PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Rebríček ovládli upíri a vlkolaci. Našťastie je tu bojovníčka Selena, ktorá dokáže zabrániť tomu, aby sa svet dostal do nesprávnych rúk.

TOP 20. 1. - 22. 1. 2006
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Underworld: Evolution ScreenGems 1. týždeň 26,8 mil   26,8 mil
2. Hoodwinked Weinstein Company 2. týždeň 10,4 mil   28,6 mil
3. Glory Road Buena Vista 2. týždeň 8,76 mil   27,7 mil
4. Last Holiday Paramount 2. týždeň 8,71 mil 25,9 mil
5. Brokeback Mountain Focus 7. týždeň 7,4 mil   41,7 mil
6. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Buena Vista 7. týždeň 6,2 mil   271,8 mil
7. Fun with Dick and Jane Sony 5. týždeň   5,7 mil 101,3 mil
8. End of the Spear Rocky Mountain 1. týždeň   4,28 mil    4,2 mil
9. Hostel Lions Gate 3. týždeň   4,24 mil  42,6 mil
10. King Kong Universal 6. týždeň   4,22 mil  209,8 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Underworld: Evolution
Vojna medzi upírmi a vlkolakmi pokračuje. Selena, krásna bojovníčka proti upírom a kríženec Michael odhaľujú nové tajemstvo a možno i novú rasu, ktorá je omnoho mocnejšia než všetky doteraz. Bok po boku bojujú Selena a Michael proti nesmierne mocnému a odhodlanému Marcusovi, kráľovi upírov, ktorý chce ovládnuť svet. Každé stretnutie odhalí nové pravdy, vrhne kruté svetlo na predchádzajúce udalosti a preniká do bolestných spomienok v minulosti pochovaných.

Réžia: Len Wiseman (Underworld)
Scenár: Danny McBride, Len Wiseman
Hrajú: Katže Beckinsale (Van Helsing), Scott Speedman (xXx: Druhá dimenzia), Tony Curran (Blade II), Derek Jacobi (Nanny McPhee)

Z 3 207 kín si pokračovanie Underworldu s názvom Underworld: Evolution odnieslo 26,8 miliónov dolárov. Ide o štvrtý najväčší januárový debut. Kate Beckinsale sa tak podarilo prekonať zárobok prvého dielu, ktorý bol počas prvého víkendu 21,8 miliónov. Film Underworld: Evolution zarobí určite viac ako 52 miliónov v Amerike a 41 miliónov v ostatnom svete, ktoré sa podarilo zarobiť prvému Underworldu.

Otvárací víkend Underworld: Evolution by sa dal porovnať so štartom filmu Resident Evil: Apocalypse, ktorý zarobil 23 miliónov, o 23% viac ako prvý diel – 17,7 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 14%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Úplne premakaná stránka. Jej návšteva by sa mala stať povinnosťou.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Hoodwinked (Karcoolka – Skutočný príbeh červenej čiapočky)
Začína sa od konca , ktorý poznáme všetci – vlk zožerie Červenú čiapočku a… prichádza investigatívny detektív, ktorý si predvolá všetkých podozrivých a pozorne vypočuje ich jednotlivé verzie, aby sa dopátral pravdy. Nie je to vôbec jednoduché a vynárajú sa stále nové a nové otázky: čo nosila Karcoolka v košíčku po lese? Prečo sa vlámal vlk a neskôr drevorubač do babičkinej chalúpky? Je vlk naozaj ten zloduch? Kto si robil zálusk na výborné recepty na koláčiky a prečo? Čomu sa venuje babička vo voľnom čase? Prečo zaznie nakoniec pesnička Červená je modrá? Detektív to naozaj nemá ľahké a výsledok jeho pátrania je naozaj prekvapujúci!

Réžia: Cory Edwards, Todd Edwards (Chillicothe)
Scenár: Cory Edwards, Todd Edwards, Tony Leech
Hovoria: Glen Close (Stepfordské paničky), Anne Hathaway (Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození), James Belushi (Joe Somebody), Patrick Warburton (Muži v čiernom 2)

Možno to najväčšie prekvapenie nového roka má na svedomí spoločnosť Weinstein Co., ktorej počítačovo animovaná rozprávka Hoodwinked zažíva veľké úspechy. Nielen, že jej bolo pridaných 600 kín, takže sa premieta už vo viac ako troch tisíckach, ale aj pád v druhom víkende je len 16 percent a zárobok 10,4 milióna dolárov je veľmi slušný. Len dva týždne od premiéry má na konte 28,6 miliónov dolárov, čo je už teraz viac, ako bol jej celý rozpočet.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 46%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Na túto stránku je zakázané vstupovať a celý priestor je označený žltými policajnými páskami. Ale tak ako je možné takmer všetko v tejto rozprávke, aj na stránku je vstup možný. Aj keď sa nevyhnete dotieravému fotografovi. Ocitneme sa v miestnosti a pomocou „doličných“ predmetov sa pohybujeme v informáciách. O tom, o aký druh filmu dokonale napovie ukážka v sekcii Music Video – Be Prepared.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Glory Road (Cesta slávy)
Skutočný príbeh o tom, ako roku 1966 legendárny texaský basketbalový tréner, doviedol prvé mužstvo bez jediného belocha k víťazstvu v národných majstrovstvách vysokých škôl, proti bigotným úradujúcim majstrom. 

Réžia: James Gartner
Scenár: Chris Cleveland, Bettina Gilois
Hrajú: Josh Lucas (Hulk), James Aaron Tatyana Ali, Gary Anderson, Michael Arata

Až na tretie klesol minulotýždňový šampión Glory Road. V druhom víkende zarobila basketbalová dráma 8,76 miliónov, čo je 35 percentný pokles oproti minulému víkendu. Za 10 dní má na konte 27,7 miliónov dolárov. Jej celkový zárobok by sa teda mohol pohybovať niekde okolo 60 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 57%, imdb.com – 7,1/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Prvé, čo ma oslovilo, bola výborná hudba, voliteľná z niekoľkých beatov. Stránka sa samozrejme pýši tým, že je filmom číslo jedna v Amerike a neprehliadnuteľný je aj titulok  “Jerry Bruckheimer Production“. Skvelá stránka so všetkým čo k nej patrí.

              

Last Holiday
Georgia Byrd je nevýrazná predavačka kuchynských potrieb, ktorá sa dozvie, že umiera na rakovinu. Miesto toho, aby sa zrútila a plakala si vyberie svoje celoživotné úspory a odíde na svoje posledné prázdniny do Európy. Presnejšie do Českej republiky, do Karlových Varov, do Grandhotela Pupp.

Réžia: Wayne Wang (Kráska z Manhattanu)
Scenár: Jeffrey Price, Peter S.Seaman, J.B. Priestley
Hrajú: Queen Latifah (Chicago), LL Cool J (S.W.A.T.), Timothy Hutton (Kinsey), Gérard Depardieu (RRRrrr!!!), Lucie Vondráčková (Snowboarďáci)

Podobne ako Glory Road je na tom aj komédia Last Holiday. O niečo málo nižší zárobok 8,71 miliónov stačil len na štvrté miesto a po dvoch týždňoch zarobila „takmer česká komédia“ 25,9 miliónov dolárov, pričom rozpočet filmu bol 45 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 54%, imdb.com – 5,8/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

Na stránke sa pohybuje podľa záložiek v knižke. Zaujímavosťou sú dve hry, ale veľa zábavy si s nimi neužijete.

             
Brokeback Mountain (Skrotená hora)
Ennis Del Mar a Jack Twist sa zoznámia v lete roku 1963 vo Wyomingu, keď si hľadajú prácu u miestneho rančera Joea Aguirrea. Ten oboch zamestná, pošle ich pásť ovce na neďalekú horu Brokeback. Z Ennise a Jacka sa stávajú priatelia na celý život. Na konci leta ich práca končí a každý ide svojou cestou. Ennis zostáva vo Wyomingu, kde sa ožení s Almou Beers, ktorá mu porodí dve dcérky. Jack odchádza do Texasu, kde sa zamiluje do kráľovnej rodea Laureen Newsome. Zoberú sa a skoro sa im narodí syn. Prejdú štyri roky, keď Ennis dostane od Jacka správu, že sa chystá navštíviť Wyoming. Po Jackovom príchode obaja zisťujú, že uplynulý čas na sile ich citu nič nezmenil.V nasledujúcich rokoch sa obaja zo všetkých síl snažia toto puto udržať. Zisťujú, že najdôležitejšie v ich životoch je sila priateľstva, lásky a dôvery.

Réžia: Ang Lee (Tiger a drak)
Scenár: Annie Proulx, Larry McMurtry, Diana Ossana
Hovoria: Heath Ledger (Kliadba bratov Grimmovcov), Jake Gyllenhaal (Deň po zajtrajšku), Randy Quaid (Bláznivá farma), Anne Hethaway (Denník princeznej), Michaela Williams (Krajina hojnosti)

Po úspechoch na Zlatých glóbusoch chytila Skrotená hora druhý dych. Hrala sa až v 1196 kinách a zarobila 7,4 miliónov. V utorok, stredu a štvrtok bola dokonca na prvom mieste. Doteraz má na konte 41,7 miliónov, pred sebou Oscarové nominácie a 100 miliónová hranica by nemala byť žiaden problém.

Dráma už získala tieto ocenenia: Hlavná cena MFF v Benátky – Zlatý lev Výročná cena newyorských filmových kritikov pre najlepší film, najlepšieho režiséra a najlepšieho herca v hlavnej úlohe Výročná cena losangeleských filmových kritikov pre najlepší film, najlepšieho režiséra Výročná cena sanfranciských filmových kritikov pre najlepší film, najlepšieho režiséra a najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Americký filmový inštitút Skrotenú horu zaradil medzi 10 najlepších filmov roku 2005. Skrotená hora získala 4 Zlaté glóbusy, a to v týchto kategóriách : Najlepší film - dráma Najlepší režisér – Ang Lee Najlepší scenár - Larry McMurtry, Diana Ossana Najlepšia pôvodná pieseň vo filme - A Love That Will Never Grow Old.

Snímka Walk the Line, ktorá bola tiež veľmi úspešná na Zlatých glóbusoch prekročila 100 miliónovú hranicu v sobotu, 65 deň premietania. Walk the Line spolu so Skrotenou horou vytvorili po-Zlato glóbusovský rekord v percentuálnom náraste ocenených filmov. V minulých rokoch nemali Glóbusy až taký dopad na návštevnosť ocenených filmov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 86%, imdb.com – 8,0/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Príjemná hudba... Inak synopsia, produkcia, herci, tvorci, galéria, download, soundtrack a Music player, kde sa dajú vypočuť všetky pesničky.

Premiéru mala aj nezávislá, 10 miliónová dráma End of the Spears, ktorá rozpráva skutočný príbeh o piatich zavraždených misionároch. O distribúciu sa starala malá spoločnosť Rocky Mountain a z 1 163 kín, v ktorých sa film premietal si odniesla 4,3 milióna dolárov. O trochu horšie si viedla novinka, ktorá sa do prvej desiatky ani nedostala. The New World Terrence Malicka mal po dvoch týždňoch, čo sa premietal hlavne akademikom, aby sa mohol kvalifikovať na najrôznejšie ocenenia, premiéru v 811 kinách kde zarobil 4 milióny.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 86,9 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
21 - 23 január 2004 Are We There Yet? 18,6 mil
16 - 18 január 2003 Along Came Polly 27,7 mil
17 - 19 január 2002 Kangoroo Jack 16,6 mil

Konkurenciu Ceste slávy bude robiť športová dráma Annapolis, pod ktorou je ako režisér podpísaný tvorca pripravovaného amerického remakeu Oldboya, Justin Lin. Emma Thompson a Colin Firth sú hlavnými hercami rodinnej komédie Nanny McPhee a na trochu inej komediálnej úrovni bude Big Momma´s House 2 s Martinom Lawrenceom v hlavnej úlohe.

 


autor Matej Oravec 27.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.