Teda rozdielnych, jeden je síce viac psychopatický ako ten druhý a homosexuál, vyžívanie sa v násilí ale mali chlapci spoločné. To si odniesla aj krásna manželka jedného z nich.

NEDEĽA 17.3.

Kosenie jastrabej lúky (1981, Československo, Štefan Uuher), Jednotka, 16.50
Pokiaľ máte v obľube konverzačné rodinné dramédie, kde sa po nejakom čase stretávajú členovia rodiny na jednom mieste a konečne si dokážu povedať to, čo je medzi nimi dlhé roky nevypovedané, tak určite siahnite aj po slovenskej verzii tohto divácky atraktívneho subžánru s názvom Kosenie jastrabej lúky. Natočil ju v roku 1981 Štefan Uher, výrazný slovenský auteur, v osemdesiatych rokov bodujúci najmä populárnym dielom Pásla kone na betóne. V Kosení jastrabej lúky si zahral hlavnú úlohu Jozef Króner.

Problémy s Harrym (The Trouble With Harry, 1955, USA, Alfred Hitchcock), ČT 2, 22.15
Nie príliš známy Hitchov thriller sa síce trochu v jeho filmografii stráca, čo však neznamená, že by bol výrazne slabší než jeho najslávnejšie diela, skôr naopak, humorom a chytrosťou vás určite príjemne prekvapí. Harry je týpek, ktorý zhodou okolností zomrel. Takže problémy s Harrym sa budú týkať jeho mŕtveho tela a vo vzduchu bude po celý čas visieť otázka, kto je vrahom. Odpoveď ponúkne Hitchcock trochu netradičnou formou, vyžaduje po divákovi, aby trochu popremýšľal.

Kid (The Kid, 2010, VB, Nick Moran), Dvojka, 22.30
Tento „Kid“ má od toho Chaplinovského poriadne ďaleko, aj keď na druhú stranu taktiež robí svojmu okoliu rád zle. Využíva k tomu ale viac násilia. Kid je klasickou sociálnou drámou z Veľkej Británie, ktorá nám ukazuje nie príliš ružový život mládeže na predmestí Londýna. Zlá sociálna situácia a nie príliš pevné rodinné zázemie sa odrazili v chlapcovom úteku pred svetom „hore“ do kriminálneho podsvetia. V snímke sa predstavilo veľa známych britských hercov, v hlavnej úlohe Rupert Friend.


autor Erik Binder 12.3.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.