PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Dva veľké štarty majú za sebou filmy - Som legenda a Alvin a Chipmunkovia. Will Smith sa dokonca postaral o najväčší otvárací víkend od tohto leta a zároveň aj o najväčšiu decembrovú premiéru.

TOP 14.12. 2007 - 16.12. 2007
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. I Am Legend Warner Bros. 1. týždeň 77,2 mil    77,2 mil
2.

Alvin and the Chipmunks

Fox 1. týždeň 44,3 mil    44,3 mil
3. The Golden Compass New Line 2. týždeň   8,8 mil    40,7 mil
4. Enchanted Buena Vista 4. týždeň   5,5 mil    91,8 mil
5. No Country for Old Men Miramax 6. týždeň   2,8 mil    33,3 mil
6. The Perfect Holiday YariFilmGroup 1. týždeň 2,28 mil     2,9 mil
7. This Christmas Sony 4. týždeň 2,26 mil

   46,0 mil

8.

Fred Clause

Warner Bros.

6. týždeň

2,22 mil

   68,8 mil
9. Atonement Focus 2. týždeň

  1,8 mil

    2,9 mil
10. August Rush Warner Bros. 4. týždeň   1,7 mil    28,0 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

I Am Legend (Som legenda)
Robert Neville je brilantný vedec. Ani jemu sa však nepodarilo zabrániť šíreniu desivého, ľuďmi vyvinutého vírusu, ktorý je nezastaviteľný a nevyliečiteľný a mení ľudí na krvilačné beštie. Neville, z neznámeho dôvodu imúnny, je teraz posledným nenakazeným živým človekom v New Yorku... a možno aj na celom svete. Celé tri roky poctivo vysiela rádiom odkazy a snaží sa skontaktovať s inými ľuďmi, ktorí unikli nákaze. Ale Neville nie je v New Yorku sám... V tieňoch naňho číhajú zmutované obete vírusu... sledujú jeho každý krok... a čakajú, kým urobí fatálnu chybu. Neville je možno poslednou nádejou pre ľudstvo. Musí len nájsť spôsob, ako pomocou svojej imúnnej krvi vyvinúť protilátku, ktorá zvráti účinky vírusu. Vie, že "infikovaní" sú v presile... a jeho čas sa kráti.

Réžia: Francis Lawrence
Hrajú: Will Smith, Alice Braga, Salli Richardson-Whitffield, Willow Smith
Premiéra na Slovensku: 3.1.2008

Will Smith je momentálne najviac skloňované meno nielen v Hollywoode. Jeho Som legenda počas prvého víkendu zarobila 77,2 milióna dolárov v 3 606 kinách, čím sa postarala o najziskovejšiu decembrovú premiéru a prekonala zárobok tretieho dielu Pána prsteňov: Návrat kráľa, ktorý zarobil 72,6 miliónov dolárov. V kariére Willa Smitha ide o najziskovejšiu premiéru, ktorá si hneď v prvý deň premietania odniesla 30 miliónov, druhý 28,7 miliónov a v nedeľu 19,3 miliónov dolárov. Na druhé miesto film odsunul titul Ja, robot s 52,1 miliónmi počas prvého víkendu. Som legenda je siedmy film v poradí, ktorým sa hneď vyšvihol na prvé miesto rebríčka.

Spoločnosť Warner Bros. urobila filmu veľkú reklamnú kampaň a postarala sa o rating PG-13, čo Som legende veľmi pomohlo k vysokému zárobku. Som legenda je treťou filmovou adaptáciou novely Richarda Mathesona o poslednom muži na Zemi z roku 1954. V roku 1964 to bolo pod názvom The Last Man on Earth a v roku 1971 The Omega Man s Charltonom Hestonom. 77 IMAXov premietalo Som legenda, kde diváci mohli vidieť 6 minútový prológ na budúcoročný hit Warner Bros. The Dark Knight.

Ďalším filmom Willa Smitha bude „superhrdina“ Hancock, ktorý si už teraz uchmatol najlepší termín na premiéru - 2. júla, takže niet žiadnych pochýb o tom, že sa Will opäť postará o zaručený hit. A na 12. decembra 2008 chystá drámu Seven Pounds, v ktorej sa zamiluje do Rosarie Dawson.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 62%, imdb.com – 7,8/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Alvin and the Chipmunks (Alvin a Chipmunkovia)
Bratia Alvin, Simone a Theodor  sú neobyčajné veveričky, ktoré nielen vedia hovoriť, ale vedia aj výborne spievať. Jedného dňa narazia na Davida, ktorý si všimne ich talent a nechá ich nahrať dosku. Nasledujú koncerty, davy fanúšikov a Chipmunkovia sa čím ďalej tým viac púšťajú do rôznych dobrodružstiev s dramatickými následkami a Davidova trpezlivosť pomaly naráža na strop. Podarí sa Alvinovi a ostatným zachrániť priateľstvo s Davidom? Ako sa budú zmierovať s popularitou? Alvin a jeho parta sú nezbední až beda a David bude mať čo robiť, aby ich ustrážil pred mnohými nástrahami, o ktorých si doposiaľ myslel, že nemôžu spôsobiť nikomu nič. Situační humor sprevádzaný vtipnými pesničkami patrí k tým najlepším zbraniam s ktorými na divákov Chipmunkovia vyrukujú.

Réžia: Tim Hill
Hrajú: Jason Lee, Ross Bagdasarian Jr., Janice Karman, Don Tiffany
Premiéra na Slovensku: 17.1.2008

Na druhom mieste s vysokým zárobkom 44,3 milióna dolárov skončila partia spievajúcich veveričiek Alvin a Chipmunkovia. Film je podobne ako filmy s Garfieldom, kombináciou animovaných a hraných postav a na tvorbe sa podieľal ten istý realizačný tým. Chipmunkovia patria medzi kultové americké animované postavičky. Trio spievajúcich veveričiek priviedol na svet Ross Bagdasarian v roku 1958. Bolo to po prvý raz, čo niekto nahral dosku použitím techniky zrýchleného pôvodného spevu tak, ako ho poznáme z animovaných seriálov. Práve za túto techniku si trio Chipmunkov odnieslo niekoľko cien Grammy. Film je kombináciou hudobnej a rodinnej komédie. Alvin a spol. sú prvý krát trojrozmerní a pohybujú sa medzi normálnymi hercami. 44,3 milióna v prvom víkende je druhá najziskovejšia premiéra pre ratingom "PG" ohodnotený film. Lepší bol už len Shrek Tretí.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com – 5,7/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Golden Compass (Zlatý Kompas)
V alternatívnom svete majú všetci ľudia namiesto duše svojho démona – zvieratko, ktoré ich sprevádza celý život. V tomto svete žije aj malá Lyra, nepoznajúca svojich rodičov a vychovávaná učencami za múrmi Oxfordu. Jedného dňa si tajne vypočuje rozhovor o tajomnom „prachu“, ktorý celý jej život obráti naruby. Keď navyše z jej okolia začnú miznúť deti a jej najlepšieho priateľa Rogera unesie záhadný spolok Mordárov, Lyra musí podniknúť namáhavú dobrodružnú cestu na ďaleký sever – tam, kde žije jej otec a kde sa raz za čas otvára okno do iného sveta....

Réžia: Chris Weitz
Hrajú: Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Eva Green, Jim Carter
Premiéra na Slovensku: 13. 12. 2007

Masívny a nepríjemný 65 percentný pokles postihol Zlatý kompas. Diváci si radšej pozreli Willa Smitha, alebo trojicu spievajúcich veveričiek. 8,8 milióna dolárov v druhom víkende pre 180 miliónový film je... no smutné. Po desiatich dňoch má Zlatý kompas na konte 40,7 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 44%, imdb.com – 6,7/10, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

             

Enchanted (Začarovaní)
Mladá princezná Giselle sa zaľúbi do princa. Táto novinka natoľko rozzúri jeho matku, že vyženie Giselle z ich rozprávkového sveta na jediné miesto vo vesmíre, kde podľa nej nie je možné nájsť skutočnú lásku. Princezná sa tak vynorí z kanalizácie uprostred Manhattanu.

Réžia: Kevin Lima
Hrajú: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall
Premiéra na Slovensku: 14. 2. 2008

Začarovaní si zo štvrtého víkendu odniesli 5,5 milióna dolárov a zatiaľ majú na konte 91,8 miliónov dolárov. To čo sa nepodarilo Zlatému kompasu sa s prehľadom podarilo Začarovaným a to s omnoho nižším rozpočtom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 93%, imdb.com –8,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+-

Trailer
Oficiálna stránka

            
No Country for Old Men
Llewelyn Moss nájde kdesi v okolí Rio Grande auto plné mŕtvol, tašku s dvomi miliónmi dolárov v hotovosti a kopu heroínu. Akonáhle si Moss zoberie veci, ktorému nepatria, rozpúta reťazovú reakciu katastrofických násilností, akú len tak niekto nezastaví. Po stopách sa vydávajú starnúci šerif Ed Tom Bell, ktorému je jasné, že musí Mossa nájsť skôr ako profesionálny zabijak Anton Chigurh.

Réžia: Ethan Coen, Joel Coen
Hrajú: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson
Premiéra na Slovensku: 28.2.2008

Za to, že sa No Country for Old Men dostal na piate miesto, môžu určite aj nominácie na Zlatý Glóbus, kde je film bratov Coenovcov hneď v niekoľkých vážnych kategóriách. Film sa začal premietať pred šiestimi týždňami a z toho šiesteho si odniesol 2,8 milióna dolárov. Zatiaľ má na konte 33,3 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 95%, imdb.com – 8,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Treťou premiérou víkendu bola romantická komédia The Perfect Holiday, ktorá zarobila 2,2 milióna dolárov v 1 307 kinách.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 151,8 milióna dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

   15.12.- 17.12. 2006

The Pursuit of Happyness 26,5 mil
   16.12.- 18.12. 2005 King Kong 50,1 mil
   17.12.- 19.12. 2004 Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events

30,0 mil

Svojim spôsobom by sa podobný kúsok ako Willovi Smithovi mohol podariť aj Nicolasovi Cageovi, ktorý by po niekoľkých prepadákoch potreboval hit asi ako New Line - Hobita. Cage na to predpoklady má, veď prvý National Treasure zarobil 173 miliónov dolárov, Jerry Bruckheimer má stále dobrý čuch a nový National Treasure s podtitulom Book of Secrets bude štartovať vo viac ako 3 500 kinách. Cageovi bude robiť spoločnosť John C. Reilly v hudobnej komédii Walk Hard: The Dewey Cox Story. Režisér Mike Nichols dal dohromady zaujímavú hereckú zostavu. Tom Hanks, Julia Roberts a Philip Seymour Hoffman určite rozpútajú herecký koncert vo filme Charlie Wilson's War. Netreba však zabúdať na spojenie Tima Burtona a Johnnyho Deppa, ktorí budú mať k dispozícii len niečo okolo 1000 kín na kriminálny muzikál Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Aby toho nebolo málo, pribudne ešte jedna romantická komédia s Hilary Swank a Gerardom Butlerom - P.S. I Love You. Ako si s týmito novinkami podarí Will Smith a kto bude hlavnou tému budúceho víkendu uvidíme o týždeň.


autor Matej Oravec 18.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.