INDYHO PRVÁ PÄŤKA USA

INDYHO PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Tu tu tu tu tu túú, tu tu túú... Indiana Jones sa po devätnástich rokoch objavil znovu na plátnach kín. Vybral si na to predĺžený Memorial Day Weekend a k tomu všetkému štartoval už vo štvrtok. Historické tabuľky sa však príliš neprepisovali.

TOP 23.5. 2008 - 26.5. 2008
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull Paramount 1. týždeň 126,9 mil    151,9 mil
2.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian

Buena Vista 2. týždeň   29,8 mil     97,8 mil
3. Iron Man Paramount 4. týždeň   26,1 mil   258,2 mil
4. What Happens in Vegas Fox 3. týždeň   11,3 mil     56,6 mil
5. Speed Racer Warner Bros. 3. týždeň

    5,2 mil

    37,4 mil
6. Made of Honor Sony 4. týždeň   4,24 mil     39,9 mil
7. Baby Mama Universal 5. týždeň    ,20 mil

    53,0 mil

8.

Forgetting Sarah Marshall

Universal

6. týždeň

   2,2 mil

    58,7 mil
9. Harol and Kumar Escape from Guantanamo Bay

New Line

5. týždeň

   1,1 mil

    36,1 mil
10. The Visitor Overture film 7. týždeň    0,9 mil       4,5 mil

Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky)
Príbeh sa odohráva symbolicky presne 19 rokov po Poslednej krížovej výprave, v dobe rodiacej sa Studenej vojny. Indiana Jones je v ňom profesorom archeológie na prahu penzie, ktorý si napriek búrlivej minulosti zo všetkého najviac užíva kľud a nebezpečne sa začína podobať svojmu otcovi. Staré inštinkty sa v ňom prebudia vo chvíli, keď sa objavia stopy vedúce k legendárnej Krištáľovej lebke a hlavne informácie, že po tomto údajne mocnom artefakte prahnú sovietski agenti. Indy preto strasie únavu a vydá sa na ďalšiu mimoriadne dobrodružnú cestu, ktorá ho zavedie až do vnútra peruánskej džungle, v ktorej sa má táto vzácna relikvia ukrývať. Jeho úhlavným nepriateľom bude tento raz všetkého schopná ruská agentka Irina Spalko, sprevádzaná armádou hrdlorezov. Ani Indy nie je na svoju výpravu sám. Na jeho strane stojí spriaznený dobrodruh Mac, ktorý má však tendenciu každú chvíľu ho podraziť, ďalej napomádovaný frajer Mutt Williams, ktorý si permanentne uťahuje z jeho veku, a jeho prvá a zrejme životná láska Marion. 
 
Réžia: Steven Spielberg
Hrajú: Harrison Ford, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, Karen Allen, Ray Winstone, John Hurt, Jim Broadbent
Premiéra na Slovensku: 22. 5. 2008

Indiana Jones 4 štartoval už vo štvrtok 22.5. v 4 260tich kinách (tretí najvyšší počet v histórii). V prvý deň zarobil 25 miliónov dolárov (4. miesto v tabuľke najziskovejších štvrtkov). Piatkový zárobok sa vyšplhal na 30,5 miliónov (16. miesto v historických piatkových zárobkov, 4. miesto pre piatkový film štartujúci vo štvrtok), sobotný na 36,5 miliónov (10. miesto), v nedeľu vďaka voľnému pondelku klesol Indyho zárobok len o necelých 10% - na 33 miliónov (7. miesto) a pondelok k celkovej sume pridal ešte 26,7 miliónov dolárov (2. najlepší zárobok). Päť dňový zárobok je teda 151,9 milióna dolárov (5. miesto v celkovom rebríčku), predĺžený Memorial Day Weekend je 126,9 miliónov (2. miesto hneď za tretími Pirátmi z Karibiku) a víkendový zárobok piatok – nedeľa je 100,1 milióna dolárov (10. miesto v tabuľke), čo Indyho neradí medzi tie úplne najziskovejšie filmy. Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky sa stal jedenástym filmom, ktorý v otváracom víkende prekročil 100 miliónovú hranicu.

Mimo Severnej Ameriky a Kanady sa Indy premietal v 55 krajinách, kde za prvý víkend zarobil 146,3 milióna dolárov. Takže celkovo má štvrtý Indy s rozpočtom 185 miliónov dolárov na konte po piatich dňoch 298,3 milióna dolárov. Pre zaujímavosť, v Čechách film videlo 61 285 divákov a na Slovensku 17 544 divákov.

Prvý Indiana Jones štartoval v amerických kinách pod názvom Dobyvatelia stratenej archy 12. júna 1981 s 20 miliónovým rozpočtom. V prvý víkend zarobil 8,3 miliónov, v amerických kinách celkovo 245 miliónov a po celom svete 386,8 miliónov dolárov, čo by bolo dnes 606,4 milióna dolárov. Indiana Jones a chrám skazy s 28 miliónovým rozpočtom mal premiéru 23. mája 1984. Prvý víkend zarobil 25,5 miliónov dolárov, v amerických kinách ale už len 179,8 miliónov a celkovo 333,1 miliónov dolárov. Indiana Jones a posledná krížová výprava mala rozpočet 48 miliónov dolárov, premiéru 24. mája 1989. Prvý víkend znamenal 29,3 milióna dolárov. Celkové americké tržby sa vyšplhali na 197,1 miliónov a celosvetové na 474,1 milióna dolárov. Celá séria zarobila zatiaľ celosvetovo 1 506 010 220 dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 78%, imdb.com – 7,4/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Sekcia na Kineme
Trailer

Oficiálna stránka
 

Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (Narnia: Princ Kaspian)
Rok po neuveriteľných udalostiach “Leva, šatníku a čarodejnice” súrodenci Pevensieovci opäť nečakane nachádzajú cestu do ríše Narnie. Nachádzajú však len ruiny a zisťujú, že v Narnii medzitým ubehlo 1300 rokov. Zlatý vek Narnie sa pominul a ríši, ktorú dobyli Telmarinčania, nemilosrdne vládne kráľ Miraz. Súrodenci čoskoro stretávajú ďalšiu záhadnú postavu – právoplatného nástupcu trónu, princa Kaspiana. Ten sa ukrýva pred vražednými plánmi kráľa Miraza. Kaspian a Pevensieovci sa musia vydať na riskantnú cestu s cieľom nájsť Aslana, kolosálneho leva a strážcu Narnie, zvrhnúť Miraza a vrátiť krajine stratené kúzlo.

Réžia: Andrew Adamson
Hrajú: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Premiéra na Slovensku: 26. 6. 2008

Po znepokojujúcom prvom víkende zaznamenala druhá Narnia 46 percentný pokles na 29,8 miliónov počas druhého predĺženého víkendu. Ak by sme brali do úvahy trojdňový zárobok "22,7 milióna dolárov" pokles by bol až o necelých 60 percent. Priebežný zárobok druhej Narnie je 97,8 milióna dolárov.
 
Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 67%, imdb.com – 7,8/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka
 

Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA Indyho prvá päťka USA

Iron Man
Muž so železnou maskou, občianskym menom Tony Stark, sa k svojej výnimočnosti poctivo prepracoval. Tony sa živí ako VIP výrobca a dodávateľ technologicky vyspelých zbraní pre americkú armádu a jeho životnú filozofiu vystihuje veta: Najlepšia zbraň je tá, z ktorej stačí vystreliť len raz. Na ceste z úspešnej prezentácie najnovšej zbrane hromadného ničenia pre armádne špičky ho na horúcej afganskej pôde unesie istá teroristická skupina. Muž, ktorému ležala Amerika pri nohách, sa tak razom ocitá v zajatí ľudí, ktorí po ňom chcú jediné - aby začal vyrábať zbrane pre nich. Vďaka svojej vynaliezavosti, výnimočnému intelektu a schopnosti improvizovať si Tony v zajatí vyrobí „brnenie“, ktoré mu pomôže dostať sa na slobodu. Súčasne ho napadne, ako ho vylepšiť. A tak sa zrodí Iron Man.

Réžia: Jon Favreau
Hrajú: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson
Premiéra na Slovensku: 1. 5. 2008

Iron Manovi sa stále darí dobre. S 258,2 miliónmi si zatiaľ stále drží titul najziskovejší film roku 2008. Vo svete už zarobil 229,6 miliónov dolárov, takže jeho celosvetový zárobok je 487,8 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 94%, imdb.com – 8,4/10, yahoo.com – A-, boxofficemojo.com – A

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

             

What Happens in Vegas (Mejdan v Las Vegas)
Joy práve vyhodil z bytu jej teraz už bývalý priateľ. Jacka pre zmenu vyhodili z práce. Obidvaja poslúchnu svojich najlepších priateľov a vyjdú sa zrekreovať do mesta hriechu - do Las Vegas. Hneď prvý večer na sebe pri divokej pitke narazia a ako už to tak vo Vegas býva, nakoniec sa i zoberú. Ráno ich triezvejší pohľad na celú akciu dovedie k zisteniu, že sa musia nechať okamžite rozviesť. Ibaže to by nesmeli do jedného z automatov vhodiť štvrťák, ktorý im vyniesol rozprávkový jackpot tri milióny dolárov. To nie je práve málo peňazí a novomanželia sa nie sú schopní dohodnúť, ako s peniazmi naložia. Obrátia sa dokonca i na súd, ktorý im ale nariadi pol roka spoločného súžitia a výhru "zmrazí", takže s ňou nemôže disponovať ani jeden z nich. Ibaže žiť s človekom, ktorého sotva poznáte a ktorý vás maximálne rozčuľuje, nie je práve jednoduché. Možno ale bude jednoduchšie ho úplne zničiť. Teda, pokiaľ si ti dvaja nie sú súdení.

Réžia: Tom Vaughan
Hrajú: Ashton Kutcher, Cameron Diaz, Queen Latifah, Lake Bell, Zach Galifianakis
Premiéra na Slovensku: 15. 5. 2008

Kto by to bol povedal, že v čase veľkých blokbastrov sa 35 miliónovej romantickej komédií Mejdan v Las Vegas bude tak dariť. Jej zárobok sa po trochu týždňoch dostal na 56,6 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 29%, imdb.com – 4,5/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B-

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

             

Speed Racer
Speed Racer je rodený automobilový závodník, ktorý miluje vysoké obrátky, napätie a preteky. Je zrodený pre rýchlu jazdu, má tú správnu dávku agresivity, inštinktu a neuveriteľnú odvahu. Jeho hnacím motorom je pamiatka na brata – legendárneho Rex Racera, ktorý zahynul počas pretekov. Speed jazdí za rodinnú spoločnosť vedenú jeho otcom, Popsom Racerom. Neváha odmietnuť lukratívnu ponuku od Royalton Industries, čím nielen rozzúri ich šéfa, ale navyše odhalí utajované skutočnosti o pozadí pretekov. Jedinou šancou je poraziť Royalton jeho vlastnými prostriedkami – a to na najťažšom okruhu nazvanom Skúška ohňom. Presne na tom, ktorý jeho brat nikdy nedokončil...

Réžia: Andy Wachowski, Larry Wachowski
Hrajú: Emile Hirsch, Christina Ricci, Susan Sarandon, John Goodman, Matthew Fox
Premiéra na Slovensku: 15. 5. 2008

Je to síce piate miesto pre Speed Racera, ale nič to nemení na tom, že najnovší film bratov Wachowskich si odnesie z roku 2008 medailu za najväčší prepadák roku 2008. 120 miliónový film (so 150 miliónovou reklamnou kampaňou) zarobil celosvetovo zatiaľ len 67,4 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 35%, imdb.com – 6,6/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B-

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 213,4 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

  25.5.- 27.5. 2007

Pirates of the Caribbean: At Worlds End 112,5 mil
  26.5.- 28.5. 2006 X-Men: The Last Stand 103,1 mil
  27.5.- 29.5. 2005 Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

 55,1 mil

Tipovať ako skončí Indiana Jones v druhom víkende je takmer rovnako ťažké ako bolo pred týždňom odhadnúť jeho prvý víkend. Jednoduchšie to nebude ani s novinkou Sex v meste, ktorá bude nasadená vo viac ako 3 100 kinách. Viac ako 2 400 kín bude premietať mysteriózny triler The Strangers s Liv Tyler a Scottom Speedmanom. Čakanie na Indyho skončilo, začína čakanie na Temného rytiera.

autor Matej Oravec 27.5.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.