PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Po minulotýždňovom bombastickom víkende, o ktorý sa postaral titul Som legenda, prichádza ďalší nadupaný víkend s filmami: Honba za pokladom: Kniha tajomstiev, Súkromná vojna pána Wilsona, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet StreetP.S. Milujem Ťa.

TOP 21.12. 2007 - 23.12. 2007
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. National Treasure: Book of Secrets Buena Vista 1. týždeň 45,5 mil    45,5 mil
2.

I Am Legend

Warner Bros. 2. týždeň 34,2 mil  137,4 mil
3. Alvin and the Chipmunks Fox 2. týždeň 29,0 mil   84,8 mil
4. Charlie Wilson's War Universal 1. týždeň   9,6 mil     9,6 mil
5. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Paramount/DW 1. týždeň   9,3 mil     9,3 mil
6. P.S. I Love You Warner Bros. 1. týždeň   6,5 mil     6,5 mil
7. Enchanted Buena Vista 5. týždeň  4,15 mil

  98,3 mil

8.

Walk Hard: The Dewey Cox Story

Sony

1. týždeň

4,10 mil

    4,1 mil
9. The Golden Compass New Line 3. týždeň

  3,9 mil

  48,4 mil
10. Juno FoxSearchlight 3. týždeň   3,4 mil    6,3 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

National Treasure: Book of Secrets (Honba za pokladom: Kniha tajomstiev)
Lovec pokladov Ben Gates sa opäť vydáva na vzrušujúcu, dobrodružstvom nabitú cestu, aby vyniesol na svetlo sveta doposiaľ nepoznanú časť minulosti a tiež skryté poklady. Keď sa objaví chýbajúca strana z denníka Johna Wilkesa Bootha, vraha Abrahama Lincolna, Ben zrazu zistí, že aj jeho pra-pra-starý otec je zapletený do tejto vraždy. Aby dokázal nevinu svojho predka, vydá sa po stopách, ktoré ho zavedú z Paríža cez Londýn späť do Ameriky. Táto cesta dovedie Bena a jeho spoločníkov k prekvapujúcim zisteniam a tiež k indícii, ktorá vedie priamo k najdôležitejším tajomstvám nášho sveta.

Réžia: Jon Turteltaub
Hrajú: Nicolas Cage, Jon Voight, Harvey Keitel, Ed Harris, Diane Kruger
Premiéra na Slovensku: 24. 1. 2008

Po hite z roku 2004, kedy sa z čista-jasna objavil Nicolas Cage s filmom National Treasure, ktorý mal rozpočet 100 miliónov dolárov, prichádza pokračovanie. Prvý National Treasure počas štartovacieho víkendu zarobil 35,1 milióna dolárov - 173 miliónov len v amerických kinách a ďalších 174,5 miliónov mimo USA. Pokračovanie National Treasure s podtitulom Book of Secrets sa premietal v 3832 kinách a počas prvého víkendu zarobil 45,5 miliónov dolárov a spoločnosť Buena Vista a producent Jerry Bruckheimer narazili po Pirátoch Karibiku na ďalšiu zlatú žilu a otázkou je už len koľko dielov National Treasure nás ešte čaká. Keďže sú práve Vianočné sviatky, tržby nových filmov bývajú každý deň ako počas slabšieho víkendu, takže nie je vylúčené, že už budúci víkend prekročí Book od Secrets 100 miliónovú hranicu. Nic Cage už potreboval hit, jeho posledné filmy sa príliš nepáčili ani divákom, ani kritikom, a ani nezarobili veľké peniaze (s výnimkou Ghost Ridera).

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 35%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

I Am Legend (Som legenda)
Robert Neville je brilantný vedec. Ani jemu sa však nepodarilo zabrániť šíreniu desivého, ľuďmi vyvinutého vírusu, ktorý je nezastaviteľný a nevyliečiteľný a mení ľudí na krvilačné beštie. Neville, z neznámeho dôvodu imúnny, je teraz posledným nenakazeným živým človekom v New Yorku... a možno aj na celom svete. Celé tri roky poctivo vysiela rádiom odkazy a snaží sa skontaktovať s inými ľuďmi, ktorí unikli nákaze. Ale Neville nie je v New Yorku sám... V tieňoch naňho číhajú zmutované obete vírusu... sledujú jeho každý krok... a čakajú, kým urobí fatálnu chybu. Neville je možno poslednou nádejou pre ľudstvo. Musí len nájsť spôsob, ako pomocou svojej imúnnej krvi vyvinúť protilátku, ktorá zvráti účinky vírusu. Vie, že "infikovaní" sú v presile... a jeho čas sa kráti.

Réžia: Francis Lawrence
Hrajú: Will Smith, Alice Braga, Salli Richardson-Whitffield, Willow Smith
Premiéra na Slovensku: 3. 1. 2008

Kvôli premiére National Treasure klesla oproti minulému víkendu o 56 percent sci-fi záležitosť Som legenda. 34,2 milióna dolárov v druhom víkende dopomohlo filmu k 137,4 miliónom za 10 dní. 100 miliónovú hranicu prekročil po siedmych dňoch premietania. Do nového roku by mohla padnúť aj 200 miliónová hranica.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 64%, imdb.com – 7,8/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Alvin and the Chipmunks (Alvin a Chipmunkovia)
Bratia Alvin, Simone a Theodor  sú neobyčajné veveričky, ktoré nielen vedia hovoriť, ale vedia aj výborne spievať. Jedného dňa narazia na Davida, ktorý si všimne ich talent a nechá ich nahrať dosku. Nasledujú koncerty, davy fanúšikov a Chipmunkovia sa čím ďalej tým viac púšťajú do rôznych dobrodružstiev s dramatickými následkami a Davidova trpezlivosť pomaly naráža na strop. Podarí sa Alvinovi a ostatným zachrániť priateľstvo s Davidom? Ako sa budú zmierovať s popularitou? Alvin a jeho parta sú nezbední až beda a David bude mať čo robiť, aby ich ustrážil pred mnohými nástrahami, o ktorých si doposiaľ myslel, že nemôžu spôsobiť nikomu nič. Situační humor sprevádzaný vtipnými pesničkami patrí k tým najlepším zbraniam s ktorými na divákov Chipmunkovia vyrukujú.

Réžia: Tim Hill
Hrajú: Jason Lee, Ross Bagdasarian Jr., Janice Karman, Don Tiffany
Premiéra na Slovensku: 17.1.2008

Na tretie miesto klesli veveričky vo filme Alvin a Chipmunkovia s 35 percentným poklesom - na 29 miliónov v druhom víkende. Momentálne je Alvin a Chipmunkovia jediným filmom pre deti premietaným počas vianočných sviatkov. Zlatý kompas je sklamaním roku a v utorok síce štartuje The Water Horse: Legend of the Deep od tvorcov Narnie, sprevádza ho však len veľmi malá reklama. Alvin s priateľmi má teda celkom reálnu šancu zarobiť niečo okolo 200 miliónov dolárov. Momentálne má po desiatich dňoch na konte 84,8 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 24%, imdb.com – 5,7/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

             

Charlie Wilson's War (Súkromná vojna pána Wilsona)
Charles Wilson bol americkým kongresmanom z Texasu, ktorý sa snažil hájiť záujmy svojej zeme tým najlepším spôsobom. Nanešťastie za najlepší spôsob považoval tajnú spolupráci s CIA a tichú podporu afganského hnutia odporu proti sovietskym okupantom na začiatku osemdesiatych rokov. Do strednej Ázie tak putovali dôležité informácie, zbrane a iné veci potrebné k vedení modernej vojny. Kongresman Charles Wilson bol teda nepriamo zodpovedný za teroristický útok, ktorý zmenil tvár politického sveta raz a navždy.

Réžia: Mike Nichols
Hrajú: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
Premiéra na Slovensku: 14. 2. 2008

Príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti a knihy George Crila popisuje jeden z najväčších politických omylov americkej histórie. Pod vedením Mika Nicholsa sa ocitli hviezdy - Tom Hanks, Julia Roberts a Philip Seymour Hoffman. Ich politická dráma Súkromná vojna pána Wilsona počas prvého víkendu premietania zarobila 9,6 milióna dolárov v 2574 kinách. Film získal veľmi dobré hodnotenia kritikov a Universal posiela tento film do súboja o Oscarov. Od nominácii a cien pre tento filmu bude záležať aj celkový zárobok filmu, ktorý by sa v tom lepšom prípade mohol priblížiť ku 100 miliónom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com – 8,0/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

             

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street)
Temný muzikál režiséra Tima Burtona s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe. Depp stvárni Sweeney Todda (pôvodným menom Benjamin Barker), ktorý sa vracia do Londýna potom, čo ho neprávom odsúdili, znásilnili mu ženu a vzali dcéru. Todd si po návrate otvorí holičstvo a snaží sa pomstiť všetkým, čo mu v živote ublížili. Sudca Turpin (Alan Rickman) nebude výnimkou. Vo filme si zahrala aj Burtonova partnerka Helena Bonham Carter.

Réžia: Tim Burton
Hrajú: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Sacha Baron Cohen
Premiéra na Slovensku: 7. 2. 2008

Film podľa legendy o Sweeney Toddovi z 19. storočia, inšpirovaný broadwayským muzikálom s hudbou a textami Stephena Sondheima, je ďalšou spoluprácou úspešnej dvojice Tim Burton – Johnny Depp. Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street sa premietal v 1249 kinách, v ktorých zarobil 9,3 milióna dolárov a má najlepšie recenzie z premiérových filmov, takže možno očakávať príjemnú zimnú sezónu a nejaké tie Oscarové nominácie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 87%, imdb.com – 8,7/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Pred bránami prvej päťky ostala romantická dráma s Hilary Swank P.S. Milujem Ťa, ktorá v 2454 kinách zarobila 6,5 milióna dolárov. Rozprávkový hit Začarovaní na siedmom mieste čoskoro prekročí 100 miliónovú hranicu. Na ôsmom mieste je piata víkendová novinka, spolupráca Judda Apatowa a Johna C. Reillyho - Walk Hard: The Dewey Cox Story, ktorá doplatila na nešťastný termín premiéry. Apatow chcel určite svoj úspešný rok zakončiť tretím úspechom po Superbad a Nabúchanej, ale to sa nepodarilo. Prekvapil aj nezávislý Juno, ktorý si našiel cestu až medzi prvú desiatku, keď zarobil 3,4 milióna dolárov len v 304 kinách.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 151,5 milióna dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

   22.12.- 24.12. 2006

Night at the Museum 30,8 mil
   23.12.- 25.12. 2005 King Kong 21,3 mil
   24.12.- 26.12. 2004 Meet the Fockers

46,1 mil


Už v utorok 25. decembra si to rozdajú Alien vs. Predator – Requiem v 2563 kinách. V rovnaký deň sa začne premietať aj dráma The Great Debaters s Denzelom Washingtonom a Forestom Whitakerom. Nesmieme zabúdať ani na detského diváka, pre ktorého je pripravená fantasy rozprávka The Water Horse: Legend of the Deep od tvorcov Narnie. V 16tich kinách sa bude premietať The Bucket List s Jackom Nicholsonom a Morganom Freemanom. Len dve kiná budú hrať There Will Be Blood Paula Thomasa Andersona s vynikajúcim Daniel Day-Lewisom. Koľkým filmom sa ešte v roku 2007 podarí pokoriť 100 miliónovú hranicu? 


autor Matej Oravec 26.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.