PREVIEW: SHREK TRETÍ

PREVIEW: SHREK TRETÍ

článok



Shrek túži po návrate do milovanej bariny, kde by sa spokojne oddával radovánkam v bahne so svojou drahou Fionou. Ale to by jeho zelenou polovičkou nesmela byť kráľovská dcéra, ktorej otec je smrteľne chorý a vladárske povinnosti nad kráľovstvom za siedmymi horami, tak automaticky padajú na obrove plecia. Už sa zdá, že Shrek ostane navždy uväznený v luxusnej klietke, keď sa na svetlo rozprávkového sveta dostane správa o existencii iného možného následníka trónu. Ide o Fioninho dlho strateného bratranca Artuša Pendragona, ktorý študuje na prestížnej akadémii a je teda skvelým adeptom na uchopenie žezla. Na korunovačné klenoty si však brúsi zuby i starý známy princ Krasoň, ktorý v ostatných dňoch pracuje ako ochotník v miestnom divadle a spoločne s inými zloduchmi (kapitán Hák, bezhlavý jazdec a pod.) založí alianciu podvedených, rozprávkových postavičiek, ktoré nedospeli k svojmu „...a žili šťastne až kým nepomreli.“  Zatiaľ čo sa Shrek a jeho verní, neustále glosujúci parťáci – oslík a kocúr v čižmách pokúšajú nájsť Artuša, kráľovstvo za siedmimi horami je okupované Krasoňovou družinou a Fiona sa spolu s ostatnými princeznami pokúsi zastaviť zištný puč. Do toho všetkého sa ešte pripletie radostná novina... Aká? Mmmh...nuž, veď viete, ako to chodí pár mesiacov po svadobnej noci.

Preview: Shrek tretí Preview: Shrek tretí

Zdá sa, že tohtoročná jar sa nesie v znamení tretích pokračovaní (Spider-man 3, Piráti Karibiku: Na konci sveta) a ja som rád, že po troch rokoch sa vracia i ufrflaný zelený obor, aby nám do tretice ukázal rozprávkový svet, tak ako ho milujeme už od prvého dielu – s humorom, paródiou a inteligentnými popkultúrnymi narážkami. Dreamworks stanovili americkú premiéru na 18. máj a dnes, zhruba mesiac po jej uskutočnení má film na konte slušných 280 miliónov dolárov. Stále však nedoťahuje na Shreka 2, ktorý si v celosvetovom merítku zarobil niečo málo cez neuveriteľných 900 miliónov amerických bubákov. Nečudo, že tretie dobrodružstvo prilákalo späť všetky známe tváre, ehm...pardon, hlasy ako nezabudnuteľného Eddieho Murphyho (oslík), Cameron Diaz (Fiona), Antonia Banderasa (Kocúr v čižmách), Ruperta Everetta (princ Krasoň), Julie Andrews (kráľovná Lillian) a mnohé iné hviezdy a hviezdičky z predchádzajúcich filmov. Ale sú tu i nové postavičky ako napríklad spomínaný Artuš, ktorému prepožičal svoje zlato v hrdle spevák a najnovšie i herec Justin Timberlake. V neposlednom rade sa vracia i Mike Myers ako dobrosrdečný obor: „Pri Shrekovi si vždy užijem kopec srandy. Môžete robiť všetky tie bláznivé veci bez toho, aby vám museli nanášať make-up. Som rád, že sme všetci späť v rozprávkovom svete.“ 

Preview: Shrek tretí Preview: Shrek tretí

Andrew Adamson, ktorý režíroval prvé dva filmy sa na trojke podpísal ako scenárista a organizačné šéfovanie prenechal Chrisovi Millerovi. Ten sa so Shrekom nestretáva prvý raz. Okrem toho, že sa podieľal na tvorbe dialógov pre predchádzajúce diely, mohli sme ho v pôvodnom znení počuť ako Čarovné zrkadlo či majstra Geppetta. A čo hovorí na spoluprácu s Millerom Mike Myers? „ Chris je skvelý chlap. Veľmi zábavný a veľmi inteligentný. Snaží sa priviesť film a všetko o čo sa dej opiera až na samotnú hranicu. Bolo skutočne inšpirujúce sledovať ho v pracovnom zápale.“

A aká bola samotná práca v štúdiu? „Proces vývoja animáku je skutočne zložitý, Najmä, ak na filme spolupracuje toľko skvelých a zaneprázdnených hercov. Bolo ťažké vytvoriť rozvrh nahrávania, tak aby sme vyhoveli obom stranám. Urobili sme jednu scénu a prizvali napr. Mika, aby nahovoril svoju časť, pričom nemal ani tušenie v akom rozpoložení sa Shrek nachádza, čo sa stalo predtým, alebo čo bude nasledovať. Scenár a dialógy vznikali zároveň s animáciou a my sme boli vďační za každú ďalšiu minútu filmu,“ spomína Chris Miller.

Preview: Shrek tretí Preview: Shrek tretí

Diváci v zámorí prijali nového Shreka s nadšením, avšak niektorí kritici sa rozhorčujú nad jeho prílišnou orientáciou na dospelú časť publika. Súhlasím. Shrek určite nemá rovnaký infantilný náboj ako napríklad Doba ľadová, ale treba si priznať, že príhody obra z bariny, ktorý sa nechcene zaslúžil o záchranu zakliatej princeznej, sa už v prvom filme rozbehli na silne dospeláckom humore. Deti si užívajú prvoplánovejšie vtipy, akčnejšie scény no a my večné deti sa navyše pobavíme na sarkazme či skrytých odkazoch na aktuálnu filmovú tvorbu.

Myslím, že pri ďalšom Shrekovi niet nad čím špekulovať. Ak nemáte vlastné dieťa, požičajte si nejaké u susedov a hor sa do kina. A keby sa vám nepodarilo splašiť nadšenú ratolesť, nič si z toho nerobte, určite nebudete sami, kto do kinosály vstúpi bez potomka. Rozpaky sa rozplynú hneď ako pohasnú svetlá a nakoniec budete možno radi, že vás pri tejto zábavnej jazde nik neotravuje.


autor Rado Torda 4.6.2007
  • Shrek tretí (14.06.2007 19:16:14)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.