TV SERIÁLY: DR. HOUSE

TV SERIÁLY: DR. HOUSE

článok



História lekárskych seriálov je dlhá rovnako ako je košatá – počnúc legendárnym M*A*S*H-om cez Chicago Hope, Pohotovosť a končiac Chirurgmi nám tento žáner ponúkol niekoľko fascinujúcich pohľadov na svet a život lekárov. V neposlednom rade geniálna Pohotovosť Michaela Crichtona, ktorá v USA momentálne uzavrela svoju (úctyhodnú) trinástu sezónu, nasadila pomyselnú latku kvality žánru riadne vysoko. Preto znejú vyhlásenia amerických médií vyhlasujúce seriál Dr. House za nielen najlepší danej sezóny, ale aj najlepší lekársky seriál vôbec, trochu predpojato. Ale viac ako tri týždne koncentrovaného pozerania doteraz v USA odvysielaných troch sezón, kedy som sa nemohol odtrhnúť od obrazovky, ma presvedčili, že tento raz sa nejedná iba o hype. Dr. House je naozaj tak dobrý ...

Krívajúci, neoholený a neprimerane oblečený, to je Dr. Gregory House (Hugh Laurie), medicínsky renegát, odborník par excelence na infekčné choroby, nefrológiu a diagnostiku. Pracuje a svojím cynickým a rebelským spôsobom irituje kolegov v imaginárnej princeton-plainsborskej univerzitnej nemocnici v New Jersey a spolu s tímom mladých lekárov, ktorých učí, zachraňuje životy tempom jeden za týždeň. Jeho zverenci mu pomáhajú pomocou sokratovskej metódy a diferenčnej diagnózy každý týždeň odhaliť nejakú zákernú chorobu, ktorá postihla postavu nám predstavenú v predtitulkovej časti jednotlivých epizód. Každá časť seriálu sleduje prejav choroby, snahu o jej identifikáciu cez návrhy Houseových poskokov a jeho cynické, drzé a nesmierne vtipné zamietnutia, vyskúšanie liečby, ktorá obyčajne symptómy zhorší až po finálne rozuzlenie a (ne)vyliečenie pacienta. Houseovi pritom ešte sekundujú jeho priateľ Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard) a jeho šéfka, Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein).

TV seriály: Dr. House

Medicína seriálu je častokrát viac ako len na hlavu postavená – keďže sa k Houseovi dostávajú naozaj záhadné a netradičné prípady, stretáva sa výlučne s chorobami, ktoré reálne nie je ani možné dostať, a s prípadmi, ktoré nastávajú v desatinách, ak nie stotinách percenta pravdepodobnosti. Lekárska veda tvorí ale iba pozadie pre ozajstné lákadlá seriálu Dr. House – postavy. A ani to nie všetky, ale hlavne Dr. Gregory House. Napriek tomu, že Forman, Chase a Cameron (Houseovi pomocníci) ako aj Wilson či Cuddy sú vynikajúce charaktery, ani jeden z nich sa nevyrovná genialite Housea samotného. Spojenie jednej z najoriginálnejších postáv dnešnej televíznej scenérie s vynikajúcim hercom, ktorý svoju postavu obdaril skoro bezmedznou charizmou, je asi najväčším dôvodom fenomenálneho úspechu tohto seriálu.

House je v každej časti priam odporný, bezočivý voči pacientom a ich rodinným príslušníkom, rebelantský a rozhodne niekto, s kým by nikto z nás nevydržal ani pár minút v tej istej miestnosti. Podľa tohto opisu by sa zdalo, že podobná postava nemôže nachádzať obľubu u publika. Samozrejme, ak by bola používaná na jednorazové šplechy alebo krátke výstupy, a jej dávkovanie by bolo primerané, tak by sme aplaudovali zaujímavému obohateniu daného seriálu. Avšak tvorca Dr. House, David Shore, sa rozhodol ísť inou cestou. Upustil od svojho prvotného plánu „Kriminálky Las Vegas s bacilmi“, preložil ťažisko seriálu na postavy a ťarchu celého seriálového sveta položil na Houseove plecia. Toto riziko mu vyšlo na výbornú – Dr. House neuveriteľným spôsobom cez scenáre a herectvo Hugha Laurieho dokázal z inak nesympatickej a dvojdimenzionálnej postavy vytvoriť reálneho, cítiaceho človeka. Najneskôr po 21. časti prvej sezóny („Three Stories“), v ktorej House vedie prednášku, sa jeho postava stala jednou z najkomplexnejších a najlepších aké kedy navštívili naše obrazovky. Nie nadarmo je práve táto časť označovaná za „najlepšiu seriálovú časť modernej americkej televízie“ ...

TV seriály: Dr. House

Za úspechom Dr. House, ktorý vyhral Emmy ako aj Peabody ceny, nestojí nikto menší ako sám Bryan „X-Men“ Singer. Spolu s Davidom Shoreom vytvorili a produkujú tento obľúbený seriál, pričom Singer sám režíroval pilotnú epizódu. Traduje sa dokonca, že počas castingu postavy Housea pri prezeraní video nahrávky Angličana Hugha Laurieho, ho Bryan Singer vyzdvihol ako príklad amerického herca, akého hľadá, keďže Laurieho americký akcent bol tak dobrý. Dr. House mal premiéru 16. novembra 2004 na americkej televíznej stanici FOX a jeho tri sezóny mali doteraz priemerne 13, 17 a 19 miliónov divákov. Toto číslo sa pritom vo februári a marci každého roku približne zdvojnásobí, keďže je seriál na FOXe vysielaný hneď po reality show American Idol (= Slovensko Hľadá Superstar) práve vtedy vysielajúcej svoje finále. Z 36-tich miliónov divákov finále Idolu si Dr. House v tom čase dokáže udržať skoro tridsať. (Pre porovnanie, dva najúspešnejšie seriály tejto sezóny, Kriminálka Las VegasChirurgovia, majú priemerne 22 až 24 miliónov divákov.)

K negatívam seriálu, ktorých je len zopár, patrí okrem extrémne nepravdepodobnej medicíny aj netradičná štruktúra sezóny. Tá totiž v konečnom dôsledku odoprie divákovi odmenu a pôžitok z finále. Na rozdiel od zvyšku seriálovej produkcie si Dr. House svoje „sezónne zlo“ odbije v polovici sezóny a nie na jej konci. Príbeh spájajúci viaceré epizódy (nový šéf nemocnice, Houseova žena, policajt) sú uvedené okolo štvrtej časti a klimax nachádzajú okolo trinástej až štrnástej časti (práve pri finále American Idol). Tým ostávajú posledné časti osamotené, bez väčšieho dopadu na diváka, keďže nemajú čas a priestor na vybudovanie dlhšieho príbehu. Navyše je House zakaždým počas sezóny konfrontovaný s extrémnymi dôsledkami svojho konania, len aby bol na poslednú chvíľu a bez reálneho dopadu na jeho život zachránený niekým iným. Chápem neochotu scenáristov niečo meniť na tak geniálnej postave, ale úplne bez vývoja postavy to ďalej nepôjde. Už ukončenie príbehu policajta v tretej sezóne bolo na hranici únosnosti. Poslednou perličkou je úvodná znelka seriálu, ktorú v USA tvorí pesnička „Teardrop“ of Massive Attack (v inštrumentálnej verzii), ktorá ale vďaka sporným právam bola mimo Ameriky nahradená vlastným výtvorom hudobných producentov seriálu.

Napriek týmto pár negatívam ostáva Dr. House naďalej najlepším lekárskym seriálom súčasnosti. Výzvou pre každý medicínsky seriál, je správny mix osobných osudov postáv a dramatickosti medicíny – kým Pohotovosť stavia viac na medicínu a Chirurgovia viac na postavy a ich vzťahy, nachádza Dr. House zaujímavú rovnováhu, keď v podstate celú drámu lekárskych rozhodnutí vyvažuje jedna jediná postava: sám Dr. Gregory House.


autor Marek Vojtko 29.5.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.