PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Po Strihorukom Edwardovi, Edovi Woodovi a Ospalej diere sa pri práci znova stretli Tim Burton a Johnny Depp, aby stvorili nezabudnuteľný svet čokoládovej továrne a dobyli prvé miesto amerického rebríčka.

TOP 15. 7. - 17. 7. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Charlie and the Chocolate Factory Warner Bros. 1. týždeň  56,1 mil 56,1 mil
2. Wedding Crashers New Line 1. týždeň 33,9 mil 33,9 mil
3. Fantastic Four Fox 2. týždeň 22,7 mil 100,1 mil
4. War of the Worlds Paramount 3. týždeň 15,2 mil 192,4 mil
5. Batman Begins Warner Bros. 5. týždeň 6,0 mil 183,1 mil
6. Mr. And Mrs. Smith Fox 6. týždeň 5,2 mil 168,2 mil
7. Dark Water Buena Vista 2. týždeň 4,6 mil 18,8 mil
8. Herbie: Fully Loaded Buena Vista 4. týždeň 3,6 mil 55,9 mil
9. Bewitched Sony 4. týždeň 2,5 mil 57,0 mil
10. Madagascar DreamWorks 8. týždeň 2,3 mil 184,0 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Charlie and the Chocolate Factory (Charlie a továreň na čokoládu)
Charlie Bucket je malý chlapec, pochádzajúci z celkom zbedačenej rodiny, ktorá býva na pustom okraji mesta, hneď vedľa obrovskej továrne na čokoládu. Charlie miluje čokoládu. Každý rok dostane na narodeniny jeden čokoládový bonbón, ktorý si potom veľmi, ale naozaj veľmi dlho opatruje a chodí sa na neho pozerať. Jedného dňa sa mu splní to najúžasnejšie, čo si len mohol predstaviť. Vyhrá aj s ďalšími štyrmi deťmi cestu po fantastickej čokoládovej továrni v susedstve, ktorú vlastní excentrický Willy Wonka a jeho nemenej zaujímaví zamestnanci. Fantastická cesta po neuveriteľnom svete, v ktorom je úplne všetko z čokolády sa začína...

Býva zvykom, že úspešné dvojice sa stretávajú často. Tim Burton (Veľká ryba) a Johnny Depp už patria k sebe. Tentoraz si do parády vzali detskú knižku anglického majstra slova Roalda Dahla a vytvorili nápaditý svet jednej čokoládovne. Johnny Depp si zahral majiteľa tejto čokoládovne Willyho Wonku, Helena Bonham Carter pani Bucketovú, Christopher Lee doktora Wonku a malého Charieho, okolo ktorého sa to všetko odohráva si zahral Freddie Highmore, s ktorým sa Depp stretol pri nakrúcaní filmu Hľadanie Krajiny-nekrajiny. Premiéra čokoládovej továrne v našich končinách bude 18. 8. 2005

150 miliónová adaptácia knižky Roalda Dahla z roku 1964 sa dočkala skvelého privítania od divákov, ktorí na vstupnom, za prvé tri dni, nechali 56,2 miliónov dolárov. Tento zárobok je najvyšší v kariére Johnnyho Deppa a druhý najvyšší Tima Burtona. Planéta opíc zarobila za prvý víkend 68,5 miliónov. Zárobok z 3770 kín - 56,2 miliónov je takmer rovnaký, ako mali filmy Grinch či Scooby-Doo. Charlie a továreň na čokoládu sa hrala aj v kinách IMAX, kde zarobil 2,2 milióna.

Na zárobok čokoládovej továrne nepriaznivo vplývalo vydanie šiesteho dielu knihy o Harry Potterovi, ktorého sa za prvý deň, čo bola sobota, predalo rekordných 6,9 milióna kópii. Návštevnosť továrne klesla z piatka na sobotu o osem percent. Paradoxom je, že práve Warner Bros. vlastní filmové práva na Harryho Pottera.

Debut čokoládovej továrne je štvrtý najlepší výsledok v mesiaci júl. Pre štúdio Warner Bros. je to piata najziskovejšia premiéra, hneď za tromi Pottermi a Matrixom Reloaded. Film mal veľmi dobré kritiky, takže ho v budúcich týždňoch čaká ešte príjemná cesta. Najbližšia spolupráca Burtona s Deppom má názov Corpse Bride a do kín dorazí v septembri.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 82%, imdb.com - 7,7/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Keď už nie kvôli informáciám, určite sa na tejto stránke zastavte kvôli hrám, na ktorých sa dá stratiť strašne veľa času...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Wedding Crashers
John Beckwith a Jeremy Klein, párik sukničkárov, majú svoj zabehnutý kolobeh tak, že navštevujú svadby a na nich sa snažia nájsť tú pravú... na jednu noc. Na úspech majú nespočetné množstvo zaručených fíglov, ale všetko sa zmení, keď sa John zamiluje do Claire, dcéry významného politika.

Owen Wilson (John Beckwith) a Vince Vaughn (Jeremy Klein) sa stretli naposledy pred rokom vo filme Starsky and Hutch. Zjavne si padli do oka a pod réžiou Davida Dobkina (Šanghajskí rytieri) si mohli zahrať dvojicu sukničkárov. Otca Claire (Rachel McAdams - Regina z filmu Protivné baby) si zahral Christopher Walken (Chyť ma ak to dokážeš).
 
Film spoločnosti New Line Wedding Crashers skončil na krásnom druhom mieste so zárobkom 33,9 miliónov dolárov z 1925 kín. 40 miliónový rozpočet je v týchto chvíľach už v plusových číslach. Film zaznamenal až 17 percentný nárast z piatka na sobotu, čo je pre komédiu veľmi dobré znamenie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 73%, imdb.com - 7,6/10, Roger Ebert - 2/4 yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Život je párty. Stránka je urobená veľmi príjemne. Fotky si pozeráte ako svadobčania, downloadujete veci zo stola, nazriete do kufríka Crasher Kit... a keď vás to prestane baviť, tak si zastrieľate.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Fantastic Four (Fantastická štvorka)
Skupina astronautov sa počas expedície dostane do stredu mrakov kozmickej radiácie, ktoré spôsobia závažné zmeny v genotype všetkých členov posádky. Dôsledky mutácií sa začnú prejavovať po návrate na rodnú planétu: Reed získa schopnosť ľubovoľne naťahovať svoje telo a ako vodca celej skupiny získa prezývku Mr.Fantastic. Sue - teraz Invisible Woman - sa dokáže zviditeľniť a vytvárať pevné silové polia. Johnny sa vďaka svojej schopnosti vzplanúť a kedykoľvek vzlietnuť stane známym ako Human Torch. A Ben sa premení v nadľudsky silné monštrum s oranžovou kožou, ktorá je tvrdá ako kameň - Thing. Skupina sa rozhodne využiť svoje výnimočné schopnosti k tomu, aby prekazili zlomyseľné plány tiež zmutovaného Dr. Dooma a ochránili obyvateľov New Yorku pred ďalšími nebezpečenstvami.

Komiks Fantastická štvorka je najdlhšie vydávaný komiks z produkcie nakladateľstva Marvel a v priebehu rokov zaslúžene získal titul najlepší komiks na svete. Jeho stvoriteľom je Stan Lee (Spider-Man, DareDevil, X-Men). Réžijne film viedol Tim Story (Barbershop, Taxi) a bolo to práve štúdio, ktoré rozhodlo, že do postáv štyroch hrdinov neobsadí žiadnu veľkú hviezdu a väčšina zo 100 miliónového rozpočtu padne na trikové zábery. Fantastickú štvorku tvoria Iaon Gruffudd (Lancelot z Kráľa Artuša) ako Mr. Fantastic, Jessica Alba (Nancy zo Sin City) ako Invisible Woman, Chris Evans (Ryan z Mobilu) ako Human Torch a Michael Chiklis (TV režisér z Nixona) ako The Thing. Premiéru má spoločnosť Tatrafilm naplánovanú na 4. 8. 2005.

Po bravúrnom otváracom víkende klesla Fantastická štvorka o 60%! Zároveň však za rovných 10 dní prekonala 100 miliónovú hranicu. 20th Century Fox má však veľký dôvod pre radosť, pretože ako prvá v tomto roku prekonala zárobkami svojich filmov hranicu jednej miliardy dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 25%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 1/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer 1
Trailer 2
Trailer 3
Oficiálna stránka
Pripravte sa na Fantastickú štvorku. Dokonalá flashová stránka, ktorej jedinou chybou je, že je len v malom okne. Zaslúži si však preklikanie od začiatku do konca.


War of the Worlds (Vojna svetov)
Raya Ferriera trápia problémy v rodine, jej členovia si prestávajú rozumieť. Na planétu Zem sa však rúti nebezpečie nepredstaviteľného rozsahu. Má podobu mimozemských predátorov, ktorí sa rozhodli našu civilizáciu zlikvidovať, a sú na to technologicky skvele vybavení. Osobné ťažkosti ustupujú do pozadia. Ľudia, vrátane Rayovej rodiny, sa musí zblížiť, pokiaľ majú mať aspoň minimálnu šancu na záchranu.

H.G. Wells napísal Vojnu svetov v roku 1889. Preslávil ju Orson Welles rádiovou verziou v roku 1938 a nasledoval aj úspešný film George Pala z roku 1953. Wellsov román prepísal John Friedman a potom David Koepp. Režisér Steven Spielberg znovu zavolal Toma Cruisea, s ktorým už spolupracoval na sci-fi Minority Report. Obsadil ho do postavy Raya Ferriera, otca rozpadajúcej sa rodiny, ktorý má syna Robbieho v podaní Justina Chatwina a dcéru Rachel, ktorú stvárnila Dakota Fanning. Postavu bláznivého Harlana Oligvyho zveril Timovi Robinsovi. Spielberg sa obklopil svojimi ľuďmi: Kameramenom Januszom Kaminskim, strihačom Michaelom Kahnom a skladateľom Johnom Williamsom. Dôležité špeciálne efekty mala sa starosti spoločnosť ILM.

Štvrtá Vojna svetov zarobila 15,2 miliónov v treťom víkende premietania. Na konte má 192,4 miliónov dolárov zarobených v Amerike; vo svete film zarobil už cez 255 miliónov dolárov. Pre štúdio Paramount je Vojna svetov druhý najziskovejší film, hneď po akcii Mission: Impossible 2, ktorá zarobila 215,4 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 71%, imdb.com - 7,0/10, Roger Ebert - 2/4 yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailery
Oficiálna stránka
Výborná stránka. Odporúčam všetky trailery, hru, a aj Spielberga s Cruiseom ako si navzájom kladú otázky. A komu by sa nepáčilo, že je stránka v angličtine, môže navštíviť https://www.valkasvetu.cz/.


Batman Begins (Batman začína)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život - jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel , že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula - majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries - spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však obajví jaskyňu a stane sa tak z neho nový človek - ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie - stane sa z neho Batman. V novom prevleku s pomocou Jima Gordona, miestneho policajta sa vydáva zastaviť ohavné indivíduá akými sú doktor a drogový díler Jonathan "Strašiak" Crane alebo mafiánsky bos don Falcone.

Po Batmanovi a Robinovi, ktorý na seba v roku 1997 nezarobil ostalo ticho a Warner Bros. sa do ďalšieho dielu nechcelo pustiť. O pár rokov už prenikla správa, že majú rozpracované dva filmy, ale zelenú dostal po schválení režiséra Batman Begins. Tým, komu bola zverená úspešná séria sa stal Christopher Nolan (Memento, Insomnia). V postave Bruce Waynea alias Batmana sa predstaví Christian Bale, ktorému sekundujú Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson, Ken Watanabe, Gary Oldman, Rudger Hauer či Katie Holmes.

Po piatich víkendoch má Batman Begins na konte 183,1 miliónov dolárov a dvesto miliónovú hranicu s najväčšou pravdepodobnosťou nepokorí.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Stránky k filmom ako je tento jednoducho nemôžu byť odfláknuté. Navštíviť a pozerať.

Lucasova Pomsta Sithov je so zárobkom 373,9 na ôsmom mieste najziskovejších filmov všetkých čias v Amerike. Tretej Epizóde sa tento zárobok podarilo dosiahnuť za rovných 60 dní. V limitovanom počte kín bola nasadené aj u nás premietané Putovanie tučniakov, ktoré v 132 kinách zarobilo 1,3 milióna dolárov. Warner Independent plánuje od piatka nasadiť tento film až do 600 kín.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 148,3 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
7 - 11 júl 2004 Spider-Man 2 45,2 mil
11 - 13 júl 2003 Pirates of the Caribbean 46,1 mil
12 - 14 júl 2002 Men in Black II 24,4 mil

Režisér Michael Bay sa prvýkrát predstaví bez producenta na Hity - Jerry Bruckheimera, a pokúsi sa svojim novým filmom The Island so Scarlett Johansson a Ewanom McGregorom zarobiť aspoň toľko, čo jeho predchádzajúce filmy. Do kín sa dostane aj basebalová komédia Bad News Bear s Billy Bob Thortonom v hlavnej úlohe. Aký druh filmu by mohol napísať a zrežírovať človek, ktorý má meno Rob Zombie? Áno, správne - horor. Jeho názov je The Devil´s Rejects. Aby si mohol z ponuky vybrať naozaj každý, film Hustle & Flow je film z hudobnej brandže.


autor Matej Oravec 22.7.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.