PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Dvojica Jackie Chan a Chris Tucker sa vracia v treťom spoločnom filme v réžii Bretta Ratnera Rušná hodina 3, ktorého príbeh je tentoraz zasadený do Francúzska.

TOP 10.8. 2007 - 12.8. 2007
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Rush Hour 3 New Line 1. týždeň 49,1 mil    49,1 mil
2. The Bourne Ultimatum Universal 2. týždeň 32,8 mil  131,5 mil
3. The Simpsons Movie Fox 3. týždeň 11,2 mil  152,3 mil
4. Stardust Paramount 1. týždeň   9,1 mil     9,1 mil
5. Hairspray New Line 4. týždeň   6,4 mil   92,1 mil
6. Underdog Buena Vista 2. týždeň   6,3 mil   24,6 mil
7. I Now Pronounce You Chuck and Larry Universal 4. týždeň   5,8 mil

 103,7 mil

8.

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Warner Bros.

5. týždeň

  5,4 mil

 272,0 mil
9. No Reservations Warner Bros. 3. týždeň

  3,8 mil

  32,0 mil
10. Daddy Day Camp SonyRevolution 1. týždeň   3,4 mil     4,8 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Rush Hour 3 (Rušná hodina 3)
Šéf inšpektor Lee má v Los Angeles chrániť konzula Hana, ktorý sa chystal zverejniť fakty o čínskej Triáde. Konzul je však pri prejave postrelený. Lee pri prenasledovaní útočníkov omylom narazí na bývalého "parťáka" detektíva Jamesa Cartera, teraz degradovaného na dopravného policajta. Obaja dajú sily dohromady a pátranie ich zavedie až do Francúzska.

Réžia: Brett Ratner
Hrajú: Chris Tucker, Jackie Chan, Vinnie Jones, Hiroyuki Sanada, Noémie Lenoir
Premiéra na Slovensku: 20. 9. 2007

Šesť rokov po najväčšej augustovej premiére, o ktorú sa postarala Rušná hodina 2 prichádza Rušná hodina 3, ktorá sa so zárobkom 49,1 milióna dolárov z 3 778 kín v otváracom víkende zaradila až na štvrté miesto najlepších augustových premiér. Prvé ostáva Bournovo ultimátum, na druhom spomínaná Rušná hodina 2 a na treťom sú Shyamalanove Znamenia s 60,1 miliónmi za prvý víkend začiatkom augusta roku 2002.

Pre spoločnosť New Line je však Rušná hodina 3 prvým filmom po viac ako roku, ktorý sa umiestnil v premiérovom víkende na prvom mieste. Trojka však mala rozpočet 140 miliónov (najviac dolárov z rozpočtu padlo na honoráre), čo je o 50 miliónov viac ako Rušná hodina 2. Tá len v Amerických kinách zarobila 226,1 milióna dolárov a v ostatnom svete ešte ďalších 121,1 milióna dolárov. Prvý diel, ktorý sa stal hitom v roku 1998 mal rozpočet 33 miliónov a zarobil po celom svete 244,3 milióna dolárov.

Prvé ohlasy a takmer desaťpercentný pokles diváckeho záujmu z piatka na sobotu však neveštia nič dobré a už teraz sa dá hovoriť o tom, že ak film zarobí aspoň 130 miliónov dolárov, bude to úspech.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 19%, imdb.com – 7,4/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Bourne Ultimatum (Bournovo ultimátum)
Elitný tajný agent Jason Bourne stojí na prahu riešenia osobnej životnej hádanky. Náročnú cestu za poznaním seba samého mu prakticky od začiatku komplikovalo množstvo nájomných zabijakov, ktorí na ňom pracovali z poverenia jeho bývalých zamestnávateľov. Tí sa totiž usilujú o pravý opak toho, po čom túži Bourne. Teda aby si na všetko spomenul. Tak, ako sa čoraz väčšmi blíži k odhaleniu pravdy, zosilňuje sa ich nervozita a aktivity nimi najatých vrahov. Agent Jason Bourne pred nimi uteká cez Moskvu, Paríž, Londýn a marocký prístav Tanger až do New Yorku, kde sa pokúsi definitívne dohnať vlastnú minulosť, aby sa mohol začať pozerať do budúcnosti. Nebude to mať ľahké, pretože okrem ostrostrelcov z podsvetia ho tu, snáď okrem armády, prenasledujú všetky ozbrojené americké zložky.

Réžia: Paul Greengrass
Hrajú: Matt Damon, Joan Allen, Julia Stiles, David Strathairn, Scott Glenn
Premiéra na Slovensku: 30. 8. 2007

S príchodom Rušnej hodiny 3, filmu, zameraného na rovnaké publikum ako Bournovo ultimátum sa dalo predpokladať, že pokles tretieho Bourna bude značný. Klesol o 53 percent, na 32,9 milióna počas druhého víkendu. Po desiatich dňoch má na konte 131,5 miliónov dolárov, čo je veľmi pekný výsledok, hlavne v porovnaní s predchádzajúcim dielom, ktorý mal za rovnaký čas na konte len 98 miliónov dolárov a celkovo zarobil len 176,2 miliónov. Bournovo ultimátum by mohlo prekročiť 200 miliónovú hranicu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 93%, imdb.com – 8,8/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka
 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Simpsons Movie (Simpsonovci vo filme)
Homer Simpson musí zachrániť svet pred katastrofou, ktorú zapríčinil on sám. Všetko to začalo prasaťom a deravým silom plným exkrementov, ktoré rozpúta pohromu, akú Springfield ešte nezažil. Pohroma, za ktorou stojí Homer, upúta pozornosť prezidenta USA Schwarzeneggera a Agentúru pre ochranu životného prostredia EPA. Osud Springfieldu je neistý a Homer sa pustí do osobnej Odysey spásy. Hľadá odpustenie u Marge, chce zjednotiť roztrieštenú rodinu a zachrániť jeho rodné mesto.

Réžia: David Silverman
Hovoria: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Yeardley Smith, Nancy Cartwright, Hank Azaria
Hovoria v českom dabingu: Vlastimil Zavřel, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Helena Štáchová
Premiéra na Slovensku: 26. 7. 2007

Simpsonovci vo filme klesajú o ďalších 55% so zárobkom 11,2 miliónov dolárov a v treťom víkende sú na treťom mieste. 152,3 milióna dolárov na 2D animovaný film je však ešte stále veľmi slušné a celkový zárobok sa zastaví niekde na 180 miliónoch.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 89%, imdb.com – 8,5/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

             

Stardust (Hviezdny prach)
Tristan Thorne je hlupáčik z anglickej dedinky Stena (príznačne pomenovanej podľa kamenného valu, ktorý ju obklopuje a chráni pred paralelným svetom za ich hranicami). Miluje miestnu krásavicu Victoriu a to tak, že je pre ňu schopný čohokoľvek. Napríklad aj výpravy do zakázaného sveta za stenou, odkiaľ jej chce priniesť spadnutú hviezdu. Netuší však, že tá po svojom dopade získala podobu krásnej dievčiny menom Yvaine a že nebude jediný, kto po nej túži. Proti sebe má pritom veľmi mocných súperov – všetkého schopného princa, ktorému má hviezda pomôcť k získaniu trónu, a ohavnú čarodejnicu, ktorej by Yvainino srdce zaistilo večnú mladosť a krásu. Najväčším nepriateľom si ale nakoniec bude Tristan sám, pretože ho ani vo sne nenapadlo, že by sa do darčeku pre dievča svojich snov mohol zamilovať.

Réžia: Matthew Vaughn
Hrajú: Claire Danes, Charlie Cox, Sienna Miller, Jason Flemyng, Michelle Pfeiffer, Robert De Niro
Premiéra na Slovensku: 27. 9. 2007

Rozprávkový príbeh pre všetkých bez ohľadu na "počet letokruhov", vznikol v roku 1997 pôvodne ako komiks. Keď ho o rok neskôr Neil Gaiman prepracoval do knižnej podoby, tá sa stala okamžite bestsellerom a hneď sa začalo hovoriť o filmovom spracovaní. Efekty a triky však v tej dobe ešte neboli na takej úrovni, aby nepôsobili smiešne. Aspoň tak to uvádzajú oficiálne správy.

Výsledok 9,1 milióna dolárov z prvého víkendu pre film Hviezdy prach s rozpočtom 70 miliónov dolárov však nie je nijako pôsobivý. Nepomohol ani fakt, že vo filme sa objavujú také hviezdy ako Michelle Pfeiffer, Robert De Niro či Claire Danes. A filmu sa pravdepodobne nebude dariť ani mimo Ameriky.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 73%, imdb.com – 8,4/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka

             

Hairspray
Tracy Turnbaldová, veľké dievča s veľkým účesom a ešte väčším srdcom, má len jednu vášeň – tanec. Sníva o tom, že sa objaví v baltimorskej televíznej tanečnej show "The Corny Collins Show". Mohlo by sa zdať, že Tracy do show dokonale zapadne. Má však jeden malý problém – nezapadne. Vďaka svojej bucľatej postave vždy vyčnievala z davu, čo jej neustále pripomína aj jej milujúca, ale príliš starostlivá bucľatá matka Edna. To ale Tracy nezastaví. Na školskom plese sa jej podarí zaujať Cornyho Collinsa, získa miesto v show a okamžite sa stane televíznou senzáciou. Čo sa ale nepáči súčasnej hviezde show, Amber Von Tussleovej ani jej jedovatej matke Velme, ktorá riadi televíznu stanicu WYZT. Ešte horšie pre Amber však je, že do Tracy sa zamiluje nielen publikum, ale zdá sa, že Amberin priateľ, Link Larkin, nevie odolať Tracynmu šarmu. A tak medzi dievčatami vypukne nepriateľstvo a boj o vytúžený titul "Miss Teenage Hairspray" sa stáva osobným...

Réžia: Adam Shankman
Hrajú: John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Amanda Bynes
Premiéra na Slovensku: 23. 8. 2007

Medzi päticu filmov sa vrátil vysoko hodnotený muzikál Hairspray s Johnom Travotom v ženských šatoch. Film sa už s úspechom premieta štyri týždne a zatiaľ zarobil 92,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 93%, imdb.com – 7,9/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Počas víkendu debutovala aj komédia Daddy Day Camp, voľné pokračovanie Daddy Day Care, ale stretla sa s nezáujmom v podobe 3,4 milióna dolárov. Komédia I Now Pronounce You Chuck and Larry prekročila sto miliónovú hranicu a Transformers 300 miliónov po tridsiatich deviatich dňoch premietania. Bayov film už vo svete zarobil 330 miliónov dolárov a útočí na najvyššie pozície letných blokbasterov roku 2007.

Prvých dvanásť filmov zarobilo dohromady 133,7 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

 11.8.- 13.8. 2006

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby   22,1 mil
 12.8.- 14.8. 2005 Four Brothers   21,2 mil
 13.8.- 15.8. 2004 Alien vs. Predator   38,3 mil

Konečne nie je jasné ešte pred víkendom, ktorý film bude najúspešnejší. Možno divákov zaujme najviac komédia od autorom filmov 40 rokov panic a Zbúchnutej – Superbad. Ďalšiu komédiu Death at Funeral krášli meno režiséra, ktorým je Frank Oz. Zaujať, ale aj prepadnúť môže sci-fi triler The Invasion s Nicole Kidmanovou a Jamesom Bondom-Danielom Craigom. Na Gladiátora a Kráľa Artuša sa pokúsi nadviazať Colin Firth a Ben Kingsley vo vojnovej akcii The Last Legion. Dokáže niekto určiť pána rebríčku pred víkendom?


autor Matej Oravec 14.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.