PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Len trom filmom sa doposiaľ počas otváracieho víkendu podarilo zarobiť viac ako 100 miliónov dolárov. Štvrtý Harry Potter je už filmom štvrtým. Výborne sa počas víkendu darilo aj dokumentárnej hudobnej dráme Walk the Line.

TOP 18. 11. - 20. 11. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Harry Potter and the Goblet of Fire Warner Bros. 1. týždeň  102,6 mil 102,6 mil
2. Walk the Line Fox 1. týždeň 22,3 mil 22,3 mil
3. Little Chicken Buena Vista 3. týždeň 14,7 mil 99,0 mil
4. Derailed Weinstein Company 2. týždeň 6,5 mil 21,8 mil
5. Zathura Sony 2. týždeň 5,1 mil 20,3 mil
6. Jarhead Universal 3. týždeň 4,7 mil  54,2 mil
7. Get Ritch or Die Tryin Paramount 2. týždeň 4,4 mil 24,5 mil
8. Saw II Lions Gate 4. týždeň 3,9 mil 79,9 mil
9. The Legend of Zorro Sony 4. týždeň 2,3 mil 42,8 mil
10. Pride and Prejudice Focus 2. týždeň 2,1 mil 6,0 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter a ohnivá čaša)
Harry je prenasledovaný nočnými morami, po ktorých ho jazva na čele bolí viac ako obyčajne. Preto sa teší na nadchádzajúci Svetový pohár v metlobale, na ktorom mu budú držať palce nielen jeho kamaráti Ron a Hermiona. Ale na oblohe sa objaví niečo zlovestné – Temné znamenie, znak Lorda Voldemorta. Znamenie vyčarujú jeho stúpenci, smrťožrúti, ktorí ostatných trinásť rokov - od noci, kedy Voldemort zavraždil Harryho rodičov - nemali odvahu ukázať sa na verejnosti.Harry túži byť opäť za múrmi Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, kde by ho profesor Dumbledor ochránil. Ale tento rok tomu bude inak. Dumbledor oznámi, že Rokfort bude miestom konania Trojčarodejníckeho turnaja, jednej z najvzrušujúcejších a najnebezpečnejších čarodejníckych súťaží. Zástupcovia troch najväčších a najprestížnejších čarodejníckych škôl budú súťažiť v sérii smrteľne nebezpečných úloh o trojčarodejnícky pohár...

Réžia: Mike Newell (Štyri svadby a jeden pohreb)
Scenár: Steven Kloeves podľa knihy J.K. Rowling
Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Miranda Richardson, Alan Rickman, Maggie Smith

Z 3 858 kín pozbieral štvrtý Harry Potter počas prvých troch dní - 102,6 milióna dolárov, čo je štvrtý najziskovejší otvárací víkend v celej histórii. Úspešnejšie boli len filmy Spider-Man – 114,8 miliónov, Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov – 108,4 miliónov a Shrek 2, ktorý zarobil 108 miliónov.

Spomedzi doterajších filmových dobrodružstiev Harryho Pottera mala Ohnivá čaša najväčší rozpočet – 150 miliónov a zároveň aj zarobila najviac zo všetkých doterajších dielov. V prvý deň (piatok) – 40,1 milióna (čo je zároveň najväčší piatkový zárobok), druhý deň (sobota) 36,7 miliónov a v tretí deň (nedeľa) 25,8 miliónov. So zárobkom 102,6 miliónov ide aj o najziskovejšiu novembrovú premiéru a v tabuľke najrýchlejšie prekročenej hranice 100 miliónov dolárov jej patrí štvrté miesto.

Okrem Ameriky štartoval Harry v ďalších 19-tich krajinách, kde zarobil 85,5 miliónov a tiež sa postaral o niekoľko rekordov. Počas trojdňového otváracieho víkendu zarobil najviac v Anglicku – 25,9 miliónov, v Nemecku za 4 dni 21,6 miliónov.

Je viac ako pravdepodobné, že Ohnivá čaša zarobí viac ako 300 miliónov len v Amerike a celkovo po celom svete tých 550 miliónov dolárov. Pre porovnanie, prvý diel - Kameň mudrcov zarobil v severnej Amerike 317,5 miliónov, druhý diel, Tajomná komnata 261,9 miliónov, no a Väzeň z Azkabanu zarobil 249,5 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 88%, imdb.com – 8,0/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka

Až neskutočne veľa možností ako sa dostať k rôznym veciam je na tejto stránke. Všetko je do detailov premakané... Alternatívu ponúka aj slovenská stránka.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Walk the Line
Životopisná dráma o živote legendárneho "muža v čiernom", Johnnyho Casha.

Réžia: James Mangold (Identita)
Scenár: Gill Dennis, James Mangold podľa knihy Johnnyho Casha
Hrajú: Joaquin Phoenix (Osada), Reese Witherspoon (Vanity Fair), Ginnifer Goodwin (Úsmev Mona Lízy), Robert Patrick (Okrsok 49)

Na druhom mieste so zárobkom 22,3 miliónov skončil biografický film Walk the Line s Joaquinom Phoenixom ako Johnym Cashom. Na úspech filmu Ray spoločnosti Universal sa snaží nadviazať aj Twenthy Century Fox, ktoré rok po premiére filmu Ray uvádza do kín podobne ladenú snímku. Walk the Line mal rozpočet 28 miliónov dolárov a jeho zárobok v prvom víkende bol o 2,3 milióna lepší ako mal pred rokom Ray. Ten celkovo zarobil 75,3 miliónov a vyniesol Jamiemu Foxxovi Oscara.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 82%, imdb.com – 8,1/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Príjemná, celkovo ale ničím výnimočná stránka s príjemným hudobným doprovodom. Hneď je jasné, že ide o inteligentný a určite dobrý film.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Little Chicken (Udatné kuriatko)
Kuriatko Kuro Little žije v mestečku Dubové Duby, obývanom iba hovoriacimi zvieratami. Jedného dňa mu na hlavu spadne žaluď. V panike pobehuje po celom meste a tvrdí, že padá obloha. Po tom, ako sa mu všetci vysmejú, Little je odhodlaný znova získať stratenú reputáciu a úctu, najmä zo strany svojho otca. No keď sa všetko začína obracať na dobré, na hlavu mu naozaj spadne kus neba. Kuro Little a jeho priatelia, vydedenci mestečka, kačica Abby Kačková, prasa Špunt a ryba Ryba Nasuchu zažijú napätie, chaos a veľa veselých chvíľ, keď sa pokúsia zachrániť svet tak, aby pritom v meste znova nevyvolali paniku. Keď máte zachrániť svet, je užitočné byť malým kuriatkom...

Réžia: Mark Dindal (Vladárova nová tvár)
Scenár: Robert L. Baird, Steve Bencich, Ron J. Friedman
Hovoria: Zach Braff (Garden State), Garry Marshall (Orange County), Don Knotts (Tom Sawyer), Patrick Stewart (X2), Steve Zahn (Sahara)

S príchodom Harryho Pottera sa aj Udatné kuriatko bálo o svoj z... zobák. Dva týždne vydržalo na prvom mieste a teraz prišiel pád o 53,5 percenta, na 14,7 milióna dolárov. Za 17 dní má tento film na konte 99,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 36%, imdb.com – 6,0/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

Pripravte sa na to, že nebo padá... K informáciám o filme sa dostanete cez obrázok Chicken Little a pomocou ulice a domov sa orientujete medzi klasickými možnosťami (príbeh, video, fotky...). Päť hier zaručuje dlhší čas strávený na stránke.

              

Derailed
Ženatý muž a úspešná byznysmanka sa náhodou stretnú v metre a po krátkom flirte spolu skončia v posteli. Zdanlivo nevinná aféra sa im zmení v peklo, keď ich začne vydierať neznámy muž, ktorý ich pri nevere nafilmoval. Ich životy a životy ich rodín sú náhle vo veľkom nebezpečí...

Réžia: Mikeal Håfström (Evil)
Scenár: Stuart Beattie podľa novely Jamesa Siegela
Hrajú: Clive Owen (Na dotyk), Jennifer Aniston (Riskni to s Polly), Vincent Cassel (Dannyho parťáci), Melissa George (3:15 zomrieš), RZA (Káva a cigarety)

Najmenší pokles z filmov v prvej desiatke zaznamenal thriller Derailerd. Klesol len o jednu priečku a 47%. Po desiatich dňoch má film z dielne Weinstein Company zarobených 21,8 miliónov, pričom rozpočet bol 22 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com - 5,9/10, Roger Ebert – 1,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

Na stránke je akurát trailer a teaser, synopsia filmu a odkaz na knižku. Veľmi slabé...

              
Zathura
Dvaja bratia, ktorí sa musia postarať o seba, keď otec nie je doma, nájdu tajomnú hru a začnú ju hrať. Zrazu sa však ich dom ocitne uprostred vesmíru. Ak sa chcú bratia vrátiť na zem, musia hru dohrať dokonca.

Réžia: Jon Favreau (Elf)
Scenár: David Koepp, Johnn Kamps podľa knihy Chris Van Allsburga
Hrajú: Jonah Bobo (Around the Bend), Josh Hutcherson (Little Manhattan), Dax Shepard (Without a Paddle), Tim Robbins (Tajomná rieka)

Rodinné dobrodružstvo spoločnosti Sony Zathura sa so zárobkom 5,1 milióna dostalo až na piate miesto. Celkovo film zatiaľ zarobil len 20,3 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

O filme sa bohužiaľ nedozviete nič. Ani synopsiu a chýbajú aj údaje o horcoch a tvorcoch. Síce má stránka počítačový look, informácie žiadne. Nájdete tu však trailer, fotky, aj ikony... Všetko je „undefined“. Pokiaľ sa nebojíte, vyskúšajte aspoň hry.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 167,7 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
12 - 14 november 2004 The Incredibles 50,3 mil
14 - 16 november 2003 Elf 26,3 mil
15 - 17 november 2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets 88,4 mil

Keďže najobľúbenejší sviatok v roku - Deň vďakyvzdania pripadol na stredu, mnoho filmov štartuje už v tento deň. Napríklad môj obľúbený muzikál Rent od režiséra prvých dvoch dobrodružstiev Harryho Pottera Chrisa Colombusa, komédia Just Friends s Ryanom Reynoldsom a Amy Smart, akčná komédia The Ice Harvest s dvojicou John Cusack a Billy Bob Thornton, ďalšia komédia In the Mix, a posledná s názvom Yours, Mine and Ours bude štartovať klasicky v piatok. Do väčšieho počtu kín bude nasadená dráma Pride & Prejudice. Ale podľa všetkého si prvé miesto obháji znovu Harry Potter.


autor Matej Oravec 25.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.