PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Na prelome rokov sa podarilo čosi, čo už dávno nie. Film Narnia: Lev, šatník a čarodejnica zarobil počas štvrtého víkendu viac, ako tri týždne premietaný King Kong.

TOP 30.12. 2005 - 2.1. 2006
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe Buena Vista 4. týždeň   33,7 mil  225,7 mil
2. King Kong Universal 3. týždeň   31,8 mil  174,5 mil
3. Fun with Dick and Jane Sony 2. týždeň   21,0 mil    64,6 mil
4. Cheaper by the Dozen 2 Fox 5. týždeň   18,8 mil    54,6 mil
5. Rumor Has It... Warner Bros. 2. týždeň   11,7 mil    26,8 mil
6. The Family Stone Fox 2. týždeň 10,29 mil    46,3 mil
7. Memoirs of Geisha Sony 4. týždeň 10,21 mil    30,6 mil
8. The Ringer FoxSearchlight 2. týždeň     8,0 mil    21,6 mil
9. Harry Potter and the Goblet of Fire Warner Bros. 7. týždeň     7,6 mil  277,0 mil
10. Munich Universal 2. týždeň     6,4 mil    15,9 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica)
2. svetová vojna - štyri londýnske deti sú poslané do vidieckeho domu istého profesora, aby tak unikli pred hrôzami vojny. Nájdu tam kúzelný šatník, ktorý vedie do mystickej krajiny Narnia, kde vládne zlá čarodejnica. Musia sa spojiť s obrovským levom Aslanom, kráľom Narnie, aby sa pokúsili vrátiť do Narnie jar, porazili čarodejnicu a vyhrali veľkú bitku medzi dobrom a zlom.

Réžia: Andrew Adamson (Shrek)
Scenár: Ann Peacock, Andrew Adamson podľa novely C.S.Lewisa
Hovoria: Georgie Henley, Skadar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell (Dievča s perlou), Tilda Swinton (Constantine), Jim Broadbent (Dennik Bridget Jonesovej)

Takmer po krku si počas štvordňového predĺženého víkendu išli Narnia s King Kongom. Jeden deň patril jednému, ďalší tomu druhému. Nakoniec však ako víťaz vyšla zo súboja Narnia, ktorá počas štvrtého víkendu zarobila 33,7 milióna dolárov. Za 25 dní premietania dokázala vytvoriť zisk 225,7 milióna dolárov, čo ju radí na štvrté miesto najúspešnejších filmov roku 2005.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 75%, imdb.com – 7,4/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Aj na oficiálnej stránke sa do tajomného sveta dostávame cez šatník. Ocitáme sa v zasneženom lese, odkiaľ je strašne veľa možností. Na mape sa predsa len orientuje lepšie človeku, čo knihu čítal.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

King Kong
Skupina filmárov sa vydáva do Tichomoria hľadať legendárny Skull Island, na ktorom podľa povestí žilo kedysi gigantické monštrum King Kong. Výprava, v ktorej figurujú excentrický režisér Carl, krásna herečka Ann a scenárista Jack skutočne nájde tajomný ostrov a pristane na ňom. Bohužiaľ monštrum, o ktorom chceli natočiť hraný dokument, stále žije, spoločne s ďalšími prehistorickými monštrami, ktoré začnú vážne ohrozovať ich životy. V najväčšom nebezpečenstve sa ocitne Ann, ktorú unesú domorodci a v rámci tradičného rituálu ju chcú obetovať práve King Kongovi. Ten sa však tvárou v tvár krehkej blondínke zachová úplne nečakane...

Réžia: Peter Jackson (trológia Pán prsteňov)
Scenár: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Hrajú: Naomi Watts (Kruh), Jack Black (Škola ro(c)ku), Adrien Brody (Zvieracia kazajka), Andy Serkis (Pán prsteňov), Jamie Bell (Billy Elliot)

Hoci sa Kong Kong premieta len 20 dní, teda o 5 menej ako Narnia, nedokázal ju vo víkendovom súboji poraziť. 31,8 miliónov dolárov stačilo len na druhé miesto. Celkový americký zárobok Konga je 174,5 miliónov. V ostatnom svete zarobil zatiaľ 238 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com – 7,9/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Veľkolepá Show sa začína! Okrem klasických vecí nájdete na tejto stránke aj položku Special Features, kde je množstvo zaujímavých informácii.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Fun with Dick and Jane (Finty Dicka a Jane)
Dickovi Harperovi sa konečne vyplácajú roky jeho tvrdej práce. Po dlhom čakaní je povýšený na viceprezidenta spoločnosti Globodyne. Na novej pozícii strávi jeden deň a Globodyne stihne ekonomická katastrofa a samozrejme všetko padá na hlavu práve jemu. Zrazu Dick spolu so svojou ženou len sledujú, ako z ich života postupne mizne pompézny dom na predmestí, luxusne autá i priatelia z vyššej spoločnosti. Tvrdá lekcia od jeho amorálneho zamestnávateľa mu však vnukne skvelý nápad: ak bolo kradnutie dosť dobré pre jeho šéfa, je dost dobré aj pre neho. Spolu s Jane sa preto rozhodne naplánovať veľkolepú pomstu.

Réžia: Dean Parisot (Galaxy Quest)
Scenár: Judd Apatow, Nicholas Stoller, Peter Tolan
Hrajú: Jim Carrey (Rad nešťastných príhod), Téa Leoni (Spanglish), Michelle Arthur (Terminál), Conrad Bachmann (Krvavá voľba), Alec Baldwin (Letec)

Na ďalších troch miestach v tabuľke nájdeme komédie. Tou najúspešnejšou je napriek všetkým očakávaniam film Fun with Dick and Jane, do ktorého spoločnosť Sony investovala 100 miliónov dolárov. Všetko nasvedčuje tomu, že sa je vložené peniaze vrátia. Prvý víkend dosiahla táto komédia zárobok 14,3 miliónov, druhý 21 miliónov a za 13 dní dala dohromady 64,6 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 29%, imdb.com - 5,6/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Ako býva u Sony zvykom, v úvode sa vám prehrá trailer. Po vstupe na stránku sme svedkami bleskových prechodov Dicka. Celá stránka je jednou veľkou hrou, v ktorej treba Dickovi a Jane pomôcť. Do menu sa dostanete pomocou stále štekajúceho psa, ktorý by si zaslúžil obojok, ktorý...

                

Cheaper by the Dozen 2
Početná rodina Bakerovcov sa vydá na výlet do prírody. Práve tu sa zoznámia s bohatou osemčlennou rodinkou Murtaughovcov, ktorá sa svoju dovolenku užíva naplno. To sa samozrejme pánovi Bakrovi nepáči a tieto dve rodiny začnú medzi sebou súperiť na život a na smrť.

Réžia: Adam Shankman (Neserte nám pestúnku)
Scenár: Craig Titley, Sam Harper
Hrajú: Steve Martin (Dvanásť do tucta),  Bonnie Hunt (Dvanásť do tucta), Eugene Levy (Prci, prci prcičky), Carme Electra (Starsky a Hutch)

Prvý diel filmu Dvanásť do tucta priniesol spoločnosti 20th Century Fox takmer dvojnásobné zisky, takže sa potvrdil v Hollywoode nepísaný zákon, že musí nasledovať dvojka. Počas druhého víkendu zarobila komédia so Steve Martinom 18,8 miliónov a za 13 dní premietania 54,6 miliónov. Dvojka asi nezarobí tých 138,6 miliónov, čo zarobila jednotka, ale kde je napísané, že nevznikne ďalšie pokračovanie?

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 07%, imdb.com – 4,2/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

Tieto Vianoce si radšej dávajte pozor, hlási web za sprievodu úryvku piesne We Are Family. Zaujímavosťou tejto stránky je, že medzi fotogalériou sa nachádza aj audiogaléria, a okrem traileru aj sedem klipov.

               
Rumor Has It... (Hovorí sa...)
Život Sarah Huttinger je totálny chaos. Konečne súhlasila, že sa stane manželkou svojho priateľa Jeffa, ale nie je si celkom istá, či je manželstvo to, čo skutočne chce. Sarah si vlastne nie je istá ničím. Podobne ako jej súkromný život, ani ten profesionálny nie je nič moc. A ešte k tomu sa musí postarať o svadbu svojej sestry, čo znamená čas strávený s tenisom posadnutou rodinou. Všetko sa však zmení, keď stretne internetového milionára Beau Burroughsa a Sarah konečne zisti kto v skutočnosti je a čo chce.

Réžia: Rob Reiner (Keď Harry stretol Sally)
Scenár: Ted Griffin
Hrajú: Jennifer Aniston (Riskni to s Polly), Kevin Costner (Open Range), Shirley MacLaine (Krásna čarodejnica), Mark Ruffalo (Collateral)

Až 54 percentný nárast v predaji lískov zaznamenala komédia Rumor Has It. Kým počas prvého víkendu zarobila len 3,4 milióna, druhý až 11,7 milióna. Film v tabuľke poskočil o tri miesta a za dva týždne má na konte 26,8 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 19%, imdb.com – 4,8/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

Tu máte na výber, či si chcete pozrieť stránku vo Flashy, alebo si iba prečítať klasické informácie o filme. Ale moc veľký rozdiel medzi tým nie je. Ale informácii je požehnane, hlavne o hercoch a tvorcoch.

Harry Potter a Ohnivá čaša má po 46-tich dňoch na konte 277,1 miliónov dolárov a momentálne je druhým najziskovejším filmom roku 2005, hneď za treťou Epizódou Star Wars. Zo série Harry Potter je Ohnivá čaša druhý najúspešnejším filmom, Kameň mudrcov je tak jediným zo série, ktorému sa podarilo prekonať 300 miliónovú hranicu.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 159,5 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
21 - 23 december 2004 Meet The Fockers 41,7 mil
26 - 28 december 2003 The Lord of the Rings: The Return of the King 50,6 mil
27 - 29 december 2002 The Lord of the Rings: The Two Towers 48,9 mil

Prvý januárový víkend sa do kín dostane akčný fantasy horor Uwe Bolla BloodRayne a novú hororovú vlnu bude zastupovať Eli Roth s filmom Hostel. K už premietaným komédiám sa pripojí Grandma´s Boy a Spielbergova dráma Munich, mnohými kritikmi považovaná za najlepší film roka, ktorá bude nasadená vo väčšom počte kín.


autor Matej Oravec 6.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.