PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Mutanti napadli kiná vo veľkom štýle a počas Memorial Day Weekendu sa postarali o najväčší zárobok v histórii.

TOP 26.5. - 29.5. 2006 - Memorial Day Weekend
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. X-Men: The Last Stand Fox 1. týždeň  122,8 mil   122,8 mil
2. The Da Vinci Code Sony 2. týždeň   42,4 mil   144,9 mil
3. Over The Hedge DreamWorks 2. týždeň   35,3 mil    84,3 mil
4. Mission: Impossible III Paramount 4. týždeň     8,9 mil  116,1 mil
5. Poseidon Warner Bros. 3. týždeň     7,0 mil    46,7 mil
6. RV Sony 5. týždeň     5,4 mil    57,3 mil
7. See No Evil Lions Gate 2. týždeň     3,4 mil      9,4 mil
8. Just My Luck Fox 3. týždeň

    2,4 mil

   14,1 mil
9. United 93 Universal 4. týždeň     1,0 mil    29,8 mil
10. Ice Age: The Meltdown Fox 9. týždeň     0,9 mil  190,6 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

X-Men: The Last Stand (X-Men 3: Posledný vzdor)
Mutantov ohrozuje vývoj svetových dejín „liek“, ktorý ich dokáže premeniť na obyčajné ľudské bytosti. Po prvý raz tak majú možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si zachovajú výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných, alebo sa vzdajú svojich schopností a stanú sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory vodcov mutantov Charlesa Xaviera, ktorý hlása toleranciu, a Magneta, podľa ktorého prežívajú len tí najsilnejší, sú podrobené poslednej skúške – rozpútajú vojnu, ktorá má definitívne ukončiť všetky vojny.

Réžia: Brett Ratner (Križovatka smrti)
Scenár: Simon Kinberg, Zak Penn
Hrajú: Hugh Jackman (Van Helsing), Halle Berry (Catwoman), Ian McKellen (Da Vinciho kód), Famke Janssen (Hra na schovávačku), Anna Paquin (Piano)
Premiéra na Slovensku: 25. 5. 2006

Mutant mánia dokáže urobiť svoje. Počas predĺženého Memorial Day Weekendu sa film spoločnosti 20th Century Fox s megarozpočtom 210 miliónov premietal v 3.690-tich kinách, kde za 4 dni dokázal zarobiť neuveriteľných 122,8 miliónov dolárov. Je to najvyšší zárobok počas Memorial Day Weekendu. X-Men: The Last Stand dokonca prekonali zárobok filmu Jurský Park: Stratený svet, ktorý v roku 1997 zarobil na tú dobu maximálnych 90,2 miliónov dolárov.

Prvý X-Meni pod režisérskym vedením Bryana Singera mali premiéru 14. júla 2000, hrali sa v 3.112 kinách a počas otváracieho víkendu zarobili 54,4 miliónov a to pri rozpočte 75 miliónov dolárov. Celkovo si z amerických kín odniesli 157,2 miliónov dolárov a 138,9 miliónov zo zvyšku sveta. 2. mája 2003 zaútočili na kiná so 110 miliónovým rozpočtom X2: X-Men United. Z 3.741 kín zarobili v úvodnom víkende 85,5 miliónov a celkovo vytiahli 214,9 miliónov z amerických sál a 192,6 miliónov z ostatného sveta.

Ak budeme brať do úvahy trojdňový zárobok od piatka do nedele, tretí X-Meni zarobili 102,8 miliónov, čo je štvrtý najúspešnejší víkend vôbec, za Spider-Manom, Epizódou III a Shrekom 2.

Okrem toho, že sú X-Men: The Last Stand filmom, ktorý zarobil najviac počas Memorial Day Weekendu, partí im druhé miesto pre najlepší jednodňový zárobok – 45,1 miliónov dolárov, kde je započítaných aj 5,9 milióna z polnočného premiérového premietania. Viac, 50 miliónov zarobil za jeden deň len jeden film, Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 54%, imdb.com – 7,2/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Originálne riešená stránka, škoda len, že o režisérovi je len link na jeho stránku. O každom z hercov (a že ich nie je málo) sa dozviete biografiu, stiahnuť si môžete ako tapetu úplne každého, v galérii nájdete naozaj krásne fotografie nielen z filmu. O mutantoch sa dozviete naozaj všetko. A ešte musím pochváliť aj hudbu na stránke, ktorá je veľmi decentná a aj keď je stále rovnaká, nenudí a tvorí atmosféru.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Da Vinci Code (Da Vinciho kód)
Roberta Langdona, uznávaného profesora náboženskej symbológie, prekvapí v hotelovej izbe v Paríži naliehavý telefonický rozhovor. Správca umeleckých zbierok v Louvri, Saunier bol zavraždený. Vedľa mŕtveho tela polícia objavila záhadnú šifru a požiadala Langdona o spoluprácu. Do pátrania sa zapojí aj nadaná francúzska kryptologička Sophie Neveuová. Obaja sú prekvapení množstvom stôp dômyselne ukrytých v najslávnejších dielach Leonarda da Vinciho, ktoré úzko súvisia s takmer rituálnou vraždou Sauniera. Na svetlo vychádzajú ďalšie záhadné súvislosti, naznačujúce spojenie zavraždeného s tajným spoločenstvom Priorstva Sionu. Dostávajú sa do neuveriteľného kolotoča udalostí, v ktorom sa nepriatelia bez mien a tvárí snažia ich pátranie za každú cenu prekaziť. Pradávne tajomstvo, ktorého zverejnenie by znamenalo prepísanie ľudských dejín, má zostať naveky skryté.

Réžia: Ron Howard (Čistá duša) 
Scenár: Akiva Goldsman, Dan Brown 
Hrajú: Tom Hanks (Terminál), Audrey Tautou (Špina Londýna), Ian KcKellen (Pán prsteňov), Jean Reno (Ružový panter), Paul Bettany (Firewall), Alfred Molina (Spider-Man 2)
Premiéra na Slovensku: 18. 5. 2006

Veľký, až 56 percentný pokles na 42,4 miliónov dolárov zaznamenal Da Vinciho kód. Ide vôbec o najväčší pokles v kariére Toma Hanksa. Našťastie film má po jedenástich dňoch na konte 144,9 miliónov dolárov zo severoamerických kín a okolo 320 miliónov z ostatných kín po celom svete.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 22%, imdb.com – 6,5/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B-

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Výborná stránka vo všetkých smeroch. Môžem povedať, že som ju sledoval od začiatku a vždy keď sa na nej objavilo niečo nového, bolo to do detailov prepracované. Príjemné bádanie...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Over the Hedge (Za plotom)
Prišla jar, a keď zvieracia komunita v čele s opatrnou korytnačkou Vernom precitla zo zimného spánku, zistila, že má nových susedov. Za novou veľkou vecou (nazývanou živý plot) sa usadili ľudia. Vern a spol. sa ich spočiatku boja a hodlajú si od nich držať odstup, to sa ale zmení, keď medzi nich zavíta ukecaný mýval RJ. Postupne sa mu podarí ich presvedčiť že, ľudský svet je rajom na zemi, plným šťavnatých odpadkov a podobných pokladov.

Réžia: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
Scenár: Len Blum, Lorne Cameron, David Hostelton, Karey Kirkpatrick
Hovoria: Bruce Willis (Rukojemník), Garry Shandling (Zoolander), Steve Carell (40 rokov panic), Nick Nolte (Hotel Rwanda), Eugene Levy (Prci, prci, prcičky)
Premiéra na Slovensku: 15. 6. 2006

Na krásnom treťom mieste s najmenším poklesom oproti minulému víkendu je DreamWorksovka Za plotom, ktorá počas štvordňového predĺženého víkendu zarobila 35,3 miliónov dolárov. Po jedenástich dňoch má dohromady 84,3 miliónov. Film Za plotom má ešte jeden týždeň, kým do kín nastúpia Autá od Pixaru. Za plotom teda zarobí maximálne 160 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 74%, imdb.com – 7,6/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

„Ja viem, kde je jedlo. Priamo za plotom.“ Ak chcete dôkladnejšie preskúmať túto stránku, budete potrebovať viac času, ale o zábavu budete mať v každom prípade postarané. Pokiaľ by ste veľa času nemali, odporúčam kliknúť na Behind the Scenes.

             
Mission: Impossible III
Agent Ethan Hunt nechodí do terénu, ale trénuje nových IMF agentov. Je však privolaný späť do akcie, aby čelil najsilnejšiemu záporákovi – Owenovi Davianovi. Hunt sa so svojim tímom snaží dostať Daviana a zachrániť svoju lásku - Juliu.

Réžia: J.J. Abrams (seriál Alias, Lost)
Scenár: J.J. Abrams, Bruce Gellar
Hrajú: Tom Cruise (Vojna svetov), Ving Rhames (Úsvit mŕtvych), Keri Russell (Údolie tieňov), Philip Seymour Hoffman (Capote), Laurence Fishburne (Matrix)
Premiéra na Slovensku: 4. 5. 2006

M:I 3 sa ešte drží medzi prvou päťkou so zárobkom 8,9 miliónov mu patrí štvrté miesto vo štvrtom víkende premietania. Celkovo má 150 miliónový film a konte 116,1 miliónov dolárov. Filmu sa darí aj za oceánom a nie je vylúčené, že vo všetkých kinách po svete zarobí 400 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 70%, imdb.com – 6,9/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Stránka s veľmi dobrou hudbou, aj informácii je na nej tak akurát, ale chcelo by to niečo prepracovanejšie, ako sa na Mission Impossible patrí. Bohužiaľ, nič také sa nekoná. To už je potom lepšie navštíviť českú stránku.

            
Poseidon
Luxusná zaoceánska loď Poseidon je jedinečná – je vyššia ako dvadsaťposchodový dom, honosí sa 800 kajutami a 13 palubami. Túto noc sa väčšina pasažierov zišla v hlavnej tanečnej sále, aby privítala Nový rok vo veľkom štýle. Medzitým si prvý dôstojník na mostíku všimne obrovskú vlnu – vyše 30 metrov vysokú, valiacu sa desivou rýchlosťou smerom na loď. Vlna naráža obrovskou silou, loď sa len krátko zakymáca a vzápätí sa prevráti hore dnom. Voda sa valí cez rozbité okná, plynové vedenie skolabuje a vypukne požiar, osvetlenie zlyháva a pasažieri i personál sa ocitnú uprostred temnoty a narastajúceho chaosu. Napriek nepriaznivým následkom katastrofy sa asi stovka tých, čo prežili ocitne v priestoroch pomerne nedotknutej tanečnej sály nachádzajúcej sa teraz už pod vodnou hladinou. Počas cesty nahor, ktorá je plná strmých stien, slepých uličiek a smrteľných priepastí medzi pasažiermi vznikajú silné putá. A tou najdôležitejšou vecou sa stáva dôvera...

Réžia: Wolfgang Peterson (Trója)
Scenár: Mark Protosevich, Paul Gallico
Hrajú: Josh Lucas (Stealth), Kurt Russell (Dreamer), Jacinda Barrett (Bridget Jones 2), Richard Dreyfuss (Silver City)
Premiéra na Slovensku: 13. 7. 2006

Poseidon za 160 miliónov sa ešte udržal medzi piatimi najziskovejšími filmami víkendu. Zárobok 7 miliónov v treťom víkende však nijako neodvráti katastrofu - 46,7 melónov po 18tich dňoch premietania.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 28%, imdb.com – 5,6/10, Roger Ebert – 2/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
A vlna sa valí... Po krátkom intre sa na vás hrnú samé chválospevy v podobe vytrhnutých viet z recenzii. O filme nájdete najrôznejšie informácie, pekne sú fotografie a keď by bolo najhoršie, dá sa z tejto stránky poslať aj S.O.S., čo v prenesenom zmysle slova znamená poslať link na stránku niekomu inému.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 226,8 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
    27 - 29  máj 2005 Star Wars: Episode III 55,1 mil
    28 - 30  máj 2004 Shrek 2 72,2 mil
  30.5. - 1. júna 2003 Finding Nemo 70,6 mil

Týždeň pred príchodom Pixarovských Áut, akoby bolo ticho pred búrkou. Do kín sa tento víkend dostáva len komédia The Break-Up s Jennifer Aniston a Vince Vaughnom. A ešte netreba zabudnúť na film The Omen, ktorý sa začne premietať s originálnym načasovaním - 6.6.2006

 


autor Matej Oravec 2.6.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.