SAXÁNA A LEXIKÓN KÚZIEL

SAXÁNA A LEXIKÓN KÚZIEL

4.0

článok



Kráľ filmových  rozprávok a komédií – tento neoficiálny titul prisúdili jednomyseľne kritici i diváci medzinárodne uznávanému a obľúbenému českému filmovému a televíznemu režisérovi, scenáristovi, ale aj dokumentaristovi a pedagógovi Václavovi Vorlíčkovi (1930) už pred rokmi. Štúdium réžie na FAMU v Prahe ukončil krátkym hraným filmom Direktíva v roku 1956 a  odvtedy sa podpísal pod vari  štyri desiatky  filmových a televíznych  diel, úspešných u nás i v zahraničí. Stačí spomenúť tituly ako sú  napríklad  Kdo chce zabít Jessii(1966), Pane, vy jste vdova (1970),  Dívka na koštěti (1971), Tři oříšky pro Popelku (1973), Jezerná královná (1998), Sokoliar Tomáš (2000) , či seriál  Arabela (1979) a jeho pokračovanie z roku 1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. O to väčšiu pozornosť vzbudil jeho najnovší film Saxána a Lexikón kouzel, ktorý voľne nadväzuje na titul Dívka na koštěti,  a v našich kinách sa premieta od polovice septembra.

Na stretnutí s novinármi režisér vyhlásil, že film vznikol vlastne náhodou. Asi pred desiatimi rokmi ho oslovil istý podnikateľ a ponúkol sa, že bude financovať akýkoľvek projekt, ktorý bude pokračovaním osudov niektorej hrdinky z jeho rozprávkovej tvorby. Václav Vorlíček so svojím priateľom a spolupracovníkom  (dnes už nebohým ) Milošom Macourkom sa rozhodli pre Saxánu z filmu Dívka na koštěti a napísali prvú verziu scenára. Lenže potom sa niekoľko rokov nedialo nič, kým sa neozval muž, ktorý od podnikateľa scenár odkúpil a navrhol, aby sa nakrútil ako kombinácia hraného a animovaného filmu. Bola to výzva, ale aj množstvo technických komplikácií. Vznikli ďalšie verzie scenára a na jeseň 2007 aj  hraná časť filmu. Problémy však nastali s  animáciou. Film je totiž kombináciou živých hercov a digitálne animovaných postavičiek a hrané scény sa prelínajú s unikátne animovanými 3D prvkami. Všetko sa vyriešilo až v roku 2010, keď do hry vstúpil vedúci trikovej výroby a supervízor pri výrobe animácii a trikov Viktor  Adamec. Podarilo sa mu zhromaždiť okolo seba vyše štyridsať trikových špecialistov z viacerých krajín (niektorí z nich pracovali aj na Harry Potterovi). A tak sa film Saxána a Lexikón kouzel  môže pochváliť, že so svojimi vari 650  trikmi  je asi „prvým filmom českej kinematografie, ktorého triková výroba je zrealizovaná v takom rozsahu a na porovnateľnej úrovni so zahraničnými filmami pre deti.“

Saxána a lexikón kúziel Saxána a lexikón kúziel


Samozrejme, že to nie je lacná záležitosť Časopis Cinema písal o rozpočte 75 miliónov korún. (Pôvodná Saxána, teda  Dívka na koštěti stála okolo štyroch miliónov korún). Film  vznikol v produkcii spoločnosti Pragofilm. Mimochodom, medzi koproducentami  sú Česká televízia, Jaroslav Vacek, nemecký Rat Pack ale aj Slovák - generálny riaditeľ spoločnosti Film Europe PhDr, Ivan Hronec. (Za zmienku stojí, že odštartoval  prípravu vysielania televízneho kanála Film Europe Channel, ktorý bude venovaný výhradne európskej kinematografii.)

Václav Vorlíček hovorí, že  pred štyridsiatimi rokmi chcel osloviť predovšetkým „tínedžerov“ a jeho hrdinovia  boli v ich veku. Teraz  sa snaží viac o istú univerzálnosť, o rodinný film, ktorý osloví deti i ich rodičov či starých rodičov.  V krátkom prológu a obrazovom zostrihu filmu Dívka na koštěti pripomenie históriu mladej čarodejnice Saxány (Petra Černocká), ktorá  mala byť za trest tristo rokov po škole, ale ušla  z rozprávkovej ríše do sveta ľudí, kde spoznala lásku Honzu (Jan Hrušínsky) a stala sa človekom. Dnes pôsobí ako kozmetička a žije s manželom veterinárom a dcérou Saxánkou (Helena Nováčková) v peknej pražskej vile, o ktorú sa delia s vydajachtivou tetou Irmou, ambicióznou spisovateľkou (výborná Jiřina Bohdalová) a jej bratom, sudcom Evženom (Petr Nárožný). Saxánka nič netuší o čarodejníckej  minulosti svojej mamy, až kým  na povale  neobjaví jej truhlicu s čarovnou knihou.  Jej pomocou sa ocitne v Ríši rozprávok.  Náhodou sa tam však ocitne aj teta Irma, a čo je horšie, aj  postava komiksového zloducha Crashmana (Jaromír Dulava), ktorý chce zničiť svet rozprávkových bytostí aj ľudí. Odvážna Saxánka  to však nemôže dopustiť a začína bojovať ...

Vraví sa, že dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky. Václav Vorlíček sa o to pokúsil. S veľkým časovým odstupom, za iných podmienok, iným spôsobom. Opäť sa v jeho príbehu  prelína  svet rozprávky a súčasnosti. Lenže teraz sa väčšina deja odohráva v Ríši rozprávok a k slovu sa dostávajú predovšetkým  rozprávkové bytosti – animované postavičky ako  Saxánkin nový kamarát, malý čertík Krakavous, dobromyseľný  trpaslík Řehoř, nezbedné, ale mimoriadne sympatické strašidielko Chlpáč, Saxánkin starý otec Netopier, kostlivec Vincko, drak a iné potvory. Vraj pre hercov bolo najťažšie zvládnuť scény  a dialógy s nimi, lebo počas nakrúcania ich nevideli, trikoví  špecialisti ich „dodali“ až dodatočne.

Saxána a lexikón kúziel Saxána a lexikón kúziel


Nová generácia detí zvyknutá na  triky hoci aj z filmov o Harry Potterovi si možno  ani neuvedomí, čo všetko sa na plátne udialo a bude to vnímať ako samozrejmosť. Prv narodení si však asi nejednu sekvenciu vychutnajú a ocenia.  Zároveň si s  trochou nostalgie pripomenú niektorých pôvodných hereckých predstaviteľov, ktorí už nie sú medzi nami( štvorrukého riaditeľa čarodejníckej  školy v podaní Josefa Blahu nahradil Josef Somr), ale aj odkazy na iné Vorlíčkove diela a prítomnosť  jeho obľúbených hercov, ktorým vytvoril priestor. Napríklad čarodejník Vigo (Bronislav Poloczek) je synom  čarodejníka Viga z Arabely. Niekdajši Rumburak – Jiří Lábus sa predstavuje v postave  vydavateľa tety  Irmy A tá žiari v podaní Jiřiny Bohdalovej.

Žiadna technika a triky či populárni herci však  nenahradia dobre prepracovaný  príbeh s istým mravným ponaučením. To v tomto prípade hovorí nielen o víťazstve dobra nad zlom, ale aj o význame rodiny, spolupatričnosti a nutnosti pomáhať druhým. Možno mať isté výhrady voči niektorým sekvenciam a ich opodstatneniu či logike konania jednotlivých postáv a podobne. Nie je to však podstatné.   Film vznikal dlho. Malá predstaviteľka Saxánky začala nakrúcať ako deväťročná. Dnes má trinásť rokov. Rozprávkové príbehy, tobôž Vorlíčkove,  však, našťastie, nestarnú.

Text bol prevzatý z portálu filmpress.sk

Saxána a Lexikón kúziel (ČR, 2011)
Réžia: Václav Vorlíček. Námet: Miloš Macourek, Václav Vorlíček. Scenár: Václav Vorlíček, Vlastimil Mistrík. Kamera: Petr Polák, Antonín Weiser. Hudba: Radim Hladík. Hrajú: Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jiřina Bohdalová, Helena Nováčková, Petr Nárožný, Jiří Lábus, Josef Somr, Jaromír Dulava, Ota Jirák, Naďa Konvalinková, Uršula Kluková, Markéta Hrubešová a ďalší


autor Elena Ťapajová 23.9.2011
Kinema
4.0
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Rodinný/Animovaný
Minutáž˝: 90 min
Krajina: ČR
Rok výroby: 2011

Premiéra: 15.9. 2011
Premiéra SK: 15.9. 2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
-
Ohodnotiť

Žáner: Rodinný/Animovaný
Minutáż˝: 90 min
Krajina: ČR
Rok výroby: 2011

Premiéra: 15.9. 2011
Premiéra SK: 15.9. 2011
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.