TV TIPY 4.2. - 10.2. 2019

TV TIPY 4.2. - 10.2. 2019

článok



PONDELOK 4.2.

Klan lietajúcich dýk (Shi mian mai fu, 2004, Čína, Hong Kong, Yimou Zhang), Film+, 13.15
Druhý medzinárodne distribuovaný film čínskeho megalomana Yimou Zhanga nie je takým „šialenstvom“ ako Hrdina, ale drží sa prehľadnosťou príbehu a výberom lokácií viac pri zemi. Pri zemi sa ale opäť nedržia bojovníci a bojovníčky a lieta sa po stromoch, len tak sviští. Klan lietajúcich dýk je názov jednej z viacerých povstaleckých armád pôsobiacich v 9. storočí v Číne a úrady sa ju budú snažiť eliminovať. Do komplikovanej špionážnej hry, kde si nikto nie je istý tým, kto je kto, vstupuje aj milostná vášeň.

Francúzova milenka (The French Lieutenant´s Woman, 1981, VB, Karel Reisz), ČT 2, 21.55
Historický príbeh nevyrovnanej lásky uznávaného biológa a tajomnou a jemnou Sarah. Muž spoznáva ženu pri stretnutí so svojou snúbenicou a začne po nej túžiť. Súdobé mravy v anglickej spoločnosti ale podobné úlety netolerujú. V úlohách milencov sa predstavili Jeremy Irons a Meryl Streep, film režíroval český rodák Karel Reisz. Pomaly plynúci a veľmi melancholický film získal hneď 5 nominácií na Oscara, pochopiteľne medzi nominovanými nemohla chýbať ani Meryl Streep, vyšiel ale naprázdno.

Dúhový ostrov (Jazireh Rangin, 2015, Irán, Khosrow Sinai), Dvojka, 22.25
Etnograficky poňatý poetický film Khosrowa Sinaia mieri na festivalové publikum, lačné po spoznávaní exotických krajín prostredníctvom kinematografie. Dúhový ostrov sa inšpiroval v živote a diele iránskeho umelca Ahmada Nadaliana. Dej sa odohráva na ostrove Hormuz, kde teheránsky umelec prichádza a učí miestne ženy maľovať na skle. Režisér využil takmer až rozprávkový prístup k téme a zdržal sa zžieravého sociálneho komentára, na aký sme pri iránskych festivalovkách zvyknutí.

TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019

UTOROK 5.2.

Kobry a užovky (2015, Česko, Jan Prušinovský), ČT 1, 20.00
Kobry a užovky sú typický príklad „chcípackého“ subžánru, tak obľúbeného v súčasnej českej tvorbe. Užovka má takmer štyridsať, nemá zamestnanie ani ženu. Jeho brat Kobra je zase nezodpovedný feťák, zlodej a matka je večne opitá. Užovka sa ale rozhodne konečne so svojim životom niečo urobiť, pretože šanca na zmenu už možno nikdy nepríde. Kobry a užovky získal celkovo osem Českých levov, vrátane najlepšieho filmu, najlepšej réžie a ceny sa ušli aj obom hlavným predstaviteľom, Matejovi a Kryštofovi Hádkovým.

Pasťák (1968, Československo, Hynek Bočan), CS Film, 20.00
Mladý dedinský učiteľ nastupuje v 60. rokoch ako vychovávateľ v pražskom ústave ochrannej výchovy mládeže. Tu sa stretáva s neortodoxnými metódami jeho kolegov a nesúhlasí s nimi. V ústave nakoniec vypuká vzbura. V roku 196, kedy film nakrúcal Hynek Bočan, boli konečné práce tohto pesimistického príbehu pozastavené ešte pred konečným strihom, ten bol dokončený až v roku 1989 a premiéra sa odohrala o rok neskôr. V hlavných úlohách sa predstavili Ivan Vyskočil, Jiří Krampol a Vladimír Krška.

Roming (2007, Česko, Slovensko, Rumunsko, Jiří Vejdělek), ČT 2, 22.25
Vejdělekov pokus o typicky česky vtipné vysporiadanie sa s problémami spolunažívania väčšinového obyvateľstva s rómskymi spoluobčanmi podľa scenára Mareka Epsteina ostal niekde v polovice cesty, každopádne film ťahajú hore výkony Bolka Polívku a Mariána Labudu. Zápletka sa točí okolo dávneho sľubu kamaráta kamarátovi, že v čase dospelosti ich detí si jeho syn zoberie jeho dcéru za ženu. Veci sa ale sľubujú a osud všetko zariadi inak. Pokiaľ vám neprekáža lacný exotizmus, Roming vás spoľahlivo pobaví.

TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019

STREDA 6.2.

Králičia nora (Rabbit Hole, 2010, USA, John Cameron Mitchell), JOJ Cinema, 16.50
Becca Corbettová a jej manžel Howie vedú spokojný rodinný život, až dokým ich nestihne tragédia v podobe straty ich štvorročného syna Dannyho pri autonehode. Obaja manželia v podaní Nicole Kidman a Aarona Eckharta hľadajú útechu u priateľov, známych a dokonca aj v kvantovej teórii, pretože podľa nej by mohla existovať nesmrteľnosť. Je možné sa vysporiadať so smrťou najbližšieho človeka, alebo ju aspoň prijať? Pýta sa nie príliš docenená dráma nakrútená na motívy divadelnej hry.

Vtedy na západe (Once Upon a Time In The West, 1968, Taliansko, USA, Sergio Leone), Jednotka, 20.30
Podľa mnohých najlepší western všetkých čias a podľa úplne každého jeden z najlepších westernov všetkých čias. Pre koho nie, ten film ešte nevidel. Spoľahlivo vás navnadí už dokonalá dlhá úvodná sekvencia na opustenej železničnej stanici, kde si muž s prezývkou Harmonika bude musieť poradiť s trojicou najatých gangstrov. Ich najímateľ, zloduch Frank, patrí medzi minimum záporných postáv v portfóliu ultra-sympaťáka Henryho Fondu. Najdôležitejšia je tu ale predsa len Morriconeho hudba.

Rambo: do pekla a naspäť (Rambo, 2008, USA, Nemecko, Sylvester Stallone), AMC, 22.15
Rozhodne slúži Sylvesterovi Stallonemu ku cti, že návrat svojho druhého najikonickejšieho hrdinu si aj sám odrežíroval a pochopiteľne sa aj vrátil do kože nesmrteľného vojnového veterána Johna Ramba. Štvrtý diel pripomína viac počítačovú hru než klasický film, ale možno práve preto ide o nonstop brutálnu akciu od začiatku do konca, kde sa nemáte šancu začať nudiť. Rozhodne kvalitnejšie ako diely číslo dva a tri, ale ten pôvodný Rambo je predsa len jeden.

TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019

ŠTVRTOK 7.2.

Čas zmyselnosti (Restoration, 1995, USA, Michael Hoffman), Film+, 20.10
Málo známy historický film s hviezdnym obsadením sa odohráva v Anglicku v období návratu Stuartovcov na trón po jedenástich rokoch vlády Olivera Cromwella. Hlavnou postavou v podaní Roberta Downeyho Jr. je mladý lekár pracujúci v provizórnych podmienkach univerzitnej nemocnice. Zhodou okolností sa z neho stáva kráľovský lekár a zámožný muž. V ďalších úlohách uvidíte Sama Neilla, Meg Ryan, Davida Thewlisa, Iana McKellena a Hugha Granta.

Vodný svet (Waterworld, 1995, USA, Kevn Reynolds, Kevin Costner), JOJ Plus, 20.15
Nechvalne preslávený „prepadák“ a svojho času najdrahší film histórie, ktorý v skutočnosti prepadákom ani nebol a nakoniec si ho publikum celkom obľúbilo. Postapokalyptické sci-fi odohrávajúce sa na Zemi po rozpustení ľadovcov s Kevinom Costnerom v hlavnej úlohe sa vyznačuje niekoľkými zábavnými veľkými akčnými scénami, nevyváženým tempom rozprávania, nechceným humorom, krásnou výpravou, žiabrami hlavného hrdinu a jednou z najviac WTF úloh Dennisa Hoppera.

Box (2009, USA, Richard Kelly), AMC, 22.30
Jeden z najzvláštnejších filmov nového tisícročia pochádzajúceho z amerického štúdiového systému nemohol nakrútiť nikto iný, ako autor Donnieho Darka, Richard Kelly. Box je mysteriózne filozofické sci-fi o tajomnom návštevníkovi z neznáma ponúkajúcemu náhodným obyvateľom možnosť zarobiť si veľké peniaze. Tí však budú musieť čeliť ťažkej dileme. Box nie je na prvý pokus príliš stráviteľným dielom, po dôslednom premýšľaní nad výsledkom a prípadnom opakovanom pozretí sa ale dostaví satisfakcia.

TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019 TV tipy 4.2. - 10.2. 2019

PIATOK 8.2.

Lekcia (Urok, 2014, Bulharsko, Grécko, Kristina Grozeva, Petar Valčanov), Dvojka, 21.55
Hlavnou postavou sugestívnej a napínavej bulharskej drámy je učiteľka Nadežda. Jej manžel nepatrí k tým, na ktorých by sa dalo spoľahnúť a celá rodina je vďaka nemu zadĺžená. Nadežda sa dostáva do kolobehu udalostí, ktoré ju špirálovite dostávajú stále hlbšie a hlbšie do problémov. Dokáže nepríjemným okolnostiam nakoniec úspešne vzdorovať? Autorská dvojica Kristina Grozeva a Petar Valčanov svoj výnimočný talent ešte viac umocnili v predminuloročnej Sláve, taktiež uvedenej v našich kinách.

Útek z Alcatrazu (Escape From Alcatraz, 1979, USA, Don Siegel), Jednotka, 22.35
V názve filmu je popísaný celý jeho obsah. Ten možno charakterizovať ako skutočne kvalitné old school remeslo, kde sa ani režisér Siegel, ani hlavný predstaviteľ Clint Eastwood ako Frank Morris vážne nikam neponáhľajú a ich dielo tak paradoxne prekonáva väčšinu novodobých útekových akčných filmov. Po Eastwoodovom boku sa objavil Patrick McCoogan, trojnásobný predstaviteľ vraha v seriáli Columbo. Film je nakrútený na motívy skutočných udalostí.

Nowhere Boy (Nanič chlapec, 2009, VB, Kanada, Sam Taylor - Johnson), 23.45, ČT Art
Životopis o skupine Beatles môžete nakrútiť všemožnými spôsobmi. Ako dokument, ako hraný film o ich začiatkoch, sláve a konci, alebo napríklad aj ako jednoduchý film o detstve Johna Lennona. Toho si zahral Aaron Taylor – Johnson, ktorý nedlho po nakrútení filmu oznámil zásnuby s omnoho staršou režisérkou filmu Sam Taylor. Mladý John vyrastal v opatrovníctve svojej tety a strýka, ten však nanešťastie umiera. John sa postupne zoznamuje s Liverpoolskou hudobnou scénou a stretáva Paula McCartneyho.

SOBOTA 9.2.

Ukradnutá hranica (1947, Československo, Jiří Weiss), Dvojka, 21.10
Československý film z roku 1947 sa vracia takmer desať rokov späť, kedy to začína medzi českými domácimi a nemeckými prisťahovalcami na Krušnohorskom pohraničí „predvojnovo“ vrieť. Súčasťou spoločnosti sú aj zmiešané rodiny a udalosti ešte skomplikuje Mníchovská dohoda. Režisér Jjiří Weiss sa snažil pre zvýšenie autenticity využiť dokumentárny štýl nakrúcania a pre záver snímky pripravil veľkolepú akciu.

Vražda v hotelu Excelsior (1971, Československo, Jiří Sequens st.), ČT 1, 21.15
Rada Vacátko a jeho skúsený tím vyšetrovateľov v zrelom veku sa vydávajú spoločne do hotelu Excelsior medzi miestnu smotánku vyšetriť vraždu jednej návštevníčky hotela. Vyšetrovanie ukazuje, že každý má toho na rováši až až, ale vrah je nakoniec len jeden. Toho odhalí takmer až „columbovská“ pointa. Sledovať pánov hercov Marvana, Bláhu, Vinklářa a Filipovského v týchto legendárnych úlohách, známych zo seriálu Hříšní lidé města Pražského, bude radosť aj o ďalších 50 rokov.

Vojna policajtov (36 Quai des Orfévres, 2004, Francúzsko, Olivier Marchal), ČT 2, 21.40
Stará dobrá francúzska kriminálka prežívala zlaté časy v sedemdesiatych rokoch, plus mínus. Naviazať na jej kvality sa ale podarilo v súčasnosti napríklad režisérovi Olivierovi Marchalovi, ktorý je sám bývalý policajt, snímkou Vojna policajtov. Veľkú zásluhu na kvalitnom výsledku majú okrem scenára dvaja vyťažení francúzski herci, Gérard Depardieu a Daniel Auteuil. Vychutnáme si ich navyše ako protivníkov, i keď zdanlivo na tej istej strane zákona, ako vyplýva už z názvu filmu.



NEDEĽA 10.2.

Smrť prichádza v daždi (1965, Československo, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.40
Pokus o detektívku na našom území nedopadol síce úplne najlepšie, ale aj po rokoch Andrej Lettrich a hlavná hviezda Ladislav Chudík ako vyšetrovateľ dokážu spoľahlivo pobaviť stále nové obecenstvo. Kapitán Jakubec bude vyšetrovať vraždu manželky úradníka Holeša a ukradnutých 10 000 korún československých (niečo ako dnes 10 000 Euro). Podozrivých je viacero a finále v byte pripomenie napríklad záverečné odhalenia pedantného Hercula Poirota, kedy sa všetci podozriví zídu na jednom mieste.

Daj si pohov, kamoš! 2 (Grumpier Old Men, 1995, USA, Howard Deutch), AMC, 20.30
Walter Matthau a Jack Lemon mali možno v deväťdesiatych rokoch tie najlepšie spoločné herecké roky za sebou, ale dvojdielna séria Daj si pohov kamoš získala celkom slušný kultový status a výborne pobavia. Starí páprdovia Max a John si stále robia aj v druhej časti infantilné protivenstvá, ale do hry sa dostane aj láska, pretože v mestečku sa objaví postaršia elegantná žena s tvárou Sophie Loren. Navyše sa obaja chlapíci chystajú vydať svoje deti a popri tom sa budú snažiť chytiť jedného veľkého sumca.

Spomienky na Afriku (Out of Africa, 1985, USA, Sidney Pollack), ČT 2, 21.35
Hneď siedmimi Oscarmi bola ocenená slávna melodráma Sidneyho Pollacka Spomienky na Afriku. Obrovskú popularitu si film u publika získal najmä prítomnosťou Meryl Streep a Roberta Redforda a exotikou veľkolepých afrických scenérií. Ide o skutočný príbeh Karen Blixenovej, ktorá žije so svojim manželom v nie príliš šťastnom zväzku (Klaus Maria Brandauer) na kávovej plantáži v Keni počiatkom minulého storočia. Do jej života však vstúpi tajomný biely lovec.


autor Erik Binder 4.2.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.