PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Dve pokračovania zviedli boj o prvé miesto. Jedno stavalo na zvučných menách a hrdinovi s kordom, zatiaľ čo druhé na zápletke a vrahovi. Halloweenský víkend ale predsa len patril hororu.

TOP 28. 10. - 30. 10. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Saw 2 Lions Gate 1. týždeň  31,7 mil 31,7 mil
2. The Legend of Zorro Sony 1. týždeň 16,3 mil 16,3 mil
3. Prime Universal 1. týždeň 6,2 mil 6,2 mil
4. Dreamer DreamWorks 2. týždeň 6,1 mil 17,3 mil
5. Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit DreamWorks 4. týždeň 4,3 mil 49,6 mil
6. The Weather Man Paramount 1. týždeň 4,2 mil  4,2 mil
7. Doom Universal 2. týždeň 4,2 mil 23,0 mil
8. North Country Warner Bros. 3. týždeň 3,1 mil 12,1 mil
9. The Fog Sony 3. týždeň 3,1 mil 25,3 mil
10. Flightplan Buena Vista 6. týždeň 2,7 mil 81,2 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Saw II

Osem ľudí sa tentokrát bude snažiť uniknúť z pasce nastraženej vrahom menom Jigsaw. Len ten, kto zabije ostatných si zaslúži žiť. Ale ani Jigsaw nie je úplne v bezpečí. Tomuto nemilosrdnému vrahovi je na stope detektív Eric Mason.

 

Réžia: Darren Lynn Bousman

Scenár: Darren Lynn Bousman, Leigh Whannell

Hrajú: Donnie Wahlberg (Pavučina snov), Shawnee Smith (Ostrov), Tobin Bell (Saw), Franky G (Lúpež po Taliansky)

 

Hororu Saw 2 sa podarilo z 2949 kín zarobiť 31,7 milióna dolárov. Rozpočet dvojky bol o poznanie bohatší ako pri prvom (1,2 mil.), vyšplhal sa na 4 milióny. Prvý Saw zarobil 18,2 miliónov za prvý vékend a 55 miliónov len v USA a ďalších 47 miliónov vo zbytku sveta. Saw 2 sa so zárobkom 31,7 miliónov zaril na prvé miesto filmov, ktoré mali premiéru počas Halloweenskeho víkendu a na piate miesto najziskovejších premiér v októbri. Dve tretiny návštevníkov bolo pod vekovou hranicou 25 rokov a takmer polovici sa viac páčila dvojka ako jednotka Saw.

 

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

 

Trailer

Oficiálna stránka
Pokiaľ nemáte viac ako 17 rokov, nedostanete sa na “unrated“ stránku, ale aj tá “rated“ stojí za to, ale... bádajte sami. A pokiaľ by toho bolo málo, je tu trailer na Hostel a Three Extremes.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Legend of Zorro (Legenda o Zorrovi)

Alejandro a Elena sú manželia a majú 10 ročného syna Joaquina. I napriek tomu, že si Alejandro stále oblieka masku Zorra, aby ochránil chudobných a utlačovaných obyvateľov kalifornského teritória pred chamtivosťou vládcov, musí sa často rozhodovať medzi svojím pocitom pre spravodlivosť a túžbou po normálnom živote. Keď niekoľko prominentných obchodníkov a miestnych magnátov začne spriadať zločinecké plány na zabránenie pričlenenia Kalifornie ako 31. štátu USA, táto dilema ho čaká znovu. Pri odvážnom pokuse o prekazenie ich plánov sa Zorro dostane do prekérnej situácie, ktorá ohrozuje nielen jeho vlastný život, ale tiež bezpečnosť jeho rodiny.

 

Réžia: Martin Campbell (Vertical Limit)

Scenár: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Ted Elliott, Terry Rossio

Hrajú: Antonio Banderas (Kedysi dávno v Mexiku), Catherine Zeta-Jones (Terminál), Pedro Armendáris Jr. (Matando Cabos), Michael Emerson (Saw)

 

Opačná situácia ako pri Saw sa odohrala s pomstiteľom Zorrom. Prvý diel, ktorý sa stal hitom v roku 1998, mal rozpočet 95 miliónov dolárov, premiérový víkend mu vyšiel na slušných 22,5 miliónov a dopracoval sa len v Amerike k 94 miliónom a v zbytku sveta k 156 miliónom. Pokračovanie bolo viac ako isté. Rozpočet dvojky sa zmenšil na 75 miliónov, ale prvý víkend nie je veľmi priaznivý. 16,3 milióna dolárov je menej ako zarobili dobrodružné filmy ako Sahara či Hidalgo. Našťastie mal film premiéru aj v ostatných kútoch zeme, konkrétne v 50tich krajinách, v 40tich z nich sa stal jednotkou a zarobil 27 miliónov. Aspoň malý dôvod pre radosť štúdia Sony.

 

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com - 5,9/10, Roger Ebert – 1,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C+

 

Trailer

Oficiálna stránka

Túto jeseň začína dobrodružstvo s veľkým Z. A je pekne v plameňoch... Pred vstupom si môžete zahrať hru alebo si niečo stiahnuť na mobil. Stránka samotná je veľmi pestrá. Nájdete informácie o hercoch a tvorcoch, ďalej najrôznejšieale wallpapery, ikony a podobné veci. Každá postava má zbraň, ktorú potom môžete využiť pri ničení.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Prime

Rafi Gardet je rozvedená, 37 ročná žena je prenasledovaná 23 ročným mladíkom, ktorý sa do nej zamiloval. Ako sa ich vzťah vyvíja, Rafi zisťuje, že jej psychologička nie je nik iný, ako milujúca mamička mladého nápadníka.

 

Réžia: Ben Younger (Riziko)

Scenár: Ben Younger

Hrajú: Uma Thruman (Kill Bill) Meryl Streep (Hodiny), Bryan Greenberg (Perfektné skóre), Jon Abrahams (Dom voskových figurín)

 

Za to, ako Meryl Streep vyrieši situáciu, že sa jej 23 ročný syn stýka s jej 37 ročnou “zákazníčkou“ vo filme Prime, zaplatili diváci na vstupnom 6,2 milióna dolárov, čo stačilo na tretie miesto. Samotná romantická komédia stála svojich tvorcov len niečo cez 20 miliónov dolárov. Pre zaujímavosť, až 63% z ľudí, ktorí film videli, boli osoby nad 30 rokov.

 

Významné hodnotenia:

rottentomatoes.com – 49%, imdb.com – 6,4/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B-

 

Trailer

Oficiálna stránka

Ak si kliknete na informácie o filme, prehrá sa vám vtipná sekvencia z filmu a potom si už môžete prečítať textíky o deji, hercoch a tvorcoch, ako i produkčné poznámky. Okrem traileru sú k dispozícii tri knižky s fotkami, desktopy, screensaver a e-karty. Aspoňže tie ukážky stoja za to.

 

             
 

Dreamer: Inspired by a True Story

Ben Crane bol svojho času jedným z najlepších trénerov koní. Keď prišiel o svoju prácu, dostal ako odstupné poraneného závodného koňa. S ohľadom na povahu zranenia –zlomenú nohu, bol koník zaradený medzi stratené prípady. Benova dcéra Cale však vidí nádej a presvedčí ocina, aby koňa uzdravil a dal mu šancu v závode Breeders' Cup.

 

Réžia: John Gatins

Scenár: John Gatins

Hrajú: Kurt Russell (Vanilkové nebo), Dakota Fanning (Vojna svetov), Kris Kristofferson (Blade), Elizabeth Shue (Hra na schovávačku), David Morse (Tanečnica v tme)

 

Filmu Dreamer: Inspired by a True Story bolo pridaných 484 kín, čo však neodvrátilo pokles o 33% na 6,1 milióna za druhý víkend. Dohromady má za 10 dní film a konte 17,3 milióna dolárov pri 32 miliónovom rozpočte.

 

Významné hodnotenia:

rottentomatoes.com – 65%, imdb.com – 6,4/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

 

Trailer

Oficiálna stránka

Na pokojnej stránke sa dozviete čo treba vedieť o filme, pozriete si zopár videí a chvíľu sa možno pobavíte na Activities. Ale celkovo nejde o nič zvláštneho.

 

              

 

Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka)

V mestečku zúri zeleninová horúčka. Blíži sa totiž každoročná Súťaž obrej zeleniny. Každý sa chce nielen zúčastniť, ale predovšetkým vyhrať. Preto všetci využívajú služby Wallacea a Gromita, ktorí vlastnia vynález na hubenie všetkých škodcov. Keď mestské záhrady začne po nociach bezohľadne ničiť záhadná zeleninožravá príšera, požiada usporiadateľka súťaže Lady Tottingtonová Wallacea a Gromita, aby ich výstavnú zeleninu a výstavu vôbec zachránili. Okrem nich sa do boja s touto šelmou púšťa aj snobský Victor Quatermaine, ktorý si chce likvidáciou príšery zaistiť nehynúcu slávu a lásku Lady Tottingtonovej. Lenže ich súper rozhodne nie je žiaden šalát.

 

Réžia: Steve Box (Stage Fright), Nick Park (Slepačí úlet)

Scenár: Steve Box, Nick Park

Hrajú: Peter Sallis (Wallace a Gromit), Ralph Fiennes (Červený drak), Helena Bonham carter (Charlie a továreň na čokoládu), Peter Kay (24 Hour Party People)

 

V štvrtom víkende patrí Wallace a Gomitovi piate mieto, pretože víkendový zárobok mu klesol o 50% oproti minulému víkendu. Zárobok sa však priblížil k 50tim miliónom.

 

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 95%, imdb.com – 8,1/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

 

Recenzia

Trailer

Oficiálna stránka

Tvorcovia Slepačieho úletu sú späť s novým filmom Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka. Každý klik prináša krátky úryvok z filmu, z ktorého je cítiť neskutočnú radosť z tvorenia. Takto by mala vyzerať oficiálna stránka.

 

Medzi prvú päťku sa neprebojoval zaujímavý film Weather Man s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe: o chlapíkovi, ktorý predpovedá počasie. Komediálna dráma zarobila počas prvých troch dní 4,2 milióna dolárov. Film stál 22 miliónov. Až na siedme miesto klesla minulotýždňová jednotke Doom. Pokles bol takmer 73 percent, teda z 15,4 milióna na 4,2 miliónov.

 

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 82,3 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
29. - 31. október 2004 The Grudge 22,0 mil
31.10. - 2.11. 2003 Scary Movie 3 20,0 mil
1. - 3. november 2002 The Santa Clause 2 29,0 mil

Prvý novembrový víkend sa proti sebe postavia len dva filmy. Tým prvým je Jarhead z dielne Sama Mendesa a tým druhým je Udatné kuriatko. A ako sa bude vodiť súčasnej jednotke Saw 2? Čítajte nabudúce.

 


autor Matej Oravec 4.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.